een probleem paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
gelderfan

Berichten: 101
Geregistreerd: 14-06-02
Woonplaats: kerkrade

een probleem paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-03 15:53

Hoi,

normaal gesproken geef ik geen paard de schuld, als er iets niet goed gaat.......maar nu heb ik er een, waar ik geen raad mee weet.
Het is een 4 jarige oldenburger, hij is helemaal door een dierenarts nagekeken, lichamelijk is er geen probleem. Er is ook al een fysiotherapeut geweest, die hem helemaal in en uitgerekt heeft. Ook is het zadel nagegeken en opgevuld.
Hij is niet voorwaarts te krijgen. Het is een kringloop, hij is ongelooflijk gespannen als je er op zit, waardoor hij niet nageeflijk wordt, normaal gesproken drijf je een paard naar de hand toe om hem nageeflijk te krijgen en zo gauw hij zich ontspant, gaat hij ook weer lekker voorwaarts.
Maar hij reageert absoluut niet op de benen.
De eigenaresse rijdt hem ook met sporen, waardoor hij nog meer afstompt, en zich weer meer spant, door het prikken met de spoor.
Op een zweep reageert hij absoluut niet ( heb ik echt nog nooit meegemaakt) en ik bedoel dus echt helemaal niet, niet de kleinste reactie voorwaarts.
Normaal gesproken; benen aan het paard, reageert hij niet, een tik met de zweep, nog een keer proberen en een hardere tik, totdat hij reageert, belonen en verder. Maar hij reageert helemaal nergens op. We hebben met hem grondoefeningen gedaan, dat hij een gveoel voor zijn lichaam krijgt en dat doet hij ook met veel plezier, ook achter een ander paard aanlopen gaat goed ( dus hij kan het wel),maar zo gauw je weer alleen rijdt is niks meer daar. Ook met overgangen rijden verbetert zich helemaal niks.
Ook hebben we geprobeerd met een longeerzweep, 1 erop, de ander ernaast, afgezien dat het super gevaarlijk is omdat hij de bakrand omhoog krabbelt, geeft dit ook geen resultaat.
Hij heeft er (voor mijn gevoel) gewoon geen zin in. Hij had dit probleem al vanaf hij met zijn 3de ingereden worden is en de eigenaresse heeft hem daarna bijna een jaar de tijd gegeven, omdat we dachten dat hij misschien nog in de groei is en tijd nodig heeft. Heeft iemand nog een idee, wat we kunnen uitproberen?


Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 16:05

Lekker laten staan terwijl je erop zit. De spanning zal dan wegebben en de volgende keer doe je het weer net zo. Misschien gaat hij dan lopen, dan ook niets doen. Lekker zijn gang laten gaan.
Je geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld hiermee, maar probeer het eens!

Weet je ook of er misschien iets naars gebeurd is met inrijden? Of dat het gewoon te snel is gegaan voor je paard?

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Anna85
Berichten: 449
Geregistreerd: 15-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 20:37

veel geduld! is hij misscien samen met een ander paard ervoor beleerd, sporen hebben absoluut geen zin bij zo,n paard, als je een buitenrit rijd, wil ie dan ook niet lopen?
groetjes anna

CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 23:43

Heb je al eens Nervo of iets dergelijks geprobeerd? In zadelmakers zit ook nogal wat verschil..misschien een second opinion(wij hebbenzeer goede ervaringen met A. van Triest, die komt door heel Nederland zijn telefoonnumer is 0522-257970) Zomaar een suggestie.

De beste wensen voor iedereen die ze kan gebruiken!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-03 20:42

Het is heel moeilijk adviezen geven over zo'n paard. Waarschijnlijk is hij in handen van een kundige prof tijdelijk even beter af.

Zo op het eerste gezicht zou ik zeggen: butsmuts op, riemen vast en lekker de bos in met zo'n dier, achter een ander paard aan.

Ik vind het eerlijk gezegd een beetje klinken alsof dit slimme paard al precies geleerd heeft hoe hij onder het werk uit kan komen. Geintjes als over de bakrand willen klimmen zijn nooit grappig...

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-03 22:29

Het zou natuurlijk jammer zijn als je met dit paard zélf nog het een en ander wilt doen, en dat dat dan niet lukt. Om 'm zomaar achter een ander paard voor de rest van zijn leven te laten hobbelen is dan niet echt een optie én een makkelijke uitweg voor 't paard. Heb je al eens geprobeerd om eerst achter een ander aan te gaan en dan gewoon van de hoefslag af en op dat punt wel blijven drijven en ondersteunen of gewoon steeds meer afstand nemen van het paard voor 'm. Zodat hij 't toch op zichzelf gaat doen. Een echte prof die hier ervaring in heeft opzoeken is ook geen slecht idee.

- Offline -

rider

Berichten: 2010
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-03 21:54

als dit dier lichamelijk in orde is, geldt waarschijnlijk gewoon de methode " Wie heeft de langste adem'. Gewoon in de bak laten staan en erop blijven, wel zorgen dat hij dan niet gaat rollen of iets dergelijks, gewoon stil laten staan zolang hij niet wil lopen maar er wel opblijven. Af en toe proberen te drijven, als hij niet reageerd gewoon weer laten. Desnoods urenlang op je paard in de bak blijven staan tot hij het opgeeft en gaat lopen. Al loopt ie maar naar de bakdeur omdat hij de bak uit wil, hij komt in beweging en het is een begin, daarna kun je het verder uitbouwen.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-03 22:02

Ik zou hem zonder sporen, met zweep over zijn tempo laten lopen....geeft voorlopig even niet waar het koppie is.......veel afwisseling af en toe eens balken lopen. af en toe eens springen......Het paard moet er plezier in krijgen. pas als hij looplust creeerd uit plezier in zijn werk zal je met dit paard dan de gang kunnen gaan.........geduld is hierin noodzakenlijk. Misschien moet het voer aangepast worden. Geef hem een schep muesli na het werk......moedig hem aan om harder te gaan. Het is namelijk makkelijker om vanuit een voorwaards paard nagevelijkheid te krijgen dan vanuit een paard die je voorwaards moet rijden....

Ik doe het ook regelmatig, over het tempo heen rijden.... soms gaan we in volle galop de bak door.........en we hebben enorm veel plezier......

streef in eerste instantie het plezier na, de rest volgt vanzelf

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-03 23:04

Wat doet hij aan de longe? Scheve mond

silco
Berichten: 130
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: N-B aarle-rixtel

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 10:46

Het lijkt mij NIET verstandig om hem zijn gang maar te laten gaan, want daar is hij volgens mij net op uit!! En als je dat doet gaat het van kwaad naar erger!!
Ik heb zelf ook een pony gehad die erg lui was en echt alles deed om eronder uit te komen, uiteindelijk heb ik er Z2 bij de pony's en Z2 bij de paarden meegereden en B-kader Junioren e.d. Dus alles komt goed, maar pak hem eens flink aan. En probeer eens de dubbele longe! Dat werkt echt, dan kun je hem gewoon laten werken zoals je dat doet als je erop zit!!! buiging en laag en rond, daarna weer hoger instellen!! WERKT ECHT FANTASTISCH!!! *LOL*

Suc6 ermee, en ik hoop nog iets te horen hoe het verder gaat!!

groetjes Inge

IEDEREEN DE GROETJUZZ!!!

WIE KOMEN ER ALLEMAAL UIT BRABANT????

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-03 11:52

Ik vindt het klinken (hoewel daar zo van achter het scherm weinig over te zeggen is) of dit paard gewoon veel te weinig vertrouwen in je heeft als je erop zit. Dat zou ook verklaren waarom hij wel achter andere paarden aan loopt, dat vertrouwt hij meer. Dit omdat je ook schrijft dat hij vreselijk gespannen is.
Ik rijd een gelderse merrie, die liep wel (dus ik had niet zo´n groot probleem) maar was ook vreselijk gespannen en eigenlijk niet mee te werken, het heeft lang geduurd voordat ze mij voldoende vertrouwde en durfde te ontspannen. Een stalgenoot kon er alles mee aan de hand, maar die kon er in het begin niets mee onder het zadel, ook weer die spanning. Mijn zusje kon er zo op stappen maar daar had ze aan de hand weer absoluut geen vertrouwen in. Hiermee wil ik even duidelijk maken dat het absolut niet hoeft te zeggen dat ze je onder het zadel vertrouwt als ze je met grondwerk vertrouwt (hoewel er natuurlijk wel een verband tussen bestaat).
Ik denk dat de enige manier om dit op te lossen, heel veel geduld is. Probeer haar vertrouwen te winnen.

Is ze wel normaal te longeren? Probeer haar anders eens te longeren met iemand op haar rug (de ruiter op haar rug doet in eerste instantie niets meer dan zitten).
Succes!

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

Gaitkeeper

Berichten: 517
Geregistreerd: 16-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-03 18:11

Mijn gedachten zijn een beetje dezelfde als Richtje. Ik zou er persoonlijk nooit maar zo vanuit gaan dat een paard een loopje met je neemt en hem daar maar eens doorheen helpen op een groffe manier.

Vooral als dat paard zo strak staat is dat geen goed teken naar mijn idee en lijkt het me een betere optie om het eerst eens leuk te maken voor het paard (inderdaad lekker met een ander paard erbij naar buiten) maar ook voor jezelf. Al zou je dit een maand doen is er toch niks verloren ? Als het een kwestie van (gebrek aan) vertrouwen is kan je op die manier langzaam wat opbouwen en blijkt het dat toch niet te zijn heb je ook niets vernield.

Een paard kan namelijk echt niet bedenken dat een maand lang buitenritten een beloning zou zijn voor zijn 'foute' gedrag Scheve mond Dat denkvermogen hebben alleen wij.
Vertrouwen is eerder beschaamd dan opgebouwd toch ?

Maar als eerste zou ik sowieso uitsluiten dat het geen lichamelijke oorzaak heeft. (ook al eens wat andere zadels geprobeerd ? bijv. een boomloze gewoon om te kijken hoe hij reageert ? Of geen zadel ? )
Hoe is zijn halshouding ? Ook al eens zonder bit geprobeerd te rijden ?

Ik roep natuurlijk ook maar wat hoor, ben geen expert maar ben er altijd erg voor om eerst alles vriendelijk te proberen maar jij ook aan je inleiding te zien. Vooral dat gespannene waar je over spreekt maakt dat je inderdaad toch denkt aan een andere oorzaak dan 'gewoon' niet willen werken (bestaat dat ?)

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-03 08:02

Het lijkt mij ook eerder een vertrouwenskwestie dan iets als 'uitproberen' . Ik denk dat daardoor het paard uit pure paniek helemaal verkrampt of rare dingen gaat doen zoals tegen de bak opkruipen.

joyce B

Berichten: 16372
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-03 10:06

Als een paard zich enorm spant, dan kan hij ook niet meer voorwaarts. Een pony gereden die veel door beginners was gereden en die liep ook met gespannen bovenlijn tegen de teugel i.p.v. dat ze zich erin liet zakken. die was ook niet voorwaarts te rijden. Deze pony had er baat bij eerst met helemaal losse teugel te lopen tot ze ging ontspannen en haar hals naar de grond liet zakken. Daardoor ging de rug weer ontspannen en kon ze beter doorstappen en later ook draven. Zodra je ook maar iets contact nam spande ze weer en zat alles weer vast. Dit heeft veel zelfbeheersing gekost, maar na een paar weken ging het toch al veel beter. Als het paard wel achter anderen aan wil, doe dat dan, maar zonder dwang. zorg dat het paard zich gaat ontspannen. Aan de hand, aan de longe, op buitenrit etc... Dat reageren op het been kun je wel oefenen als hij weer helemaal ontspannen en voorwaarts an de longe kan lopen en naar die hulpen goed luistert, dan is het een kleine stap om er iemand op te zetten! (maar blijf dan nog wel van die teugels af) Het paard moet het zelf, in ontspanning, op gaan zoeken... En pas als hij ontspannen je hand opzoekt kun je steeds een stukje meer die teugels op maat nemen zolang je niet over zijn grens gaat...

Lientie
Berichten: 305
Geregistreerd: 15-07-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-03 10:38

Waarschijnlijk is je paard gewoon onzeker en heeft hij weinig zelfvertrouwen. Door achter andere paarden aan te lopen heeft hij een maatje waaraan hij steun heeft.

Ik zou daarom in de bak eerst weer beginnen met het basiswerk. Allereerst ga je hem natuurlijk uitgebreid poetsen en niet gehaast opzadelen. Je moet zorgen dat hij JOU als zijn maatje gaat zien. Daarna zou ik eerst weer de basis oppakken. Met een losse teugen en je zit werken. Alleen simpele dingen om zijn zelfvertrouwen op te vijzelen en natuurlijk veel belonen met je stem.

Wanneer je gaat longeren gebruik dan dezelfde stemhulpen als in het zadel. Dit kan je in het zadelook enorm helpen. Wordt alleen niet boos, dit werkt averechts.

PridesRanch

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-03 11:01

Sowieso zijn voer even checken. Er zijn genoeg mueslis die ook zorgen voor rust, want dit paard zit echt niet lekker in zijn vel. Het kan zijn dat ie zo slim is zich te onttrekken aan het werk, maar het doet me meer denken aan een afgestompt paard dat vaak hard aangepakt is terwijl dat niet nodig was. Angst en onbegrip dus.

ORYX
Berichten: 1047
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Leersum

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-03 11:03

He!! Ik heb ook een oldenburger.. Hij was ook vervelend maar hij ging alleen maar heel erg hard en overal van schrikken. Ik heb een keer zijn hardslag laten meten.... 14 slagen per minuut in rust (als ik er naast stond) toen ik op stapte was het in een keer 66 slagen per minuut.... Ook hij was heel erg gespannen en ging in zn eigen houding lopen. wat je kan proberen is met m gaan crossen. als hij tenminste wel in het bos wil lopen. Met de cros moeten ze ook al wel wat aan de hulpen zijn.

Of heel veel met m buiten gaan rijden. En dan langzaam wat nageeflijk gaan rijden en dat rustig (heel rustig, ik heb een pony gereden waarbij dit geintje er binnen twee jaar pas uit was en toen weer redelijk normaal in de bak liep) gaan uit bouwen en als dat goed gaat in de bak opstijgen en dan meteen naar buiten gaan. Als dit werkt kun je een paar dagen later een paar rondjes in de bak gaan rijden.

Ik weet het, je geduld word heel erg getest en het is frustrerend maar je geeft hem niet zn zin. Zorg wel adt hij niet op zn dooie akkertje loopt in het bos maar wel wat moet doen!!!!! zo geef je hem zn zin niet en dan krijg je uiteindelijk toch resultaat!!!

veel succes!!!!! OK dan!

On a lovely night, I look at the stars, shining so bright. Bye my friends, we will meet again, someday, somehow!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers