viewtopic.php?f=7&t=535314
viewtopic.php?f=7&t=539115
viewtopic.php?f=7&t=542625
viewtopic.php?f=7&t=547254
Welkom weer bij een verse les!
Vandaag gaan we wat serieuzer werk doen, aangezien we de basis nu goed onder de knie hebben. Ik wil allereerst wel even duidelijk maken dat ik niet verantwoordelijk ben voor het plotse percentage van stijgende hoefbevangenheidsgevallen, U moet de wortel dan maar in het vervolg aan een langere stok hangen zodat het paard er geen 138 op een dag van opeet.
We gaan allereerst beginnen met het weggooien van de wortelstok. We zijn op het punt gekomen dat we de hulpmiddelen gaan gebruiken. Op bokt kan dat misschien voor heel wat tegenwind zorgen. Als u eens gaat kijken op rijtechnisch, zijn er een boel mensen die beweren dat je een paard zonder hulpteugels/middelen moet kunnen rijden en dat je er zo ook geraakt.
Nonsens. De mensen die dat zeggen, zijn mensen die stikjaloers zijn en niet willen dat andere beter worden dan hun. Daarom zeggen ze dat je geen hulpteugels nodig hebt, zodat je eeuwig thuis blijft sukkelen en niks behaalt, terwijl ze zelf achter de schermen hun paard rijden zoals het hoort (mèt hulpteugels) en de eerste prijzen wegkapen. Laat u dus niet van de wijs brengen door deze betweters.
We gaan beginnen met de meest bekende hulpteugel: de zweep. Koop een zweep en zet u op het paard. Door middel van het paard een mep op de kont te geven, zal het paard voorwaarts lopen. De zweep dient om het paard hard vooruit te meppen om bijvoorbeeld een mooie uitgestrekte draf(hiervoor moet u wel op tijd aan de teugels rukken zodat uw paard niet in galop springt) of een uitgestrekte galop(eventueel gecombineerd met een prachtige capriool). Uw paard is echter nog zo dik in zijn wintervacht dat hij de zweep nauwelijks voelt, daarom gaan we er even voor een oplossing zorgen.
Zet uw paard opzij en ga met uw zweep naar een elektricien. Vraag hem om een elektrische leiding door de zweep aan te leggen een ijzer uiteinde aan de zweep, die op batterijen werkt. U kunt misschien voor de zekerheid nog een zweep of tien kopen en het zo laten doen.
Ga nu terug naar uw paard en probeer de zweep uit, elke keer als u slaat drukt u op de knop om de stroom aan te schakelen. Uw paard zal nu veel beter reageren. Extra hint: als u genoeg volt op de zweep zet, kunnen de haren zwart verschroeien. U kunt zo leuke tatoeages aanbrengen op uw lievelingsdier.
Een bijkomend probleem is dat u uw zweep maar aan een kant kan gebruiken. Het is behoorlijk vervelend om uw zweep telkens in de andere hand te moeten nemen, dus u kan beter in uw andere hand ook een zweep vastnemen. Nu is het ook zo dat u uw handen zo stil mogelijk moet houden, en het op die manier niet goed mogelijk is om uw paard met de zweep zowel op de kont als op de schouder te tikken. De schouder is namelijk ook belangrijk, als u daar mept strekt het paard zijn voorbeen beter. U kunt dus beter in beide handen nog een extra zweep vastnemen, dan hebt u aan beide kanten een zweep die naar de kont wijst en en een die naar de schouders wijst. Het is even wennen om met vier zwepen te rijden, maar het lukt wel met de nodige oefening.
Naast de zweep zijn er ook nog de sporen om het paard vooruit te schoppen. U kunt het beste sporen nemen met een scherpe punt achter. Sporen dienen om het paard vooruit de krijgen en de hulpen te verfijnen. Dat wil zeggen dat uw paard bijvoorbeeld stukken beter zal appuyeren als u eens goed met het scherpe kantje in de ribben port.
Nu we het hebben gehad over de manieren om het paard voorwaarts te houden, ga ik wat vertellen over het paard in de dressuurhouding te zetten. Bij dressuur is het de bedoeling dat het er mooi uitziet, en dat is als het paard een mooie krul in zijn hoofd heeft. Dat noemt men aan de teugel. Dit is niet zo moeilijk te verkrijgen, het enige wat u nodig heeft is een slofteugel. Hang deze teugel om uw paard en houd ze vast tussen uw middelvinger en wijsvinger (uw andere 2 vingers zijn namelijk al in bezet door uw twee andere teugels). De slofteugel is erg handig omdat het de hulpen verkleind. Anders moet u opvallend met uw handen links en rechts zagen om de krul te krijgen, een slofteugel hoeft u maar zo strak aan te nemen dat paard vanzelf de krul erin zet. Blijf echter wel telkens met uw handen zagen als u de slof strak neemt. Op die manier leert het paard aan dat als u uw handen zaagt hij zijn hoofd in een krul moet doen, en uiteindelijk zal hij dat dan ook doen zonder slofteugel(om de een of andere vreemde reden zijn die dingen niet toegestaan op wedstrijd en moet u dan zonder rijden

In ieder geval moet u als u met de slofteugel rijdt niet vergeten om toch voorwaarts te rijden. De meeste paarden zijn zo geconcentreerd bezig met hun hoofd dat ze vergeten te lopen. Schop dus eens goed met de sporen en gebruik uw vier zwepen tegelijk om uw paard wakker te maken.
Bedank de scooterjongen weer voor het vangen van het paard. Probeer zelf om uit de teugels ontwart te raken zonder iets stuk te maken. U mag gerust vijf minuutjes aan de kant gaan zitten als u wilt, het is niet niks om vijfhonderd meter voor aan het paard vast te hangen tussen 3 paar teugels nadat uw paard eerst steigerde en er dan vandoorging.
Het is natuurlijk niet zo netjes van het paard om te steigeren. Dat moet onmiddellijk aangepakt worden door een tik met de zweep op zijn hoofd. Aangezien het tamelijk lastig is om de zweep hier te krijgen omdat u er al vier vast hebt plus drie teugels, kunt u het beste nog een zweep in de mond nemen naar voren gewezen. Als het paard de volgende keer steigert, moet u dan gewoon een keer hart met u hoofd jaknikken om hem op zijn kop te geven.
Vervolgens was het ook niet netjes om er zomaar vandoor te gaan. Daarom hebben we een betere rem nodig. Neem een leren touw en draai het middenste stuk een keer rond de neus. De twee uiteinden neemt u vast tussen uw wijsvinger en duim. Als het paard er weer vandoor gaat, trekt u aan deze teugel.
Hiermee hebben we dus al de impuls, aanleuning en verzameling gekregen. Maar ook een belangrijk aspect in de dressuur is de ontspanning. Dit wordt het beste verkregen door een oornetje te kopen. Bevestig het oornetje op de oren van het paard met daaronder een set oordopjes die aan een mp3 gekoppeld zijn. Laat vervolgens een hele CD van de zangeres Enya afspelen. Dit is heel zachte en rustige muziek, waardoor uw paard de ontspanning zal vinden.
Als laatste wil ik u nog aanraden om een longeersingel en bijzetteugel te kopen. Als u gedaan heeft met rijden, zet u het paard op stal met een strak aangetrokken bijzet. Op die manier leert het spieren kweken in zijn hals en zal hij de volgende keer veel mooier lopen. Laat de bijzet erop zitten totdat u nog een keer zin heeft om te rijden.
Ziezo. U heeft vandaag geleerd om een perfect dressuurmatig gericht paard te verkrijgen. Hiermee kunnen we volgende week goed verder als we het gaan hebben over de oefeningen tot de Grand-prix. Succes!