Tempo en ontspannig

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Tempo en ontspannig

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 18:43

Ik ben alweer een paar weken vrij serieus met Ilindra aan het rijden omdat we binnenkort weer gaan starten.
Het probleem waar ik nu tegen aan loop is het tempo waarin ze ontspannen wil lopen, dat is nl. te hoog en met gigantische passen.
Ik heb haar namelijk jaren lekker in het bos gereden, wel aan de teugel maar in haar eigen tempo.
Wil ik haar nu onder dat tempo rijden wordt ze heel erg heet en drammerig.
Ze geeft wel na, maar als ik haar dan iets toesta gebruikt ze dat gelijk weer om te gaan strekken.
Ze blijft wel netjes naar beneden en laat haar rug mooi los, maar is in 5 passen al weer aan de ander kant van de lange zijde.
Laat ik haar in een lager tempo lopen blaast ze zich vreselijk op en wil ze alleen heel hoog ingesteld lopen "dansen" zonder enige ontspanning.
Van veel overgangen rijden en volte verkleinen/vergroten wordt ze alleen maar heter en drukker.
Als ik ga stappen ontspant ze wel weer, maar pak ik haar weer op begint het feest weer.

Miss_Blimm
Berichten: 4429
Geregistreerd: 03-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 19:14

Dat wordt herhalen herhalen en herhalen. Zoals je zelf zegt wordt ze in stap wel rustiger dus ga steeds weer naar de rust en ontspanning terug. Probeer het daarna weer opnieuw en gewoon korte stukjes proberen rustiger te draven. Lukt dat, ga dan als beloning weer terug naar stap zodat je ook haar weer een stukje beloning geeft. Gaat dit beter bouw dat dan op naar langere stukjes draf. Dus denk aan je eigen ontspanning, misschien dat je zonder dat je het zelf merkt toch iets gespannen gaat zitten zodra je aandraaft. Denk aan jezelf en je zit Lachen blijf ontspannen en relaxt Lachen

Miss_Blimm
Berichten: 4429
Geregistreerd: 03-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 19:16

Je hebt trouwens wel erg stoere paarden hoor Haha! die Unistov... oejoej...om te smullen Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 19:30

Dank je wel.
Ze zijn idd behoorlijk stoer, maar als dat besluit om je te gaan tegen werken.........
Tja, geduld is een schone zaak en ik heb het aan mezelf te danken Haha!

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 20:17

Begin met kleine stapjes. Dus eerst in stap of als je er naast staat onder zijn tempo laten lopen. Als je in stap zo zacht kan gaan dat hij been voor been optilt en neerzet kun je dit in draf gaan proberen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 22:32

josien schreef:
Begin met kleine stapjes. Dus eerst in stap of als je er naast staat onder zijn tempo laten lopen. Als je in stap zo zacht kan gaan dat hij been voor been optilt en neerzet kun je dit in draf gaan proberen.


Dat is wel heel leuk, maar zondag moet ik al starten.
Ze is trouwens al 14 jaar en kan het best wel, ze wil het alleen momenteel niet.
Ik zoek dus meer een soort van foefje

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 22:38

Consequent zijn en heel veel oefenen.

Hoe is ze eigenlijk met longeren. Als ze hier dit ook doet, ga dan beginnen bij grondwerk.

Het lijkt dat het zo langer duurt, maar in verhouding juist niet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:12

Ik denk dat je het probleem in zijn geheel moet bekijken: je hebt geen probleem dat je paard te hard wil, je hebt in het algemeen een probleem met tempocontrole.

Zoek naar een soort ponydraf waarin je paard klein kan draven terwijl ie wel actief blijft. Probeer daarin te gaan schakelen. Rijd ook juist een keer naar voor, niet alleen maar steeds terug rijden. Zorg dat je duidelijk gemarkeerde overgangen kunt maken, naar voor moet vlot en snel weg kunnen en je overgangen terug moeten ook duidelijk terug komen en kleiner worden.

KellyenXena

Berichten: 3615
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:13

Inderdaad heel consequent zijn...In jóuw tempo..Doen alsof je neus bloed op het moment dat ze zo op begint te blazen als ze maar in jóuw tempo gaat...Niet letten op het plaatje,alleen op het tempo...Benen eraan houden en van achter naar voren blijven rijden...Met je zit en een ophouding weer terug,als ze weer versneld...Denk niet dat er echt foefjes zijn,mocht dat wel zo zijn,wil ik daar graag van op de hoogte gebracht worden Haha!

Succes zondag!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:27

Ilindra, ik weet niet hoe je je overgangen rijdt, maar vergeet niet dat je het draftempo ook goed kunt regelen met je zit. Als je tijdens het lichtrijden bijvoorbeeld zelf wat trager omhoog komt en dichter bij je paard blijft (beetje 'lui' gevoel voor jezelf) dan wil je paard vaak wat beter onder je blijven. Probeer dus het gevoel wat je van je paard wilt hebben in je lichtrijden te vertalen, zonder uit takt te gaan natuurlijk. Het kan helpen om haar voor van je af te blijven houden zeg maar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:27

Afbeelding
Dit is ongeveer haar huidige basisdraf Bloos!
Ik kan de overgang opzich wel rijden, ze laat zich heel even sluiten, doet als of ze nageeft en op het moment dat ik maar iets "adem" met m'n hand spat ze echt weg, komt wel weer terug maar herhaalt dit elke keer als ik ontspannig zoek in een lager tempo.
Houd ik de spanning erop ziet het er absoluut spectaculair uit maar heb ik echt 0% ontspanning en geeft ze niet na, meer zo iets van "geen gel*l trek maar in de krul" Tong uitsteken
Zit er nu over te denken haar morgen eens aan te spannen, het bit een gaatje te laten zakken en de kinketting een kwartslagje te draaien, werkt bij de cobs altijd wonderbaarlijk en misschien onthoud ze die les ook voor onder het zadel.

KellyenXena

Berichten: 3615
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:32

Bloos! Jij liever dan ik ! Maar het ziet er zéker spectaculair uit. Knipoog

Dat bit en kinketting idee,zal niet mijn manier zijn,valt natuurlijk te proberen..Maar ik denk dat je dit toch zal moeten oplossen door consequent te rijden..Wat lovely zegt,werkte bij mijn paard ook prima.Die ging alleen harder als je de teugels vastpakt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-04 23:34

Stug doorgaan met overgangen rijden maar wel heel makkelijk blijven met je hand en echt elke keer dat zij nageeft ook echt nageven zelf. Als je "met de handrem erop" gaat rijdn werkt dat alleen maar averechts.

Dit is gewoon gehoorzaamheidstraining, veel geduld hebben en superconsequent blijven.

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 00:08

Ik sluit me aan bij Zep.

Mijn paard kan ook af en toe veel te groot en traag gaan worden. Dan zoek ik eerst lossigheid in zijn kaak op en dan verklein ik een paar pasjes (met name met mijn zit: ik kantel mijn bekken en ga achter in het zadel zitten). Hierbij probeer ik mijn hand te openen om een rustpunt te vinden. Hierna moet het paard meteen van achteren uit kunnen vertrekken op je been. Let dan wel op dat hij ONDER controle blijft en niet onder je vandaan schiet. Dus desnoods ook voorzichtig wegrijden (maar wel METEEN reactie). Let er op dat alles 1 ritme blijft. Dus zowel groot als klein in de zelfde takt. Tel desnoods een keer hardop. Doe ik ook Tong uitsteken

Inderdaad, dit gaat niet in 1 uurtje. Hier ben je een hele tijd mee bezig. Maar geduld is een schone zaak.

Succes ermee!

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 12:32

Heb precies hetzelfde probleem met Syta. Vooral heel consequent haar terug rijden op je zit. Alleen bij het ene paard lukt dit wel en de andere niet. Vooral veel schijnovergangen rijden!

Maarre bedankt jullie allemaal voor de tips, heb ik ook nog wat aan Haha!

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-04 15:26

Ik heb dit ook ongeveer met de De Niro (ook wel de olifant genoemd, dat snap je wel dan) - die gaat dan door de baan in ongelooflijke olifantenpassen, maar dat is onwerkbaar natuurlijk. Als ze gespannen is, is het heel moeilijk om haar te bereiken, als het ware, en dan kan ik ook overgangen en tempowisselingen rijden wat ik wil, maar ze blijft lopen. Voorlopig werkt bij mij het beste om eerst even iets anders te gaan doen, dus een stukje galop of even stappen aan de lange teugel, en dan weer verder proberen.
Als ze gewoon relaxed is, gaat alles al een stuk makkelijker. Ik ga dan op een volte, en rijd haar iedere keer weer terug, zoveel mogelijk op m'n zit, (maar als ze met me wegloopt kom ik ook wel een keertje in met m'n hand). Op een gegeven moment berust ze dan als het ware in mijn tempo, en dan is het ook goed, klaar, begrepen.
Dit paard vind het gewoon moeilijk om kleiner te draven, en daarom ga ik dan net als Tyrza gewoon hardop zitten tellen, dan is het voor haar makkelijker om de tact vast te houden en dus is het prettiger lopen in een lager tempo.
Waar je wel op moet letten is dat het paard aan je been blijft. Dat is volgens mij altijd wel een punt bij loperige paarden....en in het begin tevreden zijn met kleine stukjes natuurlijk.