Swung, tact en aanleuning dus souplesse

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 23:22

Swung, tact en souplesse kunnen per paard verschillend in aanleg aanwezig zijn. Sommige paarden hebben van nature al een swungvolle manier van bewegen met kadans en veer; dit soort paarden moet je goed houden en niet verpesten. Hetzelfde geldt voor souplesse, als je een paard hebt dat zijn lijf mee heeft, dan hoef je daar alleen zuinig op te zijn. Tact idem dito, al vind ik dit de minst variabele van allemaal omdat ik denk dat ieder gezond paard een goede takt moet hebben in alle gangen. Aanleuning is een leerproces waar je gewoon heel consequent mee om moet gaan in het rijden en longeren.
Voor alle vier de aspecten geldt dat ze makkelijk te verpesten zijn en daarom verdient elk voldoende aandacht gedurende de gehele africhting.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 23:34

Aqua, als je je best doet dan kun je alles uit een paard trainen denk ik (als in verpesten). Datgene wat een paard min of meer vanzelf aanbiedt, daar moet je zuinig op zijn. Als je een paard treft met wat minder aanleg, dan kan het helpen om hem door middel van training wat meer de goede kant uit te krijgen. Als je zo'n paard hebt, dan zul je ook zuinig moeten zijn op alles wat je eruit weet te toveren, het betekent meer werk en je zult sneller het plafond tegen komen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-03 15:34

Aqua, dat is een nobel streven, maar ik denk dat je dan inderdaad hard aan de slag moet met de mentaliteit van een aantal ruiters. Er zijn ruiters die vlugvlugvlug willen, naar het "echte werk" toe. Er zijn inderdaad ruiters die een zweefdraf zoals Zep bedoelt, betitelen als "aanleg voor passage" en dat helemaal superdesuper vinden zoals dat paard van de grond af loopt. Dat ze het mis hebben, houden we slechts in het achterhoofd.
Voor wie de P&S heeft gelezen, ik denk even aan Cees Rijpkema en een geleende uitspraak die oorspronkelijk onder zijn invloed is ontstaan: "de kortste weg is de langste weg". Oftewel, er zijn geen shortcuts in africhting. Er zijn uiteraard paarden die over veel talent beschikken en die paarden ontwikkelen zich veel vlugger dan de gemiddelde; maar dat is dus essentieel iets anders dan het verkeerd interpreteren van niet bestaande eigenschappen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-03 10:56

Het komt er volgens mij op neer dat niet iedereen een paard heeft dat uit zichzelf al van de grond gaat met veel veer en ruimte en met behoud van mooie kadans enzovoort. Bijna alle bokkers hebben een gewoon paard, een gewoon normaal paard (dat is iets anders dan slecht hoor). Het lijkt mij enorm moeilijk om zo uit de losse pols te gaan bepalen welk paard er wel fijn en correct gereden wordt en welk paard niet.
Als je in de hogere klasses start op wedstrijden, dan kom je vaak toch wel de betere paarden tegen en ook paarden die over wat meer talent beschikken. Ongeacht of die dieren nou beter gereden worden of niet, je komt ze wel tegen. Dat is het enige wat Kawa bedoelt, is doordat je steeds vaker betere paarden tegen komt, moet je zelf ook steeds meer uit je paard toveren en dat is wel eens twijfelachtig. Want als jij je paard goed voor elkaar hebt en je rijdt hem netjes, dan leg je het af tegen een paard omdat die bijvoorbeeld meer van de grond af gaat en alleen daarom, niet omdat ie technisch beter gestuurd wordt. Dat kom je tegen op wedstrijden en dat is wat Kawa bedoelt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-03 12:10

Carole, ik proef hier en daar toch wel een verwijtende toon en zelfs tegen het beschuldigende aan. Het kan allemaal wat vriendelijker als je het mij vraagt, dat zal de discussies alleen maar ten goede komen. Discussieren doe je met elkaar en niet tegen elkaar.

Graag terug naar het onderwerp.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 bezoekers