slof, thiedeman, martingaal, stoot... huh??uitleg!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 08:35

En bijzetteugels zijn hetzelfde als stootteugels, maar dan aan weerszijden van het paard aan het bit vast gemaakt en lopen aan weerszijden aan de zijkant van het paard naar de singel toe.

Je suis Charlie.


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 08:40

Ik was even op zoek naar een foto van een bijzetteugel, kom ik de Laufferteugel tegen. Nooit eerder van gehoord, dus ik denk: zet hem hier neer....

De Laufferteugel : De Laufferteugel bestaat net als de bijzetteugel uit twee leren riemen, maar deze zijn wat langer. Ook de Laufferteugel heeft aan de ene kant een haak en aan de andere kant een mogelijkheid om langer en korter te maken. De riem wordt vastgemaakt aan de zijkant van de longeersingel, door de bitringen gehaald en dan weer vastgemaakt aan de zijkant van de longeersingel. Het lijkt veel op de slofteugel alleen de bevestiging is anders. Doordat je de teugel aan de zijkant bevestigt i.p.v. tussen de voorbenen door, heb je dezelfde zijdelingse begrenzing als bij de bijzetteugel. Als je een longeersingel met ringen op verschillende hoogtes hebt, kun je de teugel op verschillende manieren bevestigen. Hier kun je een beetje mee experimenteren, maar de hoek mag nooit te groot zijn. Met de Laufferteugel kan het paard voorwaarts-neerwaarts lopen zonder dat de neus achter de loodlijn komt.

Als je trouwens in een paardensportspeciaalzaak vraagt naar een Laufferteugel heb je grote kans dat ze niet weten wat je bedoelt of dat ze het niet hebben. Je kunt er met een beetje creativiteit gewoon een slofteugel voor gebruiken of een koord (katoen of nylon) van ongeveer 6 meter lengte.

Afbeelding

En de bijzetteugel: De bijzetteugel De bijzetteugel bestaat uit twee leren riemen. Aan het ene eind zit een haak om aan het bit vast te maken en aan het andere eind wordt de riem aan de singel vastgemaakt. Daar is de teugel ook
verstelbaar. Vaak zit in het midden een rubberen ring. De bijzetteugel wordt erg veel gebruikt. Een voordeel is dat de teugel makkelijk in gebruik is en het paard kan zijn hoofd maar beperkt zijwaarts bewegen. Een nadeel is dat het paard het hoofd wel neerwaarts, maar niet voorwaarts kan brengen. Als het paard zich naar beneden wil strekken, komt de neus achter de loodlijn. Een ander nadeel is dat de bijzetteugel soms los gaat hangen. Er is dan geen constant contact met de paardenmond.

Afbeelding

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 08:45

LiSSy schreef:
klopt sommige martingalen hebben die uhmm... hoe heten die ook al weer... nou ja daar waat hij zich splitst naar de teugels een driehoekig stuk leer ertussen, waar dat voor dient weet ik niet precies, maar de martingaal heeft dan eigenlijk nogwel dezelfde werking


Die worden meestal gebruikt in de paardenkoersen (galop). Kan me alleen voorstellen dat het driehoek ervoor is dat de martingaal een beetje op zijn plaats blijft en niet te ver naar achteren schuift, waardoor de hevelwerking verloren zou gaan....

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 08:56

En dan heb je nog de Pessoateugel, waarmee je je paard bij het longeren op verschillende hoogtes kan instellen, het ruggebruik en buikspiergebruik kunt stimuleren, net hoe je hem hebt ingesteld.

Lage instelling voor beter ruggebruik:

Afbeelding

Middel voor ontwikkeling van de halsspieren:

Afbeelding

hoog:

Afbeelding

gekruisd:

Afbeelding

De beste gang om spieren te kweken is de draf. De beste gang om beter balans te krijgen is de galop.


The Pessoa training system:

Foreword:

Most schooling reins are attached to the girth, thereby only pulling the horse’s head into a correct position and neglecting the important development of back muscles.

Developing the back muscles:

With the PESSOA SYSTEM the back muscles are forced to work, firstly in a low position, which helps to develop the muscle at the base of the neck, and subsequently in a high position, which is similar to that of the horse when ridden.

Balance:

When cantering, the PESSOA SYSTEM forces the horse to take the weight off the forehand and bring his hindquarters under him, thus improve balance.

It’s generally felt that the best gate to build muscles is the trot and the best gait to create better balance is canter.
It’s therefore recommended to start working at a trot and only when this gait is satisfactory to proceed to the canter.
The aim of the work at the canter is to obtain a neck position witch resembles that of the horse under saddle.
The progression of work from a low to a high position should not be hurried.
Each position should be well established before moving to the next.
Finally, the work session should not be too long, to avoid stiffness and muscle strain.

Je suis Charlie.


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 21:34

Bij een bijzetteugel heb je gewoon maar een teugel in de hand. De hulpteugel gaan van bit naar singel, aan de zijkant van de ribben. Als hij van bit tussen de voorbenen doorgaat is het een stootteugel.

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Knollboll en 9 bezoekers