wat versta jij onder recht en rechtrichten?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 20:33

Wat je doet is zeker niet verkeerd. Maar dat een paard recht loopt van zichzelf is niet waar. Wanneer je een jong paard aanzet om voorwaarts te lopen en je probeert aanleuning te krijgen dan zal het paard zich altijd proberen scheef zetten, dat is soms zodaning minim dat sommige ruiters er zich niet bewust van zijn.
Een jong; beginnend paard heeft nog geen rugspieren. op het ogenblik dat jij verbinding (aanleuning) vraagt, hoe weining dat ook moge zijn moet het paard zijn rug beginnen te gebruiken, en daar probeert hij aan te ontsnappen. Op dat ogenblik zet het paard zich scheef en dan is het aan de ruiter om dit op te vangen, afhankelijk van de manier waarop het paard dit doet (achterhand weg op de recht lijn of weglopen over de schouder op de volte) zal je een andere taktiek toepassen om het paard te corrigeren. Naarmate het paard sterker wordt vragen we meer aanleuning en verzameling, dus de oefeningen worden moeilijker voor het paard, en weer zal hij proberen hieraan te ontsnappen. Het is dus eigenlijk een eeuwigdurende strijd tussen ruiter en paard, er komt geen eind aan het rechtrichten.


kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 20:15

[quote="Zep"]
Anders gezegd, als ik hem nu toesta om op mij te steunen, dwing ik hem niet om recht te worden en zal hij steeds makkelijker scheef gaan lopen, omdat dat nu eenmaal eenvoudiger voor hem is.

De bedoeling is niet dat je hem laat 'steunen'. De bedoeling is dat je hem helpt om recht te lopen. Er zijn heeeeel weinig paarden die van nature rechtgericht lopen. Als jij er zo een hebt, mag je je gelukkig prijzen, is een hele hoop werk in de africhting gespaard ! Maar de meeste paarden zijn van nature scheef en die natuurlijke scheefheid moeten we eruit rijden. Als we daar als ruiter niet op inspelen zal het paard inderdaad steeds schever worden. De bedoeling van het helpen is niet het paard steun geven op de "korte of harde kant" maar hem steun doen pakken op de " lange of zachte kant". Die steun geven we voor 90% met zit en benen en voor 10% met teugelhulpen. Hij moet niet gaan steunen op onze handen, hij moet in balans leren lopen, op zijn eigen benen leren lopen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 38 bezoekers