Binnenteugel of buitenteugel?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-02 06:50

Citaat:
De buitenteugel is voor de volgende dingen: begrenzen, hoogte van de hals en het tempo
de binnenteugel is voor de volgende dingen: stelling, buiging, nageeflijkheid


Mijn instructeur wordt witheet als ie merkt dat je probeert je paard nageeflijk te maken op de binnenteugel. Mijn paard is inmiddels zo getraind dat ze alleen nageeft op de buitenteugel. Wanneer er iemand opstapt die met de binnenteugel begint te werken roept dat bij haar alleen maar verzet op en kun je absoluut niets meer met haar beginnen. Menige wijsneus is beteuterd van mijn paardje afgekomen omdat ze te veel aan die binnenteugel zaten te plukken.

Sturen doe ik met zit, been en buitenteugel. Wanneer ik een volte inzet en daarbij te veel in de binnenteugel kom krijg ik meteen een preek van mijn instructeur. Die ziet daarnog liever een waslijn dan dat een paard op de binnenteugel gestuurd wordt. Gelukkig straft mijn paard mij ook meteen af wanneer ik de fout inga.

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend


Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-02 11:40

Het nageeflijk rijden op de binnen of buitenteugel is een punt van discussie. en dat de toptrainers het op een bepaalde manier doen wil niet zeggen dat die manier de enige juiste is. mijn instructeur heeft overigens zelf ook grand prix gereden dus een beetje verstand zal hij er wel van hebben dacht ik zo.

Wordt er af en toe zo moe van dat er mensen zijn die denken dat maar een manier de juiste is en dat verkondigen als de algehele waarheid. Ieder paard is verschillend en er zijn verschillende methodes om je paard goed aan het lopen te krijgen. Belangrijk is dat je paard netjes en ontspannen door zijn lijf loopt, fijn aan de hulpen staat en ook echt met plezier voor je wilt werken!!!

ik heb voor een bepaalde methode gekozen die goed aansluit op mijn paard.Ze reageert er heel goed op en ik krijg alleen maar complimenten van mijn mederuiters dat ze zo vooruit is gegaan. Mijn paard loopt overigens gewoon op twee teugels dus met gelijke druk. Dat is toch het uitgangspunt.

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-02 12:02

Zijgangen? Gewoon zoals ieder ander niets geks dus. Eigenlijk een simpel verhaal. Neem bijvoorbeeld wijken:
afwenden
rechtstellen
binnenbeen iets naar achter
kijken naar de richting die je opmoet
paard meenemen met je zit
buitenteugel begrenzen en binnenteugel (opwaarts) tegen de hals

Mijn paard gaat zijwaarts op been en niet op teugel, het enige waar ik voor moet zorgen is dat ze niet over haar schouder wegloopt. Daar heb ik dan mijn buitenteugel voor.

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend


Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-02 08:03

Haha! geloof dat de dames (en heren) hier nogal in geschokt zijn over het feit dat mijn paard nageeft op de buitenteugel. Waar jullie denk ik overheen hebben gelezen is het feit dat mijn paard als ieder ander paard gewoon op twee teugels loopt met gelijke druk.

Als mijn paard eenmaal nageeflijk loopt hoef ik alleen maar kuit te houden en mijn handen stil te houden. Dan blijft ze zo lopen. Ik hoef dus niet constant bezig te zijn in mijn teugels om haar nageeflijkheid te houden of nageeflijkheid af te dwingen.

Maar zoals al eerder gezegd, er is niet één methode om je paard te rijden. Vele wegen leiden naar Rome. De methode die ik gebruik werkt op mijn paard. Er zijn overigens meerdere mensen bij mij op stal die volgens deze methode rijden en er ook succes mee boeken. Ik denk dat een ieder voor zichzelf maar moet bepalen welke methode voor zijn/haar paard werkt.

O en voor degenen die zich afvragen waarom ik niet op de vraag van het begrenzen in ben gegaan: als je een quote van mij neerzet waarin duidelijk staat dat ik in dat geval met mijn buitenteugel mijn paard begrens moet je dus niet gaan vragen hoe en met welke teugel ik mijn paard begrens. Frusty Ik heb in dit geval maar een advies: lees wat er staat of koop een bril. Sorry als dit onaardig overkomt maar vond het echt een overbodige vraag.

Over de buiging van mijn paard kan ik kort zijn. Mijn paard is gewoon om mijn binnenbeen heen gebogen. Ik krijg de indruk dat jullie denken dat mijn paard voortdurend met buitenstelling loopt en ik voortdurend aan de buitenteugel trek. Dit is dus niet het geval maar dat kun je hierboven ook lezen.

Afsluitend wil alleen nog kwijt dat ik hier geprobeerd heb serieus mijn methode van rijden uit te leggen. Ik ben me er goed van bewust dat dit niet methode is waarop de overgrote meerderheid van jullie rijdt. Overigens verschillen de methodes niet veel van elkaar. Het is mijn idee een kwestie van verschil in nuance. Krijg wel de indruk dat er sommigen onder julle zijn die niet verder willen kijken dan hun neus lang is en volledig vastgeroest zijn in hun eigen manier die dan ook voor hun de enige manier is. Iedereen die het niet op die manier doet is dan bij voorbaat "fout". Zo dacht men vroeger ook dat de wereld plat was Extreme duivel

Zal het verder ook maar niet meer proberen uit te leggen. Echt lezen wat iemand schrijft blijkt namelijk heel moeilijk te zijn Slapen

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-02 10:26

Knipoog Ok Lovely zal nog een poging doen en een aanvulling geven op mijn eerdere uitleg. Vind het overigens lastig om het goed en helder over te brengen. Als ik rij gaat alles namelijk vanzelf en hoef ik daar niet echt bij na te denken.

Laten we eerst vaststellen dat mijn paard op 2 teugels en met gelijke druk de rechte lijn op komt. Mijn paard buigt op en om mijn binnenbeen. Dus niet op mijn teugel. In principe heb ik mijn handen ook vrij klein bij elkaar. Mijn binnenteugel gaat opwaarts tegen de hals maar lift ik niet hoog en de druk op de teugel blijft ook gelijk. Enorm veel hoogteverschil bij mijn handen zul je niet echt zien. Maar op deze manier houdt ze wel de stelling aan die ik aan haar vraag met mijn binnenbeen.Ik breng de binnenteugel ook niet naar buiten. De ligt tegen de hals!

Overigens lastig bokken op je werk als mensen ineens besluiten om te blijven bellen Haha!

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-02 10:30

lol ik werd zo vaak onderbroken door de telefoon dat er inmiddels alweer nieuwe berichten stonden. ga er morgen naar kijken want ik ben nu lekker vrij van mijn werk en mag naar huis. bok morgen weer verder!

Ben overigens wel blij dat hier iemand eindelijk het systeem kent. Voelde me al een beetje Remy. Haha!

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 07:23

Goedemorgen allemaal ! Weer een nieuwe werkdag en gelukkig ook de laatste van de week Haha! Gelukkig kan ik bokken op het werk en iin die zin ben ik ook een happy worker hihi Knipoog

Heb inmiddels de berichten goed doorgelezen, maar heb eigenlijk niet echt wat toe te voegen aan mijn verhaal of dat van happyworker die zoals nu blijkt volgens hetzelfde systeem rijdt. Dat kom ik maar weinig tegen. Even off topic wil ik je vragen hoe mensen in jouw omgeving daarop reageren. Bij mij op stal zijn ze er inmiddels aan gewend maar in het begin was dat wel anders.

Heb eerst les gehad van een andere instructeur. Daar ben ik na een tijdje gefrustreerd mee gestopt omdat mijn paard niet verbeterde en ik te geforceerd moest gaan rijden voor weinig resultaat . Ik kwam echt verkrampt van mijn paard af. Heb toen mijn huidige instructeur ontmoet die iemand anders op stal les gaf. Veel bij de les gekeken en eens dingen op mijn paard uitgeprobeerd en..... wonder boven wonder ze pikte de dingen meteen op. Clinic bij hem gereden en in die clinic bespeurde ik een hele metamorfose. Nu les ik ruim een jaar bij hem en het resultaat is verbluffend. Mijn paard is ook veel vrolijker en haalt ook geen rare fratsen meer uit. Ik merk aan alles dat ze nu ook plezier heeft in het werk. Van kiet gaan of omhoog komen en meteen vliegensvlug omdraaien was haar eerst niet vreemd.

Maar als ik mensen op stal op hun verzoek uit ging leggen wat er nu zo wezenlijk anders was aan de methode van lesgeven, zaten mensen me echt aan te kijken alsof ze water zagen branden. Kreeg ook hele vervelende opmerkingen. Mijn instructeur vonden ze maar een prutser. Wel raar dan dat mijn paard ineens super loopt. Vermoed zelf dat ze voor ik haar kocht ook altijd volgens dit systeem is (in)gereden. Zeker weten doe ik het niet.

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-02 08:53

Lovely: het lijkt een makkelijke vraag maar het antwoord is lastig te formuleren en niet echt makkelijk heel kort neer te zetten. Mijn vorige paard heb ik trouwens heel fijn op het "normale" systeem kunnen rondrijden. Misschien kan happyworker dat beter verwoorden. Ik zal hier de verschillen in de reactie van mijn paard neerzetten.

Bij mijn huidige paard lukte dat dus niet. Ze wilde niet nageven en ik moest dat van mijn instructeur gaan afdwingen door grote druk op de teugels te zetten en constant ophoudingen te maken op de binnenteugel en constant haar ver in te buigen. Binnenhand ver van de hals af en trekken maar. De (na)druk lag dus voortdurend op de binnenteugel. Haar reactie: rug wegdrukken, bit vastpakken, kop in de lucht en voortdurend haar rug wegdrukken. Ze liep ook met haar staart tussen de billen geperst. Ze had ook absoluut geen zin meer om te lopen en liep alleen maar op de voorhand lekker op je teugels te hangen. Ik schopte en sloeg me moe. Paard super chagerijnig terwijl ze vrolijk was toen ik haar kost. Het werd een echte zure merrie Huilen

Bij mijn nieuw instructeur moest ik back to basic. De eerste 4 weken kreeg ik een verbod om te proberen haar in de krul te rijden en ik mocht absoluut niets meer met de binnenteugel doen. Alleen maar binnenbeen en buitenteugel en niet op haar hoofd letten. En dan veel voorwaarts rijden en het liefst ook neerwaarts (heel moeilijk als je paard niet rond loopt!!) en de ontspanning bij het paard terug te vinden. Ik moest daarbij ook aan de reactie op het been gaan werken. Of zoals hij dat mooi zei: ik moest eraan gaan rijden, echt paard gaan rijden. En ik maar denken dat ik dat voorheen ook altijd had gedaan Haha!
Hij heeft mijn zit ook maar meteen aangepakt. Ik zat te geforceerd op mijn paard. Ik moest meer zitten, meero ntspannen in de schouders en als het ware meer open gaan rijden. Ook heel moeilijk als je altijd met grote druk hebt gereden en verkrampt op je paard hebt gezeten.


Raar maar waar: ze vond het heerlijk. Lekker met lange teugel (wel contact) door de bak heen rennen. Ze ging zowaar zakken met haar hoofd en leek net een stofzuiger. Nu is halstrekken trouwens haar absolute specialiteit. Mijn bijrijdster scoort daar met haar in de wedstrijden een 8 of zelfs een 9 voor Pling

Na 4 weken gingen we haar oppakken. Haar staart zat inmiddels niet meer tussen de billen geperst en het gaspedaal en mijn stuur had ik inmiddels ook weer terug. Afijn, teugels aannemen, binnenbeen, kneepje buitenteugel en pats daar was ze ineens. En dat zonder grof geweld Knipoog Ze zocht zelf de teugels op en ging vrijwillig zonder dwang in de krul. Viel haast van verbazing van mijn paard af. Dan handen stil houden, kwam het hoofdje dan weer omhoog. Binnenbeen, indien nodig een ophouding op de buitenteugel en dan zakte ze weer. Ik geef toe de eerste tijd was de druk op de buitenteugel wat groter dan op de binnenteugel. Die moest ik in het begin alleen maar tegen de hals aan houden en vooral afblijven.

Gek genoeg bleef ze wel gewoon recht lopen met haar hoofd en niet naar buiten gesteld. Als ik maar consequent mijn binnenbeen gesloten hield. Gaf ik meer binnenbeen kreeg ik meer stelling naar binnen.
Naarmate de tijd vorderde kon ik de binnenteugel meer erbij nemen en gelijke druk op mijn teugels houden. Ze liep ook spontaan uit zichzelf helemaal in de oprichting. Het koste mij bijna geen inspanning en ik had ook geen 600 kilo op de teugels. Heerlijk rijden dus. De figuren gingen netter. Ze schudde ze zo uit haar mouw. Heb zelfs hele mooie appuyementen gereden. Die kon ze voorheen niet eens.

En het paard is heel happy geworden, een echte kroeldoos. Ik rij nog steeds los volgens het principe voorwaarts neerwaarts. Ze is vrij makkelijk op te richten. En als we klaar zijn mag ze in alle gangen lekker haar hals strekken. Ook in de galop loopt ze dan met haar snuf over de grond. Dat vindt ze echt zalig. Jammer dat ze die oefeningen in de proeven niet vragen. Ze zou zeker hoge scores krijgen Haha!

Kan de fijne kneepjes van de methode niet zo goed onder woorden brengen. Bij mij is het zo'n automatisme geworden dan ik niet eens meer weet wat ik nu precies doe. Misschien kan happyworker uitkomst bieden

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend

Montreux

Berichten: 641
Geregistreerd: 15-11-01
Woonplaats: Capelle aan den IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-02 10:57

Ik wist niet eens van het bestaan van Antoine de Bodt af !!! Maar inmiddels heb ik op het net het een en ander over hem gelezen Haha!

Zoals een ieder hier heeft kunnen lezen had ik in het begin wat problemen met mijn paardje. Ben toen van instructeur gewisseld omdat ik merkte dat mijn paard op zijn aanwijzingen wel reageerde. Ik heb dus niet eens een bewuste keuze gemaakt voor een bepaald systeem. Ik heb gewoon voor het welzijn van mijn paard gekozen (en ook dat van mij hihi). Het werkt en mijn paard is happy. Ik denk dat dit het uitgangspunt moet zijn en dan maakt het niet uit volgens welk systeem je rijdt.

Geloof trouwens dat we hier met z'n allen aardig off topic zijn geraakt. Schijnheilig Ik hoop dat de oorspronkelijke vraagsteller nu wel een methode heeft gevonden om mooie wendingen te rijden Haha!

Die Hard Ijsselbokker #4
Montreux is my very own special friend


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers