Paard rukt teugels uit je handen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:00

Worden inderdaad niet zo duur verkocht, hoe duur weet ik ook niet.
Bij ons op de manege loopt een engels volbloed. Ook draver geweest. Kan nu alles prima.
Een andere draver loopt nu M dressuur. en nog 2 anderen kunnen het ook prima.
Hoe je het aan zou moeten pakken weet ik ook niet.
Groetjes Petra

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:04

Desiree, dat gebeurt in 'dat soort' landen vaker dan je denkt. Met 'dat soort' bedoel ik GB, Australië en NZ, landen waar veel paardenraces gehouden worden.

Paarden die zijn afgekeurd voor de renbaan worden daar vrij goedkoop verkocht als rijpaard, vooral voor eventing. De bovenstaande landen presteren niet voor niets hoog op de wereldranglijst als het eventing betreft.

Het paard waar ik op de dressuurstal bij Melbourne op reed, was ook ooit steeple chaser geweest en op z'n 4e verkocht als rijpaard. Hij heeft daarna in de dressuur een niveau bereikt dat is te vergelijken met Z2 in Nederland.

Groot nadeel is wel dat deze paarden niet oud worden. Renpaarden moeten op vrij jonge leeftijd al enorm presteren, worden dus vroeg ingereden en zijn dan ook snel oud en versleten. 'Mijn' paardje in Melbourne was 9 jaar en had artrose aan alle vier de benen. Je kon er nog wel leuk mee rijden, maar geen wedstrijden meer.

Zo zie je maar weer, elluk voordeel heb z'n nadeel (vrij naar Johan Cruyff Lachen )

Maar ik dwaal ook af van het onderwerp... Tong uitsteken

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE"> << < ...dreams are just goals without deadlines... > >> </FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-05-03 12:04 ]</font>

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:18

Ik snap trouwens niet geheel de reactie naar Adrienne toe. volgens sommige hier zou ze beweren dat Pril niet goed kan rijden, maar ik heb letterlijk het volgende van haar gelezen;

Ik wil niet zeggen dat je niet kunt rijden of zo hoor. Maar dit klinkt gewoon als te veel voor een gewone ruiter net als wij hier met zijn alle toch op bokt zijn.

Hierin kan ik geen onvertogen woord vinden omtrent de rijkunst van Pril. En Adrienne zou best eens gelijk kunnen hebben dat hier iemand aan te pas zou moeten komen die bijzonder goed met paarden om kan gaan. Dit is inderdaad een buitengewoon moeilijk paard en iemand anders zou het al verkocht hebben of naar de slacht hebben gebracht. Wat dat betreft heeft Pril het er tot dusver helemaal niet slecht van af gebracht. maar als je die proffessionele hulp niet kunt permitteren moet je zelf vindingrijk proberen te zijn. Probeer dat stootteugeltje eens Pril. Mocht je toch iemand zoeken die kan helpen, ik weet iemand!

carola

Berichten: 8687
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:20

Jolande, over wat ik nou bedoel met doe-maar-raak-paardjes, heb ik later al een paar keer uitgelegd, dus lees daar maar eens.
En inderdaad, Lov; jaag toch niet altijd alles zo op stang!
En desiree: renpaarden zijn een enorme uitdaging, maar denk goed na voordat je eraan begint...
Zo... Nou heb ik weer eens een reactie gegeven...

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:22

Ik signaleer trouwens dat bij Adrienne woorden in de mond worden gelegd die ze niet gezegd heeft, of dat ze verkeerd geinterpreteerd wordt. alles wat ik van haar lees is dit:

Ik wil niet zeggen dat je niet kunt rijden of zo hoor. Maar dit klinkt gewoon als te veel voor een gewone ruiter net als wij hier met zijn alle toch op bokt zijn.

Ik lees hierin niets negatiefs rondom de rijkunst van Pril. Ze zou ook best wel eens gelijk kunnen hebben. Misschien heeft dit paard iemand nodig die echt heel bijzonder goed met paarden kan omgaan. Maar daar heb je wel de middelen voor nodig. Mocht Pril niet over de nodige middelen beschikken, dan moet ze het zelf proberen op te knappen. Tot dusver vind ik dat ze het er goed van af heeft gebracht, iemand anders had het dier allang de handel in gestuurd of naar de slacht. Mocht je op den duur toch iemand zoeken die hierin zou kunnen helpen, dan weet ik een goed adres in Drenthe! Deze mensen rijden goed en gebruiken aspecten uit het NH.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 12:26

Oeps, 2x hetzelfde berichtje. Komt omdat mijn computer vaak dingen van mij wist (en dan ben ik behoorlijk chagrijnig). En ditmaal kon ik het laatst geschreven berichtje niet lezen.......... k*t...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 13:47

FF BTW ik had het helemaal niet tegen Adrienne, maar ik zie aan de reacties dat ik ergens toch wel de spijker op de kop sloeg. Mij best hoor, prima. Ik snap niet waar iedereen zich zo druk om maakt en boeien doet het ook niet.

Desiree, ik weet wel mensen die VB's fokken en uitbrengen, via de NDR kom je daar ook achter. jaren gereden reed ik wel ex-baanpaarden, het is heel leuk alhoewel ik ook veel problemen tegenkwam en zelfs op de eerste hulp terecht kwam. Het is een uitdaging.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 14:08

Wat voor problemen kom je zoal tegen? Ik heb wel een idee hoe ik het zou aanpakken. Ik denk ook dat die renpaarden erg loperig zijn. Maar wat voor problemen kom je nog meer tegen? ook fysieke?
Wat bedoelde je eigenlijk dat je de spijker op z'n kop sloeg? en uit welke reacties leidde je dat af?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 15:22

Eventjes voor Desiree over de aanschaf van een baan paard. Ik zou zelf nooit overwegen een draver te kopen omdat je toch het risico loopt dat je nooit een fatsoenlijke galop uit een dergelijk paard krijgt.
Een renpaard kun je overwegen. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten want je koopt ze al voor 2500-3000. Soms kom je hele leuke papieren tegen omdat een aantal volbloeden ook KWPN goedgekeurd zijn {bv Man in the Moon}. Paarden zijn vaak wat nerveus en erg snel. Allemaal hebben ze problemen met de rechtergalop omdat ze op de baan alleen linksom galopperen. Paarden koersen al op 2 jarige leeftijd en worden meestal niet oud Huilen , veel beengebreken. Fijne, rustige recreatie paarden worden het nooit, daar zijn ze te snel voor. Maar je kunt ze redelijk goed omscholen tot dressuur of springpaard voor in de basissport.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 15:54

Desiree, niet uit de jouwe.

Veel renpaarden willen bijvoorbeeld niet rechtsom,dat kan voor problemen zorgen. Dat was in mijn geval de aanleiding tot een ritje naar het ziekenhuis.
Behalve dat ze denken dat ze hard moeten,omdat ze dat nu eenmaal geleerd hebben is het ook moeilijk voor baanpaarden om te wennen aan de manier waarop je op hun rug zit en op ze inwerkt. Ze vinden het moeilijk om hun lichaam anders te gebruiken, ze zijn getrained op een totaal andere manier van bewegen. Uiteraard kunnen ze het leren, maar het is moeilijker dan bij een volledig groen paard.
Afhankelijk van hoe ze behandeld zijn, zijn de stalmanieren nog wel eens wat anders dan dat wij gewend zijn. Vaststaan en geduldig wachten tot je verzorger klaar is met poetsen is niet normaal voor veel renpaarden. Daarentegen lopen ze wel weer makkelijker op de wagen wellicht.
Volbloedjes zijn en blijven volbloedjes, of ze nu op de baan gelopen hebben of niet.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 15:54

een draver is ook niets voor mij en zal ik ook nooit in overweging nemen. Een volbloed lijkt me gewoon geweldig mooi als je die kunt omtrainen tot dressuurpaard. Als je in principe kunt werken aan de rechter lengtebuiging, denk ik dat ook de galop wel zal komen, al zal het veel tijd nodig hebben. mocht de gelegenheid zich ooit voor doen, zal ik er denk ik toch gretig gebruik van maken. Ze zijn te mooi en te jong om af te laten maken.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-05-01 21:05

FYI, Monica Theodorescu had een volbloed hengst van de renbaan gekocht: Arak xx. Met dit paard heeft ze het tot Grand Prix geschopt en is iets van 5e in de Volvo Wereld beker finale geworden. Helaas is ie overleden aan koliek. Volbloeden zijn echt fantastische paarden, vooral voor de springsport en eventing maar ook in dressuur kunnen ze succesvol zijn. Een heleboel topruiters hebben graag een groot percentage volbloed in hun paarden.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-01 22:52

Nog even over Lov?Adriën....ik had me er natuurlijk niet mee moeten bemoeien. maar doe het nu gewoon nog eens, sorry.
Ik stel voor dat we ophouden over wie nou wat verkeerd geinetrpreteerd heeft en verder gaan on topic (niet persoonlijk of aanvallend bedoeld!!). Beter voor iedereen?

Verder: Arak van Monica Theodorescu...die vond ik mooi.....alleen had ie wel een beetje een eng halsje IMO.
Toch erg knap.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:21

Je mag je overal mee bemoeien hoor, dit is internet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:22

Pril, als je iemand zoekt kan ik misschien nog ff polsen bij Charley. Zij had voorheen een TB waar ze ook wel moeite mee had. Wie weet kent zij iemand??

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 11:19

Bemoeienis wordt gevraagd hier.

Mieke
Berichten: 6926
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 11:39

Ik heb zelf een Engelse Volbloedmerrie gehad met een renbaanverleden. Dit paard was altijd goed behandeld en heeft bij een zeer paardvriendelijk bekend staande trainer gestaan. Daarentegen was ze natuurlijk wel als tweejarige in training genomen en heeft nooit geleerd om vast te staan. Volgens deze trainer kunnen volbloeds niet vaststaan. Dit slaat natuurlijk als een tang op een zielig varken! Ieder paard kun je leren vaststaan en doe dat maar zo jong mogelijk, want als een paard van 600 kg aan een touw gaat hangen krijg je pas echt ongelukken!

Afijn, dit paard, kon dus niet vaststaan, ik heb het met haar ook niet geprobeerd omdat er op de stal waar ik toen stond niks stevig genoeg was om haar aan vast te zetten. Zag het niet zitten om mijn paard met de halve bakrand rond te zien rennen!

Ze was tevens een luchtzuiger en een wever, is niet gek gezien het feit dat ze vanaf hun tweede levensjaar volgepropt worden met krachtvoer (6 kg!), bijna geen hooi krijgen en geen weidegang. Barsten van de energie en vervelen zich te pletter.

Dit paard was echt als een renner gebouwd: hals vooraangezet en een lang achterbeen. Ik kon haar ongeveer op M-niveau rijden en de rechtergalop was moeilijker dan links, maar zeker wel te doen. Ik heb haar niet van de baan gekocht, ze is eerst dressuurmatig aangereden door mijn hoefsmid en daarna door een kennisje van mij gekocht die er niet veel mee kon. Ik kon met dat dier lezen en schrijven in de bak en op stal. Met buitenrijden heb ik de nodige toestanden meegemaakt waardoor ik niet meer durfde. Buitenrijden is mijn passie en dressuurrijden vond mijn paard toch niet echt leuk. Springen kon ze niet zo heel goed, dus tja.

het was een erg mooi paard (ik zal eens een foto van haar plaatsen als ik die scanner heb), maar niet gemakkelijk. Dwingen kun je een volbloed niet, alles moet in overleg en slaan ze op tilt: hou dan maar op en begin de volgende dag met frisse moed opnieuw.

Ik vind het prachtbeesten: zeer gespierd en hard, de karakters vallen helaas nog wel eens tegen. Niet geschikt voor de gemiddelde recreant!

Over quarters weet ik niet veel, ik dacht dat hun karakters vrij zacht waren, maar dat is natuurlijk ook maar algemeen en geldt niet voor ieder paard.

Toon trekt ook nogal eens de teugels uit mijn handen (manegepaardentrucje!). Als ik hem dan een schop geef is het over. Hij weet donders goed dat hij dat niet mag, maar ja je kunt het altijd proberen he?

Groetjes Mieke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-05-04 11:40 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 12:02

Citaat:
Ik vind het prachtbeesten: zeer gespierd en hard, de karakters vallen helaas nog wel eens tegen. Niet geschikt voor de gemiddelde recreant!


Oeps Boos! oeps Boos! oeps Boos! , ik ben helemaal weg van bloedpaarden, juist om dat karakter!! Ik zou nooit meer iets anders kopen. Niet iedereen kan er mee overweg, dat is waar, maar ik vind dat dat niet aan het paard ligt, dat is eerder een beperking van de ruiter [niet verwijtend bedoeld maar wel menselijk].
Een bloedpaard moet je leren rijden, maar als je er mee overweg kunt wil je nooit meer anders!!

Mieke
Berichten: 6926
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 16:08

Je hebt gelijk Jippie, ik heb alleen op de renbaan nogal wat volbloeds gezien die gericht slaan naar mensen en dat vind ik toch niet zo fijn. Dit kan natuurlijk komen doordat ze wat opgefokt voor de rennen zijn, maar toch.

Met een bloedpaard moet je om kunnen gaan, das absoluut waar, over zo ongeveer alles moet je een compromis sluiten, dwingen gaat niet. dit is denk ik ook de reden dat over het algemeen gesproken veel vrouwen het beter met een bloedpaard kunnen vinden dan mannen. Die willen nog wel eens iets te veel druk gebruiken en dat accepteren die dieren gewoon niet.

Ik heb nog steeds een zwak voor renners, ook al hou ik ook van het type Toon (soort halve bels *LOL* ).

Enne: een bloedpaard (bijv. halfbloed of driekwart) is nog heel wat anders dan een echte engelse volbloed met renbaanverleden. Ze zijn echt heel bijzonder en met weinig andere rassen te vergelijken! (misschien Akhal Teke?)

Groetjes Mieke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-05-04 16:12 ]</font>

Caballo

Berichten: 1160
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Texas, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 16:51

Ach, kijk maar eens naar Doc Bar (bekent onder de quarterhorse kenners) Hij is ook begonnen als renpaard en ge-eindigd als cuttinghorse. Hij had alleen meer cowsence dan runningsence *LOL* Dus Pril; er is nog hoop *LOL*
groetjes, Caballo Koe Koe Koe

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 23:36

Doc Bar komt me wel bekend voor.....weet verder niets van western/QH maar op het ponykmap waar ik 's zomers help/werk werd ik doodgegooid met westernvideo's door een zekere enthousiasteling...
Okay, di's volledig offtopic...sorry!

Maareh, ik houd ook van bloedpaardjes. De mijn eis half Engels Volbloed en op zich een snoepie, maar dat compromis sluiten herken ik wel.
Er kan veel, maar binnen bepaalde grenzen. Die grenzen kunnenn langzaam verlegd worden.

Verder is ze nogal eenkennig (alleen ik kan haar dek opdoen...). Is dat ook iets van bloedpaarden?

Weer offtopic.....pffft.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-01 00:12

Ze zeggen wel is dat vb's eenkenniger zijn en meer aan vastigheden hechten. Op een of andere manier denk ik dat dat echt zo is.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-01 22:32

Over volbloeden, machtige paarden als je ze niet dwingt en met ze om kunt gaan. Dit is heel moeilijk, Ik houd wel van volbloeden.

Pril, wat een donder. Die bok spoort niet. Gelukkig heb je het ergste al opgelost.
Maar ik weet niet of je hem western of engels rijd. Maar als je western rijd en je laat hem helemaal lang en laag lopen. Wat doet ie dan"?
Maar nogmaals het lijkt me een donder die heel moeilijk is. Is het wel een goed paard.
Over de quarterhorses ik weet niet wie wat zei, maar wat ik van quarters vind is dat het rustige mee gaandepaarden zijn maar abso geen dooie donders.
Groetjes!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 00:45

Over bloedpaarden. Ik heb een Trakehner, hiervoor had ik een volbloed x anglo. Heb bij ponies altijd NRPS-dingetjes gereden... Ben dol op bloedbeesten maar je moet er wel mee om kunnen (leren) gaan.
Een bloedpaard moet je voor je voor je verdienen, je kunt hem nooit dwingen iets te doen wat ie zelf niet wil. Ze zijn erg gevoelig . Da's een pré, maar ze kunnen dat ook tegen jegebruiken in bliksemsnelle schrikreacties. Als ik bij mijn paard 1x te groot inkom, kijkt ie me bij wijze van spreken een week niet meer aan. Je kunt nooit kwaad worden, dat wil zeggen, je kunt wel een keer afstraffen, maar nooit je geduld verliezen. Ik weet niet meer hoe vaak ik al wel niet een keer diep adem gehaald heb en tot 10 geteld... Ze zijn doorgaans een tikje intelligenter en daardoor inderdaad meestal niet geschikt voor de "doorsnee recreant".

Maar God wat zijn ze mooi... Wat zijn ze lenig, wat een karakter, wat een uitstraling...

En alshet me even te veel word kruip ik onze "Good old Zeppie" van Farn, uit de mooiste oude Gelderse bloedlijnen. Een echt basispaard, dus niet zo'n halve tuiger, maar echt een klassiek model. De proffessor.

Overigens komn de 100% volbloeden vaak tekort in beweging voor de echt hogere dressuursport. Dit zie je ook nog veel bij trakehners, hoewel er hard aan gewerkt word, en er inmiddels een aantal hele "moderne" lijnen zijn opgezet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 12:00

Hoi Zep, wat je zegt dat klopt wel. de moeder van mijn paard was half vb, eenkennig en soms kon ze ook wat in zichzelf raken met haar stress. Ze was dan wat moeilijk te bewerken en het beste wat je kon doen was 1 keer Heee roepen en dan hoorde ze je wel. Mijn paard nu is qua karakter wel erg zijn moeder, maar omdat er niet weer vb inzit zit er wat meer evenwicht in. Eenkennig is ie wel en hij doet alles en is heel braaf, maar hij verwacht wel veel van zijn begeleider. Dingen gaan op een bepaalde manier, dat zijn gewoontes.
Desiree, vanmiddag spreek ik iemand die altijd vb's heeft gefokt voor de baan.
Bij ons op stal staan veel quarters en de een is rustig en meegaand en de ander niet, elk paard is verschillend.

Overigens is een van de beste renpaarden in engeland onlangs overleden. Zijn naam was Dubai Millenium en hij was prachtig en kon verschrikkelijk goed lopen. Hij werd gereden door Frankie Dettori en heeft gewonnen wat er te winnen viel. Verschrikkelijk mooi hoofd met prachtige ogen, doodzonde dat hij dood is.