nageeflijkheid met buitenrijden en springen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

nageeflijkheid met buitenrijden en springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-04 13:50

Bij ulisse lukt het maar niet om haar in een constante aanleuning te houden, telkens probeert ze er weer onderuit te komen, en zet "het koppie er weer op". Ze vind het moeilijk haar rug goed te gebruiken en daardoor hebben we soms meer soms minder problemen met de nageeflijkheid.

Ik probeer hieraan te werken, en heel voorzichtig, stukje bij beetje gaat het wel beter, maar heel, heel erg langzaam.

Nu rijd ik haar ong. 2-3x per week dressuurmatig, 1-2x per week springen en 1-2x per week buitenrijden (beetje variabel dus). Met springen let ik niet zo heel erg op het nageeflijk rijden en met buitenrijden eigenlijk helemaal niet. Frank rijdt haar ook 1x per week buiten, en hij rijdt niet zo lang, dus bij hem wordt hier ook niet op gelet. Ze loopt dan dus zoals zij wil lopen.

Zou het kunnen dat we nog steeds problemen hebben met de aanleuning/nageeflijkheid omdat er niet iedere keer bij het rijden op gelet wordt? Zou het nooit lukken op de manier zoals ik doe?

Ik vind vooral bij het buitenrijden de ontspanning belangrijk, dat ze niet echt aan het werk hoeft, en bij het springen vind ik het het belangrijkste dat ze "bij me blijft".

Wie heeft commentaar/advies voor mij?

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 15:35

Er zijn veel ruiters met een aanleuningsprobleem en dat is ook niet 1,2,3 voorbij Haha!.

Het werkt door inderdaad ook met buitenrijden en springen te letten op je aanleuning. Je kunt heel goed bij je buitenritten een constante aanleuning nastreven zonder dat je paard 'in de wedstrijdkrul' loopt. Ook als je paard ontspannen loopt met zn hals naar beneden kun je toch een goede aanleuning hebben.

Bij springen: als je aanleuning en je nageeflijkheid in orde zijn dan krijg je ook meer controle met springen. Waarschijnlijk helpt het als je haar met springen tussen de hindernissen in iets ronder instelt dan normaal. Goed letten op je zit. Gewoon dressuurmatig blijven rijden en dan blijft ze ook beter bij je.

Anne Marie

Berichten: 596
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: Zegge

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 16:35

Ik houd mijn reusje ook naar beneden in een buitenrit, gewoon omdat hij dan lekkerder en meer ontspannen loopt. Een paard wat constant met zijn appel in de wind loopt, loopt niet ontspannen. Is mijn bescheiden mening...

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 16:46

'met zn appel in de wind' Haha!

Leuke uitdrukking Lachen.

Babeth

Berichten: 9333
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Jupiter, FL, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 17:04

Ik vind dat een paard niet aan de teugel goeft te lopen met een buitenrit.
Milka mag ook lekker met haar neus in de wind lopen en lekker om haar heen kijken.
Ik vind het onnodig om een paard aan de teugel te laten lopen met een buitenrit. Ze kijken dan nou eenmaal graag om zich heen.

Als jij naar buiten gaat en constant met je hoofd naar beneden moet lopen, terwijl je graag naar dingen kijkt, zou je toch ook niet leuk vinden?

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 17:07

Mijn paard moet niet constant met zn hoofd naar beneden lopen. Als mijn paard ontspannen is dan zoekt hij zelf de aanleuning op en laat zn hals zakken.

Liever een lekkere lange draf met een ontspannen paard, dan een lange draf waarbij hij zn rug weg drukt en zn nek erop zet.

Sjonniej
Berichten: 17536
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 17:10

Ik ben het met Milkaatjuh eens. Ik rij altijd met een los teugeltje, lekker koppie naar voren en niets in de houding. Het is voor ons allebei ontspanning, dus ook voor hem en wat hij dan met zijn hoofd doet moet hij zelf weten. Meestal loopt hij a la westernpaard, met zijn hals helemaal horizontaal.
ook de achterhand, stelling, buiging interesseert me niet zo. Alleen als hij gaat sloffen probeer ik de achterhand er wel onder te laten zitten, want dat is gewoon slecht voor zijn gewrichten.

Bij springen let ik er wel op, als hij dan niet goed in de aanleuning is is de kans groter dat hij niet goed springt en dus een blessure krijgt. Ook rij ik tussendoor volte's etc.

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 17:12

Ik rij ook met een los teugeltje Haha!

Noucca
Berichten: 220
Geregistreerd: 24-01-04
Woonplaats: viva Belgica

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 17:25

Apple schreef:
Bij springen: als je aanleuning en je nageeflijkheid in orde zijn dan krijg je ook meer controle met springen. Waarschijnlijk helpt het als je haar met springen tussen de hindernissen in iets ronder instelt dan normaal. Goed letten op je zit. Gewoon dressuurmatig blijven rijden en dan blijft ze ook beter bij je.



Bij het springen moety je wel opletten dat je je niet teveel met die nageeflijkheid gaat bezig houden!!
Vaak willen mensen te 'mooi' springen en gaan ze juist daardoor fouten maken.
Ik begin altijd wel met de nageeflijkheid als ik ga springen, en ook bij het cavaletti-lopen werk ik eraan, maar eens ik echt begin te springen veel minder, omdat ik het dan belangrijk vind om een constant mooi tempo te hebben, dan dat ze bij mij loopt.
Vaak loopt ze trouwens door die opwarming al vanzelf wat nageeflijker, maar het is iig niet te vergelijken met hoe ze moet lopen als ik dressuur rijdt.

Op buitenrit kan je afwisselen.
Ikzelf rijd meestal met een losse teugel buiten en laat haar wat rondkijken, maar af en toe neem ik men teugels wel iets korter en laat ik haar ook al eens een pasje wijken ofzo.
Je kan best tijdens je buitenrit ook een paar dressuuroefeningetjes doen, afgewisseld met gewoon aan de lange teugel.. Is toch altijhd leuker dan dressuur in de bak (vind ik dan toch)

Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-08-04 18:19

Oké, duidelijk, het zou dus niet zo hoeven te zijn dat als ik met springen en buitenrijden daar minder op let, dat ze minder constant in de aanleuning zou zijn.

Het moet dus zo zijn dat als je ong. 3x per week echt Tong uitsteken dressuurmatig aan het werk gaat de aanleuning constant zou moeten zijn. Ik zoek waar het probleem zou kunnen liggen, iedere keer probeert ze het weer, ze is zo snel afgeleid, heel irritant.

Ik ben net van stal gewisseld en zoekende naar een nieuwe instructrice, hopelijk kan hij/zij mij helpen. Zaterdag komt er nog een kraker voor een ander paard op stal, wil hem ook nog even laten kijken of ze niet "vast" zit in haar rug (of ik in die van mij Haha! Schijnheilig )

Noucca
Berichten: 220
Geregistreerd: 24-01-04
Woonplaats: viva Belgica

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 18:55

Maar als je nou dressuurrijdt, krijg je haar dan na een tijdje wel nageeflijk?
Want mijn paard is in het begin ook vrij snel afgeleid en absoluut niet ontspannen, maar door goed los te rijden krijg ik haar wel nageeflijk en blijft ze (meestal) ook de rest van de tijd zo.
Misschien is het gewoon een paardje wat een iets langere opwarming nodig heeft voor ze helemaal los is (bij die van mij helpt het galopperen trouwens heel goed om haar ontspannen te krijgen.. ik kan een half uur werken in draf, pas na ene galopje wordt ze echt helemaal los, misshcien een tip? )
Tenslotte is niet elk paard (of misschien eerder elk paard niet Knipoog ) snel los he...
Ik denk iig dat je het probleem niet (of niet helemaal) zal oplossen door haar bij andere 'dicsciplines' (om het zo maar effe te noemen) ook nageeflijk te willen rijden.

Miss_Blimm
Berichten: 4429
Geregistreerd: 03-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 19:48

Idd concequent zijn. of je nou buiten rijdt of springt altijd naar die ontspanning werken. niet dat ze altijd vol moet lopen maar ik zou zelf wel met buitenrijden lichte oefeningen doen waardoor ze losser zou kunnen worden. Maar wissel indie buitenrit ook het werk af met ontspanning door idd langere teugel te geven waardoor ze lekker rond kan kijken Lachen En met springen... springen is dressuur rijden heej zo tussen de hindernissen door Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 20:05

aanleuning heb je ook zonder het in de krul plaatje hoor

Dus een paard wat moeite heeft in de aanleunig zou ik in het bos dat ook vragen.
Met springen zeker

dagmach
Berichten: 551
Geregistreerd: 03-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-04 10:50

Een paard loopt gewoon fijner als ie goed zijn rug en spieren in de achterhand gebruikt Haha! Dus ook op een buitenrit OK dan! Niet in de krul trekken(heeft niets met een fijne aanleuning te maken)maar wel lekker voorwaarts tegen de hand aan rijden.
Zelf vind ik het nog steeds een misvatting dat dit niet prettig voor een paard zou zijn Verward Lekker actief met een fijne aanleuning rond en iets dieper ingesteld dan in de bak dressuren.
Zelf merk ik dan ook altijd de ontspanning op hele stukken draven,vind het jammer om helemaal los te gooien.Mijn paardje valt dan uitelkaar,loopt vooral op de voorhand en zijn mooie ronde rug ben ik dan kwijt.
Mijn advies is dan ook,op buitenritten ook netjes je paard te rijden met een correct gebruik van rug en achterhand. OK dan!
In de Bit van augustus stond hiierover ook nog een artikel van een Duits
paardemens,leuk om te lezen.
Groet dagmach

Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-04 10:48

Het is bij ulisse moeilijk haar nageeflijk en in een constante aanleuning te houden. Ze is dus niet tegen de hand.(er hebben ook wel eens anderen op haar gereden om te kijken of dit nou aan mij lag, maar die hadden dezelfde ervaring) Dit is ook iedere keer het commentaar op de coupon. Het gekke was dat we een x een wedstrijd hebben gehad in de stromende regen, en toen liep ze geweldig OK dan! ! Net of ze toen door de regen de gedachten er helemaal bij had.

Als ik met haar aan het trainen ben dan loopt ze op een gegeven moment redelijk constant, maar nooit dat ze beneden is en daar ook netjes blijft. ulisse heeft vooral moeite met de overgangen, korte wendingen en bij het wijken. Ik rijd wel eens een ander paardje bij, en dat is dan zo'n heerlijk gevoel, als die zich eenmaal beneden is, blijft ze daar ook en dat terwijl ze helemaal niet heel fanatiek wordt bereden.

Het is best frustrerend, iedere keer dat zelfde commentaar Boos! . Op een gegeven moment ga je er gewoon aan denken om maar een keer een slof om te hangen, dan trekt ze zichzelf maar in de mond Bloos! Bloos! . Ik weet het een beschamende gedachte, en zal het ook niet (snel) doen, maar als je iedere x er op afgerekend wordt, dan komen er wel zulke gedachten. Sorry, moest het gewoon even kwijt....

Ik heb ook al een keer een thiedemann geleend, maar daar werd ze heel kort in de hals (en ontzettend chagerijnig) van, ook geen succes. Elastiek heb ik ook geprobeerd, maar wordt ze ook snel kort in de hals van.

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-04 10:54

Volgens mij had RK het over 'aanleuning tijdens buitenritten en met springen' Haha!.

In de stromende regen lopen veel paarden wat makkelijker met hun hoofd naar beneden. Domweg om te voorkomen dat ze continue regen in hun ogen krijgen Haha!.

Bij overgangen en korte wendingen klinkt het alsof je zelf moet proberen je zit er beter bij te houden en zelf wellicht iets sneller te worden in je hulpen. De meeste paarden geven het nu eenmaal niet kado Haha!.

Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-04 11:01

Apple schreef:
In de stromende regen lopen veel paarden wat makkelijker met hun hoofd naar beneden. Domweg om te voorkomen dat ze continue regen in hun ogen krijgen Haha!


Please, let it rain tomorrow Haha!

Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-04 11:02

Apple schreef:
Bij overgangen en korte wendingen klinkt het alsof je zelf moet proberen je zit er beter bij te houden en zelf wellicht iets sneller te worden in je hulpen. De meeste paarden geven het nu eenmaal niet kado Haha!.


Sneller in mijn hulpen? Wat bedoel je daar precies mee?

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-04 11:07

Meer been, soms even een in een wending wat meer stelling of een korte ophouding met je binnenhand (daarna meteen weer ontspannen natuurlijk).

Probeer je paard voor te zijn en probeer aan te voelen wanneer ze 'omhoog' wil komen met haar hoofd. Als je weet dat ze op bepaalde momenten rond wil gaan kijken dan net iets strenger worden in je hulpen.

Odeale

Berichten: 1775
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-08-04 11:20

1e tip, daar zal ik eens op letten, thnx

2e tip, daar ben ik nu sinds een paar weekjes mee bezig, en daardoor gaat het heel langzaam wat beter door, maar soms zijn er van die dagen dat ik het gevoel heb dat ik wel aan de gang kan blijven, zo afgeleid kan ze dan zijn. Pas als ik boos wordt, en haar flink tot orde roep, dan heeft ze zoiets van "oh, oh, volgens mij moet ik nu op gaan passen" Schijnheilig . Ze is een afstamming van Amulet, en die schijnen bekend te staan als "kiekerds"en klieren. Toen ik haar kocht werd er al gezegd dat ze er één is waar "je de benen bij moest houden", nu weet ik wat ze ermee bedoelde. Tong uitsteken

Maar dat maakt niet uit, ze is mijn meissie Lovers , en ik ben gek op haar.

Blackje
Berichten: 7118
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: In de wolken..........

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-04 20:36

ik ben het helemaal met Apple eens wat betreft het springen, als je paard daar nageefelijk loopt, heb je hem meer onder controle en gaat het springen beter (bij mij iig!)
bij buitenrit rij ik meestal met een lange teugel. Sommige stukken moet ik de teugel wel op maat houden omdat ze er anders vandoor gaan.
maar bij een buitenrit hoeven ze mij meestal niet nageefelijk te lopen!

Megan_
Berichten: 6725
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-04 20:07

Apple schreef:
Het werkt door inderdaad ook met buitenrijden en springen te letten op je aanleuning. Je kunt heel goed bij je buitenritten een constante aanleuning nastreven zonder dat je paard 'in de wedstrijdkrul' loopt.
Ook als je paard ontspannen loopt met zn hals naar beneden kun je toch een goede aanleuning hebben.



Kan je paard niet ontspannen lopen met zijn hoofd omhoog/naar voren? Dit is bij mij bij buitenritten meestal het geval, lekker wat langer teugeltje, Gracy d'r koppie gaat naar voren. In mijn ogen loopt ze dan wel ontspannen, of zou ze daarvoor naar beneden moeten!?