'Bovenin' rijden

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
happygirl
Berichten: 123
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-08-01 22:23

Hallo,
Sinds kort ben ik er mee bezig om mijn KWPNmerrie meer bovenin (opgerichter) te vragen zodat hij meer oip de achterhand komt. Voor ons allebei is dat nieuw en erg moeilijk. In stap begint ze zelfs te steigeren en te huppen terwijl ik een heel licht contact met de mond onderhoud!!! Ook begint ze af en toe te donderen door haar neus in de lucht te steken.Ik ben er veel mee bezig om hem of laag en rond of bovenin te rijden zodat er een duidelijk verschil is.

Wie heeft tips en oefeningen om dit beter voor elkaar te krijgen. Hoe hebben jullie dit gedaan???

ps:ze komt niet tegen het bit in door een slecht (ge)bit of een te sterke hand.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 22:38

Hoi,
ik wil niet te ongezouten gaan doen maar had wel een paar vraagtekens bij je redenatie:

Citaat:
Op 2001-08-11 22:23, schreef happygirl:
Hallo,
Sinds kort ben ik er mee bezig om mijn KWPNmerrie meer bovenin (opgerichter) te vragen zodat hij meer oip de achterhand komt.


Naar mijn mening is je redenatie hier al verkeerd om: je rijdt hem niet naar boven OM hem meer te verzamelen, je verzamelt hem en DAARDOOR komt ie meer bovenin. Zie o.a. dit topic

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... forum=8&20

Citaat:
In stap begint ze zelfs te steigeren en te huppen terwijl ik een heel licht contact met de mond onderhoud!!! Ook begint ze af en toe te donderen door haar neus in de lucht te steken.


Als je in de problemen komt in je training, kun je meestal het beste teruggrijpen op het bevestigde gedeelte, en van daaruit weer verder werken. Niet gaan lopen doormodderen.

Citaat:
Ik ben er veel mee bezig om hem of laag en rond of bovenin te rijden zodat er een duidelijk verschil is.


Een paard is geen tuinstoel die je hoger of lager in kunt stellen (quote Eddy de Wolff-v Westerode) je kunt hem wel naar een hogere of lagere halshouding toe RIJDEN. Er ìs geen verschil, de hoofd-halshouding is het resultaat van je rijden.

Dit is vrij kort omdat ik hoop op een reactie waarin je zelf iets duidelijker bent. Ik heb je misschien verkeerd begrepen maar dit is hoe ik er over denk.

Wat zegt je instructeur ervan?

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 22:44

Zep bedoelt denk ik: zet hem niet met je hand bovenin maar RIJD haar daarheen met je been. En nee, dat klukt niet in één dag, en ook niet in één week.
Ik ben zelf ook nog niet helemaal achter het geheim van de verzameling....dus daarin kan ik je niet echt helpen.

happygirl
Berichten: 123
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-08-01 22:50

Naar mijn mening is je redenatie hier al verkeerd om: je rijdt hem niet naar boven OM hem meer te verzamelen, je verzamelt hem en DAARDOOR komt ie meer bovenin. Zie o.a. dit topic

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... forum=8&20
de topic doet het helaas niet, ik ben van mening dat het van allebei kanten komt. Hij komt meer bovenin omdat ik hem verzamel, door hem bovenin te rijden kan ik hem meer verzamelen.

Citaat:
In stap begint ze zelfs te steigeren en te huppen terwijl ik een heel licht contact met de mond onderhoud!!! Ook begint ze af en toe te donderen door haar neus in de lucht te steken.


Niet gaan lopen doormodderen.

Ik schreef eronder dat ik er wel veel mee bezig ben om hem laag en rond (dat konden we al vanaf het begin) te rijden. Ik zorg dus voor voldoende ontspanning en zekerheid om steeds op het oude terug te komen.

Citaat:
Ik ben er veel mee bezig om hem of laag en rond of bovenin te RIJDEN zodat er een duidelijk verschil is.


je kunt hem wel naar een hogere of lagere halshouding toe RIJDEN.

Ik denk dat dit wel duidelijk is.

dit is hoe ik er over denk. Ik begrijp dat zeker, al denk ik dat je een paar dingen niet helemaal goed hebt begrepen.

Wat zegt je instructeur ervan?
Ik heb op het moment geen les vanwege de zomerstop in de vakantie

[/quote]

Ik gebruik mijn handen niet of nauwelijks om Nina naar boven te rijden. Ik doe dat vooral met mijn been en laat haar helemaal terug komen op mijn zit.

Ik begrijp dat ik dit niet in een week of zelfs in maanden voor elkaar kan krijgen, ik vraag alleen om tips om dit op een goede manier voor elkaar te krijgen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 22:53

Klopt, dat bedoelde ik. Het is niet zo dat je een paard een jaar lang laag en rond rijd en hem dan "bovenin gaat rijden". Je werkt daar in je training op een gegeven moment wat naartoe. Dat gaat met kleine stapjes per keer, totdat hij op een gegeven moment sterk genoeg is om het langer vol te houden, dan breidt zich dat weer uit, etc... Het is een proces, niet iets dat ie doet of niet.

Rieja, het geheim van de verzameling... volgens mij is dat net zoiets als de zin van het leven: voor iedereen anders en je komt er nooit helemaal uit wat en hoe precies.

happygirl
Berichten: 123
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-08-01 22:59

Citaat:
Op 2001-08-11 22:53, schreef Zep:
Klopt, dat bedoelde ik. Het is niet zo dat je een paard een jaar lang laag en rond rijd en hem dan "bovenin gaat rijden".



Ik rijd haar sinds November 2000, altijd op gewone hoofdhalshouding in combinatie met laag en rond. Nu probeer ik haar opgerichter te gaan rijden, ik kan nu al (na +/- 3 weken er bewuster mee bezig) merken dat ze bespierder en sterker wordt. Het is alleen zoooo moeilijk.......zucht.

Iemand die tips heeft om haar op een vriendelijke manier meer op het achterbeen te kunnen rijden???

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 23:17

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... forum=8&20

het gaat om dit topic, als ie het niet doet: "verzameling" staat een stukje naar beneden in de lijst. Als je mijn redenatie daar leest begrijp je denk ik waarom ik het met je oneens ben.

Mijn reactie "klopt, dat bedoel ik" hierboven was overigens bedoeld nav Rieja.

Op het moment dat ze begint te steigeren en te huppelen ben je al te ver volgens mij. Het gáát er niet om of je daar nou wel of niet je handen bij gebruikt, het gaat erom dat je haar naar een oprichting wilt rijden waar ze blijkbaar fysiek nog niet aan toe is. Dat is wat ik bedoelde met: "het is een proces" en de kreet van Eddy de Wolff: "een paard is geen tuinstoel".

Verzamelende oefeningen: véél overgangen, waarbij je hem electrisch voor je been moet kunnen hebben en schoudervoor/binnenwaarts zijn fijne oefeningen. aar ook hier weer: stukje bij beetje "oprekken" ahw. Jij kunt ook niet in een keer je benen in je nek leggen. Ik blijf erbij dat ik het niet eens ben met je redenatie. Maar we hoeven het hier niet altijd met elkaar eens te zijn.

Trouwens... hoe lang is je zomerstop dan in hemelsnaam Verward Verward

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-01 23:42

Ik ben het helemaal eens met Zep.

Het eerste wat ik me afvroeg bij het lezen van je (Happygirl dus) eerste berichtje was; Waarom wil je hem bovenin rijden?

Een paard moet van achteren naar voren gereden worden, dus lijkt het me logisch dat ook verzameling van achteren naar voren gereden wordt. Dat huppelen en 'steigeren' moet eigenlijk toch al genoeg zeggen? dat is dan toch verzet.

"reward the slightest try" Pat Parelli

Mirjam

Berichten: 739
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-01 00:33

Hoi,

Ik ben het eens met de reactie van Zep. De overgang van laag en rond naar verzameling is denk ik wat te snel voor jouw paard. Als ze gaat steigeren, dan kan het zo zijn dat je teveel impuls vraagt wat je vervolgens teveel opvangt. Bij mijn merrie Lamanda heb ik hetzelfde gehad. Alleen hield die zich heel stijf i.p.v. steigeren. Toen zijn we het stapje voor stapje gaan doen.

Waar ik mee begonnen ben is eerst veel schakelen binnen de gang. Met je zit terug laten komen in draf bijv. en als ze bijna een overgang naar stap wilt maken, weer doordraven. Na verloop van tijd zijn we gaan proberen het draftempo te verlagen en wanneer dit tempo zo bleef weer opdrijven maar dan tegenhouden met de hand (alleen hand sluiten, niet trekken). In begin was ze daar heel heftig onder (stijfhouden en druk worden), maar na verloop van tijd ging ook dat beter. En inderdaad de oprichting kwam toen helemaal vanzelf. We zijn er nog lang niet, maar soms loopt ze toch een paar pasjes supermooi! En na elke keer oefenen blijft ze de volgende keer weer wat langer goed lopen.

Misschien als je zelf het proces opknipt in stapjes dat het dan beter gaat. Zoals al eerder geschreven, denk ik dat de overgang te snel is voor je paard.

Succes ermee.

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-01 15:04

Verzameling is alleen te verkrijgen door regelmatige, doelbewuste en goed uitgevoerde oefeningen. Deze oefeningen zijn: overgangen, wendingen en zijgangen. In feite is verzameling een onderdeeltje van iedere goed uitgevoerde overgang. Wat veel mensen vaak vergeten is dat 'rechtgerichtzijn' een voorwaarde is voor het verzameld kunnen rijden. Alleen als de voorhand recht voor de achterhand gaat, kunnen de achterbenen door verzamelende oefeningen verder onder de massa komen. Dus controleer eerst of je paard voldoende rechtgericht is en werk hem dan dmv de oefeningen langzaam naar oprichting toe. Daar gaat wel een paar maanden overheen hoor. Succes

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-01 19:53

En toch blijft het een vaag begrip.
Ik kan me het gevoel verzameling helemaal voor ogen halen, maar hoe daar te geraken vanuit een paard dat ontspannen en laag loopt? Ik zou het niet weten.
Dat is waarschijnlijk ook per paard en per ruiter verschillend, net als dat je het ene paard anders loswerkt als het andere?

En instructie is hierbij waarschijnklijk ook onmisbaar!

happygirl
Berichten: 123
Geregistreerd: 11-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-08-01 21:57

Ik rijd les bij een club en daar hebben we in de periode van de zomervakantie een zomerstop omdat veel mensen dan op vakantie zijn en de lessen dan niet vol genooeg zijn (max. 4 in 1 les).

Ik denk (ik weet wel zeker) dat Zep mij niet goed heeft begrepen, terwijl ik alles wel duidelijk heb uitgelegd. Alles wat ik schrijf is GEEN redenatie maar een constatering. Ik heb geschreven wat er gebeurt en ik ben er zeker van dat ik niet teveel in 1 keer wil.

Ik ben er mee bezig om alles langzaam op te bouwen, oefeningen als wijken, schouderbinnenwaarts hebben we al onder de knie en dat gaat heel erg goed. Ik wil haar alleen opgerichter laten lopen om de oefeningen nog beter uit te kunnen voeren.

Om misverstanden te voorkomen; Ik ben het ook helemaal met Zep eens, ik denk alleen dat zij mij verkeerd heeft begrepen. De opmerking van Eddy de Wolff is hier totaal niet van toepassing.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-08-01 21:42

Ik hoop dat ik je dan wel goed begrijp? Haha! Je constatering is dat je paard zich verzet tegen de verzameling. Verzameling niet iets dat je kunt kopen, het is net als een plantje dat pas bloemen krijgt als het eerst een keer uit het zaadje gekomen is. Duhh ;D Inderdaad heb je wel eens zaadjes die het niet willen doen maar het overgrote deel ontkiemt als er voldoende licht, lucht en water is.

Zelf ken je je paard denk ik goed genoeg om verschil te kunnen weten of je paard protesteert omdat het lui is of geen zin heeft in verzamelen. Dat kost namelijk kracht wat je gezien hebt aan het gespierder worden. Die spieren moet het paard echter hebben voor het uit zichzelf in de verzameling durft en kan komen want anders heeft het er gewoon de kracht niet voor. Wat ik ervan kan opmaken is dat je paard protesteert uit onmacht: het is nog niet aan de verzameling toe want het heeft de benodigde kracht nog niet bereikt. Ik weet dat je je paard niet in zal stellen als een tuinstoel maar misschien moet je die verhoging van de halsinstelling langzamer proberen te bereiken? Dus met millimeters omhoog inplaats van centimeters? En bovendien in kleine etappes werken. Enkele minuten in een iets hogere houding direct belonen met lange teugels of de oude houding. En verder je gewone oefeningen intensiever maken. Dus veel overgangen van schouder buitenwaarts naar binnenwaarts, veel kleinere voltes rijden (alleen een paard dat zichzelf verzamelt kan in galop een volte met een doorsnee van zes meter maken, voor een net ingereden paard is zelfs een hele bak nog te groot omdat hij alleen overeind blijft door zijn snelheid). Maak je oefeningen dus verzamelend, intensief zodat het paardenlichaam aan de nieuwe eisen kan wennen voor je er concreet met je hand om vraagt. Maar boven alles; doe dit in kleine stapjes, een paard dat de dag na een intensieve nieuwe-houding-training met een kater van de spierpijn op stal staat werkt niet even gewillig meer mee. Dus veel belonen met makkelijkere oefeningen en minder verzameling. Ik hoop dat je hier iets aan hebt in je training en dit niet als kritiek beschouwt.