Kijkerig en wegspringerig paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Kijkerig en wegspringerig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-09-02 22:04

Hoi luitjes. Ik heb een probleempje met mijn paard waar jullie waarschijnlijk wel 100 antwoorden op hebben Knipoog
Ik maak zeker 3x per week flinke buitenritten met haar maar ze blijft maar schrikkerig met schaduwen, hekken, stammen die opgestapeld liggen etc. Voor verkeer en trekkers etc. is ze helemaal niet bang maar juist voor die simpele dingen. Vooral in galop maakt ze de raarste zijsprongen en ik ben blij dat ik nog steeds geen hernia heb opgelopen Haha! Uiteraard valt ze dan ook iedere keer terug in draf want je bent helemaal uit je concentratie als ze weer zo'n bokkespong maakt. Van de week had ik het ook in stap langs een drukke provinciale weg. We gingen zo'n beetje in travers over het fietspad omdat ze iets raars langs het pad zag liggen. De auto's vlogen vlak langs me heen, en daar is ze dan helemaal niet van onder de indruk. Ik wel dus, moest nog úren bijkomen. Als ze nerveus is, pakt ze soms ook het bit vast. Ik rij op een rubber gebroken D-trens. Wie weet raad???

pebblientje
Berichten: 631
Geregistreerd: 17-04-02
Woonplaats: roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 20:06

een gewoon enkel gebroken bitje erin,een martingaal eraan(of eventueel een slof,moet je wel mee uitkijken,sommigen gaan er tegenin,of gaan steigeren)en een klein zweepje(als ze daar tegen kan)
dan kom je langs een schaduw aan je rechterkant(voorbeeld natuurlijk!):je laat haar flink door stappen,met buiging naar links.zodat ze de "enge" plek niet ziet,en dus ook niet opzij kan springen(ze springen meestal niet naar de kant waar ze naar buigen)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 22:01

Rubber is niet zacht, een veel voorkomend mis verstand.

Verder zelf heel brutaal voorwaarts rijden.
Soms ga je zelf ook mee kijken naar waar het "enge" is, dit bevestigd voor het paard alleen maar dat het ook eng is.
Kijk naar het punt waar je heen wil en probeer hem als het kan voor te zijn om hem met een flink voorwaarts, maar wel gecontroleerd natuurlijk, ergens op af te rijden.

pmarena

Berichten: 48107
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-02 22:30

Hier nog 1 Lachen

Bij Rena heb ik niet of nauwelijks meer last van dit gedrag als ze genoeg werkt.
Dus behalve in de wei staan ook goed beweging geven , elke dag even aan het werk.

En eens ergens aan laten snuffelen om in te zien dat het niet eng is.

Gewoon stevig erlangsrijden (precies wat R.kawa zegt Lachen ) wil prima helpen , maar als Rena in zo'n bui is dan doe ik dat toch echt niet terwijl er een auto aankomt , zulke Kamikaze-neigingen heb ik nu ook weer niet Knipoog

Ook in galop kan ze ineens een noodsprong opzij maken , ik herken het precies wat je omschrijft !

Als ik langs iets mogelijk engs moet dan wacht/stap ik toch eerst even totdat er een auto langs is en de weg vrij is , en dan rij ik er gewoon langs.

Constant alert zijn zodat je de zijsprong of wat dan ook meteen kunt corrigeren , liefst nog voorzijn natuurlijk , maar geen onnodige risico's nemen , zo ga ik er mee om.

Maar heb eigenlijk nergens last van als ze lekker aan het werk gehouden wordt elke dag.
Geef jij elke dag beweging ?

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

kijkerig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-02 19:40

Dank voor jullie reacties. Ik rijd niet elke dag maar om de dag, de rest van de tijd staat ze in de wei. Ik rijd wel behoorlijke afstanden, 2 tot 4 uur. En het is een tinker dus je zou zeggen behoorlijk cool. Gisteren heeft ze me er afgebokt, voor het eerst, en ik bloedde als een rund en moest naar het ziekenhuis. Geen cap op....foei Huilen Ze is gewoon af en toe heel jolig, vooral op mulle zandpaden. Haar hoofd ging helemaal naar beneden toen ik haar van galop terughaalde naar draf, we waren bijna weer bij de stal. Misschien dat ik toch eens moet beginnen met een martingaal zodat ze haar hoofd niet meer zo hoog en laag kan brengen. Ze is ook zó vreselijk sterk.

pmarena

Berichten: 48107
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 20:02

Aj , da's schrikken...... Scheve mond

Rena is ook altijd zo jolig , het is geen gemenigheid of dwarsheid , dat willen rennen , doordrammen , kijkerig zijn en opzij springen / al wijkend ed ergens langsgaan..... is bij haar puur energie en enthousiasme.

Ik weet natuurlijk niet hoe jouw paardje helemaal in elkaar zit , maar weet wel dat als ik Rena elke andere dag stil zou laten staan dat de kans groot is dan dat ze knap irriteert , dat loperige wat je omschrijft Lachen

En als je 2 tot 4 uur rijdt dan heeft ze best een behoorlijke conditie natuurlijk ..... dat kan ook tegen je werken dan als ze een dag niet gewerkt heeft.

Is het geen optie om die tussendagen even in de bak te werken , longeren , losgooien / opjagen (lekker een beetje spelen samen Lachen)
, vrijspringen , even een dressuur- springtraininkje ?

Misschien helpt het wel , je zou het iig even kunnen proberen natuurlijk als je wilt Lachen

De mijne staat ook overdag in de wei , doet gek zat af en toe , maar op 1 of andere manier telt dat bij haar toch niet als werk Haha!

Moet wel zeggen dat ze steeds rustiger wordt nu , en tegenwoordig kan ze het aardig hebben een dagje niks doen Lovers


Of misschien voer je te energierijk ?

Daar kunnen ze natuurlijk ook erg overdreven enthousiast en kriebelig van worden Lachen

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-02 21:41

Gewoon heel brutaal de hele buurt doorrijden, hand voor (dus écht níet terugtrekken) en em met je been mooi naar voren rijden, en ondertussen blijf je gewoon aan het werk, pasje naar voren, paar passen iets terug rijden, iets opzij, stukje schoudervoor etc. etc.

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

te jolig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-02 22:11

Ja Stef, daar was ik ook al mee bezig. Maar het is een type hoor.... Voor de grootste trekkers met aanhanger is ze niet bang maar juist voor die kleine dingen. Toen ik haar net had sprong ze voor iedere witte steen opzij en koeien vond ze doodeng. Nu zijn het dus nog enge hekken en andere obstakels. Nu ik eraf gelazerd ben zal ik toch nog meer opletten in galop. Maar is een martingaal nu een goed hulpmiddel?? Hoe krijg ik het voor elkaar dat ze haar hoofd niet meer zo omlaag kan trekken en dus haar achterhand omhoog kan gooien. Of bijvoorbeeld een ongebroken trens? Of meer been, hellup? Ze doet het ook niet altijd, maar vooral op mulle paden, dan gaat er blijkbaar een knopje om }>

Ik rijd haar 3x in de week en volgens mij moet dat voor een tinker genoeg zijn. Ze is ook nooit bijzonder druk hoor, eigenlijk heel relaxed, zeker in stap en lichte draf. Het is gewoon een blij paard met een goede conditie, opgebouwd sinds het halve jaar dat ik haar heb. Voordien was ze in Ierland en volgens mij niet echt bijzonder goed bereden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-02 13:29

EEn martingaal is voor paarden die het hoofd omhoog gooien.
Voor naar beneden trekken is flink voorwaarts drijven de optie, evt. met zweep.

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-02 13:54

Mijn Tinker doet het ook als hij de kans krijgt. Dan sta ik opeens twee meter naar links Haha! Vooral in galop vind hij dit erg "grappig".

Hij is ook nog bang voor tractors en andere "enge" dingen maar boomstammen, of andere dingen die langs de weg liggen zijn helemaal griezelig. Hij denkt volgens mij dat er enge woezels achter op de loer liggen Knipoog.
Wat bij hem helpt (ben ik even blij dat ik meestal niemand tegenkom) is tegen hem gaan mopperen. Als ik iets zie liggen en ik begin al met mijn stem te verheffen en flink been te geven dan loopt hij er wel normaal langs. Nu gaat het inmiddels beter en hoef ik mijn stem niet meer altijd te gebruiken.
Die van mij hoef ik trouwens niet om de dag te rijden. In de bak is dat geen probleem maar als ik normaal naar buiten wil moet ik de vorige dag toch echt gereden of gelongeerd hebben anders is er helemaal geen land mee te bezeilen, dan ben ik constant aan het vechten omdat hij dan steeds hard wil.

Even nog een aanvulling: ik rij de laatste tijd buiten meestal met een Thiedemann of slof. Hij is nogal sterk en soms heb ik wat extra's nodig.

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-02 14:13

ik heb pricies het zelfde probleem gehad alleen mijn paard ging nog een stapje verder. Hij vond grote lawaaierige "enge"dingen juisd niet eng en een boomstammetje was een monster. hij had het nadeel dat hij naar voren sprong en het bit vast pakte om vervolgens in galop er vandoor te gaan hield ik hem dan van voren tegen ging meneer doodleuk achterwaards verder. ik heb dit opgelost om een thiedermanteugel te gebreuken omdat ik zo beter controle heb over zijn hoofd (vond het nadeel van een martingaal dat hij als nog zijn hoofd naar beneden kan doen en dit gaat bij een thiedermanteugel moeilijker) en ik heb een tijdje gereden met een rolletjes bit alleen heb ik hier mijn twijvels over m.b.t. de werking hiervan dus heb tegenwoordig weer gewoon een dubbelgeboken bitje in. Verder is het belangrijk om zijn hood omhoog te houden en je paard aan het werk te houden. ik deed heel vaak gehoorzaamheid oefeningen en dan gewoon heel simpel op een recht pad stappen halt stappen halt draven halt. ik galopeer of draaf nooit op de zelfde plaatsen (die fout heb ik 1x gemaakt ehum) maar hou hem bezig zodat hij geen tijd heeft om zich op andere dingen te concentreren. verder heel concequent zijn en niets uit de weg gaan. ik heb er uiteindelijk een half jaar a een jaar overgedaan maar ik kan nu wel overal heen en hij is over het algemeen heel braaf.

veel succes!!

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

wegspringen etc.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-09-02 20:00

Bedankt voor jullie antwoorden! Ik ga morgen maar eens beginnen met longeren. Rijden kan nog niet want ik kan nog geen cap op Knipoog .
Iedere dag rijden lukt me niet en hoeft bij mijn tinkertje ook niet. Als ze nou op stal zou staan zou ze misschien wel meer moeten bewegen maar ze loopt nog dag en nacht in de wei en krijgt genoeg beweging. Het is ook helemaal geen heet paard eigenlijk. Misschien dat ik zo'n Thiedemann teugel ga kopen, het valt allicht te proberen. Ik denk dat een slofteugel te drastisch is, ze is nu gewend vrij "los" te lopen en dat màg ze ook bij buitenritten. Alleen moet ik haar meer onder controle krijgen in galop, ze spring veel te veel weg en nu dat bokken dan ook nog. Maar dat van dat mopperen is wel een goeie tip, ze is wel gevoelig voor de stem. Vandaag begroette ze me zowaar met een hoop gehinnik en gebries, dat is niks voor haar. Volgens mij reageert ze ook meer op mijn jack russell dan op mij, die gaat wel eens mee op buitenritten en dat vinden ze allebei heerlijk, ze is dan ook rustiger geloof ik, misschien omdat er zo'n klein hondje naast haar loopt. Nogmaals bedankt!

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

over voeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-09-02 20:06

Nog even....ik voer niet veel bij, ze krijgt nu hooi want er is niet veel gras meer. Ik voer alleen wat basisbrok als ik gereden heb, afhankelijk van de afstand 1/2 tot 1 kilo, dat is niet veel hoor. Natuurlijk krijgt ze wel wortelen, een appel en een stukje brood, maar daar wordt een paard niet druk van.

Homiafortuna

Berichten: 1983
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-02 23:25

Zorg er inderdaad eerst voor, dat je je paard in de bak volledig onder controle hebt. Als het daar al niet goed gaat, is het eigenlijk niet vertrouwd om de weg op te gaan. In zo'n geval is het ook niet verstandig om alleen naar buiten te gaan. Als er dan wat gebeurd, kun je niets meer. Misschien wordt ze wat rustiger als er een ander paard meegaat, dat niet bang voor zulke dingen is.

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-02 01:23

Sinds ik haar heb rijd ik al buiten en amper in de bak. Ik rijd vaak met een stalgenote en haar Fries. Die is een stuk rustiger maar wel weer iets angstiger voor trekkers en grote vrachtwagens. Sox is ook niet heel druk tijdens het rijden maar wel kijkerig. Het is een meutje en dus soms ondeugend en volgens mij plaagt ze me door dat wegspringen, ik kan gewoon niet geloven dat het echt angst is om voor een hek, waar ze niet eens over heen moet, weg te springen. Of een rood-wit geblokt lint dat aan de zijkant van de weg gespannen is. Misschien moet ik haar met een hoofdstel met oogkleppen gaan rijden wat ook voor mennen gebruikt wordt Cool

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 09:10

Sommige paarden blijven nu eenmaal schrikken van vremde dingen. Daar wen je ze niet aan door het maar keer op keer te herhalen. Zo snel als ze gewend zijn aan de boomstan schrikken ze de keer er op wel week van een nieuwe tak die er sinds 1 dag ligt.
Gehoorzaamheid buiten heeft alles te maken met controle. Door beter aan de dressuur te werken wordt je paard buiten ook een heel stuk beter te controleren. Je leert problemen aavnoelen en oplosen zonder een groot drama van te maken.

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-09-02 10:43

Ja, dat denk ik ook. We gaan dressuren en werken aan ontspanning van de rug want ze zit wat vast aan een kant en dat kan ook problemen geven.

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-02 10:48

Wat ook kan werken is je paard buiten aan het werk houden. Ik rij buiten ook liever met een lange teugel maar dan is hij veel meer met zijn omgeving bezig dan met mij. Als ik hem aan de teugel laat lopen en af en toe laat wijken o.i.d. is hij weer meer met mij bezig en minder schrikkerig.

In de bak zijn we altijd vrij serieus bezig en dan kijkt hij nergens naar op of om. Meestal is er ook niet veel te zien maar gisteren was mijn buurman met een enorme aardappelrooier het aardappelveld naast mijn bak aan het leeghalen. Buiten zou hij zich te pletter schrikken van zo'n ding, in de bak kijkt hij er niet eens naar.

Woestein

Berichten: 2844
Geregistreerd: 09-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-02 22:58

als ik dingen ziet waarvan ik denk "dat kan wel eens eng zijn" ga ik altijd zingen........ Haha!
dan denk ik echt niet daaraan en het paard denkt die is gek laat ik haar maar in de gaten houden in plaats van de omgeving..... Schijnheilig

musje

Berichten: 295
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 14:32

whahaha en wat zing je dan "wat ruist daar in het struikkkkgewasss" hihi

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-02 14:40

musje schreef:
whahaha en wat zing je dan "wat ruist daar in het struikkkkgewasss" hihi

*LOL* *LOL* *LOL* Die is goed gevonden ik lig helemaal plat van het lachen

Woestein

Berichten: 2844
Geregistreerd: 09-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-02 22:11

meestal is het zomer wanneer ik buitenrij en zing om de 1 of andere vage reden kerstliedjes......