renskesanne schreef:maar het plan is gewoon 8 weken en dan zien we dan wel.
En dan zien we dan wel? Klinkt niet echt als een doordachte keuze vind ik. Sta je open om meer te leren over kittens TS? Ik heb het gevoel van niet.. maar wil je toch iets meegeven:
Het getalletje '8 weken' zegt niet zoveel. Factoren waar de kitten nu mee te maken heeft en factoren waarmee de kitten bij het nieuwe baasje te maken krijgt; deze zijn erg bepalend voor de leeftijd waarop een kitten het nest mag verlaten.
Wettelijk gezien is 8 weken de minimumleeftijd waarop een kitten van zijn moeder gescheiden mag worden. De kitten kan op deze leeftijd meestal zelfstandig eten, zich ontlasten en vast voedsel verteren. Maar over het algemeen is het uitgangspunt dat deze minimumleeftijd in veel gevallen te jong is.
Bij het bepalen van de optimale leeftijd spelen diverse factoren een rol. Bij een prikkelarme omgeving of erg angstige moederpoes, kan het juist verstandig zijn een kitten voor het eind van de eerste socialisatieperiode (9 weken) naar een nieuwe eigenaar te laten gaan (omdat het aanpassings- en herstelvermogen gaat afnemen na de leeftijd van 9 weken).
Voor het ontwikkelen van sociaal gedrag naar andere katten is het optimaal dat een kitten bij moeder en nestgenoten blijft tot maximaal 14 weken. Als kittens samen geplaatst worden of wanneer er al een goed op katten gesocialiseerde kat in huis is, dan kunnen kittens sociale vaardigheden ook bij de nieuwe eigenaar verder ontwikkelen.
Mijn ervaring met kittens scheiden van de moeder en plaatsen bij een nieuwe eigenaar leert me dat 10 weken een goede minimum leeftijd is. Dit omdat de kitten dan een deel van de tweede socialisatieperiode heeft kunnen meemaken. En hierin heel veel heeft kunnen leren.
In de tweede socialisatieperiode wordt een kitten heel speels en zal het de wereld verder verkennen door middel van spel. Hierbij zullen de gangbare omgangsregels met soortgenoten worden verkend. Een kitten die te ver gaat zal door de moederpoes of nestgenoten terecht worden gewezen door krabben, bijten of piepen. Hierin zal de kitten (en later volwassen kat) beter leren te begrijpen tot hoever het kan gaan met spelen, bijten en krabben.
Ik zie het niet als discussie, maar meer iets belangrijks op het gebied van dierwelzijn waar veel (toekomstige) katteneigenaren nog niet van op de hoogte zijn. Doe er je voordeel mee, of doe er niks op uit. Dat mag je zelf weten.
Verder ben ik benieuwd naar meer foto's van de kittens. Ik vind een helemaal witte kat altijd erg mooi om te zien
