Kijkerig paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Neff

Berichten: 662
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Overijssel

Kijkerig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-12-03 02:11

Mijn paard is erg kijkerig. Vooral op wedstrijden is het hopeloos (nu ja, bijna dan). Ik weet dat het een probleem is dat vooral te maken heeft met mij. Ik heb een redelijk dominant paard en ik ben al blij wanneer hij een beetje braaf loopt op zo'n wedstrijd (lees: niet ervandoor gaan, staken en meer van dat soort dingen), maar das in de M2 echt niet genoeg, want lengtebuiging heeft ie dan echt niet en hij komt enorm terug in tempo (of het tegenovergestelde) en bovendien kan ik hem dan niet uitzitten met die rechte rug. Weet dat hij de oefeningen wel kan en daar ligt het ook niet aan, alleen Ach gut heeft hij niet genoeg aandacht voor mij. Ik heb al 100 en 1 dingen geprobeerd (consequent zijn.....) en alles helpt ook wel een heel klein beetje, maar wat zijn nu de beste gehoorzaamheidsoefeningen? Met de instructie werk ik veel aan de gehoorzaamheid en het gaat ook heel langzaam wat beter, maar wat vinden jullie nu erg goede oefeningen? (es kijken of er nog wat tussenzit wat ik nog niet heb geprobeerd......)

Naadjuh4Live

Berichten: 421
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 10:28

ben jij misschien erg gespannen op een wedstrijd...??
als jij ontspannen bent...is hij oowk rustiger
of....heet hij concourvrees...

shantihdior

Berichten: 500
Geregistreerd: 18-07-03
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 11:19

ik denk ook dat hij te gespannen is.kijk even bij het topic bach bloesem mss is dat wat voor jullie.jullie kunnen het allebei gebruiken.mss is het 't proberen waard wij gaan het ook proberen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 11:56

Mijn paard is ook heel kijkerig op concours en verleden jaar zomer ben ik ook wel een achterwaarts de ring uit gevlogen Haha!

Ik moet echt per keer bekijken hoe ik hem los rij, dat is helemaal afhankelijk van het terrein en zijn bui.

Bij een ruim opgezet concours galoppeer ik veel in een flink tempo om de energie er een beetje uit te rijden. Daarna ga ik lekker aan het werk. Bij een klein/druk opgezet concours maak ik heel veel voergangen. Af en to wil hij dan wel eens ontploffen maar er zit dan niets anders op. Draven-stappen-draven-stappen-draven-halt. En steeds op mij laten wachten. Als hij het niet verwacht zet ik een wending in en als hij het innitiatief overneem doen wel snel iets anders. Ik heb wel veel tijd nodig voor het losrijden, zeker een uur.

Fabienne1
Berichten: 2498
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 12:00

Misschien is het een tip om je paard laag en rond in te stellen en redelijk wat buiging te vragen. Als hij in de buiging loopt kan hij niet overal naar kijken. Wil hij ergens niet langs kun je hem door de buiging steeds dichter langs het object krijgen.
Uiteraard kun je het laag instellen in je proef zelf niet gebruiken, maar door tijdens het los rijden gedurfd te rijden heb je minder kans dat ie in de proef kijkerig is.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 13:00

Een paard dat kijkerig is. Wil alles in de gaten houden. Het is een vluchtdier en als hij niemand heeft waarop hij volkomen vertrouwd zou hij alles om zich heen in de gaten blijven houden.

Daarbij speelt eigen geconsentreerdheid mee, en in je hoofd die oefening al uit denken. b.v. je wilt gaan wijken. Voordat je gaat wijken bedenk je hoe je de oefening wil rijden. Zo geef je al onbewust een ligt signaal voor het wijken. Een goed reageerend paard zou hierop al gaan wijken. Maar het helpt om het paard er weer bij te roepen. Natuurlijk moet hij dan wel goed op de hulpen staan.

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-03 14:33

veel bezig houden in de training zelfs,overgangen,tempowisselingen.

op veel verschillende terreinen rijden.

bij mijn paard helpt het als ik met haar gaat wandelen/grazen,dan mag ze alles zien wat ze maar wil.losrijden begin ik aan een vrij teugeltje en na 15 min heeft ze alles gezien en kan ik zalig rijden.

Scum

Berichten: 33099
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 10:39

Toen wij ons paard kregen was hij ook erg kijkerig (toen nog erg groen). Hij was zelfs als de dood voor een hindernis die gewoon ergens opgebouwd stond. Dus ik heb gezegd, het eerste wat we nu met hem gan doen is leren springen.
Daarna hebben we in de manege alle rare dingen neergezet die we konden vinden (een grote kartonnen doos, een grijze afvalcontainer, een stukje van een dressuurhekje, een groot groen zeil, noem maar op). En toen gaan rijden. Hij sprong voor elke pas aan de kant. We hebben hem hard aan het werk gezet en natuurlijk liep hij niet echt goed toen. Maar na een kwartier raakte hij gewend aan de voorwerpen en liep hij er zo langs. Hij ging zelfs over het zeil heen.

We zijn ook veel met hem naar buiten gegaan. Door waterplassen heen gaan, bospaadjes, om hem wat moediger te maken. Dat heeft best veel geholpen. Hij is nog steeds wel een zeikerd wat kijkerigheid betreft en dat zal ook altijd wel een beetje erin blijven. Maar het is heel erg verbeterd.

Ik zou dus zeggen, laat je paard veel dingen zien, en zet hem flink aan het werk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 10:48

Ervaring is toch vaak het sleutelwoord, dus sleep 'm zo vaak mogelijk mee. Misschien heb je de mogelijkheid om ook eens op vreemd terrein te gaan trainen met je eigen instructeur? Doen! Onderlinge wedstrijd op andere stal? Ook doen! Hoe meer ervaring hoe beter.
En dan natuurlijk goed aan het werk zetten op het andere terrein, zodat hij ook leert dat er op vreemd terrein ook lekker en serieus gewerkt kan en moet worden.

Wat je verder in de training eens mee zou kunnen nemen, is "trail"werk, aan de hand en/of onder het zadel. Laat hem kennismaken met alles (en dan bedoel ik ook echt ALLES) wat eng kan zijn, op een rustige en vertrouwde manier. Balken, hekjes, vlaggen, paraplu's etc. Gooi het in de bak en maak er met je stalgenoten een leuke oefenmiddag van! Hartstikke leuk, en hartstikke nuttig!

orsini

Berichten: 1233
Geregistreerd: 28-10-03
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 11:18

Sonja schreef:
Ervaring is toch vaak het sleutelwoord, dus sleep 'm zo vaak mogelijk mee.


Helemaal mee eens, mijn paard was precies zo, kijkerig, onrustig, kwam vooral omdat ik op een prive fokkerij stond waar het erg rustig was, vaak alleen rijden geen drukte etc.
Laat hem in het begin maar lekker kijken de eertse 5-10 min, maar daarna moet hij wel aan het werk! Veel overgangen werk meestal wel goed. Die van mij had het altijd nodig om in het begin lekker uit te bokken, die van jou ook??, laat hem dat maar doen als je weet dat je kan blijven zitten tenminste, daarna was hihj altijd al een stuk rustiger

Maar zoals sonja al zei veel verschillende plaatsen rijden helpt vaak het beste. Ben nu twee jaar wedstrijden aan het rijden en meneer vind alles wel prima inmiddels, alleen als hij geen zin heeft kan alles opeens weer eng zijn, maar ervaring leert echt.

succes

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 11:21

orsini schreef:
Laat hem in het begin maar lekker kijken de eertse 5-10 min, maar daarna moet hij wel aan het werk!


Yep, en dan wat mij betreft het liefst aan de hand. Dus eerst even lekker over het terrein stappen en overal even rondkijken, praatje maken met de mensen die je op concours altijd tegenkomt etc.
En dan vanaf het moment dat je erop gaat zitten, betekent dat Aan het werk!

Indien nodig kun je op het voorterrein eerst even de ergste frissigheid eruit longeren. Dit kun je evt. ook 's morgens thuis al doen voor je op pad gaat.

orsini

Berichten: 1233
Geregistreerd: 28-10-03
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 11:26

oja, ook heel erg belangrijk, ik weet niet of je zelf ook erg in de zenuwen zit voor je wedstrijd, maar dat kan ook een groot probleem veroorzaken. Als je paard merkt dat jij nerveus bent zal hij ook zeker zelf kijkeriger worden en niet ontspannen. Neem de tijd en kom op tijd op je wedstrijd dan kan je zelf ook weat spanning kwijt. Poets hem eerst nog ff naast de trailer dan kan hij de omgeving ook al verkennen.

Scum

Berichten: 33099
Geregistreerd: 11-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 12:41

Sonja"]
[quote="orsini schreef:
Laat hem in het begin maar lekker kijken de eertse 5-10 min, maar daarna moet hij wel aan het werk!


Yep, en dan wat mij betreft het liefst aan de hand. Dus eerst even lekker over het terrein stappen en overal even rondkijken, praatje maken met de mensen die je op concours altijd tegenkomt etc.
En dan vanaf het moment dat je erop gaat zitten, betekent dat Aan het werk!

Indien nodig kun je op het voorterrein eerst even de ergste frissigheid eruit longeren. Dit kun je evt. ook 's morgens thuis al doen voor je op pad gaat.
[/quote]

Aan de hand vind ik altijd heel eng. Als ze dan ergens voor schrikken en ze springen aan de kant zit je eronder. Als ik op het paard zit heb ik er veel meer over te vertellen.

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 14:28

Mijn paard is een hengstje en met wedstijden is hij er dan ook behoorlijk bij met al die verschillende paarden of onbekend terrein. Ik probeer hem dan (probeer) hem tijdens het inrijden iets dieper te rijden als met normale training, maar ik denk dat het voor hem ook een kwestie is dat hij meer ervaring op moet doen

xxx Succes

Pasja

Berichten: 1038
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Helmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 16:43

Sophie hier op bokt had ook een paard Calantha.
Die kon niet tegen wedstrijden.
Die vond al die spanning van iedereen te veel worden waardoor ze helemaal flipte. ( ALs ik het goed heb begrepen )
Ik denk dat Josien ook wat gelijk heeft.

Neff

Berichten: 662
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-12-03 01:48

In principe is mijn paard niet angstig, maar hij maakt misbruik van de situatie. Hij is 10 jaar en we rijden al 6 jaar wedstrijden en de meeste dingen heeft hij al lang eens gezien. Nu helpt het idd het beste om zoveel mogelijk wedstrijden te rijden. Dit jaar heb ik er maar 5 gereden, dat is ook wel erg weinig. Het grote probleem is echter dat het een dominant paard is dat je echt aan het werk moet houden. Als hij even de kans krijgt, dan zoekt hij alle uitvluchten die er zijn. Echt zenuwachtig voor een wedstrijd ben ik niet (alleen bij springen, maar dat vind ie leuk en dan gaat het als een speer). Het probleem is echt om hem de baas te blijven en geen kans te geven om de boel te verzieken. Iemand ervaring met een dominant paard en hoe het de baas te blijven, maw hoe houd ik mijn paard aan het werk?

CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 09:13

Ik zou je willen adviseren om je neusriem (nog) losser te doen. Strakke neusriemen irriteren en leiden dus de aandacht af. Stel je voor dat je zelf een boek moet lezen met veel te strak aangetrokken schoenen die knellen.... Dat gevoel kennen we allemaal wel. Bij het paard zit dat knellende gevoel ook nog eens aan zijn hoofd als de neusriem strak zit.
Probeer het maar eens, bij de paarden die ik ken werkt het echt! En je hoeft niet bang te zijn, hij zal meer geconcentreerd zijn op jouw hulpen. Die neusriem wordt veel te vaak te strak gedaan omdat mensen denken dat het paard dan beter nageeflijk is en blijft(dat heb ik zo ervaren van de mensen die problemen hadden met paarden die kijkerig/ wegschieten)
Het is zeker de moeite waard om het te proberen. Succes.

orsini

Berichten: 1233
Geregistreerd: 28-10-03
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 12:16

je kan je paard eigenlijk alleen asan het werk houden door veel verschillende figuren te rijden, kleine voltes, oefeningen als wijken, SB, travers e.d. helpen vaak ook wel. Zeker als hij ergens bv niet langs wil ga er dan langs met SB of in travers dan moet hij op jou letten. Wat bedoel je echter met dominant: dat hij niet naar jou luistert, is dat echt dominantie of gewoon dat hij onder het werk uit wil komen of dat hij dingen echt eng vindt??
Dominantie: wees consequent en geef hem absoluut niet z'n zin, wil hij ergens niet langs, ga er dan gerust 10 keer extra langs!! Net zolang totdat hij ontspannen er voorbij gaat. Probeert hij ergens naar te kijken, zet hem dan op een kleine volte of rij gewoon direkt de andere kant op zodat hij het niet meer kan zien, doen een oefening vraag z'n aandacht en rij dan nog eens terug naar de plek waar hij wat zag.

succes

Snipsnap

Berichten: 3798
Geregistreerd: 27-08-03
Woonplaats: Rijssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 16:05

mijn paard is ook supper kijkerig op concour. maar dat word de laatste tijd steeds minder. met inrijden valt het nog wel mee maar zodra hij de ring in komt dan begint ze. vooral binnen buiten concours doet ze dat helemaal niet maar als ik nu een proef binnen rij dan praat ik gewoon konstant met haar gewoon dat ik er voor zorg dat haar oren naar achteren blijven. en niet naar voren. en nou gaat het een stuk beter ik heb daar mee de vorige wedstrijd ook de eerste plaats gehaald. maar je moet ook vooral veeeeel geduld hebben met een paard dat heel kijkkerig is. moest ik ook wel. en als hij er niet mee wil ophouden dan snij je met de proef gewoon wat hoeken af. het is dat misschien niet zo heel erg. zolang hij zijn oefenningen maar goed doet. veel succes hiermee

Neff

Berichten: 662
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-03 19:05

Bedankt voor de reacties, maar alles wat hier staat (en wat mogelijk is binnen een proef) heb ik zo ongeveer al gedaan. Het probleem is ook echt de proef. Kon ik er nu maar een volte tussendoor rijden of 20 min al alleen in de baan, dat zou helpen, maar dat zit er niet in, omdat de proef vastligt. Wat betreft de neusriem, hij heeft een dubbele, maar de onderste zit er meestal niet aan, juist om zo het allemaal beter te kunnen voelen.

xxLisaxx
Berichten: 1840
Geregistreerd: 27-06-03
Woonplaats: Zeewolde/Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 23:45

mijn pony doet ongeveer hetzelfde, proberen overal onder uit te komen niet langs enge jury hokjes willen, mensen die de kantine inlopen en zo kan je nog wel 1000 dingen gaan bedenken die hij eng kan vinden, zelf zeg je dat het miss helpt om een volte in de proef te rijden om hem op orde te krijgen, doe dat gewoon zou ik zeggen!
met atleet ben ik ook weleens 2 rondjes midden in mijn proef de bak door gegaan en hem op een volte gezet en daarna de schouderbinnenwaarts in gezet.
Net zo als dat je in de M geen zweep meer mocht stopte die ook gelijk met lopen en toen heb ik hem gewoon een keer een paar flinke schoppen gegeven zodat ie op mij let en niet zijn proef ervan maken.
hij probeerde alles om overal onderuit te komen dus erger kon al niet, het heeft bij mij heel erg geholpen want nu weet ie gewoon dat ookal zit ik in een proef dat ik dan ook hem kan aanpakken en niet van oh ze zit in der proef en durft niks te doen, de ene jury reageerd er beter op dan de ander maarja een winstpunt had ik op zo'n moment toch al niet...

Osita

Berichten: 154
Geregistreerd: 12-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-03 12:18

Door al die wedstrijdervaring heb je er kans van dat jouw paard het door heeft dat hij in de proef rotzooi kan gaan schoppen.
Heb je wel eens HC gestart of wellicht een onderlinge? Dan kan je hem tijdens de proef oppakken of een xtra gehoorzh.oefening rijden. Dan zal hij verrast zijn. Het is wel even een stapje terug doen.

Neff

Berichten: 662
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-01-04 10:57

Osita, da's een goed idee. Als het nu weer een stuk achteruit gaat, ga ik dat proberen.
Heb gisteren een wedstrijd gehad en ben nu eerder gaan inrijden. Er was veel ruimte en en ik heb dus dat uur goed aan de gehoorzaamheid kunnen werken. Bovendien mocht je voor de baan zelf nog even rijden, terwijl je voorganger in de baan de proef aan het rijden was. Dat scheelde en ik had nu 152 pnt, dus daar was ik best blij mee. Had het eerste rondje in de baan (je kon er niet omheen) ook mijn zweep meegenomen en dit hielp ook wel.