Les 2: Het paard poetsen
Vervolg op les 1: paarden voor dummies, les 1: het paard vangen
Cursisten die de vorige les deze week grondig geoefend hebben, zullen nu een paard uit de wei gehaald hebben. Nu gaan we leren hoe we een paard mooi zuiver moeten maken. Dat is van allergrootst belang. Een vuil paard duidt namelijk op een lagere sociale status. Hoe netter het paard, hoe hoger men u op de sociale ladder zal schatten. Tijd om te oefenen dus!
Neem het gevangen paard mee buiten de wei naar uw poetskoffer. Open deze koffer. Haal er de volgende producten uit en gooi ze aan de kant:
-stuk zeep
-fles Dreft
-doos Dash
-spuitbus Antikal
-Bus head&shoulders
-wc-verfrisser
-channel °5
Deze producten heeft u niet nodig om een paard te poetsen, dat doet u namelijk met die gewone borstels die er nog overblijven in uw kist.
Draai u nu terug om naar uw paard. Kijk even rond in alle richtingen, totdat u ziet in welke richting u paard aan het wegstormen is. Gooi de eerste beste jongen die langs komt van zijn scooter, neem ondertussen een touw waar u een lasso van maakt en zeg terwijl u achter het paard aanrijdt en hem een lasso rond de hals probeert te gooien tien keer tegen uzelf: “Een paard dat niet vastgemaakt is kan weglopen.”
Als u het paard uiteindelijk terug te pakken hebt kunt u hem maar beter eerst even vastzetten. U pakt het touw en knoopt het ergens vast.
Nu drijft u uw paard in de stal, gooit het stukgetrokken halster weg en gaat vlug in de winkel een steviger model kopen. Maak het paard weer rustig vast.
Zet het paard weer op stal, gooi het kapotte halster opnieuw weg en koop in de winkel een zwaar lederen halster.
U halster doet het nu perfect. Helaas dat uw touw nu van minder kwaliteit lijkt. Gooi de twee stukken weg en koop een stevig stuk ijzeren ketting met op het einde een rubberen elastiek. Vloek even als u terugkomt van de winkel , gooi weer een jongen van zijn scooter en herhaal nogmaals dat u een paard eerst op stal moet zetten, anders moet je hem achteraf weer gaan vangen.
Bind het paard nu vast met een lederen halster, ijzeren ketting en rubberen elastiek.
Ga voorzichtig naar het paard toe, en probeer zonder bruuske bewegingen te maken het trouw los te haken. Proficiat, het touw en het halster zijn beresterk, probeer alleen de volgende keer het paard aan een betonnen muur vast te maken en niet aan een staldeur die hij even lostrekt en meesleurt.
Nu uw paard netjes aan een betonnen muur met leren halster, ijzeren ketting en elastiek staat kunt u beginnen met het poetsen. Pak het eerste gerief uit de koffer en begin maar!
Houdt u neus een beetje achterover en knijp en toe om het bloeden te voorkomen. Als u het topje mist, is het misschien aan te raden na de les een dokter te raadplegen. Maar u heeft nu in ieder geval wel geleerd dat dat vreemde ding met een haak een hoevenkrabber is en dient om de hoeven uit te krabben, en niet om de neuskeutels uit het paard zijn neus te proberen peuteren. Als het paard nog blijft nabloeden in zijn neus, kunt het beste even zoeken naar een praam. Dit touw bevestigt u goed over de neusgaten die u dan toeknijpt, dat zal het bloeden stoppen. Als het paard blauw word en op de grond valt moet u zich geen zorgen maken, dat is volkomen normaal, gewoon de praam terug loslaten. Als het paard na 5 minuten nog altijd niet ademt, is het misschien verstandig een DA erbij te halen.
Goed, u begint dus met het krabben van de hoeven. Simpel, vraag gewoon een voetje en krab het vuil onder de hoeven weg. Ga netjes langs de straal af en niet onder de ijzers.
Probeer terug recht te staan, als u nog sterretjes ziet kunt u beter nog even blijven liggen. Geen paniek, die mooie hoefafdruk van uw paard zijn achterbeen die u op uw voorhoofd heeft zal vanzelf wel wegtrekken. Het is voor u echter wel aangeraden om de achterhoeven voorlopig aan iemand anders over te laten, terwijl u uzelf oefent in de kunst van het ontwijken van vervelende stampen. In de tussentijd kunt u beter de achterbenen van het paard aan elkaar vastknopen, zodat hij u niet meer kan slaan.
We gaan maar eens proberen met de borstel dan. U neemt deze uit de koffer en begint de borstelen, van voor naar achter, met de haren mee. Let echter wel op dat…
Ja hopla, je had me beter eerst uit laten spreken. Veeg maar even over uw maag en herhaal tien keer: “Ik moet niet met de borstel in volle vaart ruw op de flanken ploffen, want sommige paarden zijn daar heel gevoelig.” Ik kan er ook niets aan doen dat een paard dat met zijn achterbenen vastgebonden is, dan maar zijn voorbenen gebruikt om te schoppen. Om erger te voorkomen, kunt u beter de voorbenen ook even vastbinden aan de achterbenen, dan kan hij u helemaal niet meer stampen.
We zullen met iets minder gevaarlijk beginnen nu. Neem een manenkam, en kam de manen. Pak een pluk manen, schraap wat haar naar boven, draai het overige rond de kam en trek eraan.
Probeer maar terug onder uw paard te kruipen. Vervelend voor u, maar u heeft veel te hard aan de manen getrokken zodat uw paard dat met zijn vier benen opgeknoopt stond zijn evenwicht verloor en pal bovenop u viel, dus doe dat volgende keer niet meer zo ruw.
Voor u is er dan nog maar 1 oplossing om uw paard toch nog netjes glanzend te krijgen. Zet uw paard op stal en wandel door de manegegangen. Let goed op dat u de wezentjes met de volgende kenmerken te zien krijgt:
-maximum 1.50m groot
-voornamelijk vrouwelijk
-niet ouder dan 13 jaar
-veel giechelen en schateren
-schattige gezichtjes
-in rijkledij, meestal met de cap de hele tijd op
-voornamelijk te zien in de buurt van shetlanders of hengsten
Heeft u zo een groepje gevonden, ga er dan naar toe met enkele borstels in uw handen en roep luid: “WIE HEEFT ER ZIN OM EENS EEN LEUK PAARD TE BORSTELEN!” Kijk wel uit dat u niet omvergelopen wordt door een horde van deze op hol geslaagde kleine wezentjes. Maar het resultaat zal er zijn, uw paard zal glanzen om jaloers op te zijn en in de meeste gevallen ook nog extra ingevlochten zijn met roze strikjes.
Zo, u heeft deel 2 van onze cursus paarden voor dummies weer goed opgevolgd. Deel drie wordt weer uitgegeven volgende week: Het optuigen, opstappen en afstappen. Veel poetsplezier!