'Hoe doe je dat nou, zo'n foto met zwarte achtergrond?'
'Hang je een doek op? Bewerk je dat? Moet dat snachts?'
Antwoord: drie keer nee, het is zoveel makkelijker

Er zijn ongetwijfeld meerdere wegen die maar Rome leiden, dus in deze korte tutorial leg ik alleen uit hoe ik zelf een foto met zwarte achtergrond maak en deze perfectioneer met behulp van nabewerking.
De foto maken
De basis: een camera die het liefst handmatig ingesteld kan worden, een paard wat model wilt staan (lichte paarden zijn het allermakkelijkste), en een stalgebouw of schuur met ingang/opening waar je het paard voor kan neerzetten. Als je het paard zelfs nog in de zon kan neerzetten, maak je het jezelf nog makkelijker. Onderstaande afbeelding gemaakt bij Moravita laat de setting redelijk zien (laddertje geen verplichting


Doordat je het paard in het licht neerzet, en op de achtergrond de opening van het stalgebouw hebt waar het binnen relatief donker is, geeft dit een groot contrast in belichting. Op je foto wordt de achtergrond achter het paard dan al gauw zwart, wanneer je het paard juist belicht hebt. Wanneer je de camera handmatig instelt, heb je dit zelf in handen: let er vooral op dat het paard goed belicht is, de achtergrond zal dan eigenlijk al bijna zwart zijn bij de meeste stalgebouwen. Wanneer je de camera niet handmatig instelt adviseer ik om spotmeting te gebruiken, zodat de belichting uit gaat van het paard.
Soms is een foto direct uit de camera al 'goed' qua achtergrond en is er weinig nabewerking nodig. De volgende voorbeeldjes komen rechtstreeks uit de camera zonder bewerking:


De foto nabewerken
Maar dit lukt niet in iedere situaatie. Soms is er achteraf nog wel enige nabewerking nodig om de achtergrond echt zwart te krijgen. Ik laat hier kort zien hoe ik dat snel en vrij makkelijk doe in Adobe Photoshop. Ik gebruik hiervoor de volgende basisfoto, onbewerkt rechtstreeks uit de camera, waarop de achtergrond nog duidelijk zichtbaar is:

Deze open ik in Photoshop en zoom iets in op de achtergrond om goed te zien waar ik moet bewerken. Ik selecteer de 'Burn'tool, in het Nederlands het 'Doordrukken'gereedschap. In de gereedschapsbalk zul je soms eerst met je linkermuisknop op het icoontje wat lijkt op een vergrootglas moeten klikken (zie afbeelding), voor dat je de 'Burn'tool kan selecteren. De 'burn'tool is een handje met de vingers in een rondje bij elkaar (zie afbeelding).

Dit gereedschap maakt de vlakken waar je overheen gaat, donkerder. Dat is precies wat we willen! Bovenin pas ik nog wel een aantal instellingen aan. De grootte van het penseel/brush pas ik naar eigen inzicht aan, de hardness/hardheid zet ik rond de 50%. Ik zet de Range op Shadows (Bereik op Schaduwen). Hierdoor pakt het gereedschap alleen de vlakken aan die al enigszins donker zijn, de echt donkere tonen. Dit maakt dat je minder snel per ongeluk het paard ook donker maakt. Deze methode werkt hierdoor ook wat makkelijker en ziet er natuurlijker uit dan de achtergrond zwart maken met een penseel, vind ik zelf.
Met exposure of bereik bepaal je hoe heftig het gereedschap werkt. Op 100% zullen de vlakken waar je overheen gaat dieper zwart worden dan wanneer je hem op 10% zet. Hier zie je mijn huidige instellingen:

Ik begin met de grove vlakken weg te werken. Door gewoon eroverheen te gaan met deze instellingen wordt het automatisch al zwart. Ik laat nog even ruimte over rondom het paard. (zie bovenstaande afbeelding).
Deze ruimte ga ik vervolgens aanpakken door de grootte van het penseel iets kleiner te zetten, de hardheid iets hoger en de exposure iets lager.

Vervolgens ga ik ook alle randjes ook af. Hoe lager je exposure, hoe minder erg je het ziet als je iets over de randjes van het paard heen gaat. Let op: bij donkere gedeeltes van het paard (hoofdstel, knotjes, in mijn geval) moet je iets voorzichtiger zijn, omdat dit ook al schaduwtinten zijn. Die worden dan ook weer sneller donker als je erover heen gaat tenslotte. Hiervoor zet ik het penseel wat kleiner, iets minder hard, en de dekking/exposure weer iets lager. Dit geldt ook voor plekjes rondom de manen of staart: ik wil dat die nog wat natuurlijk blijven lijken en niet een hele strakke, zwarte rand eromheen krijgen, dus zet ik de hardheid iets lager en de exposure ook iets lager. Dit doe ik ook rondom de tastharen, zodat je die niet helemaal weghaalt. Hieronder zie je mooi hoe je bijv. de wimpers nog kan behouden als je dit doet:

Uiteindelijk kies ik afhankelijk van de afbeelding of ik de tastharen/wimpers alsnog volledig weghaal of niet, maar op deze manier kán je ze dus makkelijk intact laten op de foto. Als ik alles heb bijgewerkt zoom ik helemaal uit en ga ik controleren of echt alles weg is. Dit doe ik zelf door de afbeelding tijdelijk lichter te maken met Image --> Adjustments --> Levels. (Niveaus, in het Nederlands)

In het menu wat je dan krijgt schuif ik de middelste schuif meer naar links, dan wordt de afbeelding lichter en zie je of er nog stukken op de achtergrond zijn die niet helemaal zwart zijn. In mijn geval bij de achterhand nog wat:

Je drukt vervolgens op 'Annuleren' of 'Cancel' en gaat de plekken die je net lichter hebt gezien nog even aanpassen met de Burn tool.
Vervolgens kan je de afbeelding volgens je eigen workflow verder bewerken. Mijn eindresultaat:
Ketting is niet helemaal netjes weggewerkt, maargoed, gaat even om het 'blackfoto'-idee he


Veel succes
