Bokt.nl • "terplekke" galloperen
Pagina 1 van de 1

"terplekke" galloperen

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-03 21:45
door Acilon
sinds gisteren ben ik beginnen springen met mijn bijrijdpaardje, die helemaal weg is van springen en dan ook overenthousiast is...
gisteren enkel aangereden in draf en moest haar behoorlijk traag laten aanrijden want anders vlamde ze...nu vandaag ging dat stukken beter dus dacht van, hmm eventjes galop proberen..een rustig galopje en ik reed aan en echt ze is plots 3 versnellingen hogergegaan en is wel een meter hoger gesprongen dan ze eigenlijk moest....ze werd helemaal gek en niet te houden...ik heb toen gepoogd haar zeer traag te laten galloperen zoals ik haar zeer traa kan laat draven maar dat is niet echt een succes...
wie kan me uitleggen hoe je een paard aanleert heel traag te galloperen(op een rustig draftempo) zonder terug tevallen of te sleuren en de duwen tegelijk... Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-03 23:16
door Solvej
je begint gewoon in galop en neemt hem altijd een klein beetje meer terug maar houd wel goed je benen eraan zodat de achterhand actief blijft. je paard mag niet op je hand gaan hangen. het is handig om dit te oefenen door de volte te verkleinen. maar wel op je kont blijven zitten. doe dit niet te lang achter elkaar. ga ook weer een paar passen voorwaarts. maar zorg dat de overgangen regelmatig en vloeiend blijven. succes. en vergeet je benen niet hoe rustig je ook gaat. (denk: met lopen heb je ook benen nodig. met rijden nog harder)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 08:21
door Nistria
Ik heb niet zoveel verstand van springen maar doetje paard het alleen als hij op de hindernis??
Pak het positief op en wees blij dat je paard lekker wilt springen! Er zijn ook paarden die het echt niet leuk vinden.
Ik denk dat zolang jij nog de afstand en de sprongen tot de hindernis kunt bepalen er niks aan de hand is. Maar als hij door je hand heen dendert dan uhh.. weet ik het ook niet zo goed!!
kom eens in stap aan en galoppeer pas aan als je zeven meter (of minder) voor de hindernis bent..
Ik denk dat je niet traag moet galopperen je moet wel wat power overhouden voor je sprong.
succes ermee

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 08:21
door Tlove
ook niet aan de teugels blijven trekken. zo nemen ze hun bit vast.
gewoon wat met je teugels 'spelen'. ff lossen dat hij het bit zoekt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 08:22
door Nistria
oeps!! ik bedoel bij mn eerste zin: als hij op de hindernis afstormt.....

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 09:52
door Acilon
tuurlijk moet er nog kracht in de galop zitten als ik aan kom rijden want anders bak je er echt nix van..het in stap/draf aankomen en vervolgens de laaste 7 meter in galop lukt ook al niet want dan stormt ze nog meer, ze springt zo graag *LOL* nattuurlijk moet ze controleerbaar blijven en doen wat ik wil...zeker als we later weer parcours gaan rijden (ik ben van zin volgend jaar wedstrijden te doen) dus is traag galloperen maar met kracht een must...
ik ga dat wat Okkie1 zegt zeker en vast al proberen, iemand anders nog tips?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 09:53
door Romkabouter
Veel springen, dan wordt het een gewoonte. Ook lijntjes neerzetten met in-uitjes (3 of 4 of 5 achter elkaar). Die hoeven niet hoog te staan. Dan krijg je vanzelf de controle die je wil, maar uiteraard niet in 1 dag, week of maand Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 10:03
door KingMarco
Ik moest vaak op de hindernis aanrijden, halthouden, 3 galopsprongen en dan springen. Dit is heel goed voor krachttraining en afstandschatten, dit is te doen tot 1 mtr. hoogte. Daarna na de hindernis weer na 3 galopsprongen halthouden/stapovergang maken. Dan kunnen ze niet gaan stormen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 10:46
door caro_vt
komt rechtstreeks van een ander topic:

een hele goeie tip: (want jij bent, denk ik , niet de enigste met zo'n probleem, dus opgelet, hier komt ie:)

als ze echt keurig aan de teugel is, is ze niet hard in de mond. aan de teugel dan accepteert ze je hulpen, dus dwz dat ze doet wat jij vraagt, wanneer jij het vraagt, zonder protesteren.

de tip: en leg eens een aantal balkjes voor de sprong. ga in een rustige galop erover. dan heb je even plaats en dan komt de sprong: op de plaats voor de sprong, waar je een balkje weglaat kan je, als je voelt dat ze te hevig is, ze stilzetten, draaien en terug opnieuw, tot ze op je gaat letten.

'moet ik nou weer stoppen of mag ik springen?' => ze let op jou!

is ze rustig: spring. wordt ze na de sprong weer dol in de kop, terug naar halt, dan weer rustig aangalopperen en oefening herhalen

ze zal doorhebben dat ze niet hoeft te vlammen en rustiger worden en zo kan jij de galop beter controleren!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 12:52
door Lielle
Nistria en KingMarco, op die manier (stappen of halthouden en kort voor de sprong aangalopperen) leer je ze zeker stormen! Halthouden na de sprong werkt wel of halthouden en dan aangalopperen en een volte inzetten maar niet springen.

Kattebeest heeft een aantal goede tips.

En nog een paar van mij uit wat oude topics:
Citaat:
dressuurtraining!
Verder tijdens het springen:
Niet terug trekken, dat is het eerste om mee te beginnen. Verder heel veel voltes galopperen voor en tussen de sprongen door, eigenlijk wat sprinter beschrijft. En gewoon heel laag springen en juist in die lage hindernissen trainen op tempocontrole. Stil zetten voor de sprong vind ik echt geen goed idee, als tenminste vandaar uit weer springt. zo leer je ze juist trekken naar een hindernis. Stoppen daarna werkt werl heel goed.
Verder galopwerk over balkjes die je door de hele bak verspreidt zodat ze moet opletten



[RT] Spring-probleem

Lielle"]
dit is een dressuurprobleem. Kennelijk heb je onvoldoende tempo controle, daar zul je eerst aan moeten werken. En als jij niet wilt dat er gesprongen wordt, gebeurt dat dus niet. Er wordt niet naar sprongen toegerend, als jij iets anders van plan bent. Dan maar stil tegen de muur of zo. Maar je zult dus moeten werken aan gehoorzaamheid, en begint bij dressuurwerk.

smithsgirl, op die eerste manier leer je ze juist aan dat je mag rennen naar een sprong. zie ook de links hieronder:
Knip en plak uit:
[RT] "spring"heethoofd?

[quote="lielle schreef:
werken aan je dressuurbasis. En werken aan een heel langzaam sloom traag ritme, zowel voor als na de sprong. En het allerbelangrijkste is dat je niet zelf gaat trekken maar een ontspannen hand houdt. Ik ben geen voorstander van stil zetten voor de sprong maar je kunt idd wel een volte galopperen net zo lang totdat hij onder controle blijft als je aanrijdt.

Dit is mijn aanpak, voor een koel paard dat niet gaat trekken en voor eentje die daar wel een handje van heeft.
In draf: heel rustig tempo, bijna sloom (wel met impuls) en niet rijden naar de sprong. Hij moet zelf leren nadenken over de afzet, en het passend bij de sprong komen. Zelf stil zitten, niet doen, alleen wakend been en hand. Je paard moet meedenken, en zichzelf kunnen redden als het nodig is. Jij bent er voor de overtuiging en de richting.


In galop: rustig grondtempo, vooral ritme vast houden. Niet 'rijden' naar de sprong, maar rust en ritme handhaven en zelf stil zitten. Als het niet past, bijtijds corrigeren en in hetzelfde tempo naar de sprong. Als het paard er te dicht onder komt, handen op de plaats houden (evt een klein beetje terug brengen) en je paard tegen je hand op laten springen.


[RT] discussie over systeem bij springen

[RT] te hard in springparcours
[/quote]

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 13:22
door KingMarco
Wat ik bedoelde was aanrijden overgang terug rijden en weer doorrijden dan springen, bij het paard dat ik toen reed werkte het.
Ik heb zelfs later geblindeerd met hem gesprongen of zonder handen(welliswaar alleen enkele hindernisjes op deze manier).

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 19:55
door caro_vt
je paard blinddoeken?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 21:07
door Anoniem
Die snap ik idd ook niet
of bedoel jezelf niet kijken?
Zelf je ogen dicht houden is een erg goede oefening om te voelen wanneer je naar voren moet komen, zodat je niet te vroeg mee gaat.

Voor het hard rijden op de hindernis:
Kijk idd op de linken van Lielle, daar hebben we het er al uitgebreid over gehad.
Maar de hoofdzaak daarvan is toch dressuren Lachen
Jij wilt je paard verzameld laten galloperen, daarvoor moet het eerst met dressuur al goed gaan, anders kun je ook niet verzamelen met springen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 22:44
door Romkabouter
Ik wil hier toch ff opmerken dat als je alles dressuurmatig goed voor elkaar hebt, het lopering en ongehoorzaam van je paard nog steeds kan spelen. Dus je moet springoefeningen gaan doen. En vooral veel herhalingen, dan gaat je paard het gewoon vinden en zal het minder druk worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-03 22:52
door Solvej
gaat het al beter?

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 07:17
door KingMarco
Ik bedoelde idd mezelf geblindeerd. Daar bedoelde ik mee, dat hij dus uiteindelijk wel braaf was en wachte tot het aangegeven werd wat hij moet doen en niet meer uit zichzelf in de rondte aan het crossen was.
En het is ook zo dat een hindernis kan blijven trekken ookal is de dressuur wel goed onder controle.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 08:59
door Anoniem
Romkabouter schreef:
Ik wil hier toch ff opmerken dat als je alles dressuurmatig goed voor elkaar hebt, het lopering en ongehoorzaam van je paard nog steeds kan spelen. Dus je moet springoefeningen gaan doen. En vooral veel herhalingen, dan gaat je paard het gewoon vinden en zal het minder druk worden.

kan idd
maar in de meeste gevallen, kunnen veel ruiters in de dresuur nog helemaal niet schakelen, maar denken dan wel controle te kunnen hebben met het springen Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 12:19
door Lielle
eens rom, maar 9 van de 10 keer is dat niet het geval, en is de controle tijdens de dressuur ook onvoldoende.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 12:46
door Romkabouter
Zekers, maar er staat nergens hoe Acilon's paard loopt in de dressuur namelijk. Het kan zijn dat ze daar wel geod, of in ieder geval voldoende, kan schakelen en het probleem dus alleen speelt met springen. Dan heeft ze dus niet zoveel aan tips over de dressuur Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 12:56
door Lielle
profiel acilon schreef:
*ik rijd ook nog op de
2 jarige volbloedhengst Acilon
voor een vrouw die volboeden fokt en traint.Ik bereid hem voor op deze zomer, want dan gaat hij naar Frankrijk op springtraining om dan op koersen te gaan lopen, maar nu geef ik hem wat voorbereidende conditie door vaak te gaan wandelen


schakelen lijkt me nog niet geheel bevestigd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-03 13:02
door Romkabouter
Als het over dat paard gaat idd niet nee. Maar daar kan ze zelf vast wel het juiste antwoord op geven Lachen