Bokt.nl • stap oké, in draf raak ik hem kwijt
Pagina 1 van de 2

stap oké, in draf raak ik hem kwijt

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 21:29
door Pellie
Omdat mijn rijkunsten dermate belabberd zijn, zijn we het dressuren heel langzaam aan het opbouwen.
Ik rij teveel met mijn handen en te weinig met mijn been, ik ben bezig om mijn bovenstel te leren ontspannen, ik heb spierballen dat wil je niet weten. Scheve mond

In stap heb ik het zover dat ik Gammon vrij regelmatig aan de teugel kan laten lopen en de tijdsduur wordt ook steeds wat langer. Alleen in draf raak ik hem volledig kwijt. Hij gaat meteen zijn neus in de lucht gooien om aan de druk te ontkomen. Ik heb het 2x met slof geprobeerd maar hierdoor kwam hij nog meer in verzet als ik zonder reed. Hier ben ik dus maar mee opgehouden. Gaby (die me les geeft) probeert het me te leren door in stap de pas te versnellen om zo het gevoel beet te houden maar het lukt me zo slecht.

Soms denk ik dat het aan zijn bouw ligt, een tinker met een korte rug of dat hij een rugprobleem heeft maar bij Gaby kan hij heel mooi lopen. Dus op de één of andere manier is er iets mis met mij rijstijl waardoor ik hem in draf compleet verlies.

Is er iemand die een tipje kan geven ondanks dat het moeilijk is zonder het geheel te zien?

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 21:55
door Mrietjesueel
Ik ken dit, heb het zelf ook meegemaakt, nadat na 7 jaar manegelessen heel mn houding omgegooid werd in priveelessen.
Mijn ervaring was dat je in stap geoon heel simpel steviger zit, en hem daardoor beter in elkaar kunt rijden. Die inbuiging in draf komt vanzelf, maar alleen door veel (HEEL VEEL) te oefenen. Het heeft bij mij een ruim een halfjaar geduurd voor ik Knilles in draf op de volte ontspannen en aan de teugel kreeg. Eenmaal rechtuit was ik hem ook weer kwijt. Maar dit is toch verder ontwikkeld en zo kan k m nu altijd naar ontspanning rijden.

Gewoon blijven oefenen, en als er geen vooruitgang in komt zou ik eens naar een andere instructrice gaan zoeken, en dat niet om te zeggen dat de jouwe slecht is of wat ook, maar misschien werkt een ander oog en een andere methode voor jou en je paard beter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 22:02
door Ptries
Mrietjesueel schreef:
Gewoon blijven oefenen, en als er geen vooruitgang in komt zou ik eens naar een andere instructrice gaan zoeken, en dat niet om te zeggen dat de jouwe slecht is of wat ook, maar misschien werkt een ander oog en een andere methode voor jou en je paard beter.


Ben het hier wel mee eens, heb geen slechte instructeurs gehad, maar de methode van degene die ik nu heb sluit gewoon beter aan bij mijn pony. Ik had er eerst ook heel veel moeite mee, als je pony zijn hoofd eruit drukt als je gaat aandraven, heb je hem toch in stap nog niet voldoende aan je been. Bij mijn pony werkt het altijd om veel korte overgangen te gaan rijden en aan te draven op een volte. Verder goed de buitenteugel erbij, ook in een overgang (als je dat nog niet had) en proberen recht te houden. Ik heb nu alleen opgenoemd wat bij mijn pony altijd goed werkt, maar misschien helpt het voor die van jou ook wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 22:03
door Mrietjesueel
Die buitenteugel was bij mij de doorslag idd...
Goeie manege waar ik gereden heb :S NOT!!!
Had nog nooit van buitenteugel gehoord Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 22:10
door Ptries
Idem....ik ook niet op de manege (stelling rijden was trouwens goed aan je binnenteugel hangen dan doet ie vanzelf zijn hoofd wel opzij Haha!), maar goed off topic

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-04-03 22:49
door Pellie
Een andere instructrice... nèh, ze werkt ons goed naar rust toe, stapje voor stapje gaat het ook elke les iets beter. Ze gaf ons eerst 'normaal' les maar ze had door dat ik daar geen baat bij heb. Ik moet alles helemaal geanalyseerd hebben, zeg wel eens 'Geef me les met pictogrammen' haha Haha! in de laatste 3 lessen is het in stap al héél veel verbeterd. Ik denk dat we er ook wel komen maar het is goed om van anderen te horen dat het inderdaad wel eens heel lang kan duren.

En Gammon weet perfect wie hij op zijn rug heeft. Hij voelt het verschil tussen Gaby en mij en ziet bij mij meer kansen om er tussenuit te knijpen. Dan wordt het zo'n worstelpartij waar ik geen zin in heb.

In stap ben ik aardig ontspannen maar de draf in dan is het weer omhoog die kop en *boem* vasthouden die keet, van beide kanten. Misschien met langere teugels hem meer ruimte geven om te ontspannen en mezelf tegelijkertijd ook?

En Gam is geen paard wat goed beleerd is dus dat werkt denk ik ook tegen. Zet mij op een leuk dressuurpaardje en ik doe niks meer verkeerd hoor. Lachen Wat dat aangaat is Gammon mijn grootste leermeester!

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 07:57
door Solvej
je zegt dat je je paard nu moet versnellen in stap. ik zie natuurlijk niet hoe je in stap rijdt. maar zorg wel dat je paard ónder je blijft en niet eronderuit loopt. je paard moet t.a.t in een controleerbaar tempo lopen wat door de ruiter is aangegeven.

dat het paard voorwaarts is is wel vereist om hem nagefelijk te rijden.

verder denk ik dat je met goede begeleiding en veel oefening er wel komt. verlang niet te veel te snel van jou en je paard.

het lukt je om je paard nagefelijk in stap te rijden dus je weet wel hoe het moet neem ik aan. zet dit dan ook door in draf en geef niet te snel op maar bouw het wel zo op dat het leuk blijft voor jou en je paard.

succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 09:49
door Pellie
ja versnellen naar middenstap richting draf tot een heel langzaam drafje. Af en toe blijft hij dan aan de teugel lopen. Maar meestal als we dan in een drafje zitten gooit hij zijn kop weer in de lucht.

Zijn/mijn concetratievermogen is ook niet groot, een heel uur houden we nooit vol maar dat hoeft ook niet, na drie kwartier hebben we best hard gewerkt. Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 09:52
door Solvej
stop ook met rijden op het moment dat het het beste aanvoelt. en pak je het de volgende dag bij dat punt weer op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 09:55
door caro_vt
je moet ook weten: je kan niet verwachten dat je paard ineens een heel uur netjes aan de teugel loopt als ie dat daarvoor nog niet moest doen.

en inderdaad: bij de ene instructeur klikt het met jou en je paard, bij de andere niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 12:37
door Pellie
Nee joh, ben je gek? Dat verwacht ik ook niet van hem. Ik heb het meer over mijn onkunde dan de zijne Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 20:14
door marloezzke
iedere keer weer terug naar de ontspanning in de stap van uit daar weer verder naar de draf en blijven proberen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 20:21
door Toess
Gam is een ongelovelijk irritant paard om op te rijden, aandacht heeft ie niet voor je, voor de omgeving wel.
Je moet de knopjes leren te vinden op hem, zoals je zelf al zegt die zitten er wel.

En laat alsjeblieft die slof achterwege, nergens voor nodig want je gebruikt hem niet.

Gaby is een goede instructrice, dus een andere hoeft ze niet te nemen.

Gewoon oefenen blijven, verbaas je neit als je over een half jaar ineens dat knopje hebt gevonden en dan denkt ^#$@*%$% dat had ik een jaar terug ook kunnen proberen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-04-03 22:14
door Pellie
Waahahahahaaa... wil je nog een keer op Gam rijden Maaike???? Extreme duivel Leuk peerd man, werklustig en dienstbaar voor je...

Ik heb het longeren ook maar weer eens opgepakt. Het begint altijd enthousiast maar verwatert weer, slechte zaak. Toen ik een gekneusde knie had was longeren het enige wat ik met hem kon doen en zag dat het hem goed deed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 11:42
door laurae
Ik zou zeggen: ga op zitles.

Zorg dat je in draf net zoveel balans houdt als in de stap, want ik denk dat dat het probleem is. Als je een goede zit hebt kun je je handen ( en de rest van je lichaam) ook beter ontspannen en kan je paard beter aan de teugel lopen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 14:38
door Pellie
Nja doorzitten op Gam is niet mijn favoriete hobby moet ik zeggen Verward en met verlichte zit ben ik al snel geneigd om aan de teugels te trekken en met mijn bovenlichaam naar voren te kantelen.
Meer zonder beugels rijden dus en aan de longeer oefenen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 15:27
door Liesje4ever
Pellie schreef:
Meer zonder beugels rijden dus en aan de longeer oefenen?


Ja denk het wel, en ik weet niet of je het boek centered riding van Sally Swift al eens hebt gelezen, vind ik een erg verhelderend boek wb houding, zit en hulpen.
Bij ons op stal staat ook een pony die heel leuk kan lopen bij verschillende mensen, totdat de eigenaresse d'r op gaat zitten, die 'voelt' het gewoon nog niet...

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 18:33
door Pellie
thanks... tipje nr. zoveel. Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 19:13
door Kendra
Wat je vertelt, lijkt een beetje op 'je rijdt je paard in een bepaalde houding in stap en in draf blijft ie dan zo (of niet)'. Ik vraag me toch af of je dan wel op de juiste weg bent - het is nl. denk ik veel moeilijker om een paard in stap echt goed te rijden, dan in draf. Aan de teugel, rond rijden, kun je bewerkstelligen door je paard van achteren naar voren te rijden. Dus met je been, naar je hand (en niet andersom). Dat is in draf (een actieve beweging) over het algemeen makkelijker dan in stap.
Waarom dus niet eerst in draf proberen je balans te vinden, voorwaarts rijden, zorgen dat je paard aan het been is (dus: been = reactie), zorgen dat je een lichte constante verbinding krijgt met de mond - als je dat allemaal voor elkaar hebt, is het 'aan de teugel rijden' daarop een logisch vervolg dat haast vanzelf komt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-03 20:54
door Pellie
Hmmmmmmm okay, zo had ik het nog niet bekeken met mijn slechte kennis van rijden. Maar eerlijk, in stap lukt het beter dan draf. Ook dit kan ik proberen wat je zegt, dat aan de teugel lopen eerst laten voor wat het is. Dan maar neus in de wind en meer aan mijn been werken?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-03 02:33
door Solvej
in stap is je zit (waarschijnlijk) beter en gecontroleerder kendra en door een goeie zit kun je beter werken aan andere punten. maar inderdaad een goeie aanleuning een volgende hand doet wonderen. zorgen dat het paard vertrouwen in de mond krijgt. door als het paard vraagt meteen te geven maar dan ook weer wat op te pakken. paardrijden bestaat uit gevoel. dat gevoel van geven-nemen moet je ontwikkelen. bij de een duurt dat wat langer dan bij de ander. maar door consequent te blijven en met geduld te oefenen komt dat vanzelf. geven-nemen-geven-nemen en je been eraan houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-03 12:41
door Kendra
Mmmm......het ligt er wel aan waar je aan werkt - ik zou dan toch willen toevoegen dat je vaak in de spiegel moet kijken hoe je paard loopt. In stap kun je goed leren om de mond te voelen, om de deining van het paard te volgen. Maar daarmee loopt je paard niet aan de teugel en dat moet je denk ik ook niet willen. Het is niet voor niets dat veel (in mijn ogen: goede) instructeurs bij jonge paarden lang van de stap 'afblijven'. Het enige wat wordt gevraagd is het paard op twee teugels, in aanleuning te rijden. Pas in de draf wordt wat meer gevraagd, omdat je dan je paard makkelijker van achteren naar voren kunt bijdrijven. Pellie zegt dat het paard z'n neus in de lucht gooit om aan de druk op de mond te ontkomen. Als je flink bijdrijft, wordt het paard (bij een rustige, weerstandbiedende hand) als het ware uitgenodigd om z'n hoofd naar beneden te brengen en z'n rug te gebruiken - dan wordt nl. de druk weggenomen en zal ie een prettige aanleuning vinden.
Dit zal vast iets van de lange adem worden. Als je paard jarenlang in een iets minder goede houding heeft gelopen, zijn vaak de verkeerde spieren het sterkst ontwikkeld. Af en toe wat longeren met een geschikte hulpteugel en misschien een keer een behandeling + advies van de fysio kunnen misschien helpen om jou en je paard op de goede manier te ontwikkelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-03 14:06
door Solvej
ik begrijp dat in draf meer drang naar voren is vaak. maar in de draf word je zit vaak ook meteen een stuk minder. doordat je zit minder word kun je minder goed aan de punten werken die jij hierboven noemt kendra. en ik denk dat een goede stap de basis is van de overige gangen. door vertrouwen in de mond te geven kun je je paard nagefelijk krijgen en daarmee een correcte hoofd halshouding verlangen, waardoor hij de juiste spieren gaat gebruiken. maar dat kan pas als de basis erin zit. gevoel en een correcte zit. en ik ben nog altijd van mening dat deze het makkelijkst te oefenen zijn in stap. waarom bij een jong paard de stap laten? dat vraag ik me wel af? in deze gang loopt het paard vrij makkelijk in evenwicht en vanuit de stap kun je het paard soepel en warm rijden. en leren vanuit de achterhand te werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-03 16:20
door Pellie
Sjeumig... 2 verschillende manieren van aan de teugel krijgen!!!

Van die fysio heb ik ook al eens aan gedacht, in ieder geval dat ze er eens naar moet kijken of gam zijn rug goed is, en goed gebruikt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-03 20:29
door joyce B
Ik heb dezelfde problemen gehad met Andrew, maar nu gaat het goed. Zijn verzorgster heeft deze problemen nog wel. Vaak zit het hem in dat je hem niet genoeg voor je been hebt, en niet genoeg nagevelijk.
Ik zou het gewone draven inderdaad gebruiken voor het voorwaarts rijden en op twee teugels. Als je dan wanneer hij los is gaat oefenen met het aan de teugel rijden in stap, en je kan hem daar lekker ontspannen rond houden en ook zelf bepalen of je hem iets dieper/ronder rijd, of juist iets hoger, dan kun je ook het aandraven aan de teugel proberen. Vraag hem eerst wat ronder, neem je teugels voor je gevoel wat kort, maar niet strak (je handen gewoon wat meer naar voren) als je dan rustig aandraafd, niet gelijk je teugels losgooien, maar hem juist eerst meer na laten geven voor je hem weg laat draven, dus zie het als de hellingproef bij een auto Knipoog Je moet eerst de motor activeren om hem nagevelijk in draf te krijgen, want anders kan hij er onderuit door in te houden en zo meer teugelruimte te krijgen. Goed je been er aan houden dus!!! Ook als je zo wegdraaft! Als hij kan ontsnappen, was hij niet genoeg aan je been en reageerde je te laat met corrigeren (en hij is natuurlijk niet makkelijk *LOL* )
Als hij die neus weer in de lucht stekt, gewoon weer terug naar stap. Ontspannen na laten geven, en dan opnieuw proberen!
Lijkt me trouwens leuk om een keertje bij jullie te kijken!
Groetjes, Joyce