sneeuwpanter

Moderators: Muurp, zonnebloem18

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ditta

Berichten: 2567
Geregistreerd: 08-07-01
Woonplaats: 't Gooi

sneeuwpanter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-02 09:43

Hooi, k zoek site's met plaatsje van sneeuwpanters en info van sneeuwpanters!
alvast thnx

anne

Just say yes, just say there is nothing holding you back..


annefloor

Berichten: 1902
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Bloemendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-02 18:12

werkstuk?

Ditta

Berichten: 2567
Geregistreerd: 08-07-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-04-02 10:05

jep!!!

Just say yes, just say there is nothing holding you back..

Felice

Berichten: 3096
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 15:56

Sorry ik kan de site niet geven maar hier is informatie:

Panthera uncia
SNEEUWPANTER


De raadselachtige sneeuwpanter werd lange tijd tot een apart geslacht, Uncia, gerekend, totdat hij werd ingedeeld in hetzelfde geslacht als de andere vier grote katachtigen. Deze soort heeft zich aangepast aan het strenge klimaat dat in de Middenaziatische gebergten heerst en dit is ook de reden waarom er zo weinig over hem bekend is, want zijn biotoop is voor de mens die hem wil bestuderen nauwelijks toegankelijk.
Met een kop-romplengte van 1 - 1,30 m, een staartlengte van 0,80 - 1 m en een schofthoogte van circa 60 cm is hij iets kleiner dan de panter (Panthera pardus). Zijn gewicht varieert van 25 tot 75 kg. De hoofdkleur van zijn vacht is lichtgrijs of iets naar geel zwemend rookgrijs. Hij vertoont zwarte vlekken op kop, hals en het onderste gedeelte van de poten. Rug en flanken zijn met rozetvormige vlekken gesierd. De vacht is dik en zijdeachtig, en de ronde kop is relatief klein.

Verspreiding
De sneeuwpanter komt in een gebied voor dat ruwweg gelegen is aan de zuidwestelijke en noordelijke grens van China, acht landen omvat en een oppervlakte beslaat van 1,23 miljoen km2. Er bevinden zich enkele populaties in China, Rusland, Mongolië, India, Pakistan, Nepal, Bhutan en Afghanistan. De wereldpopulatie wordt geschat op 4000 exemplaren. De soort wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd.
Het verspreidingsgebied van de sneeuwpanter strekt zich vooral uit tot de alpenweiden, boven de boomgrens, in het rotsachtige landschap van het hooggebergte. 's Zomers verplaatst hij zich tot aan de sneeuwgrens, op een hoogte van 2700-6000 m. 's Winters daalt hij af naar de bossen op de dalbodems om de al te zware weersomstandigheden te ontvluchten en zijn prooi te volgen die net als hij naar lager gelegen gebieden trekt. Men treft hem dan op 1500 m. hoogte aan en in Siberië op een hoogte van slechts 600-700 m. De populatiedichtheid van de sneeuwpanter is nooit hoog. Volgens onderzoek van R. Jackson in Nepal zou een oppervlakte van circa 100 km2 5-10 dieren kunnen herbergen. Het individuele territorium beslaat ongeveer 12-40 km2, maar verscheidene sneeuwpanters kunnen hetzelfde gebied met elkaar delen, wat inhoudt dat de overlappingen van de territoria groot zijn. In de praktijk trachten ze elkaar te mijden en markeert elk dier zijn eigen traject.

Voortplanting
De voortplantingstijd valt aan het begin van het jaar. De sneeuwpanter brult, in tegenstelling tot de andere grote katachtigen, niet, maar beschikt over een aantal uiteenlopende kreten.
Na een draagtijd van 90-103 dagen worden 1-5 (meestal 2-3) jongen in een rotsholte geboren. In Rusland vinden de geboorten in april plaats, in de Himalaya in juni of juli. Dit komt ongeveer overeen met de lente die, afhankelijk van breedtegraad en hoogte, vroeger of later begint. Bij de geboorte wegen de welpen 450-550 gram, dit wil zeggen 1-2% van het gewicht van hun moeder. Ze zijn dan 40 cm lang en hun ogen zijn nog gesloten. Hun vacht is wolliger dan die van het volwassen dier en ook donkerder, met minder duidelijke vlekken. Na een week gaan de ogen open en na twee maanden worden ze gespeend. Na drie maanden beginnen ze hun moeder te volgen en leren ze jagen. Hun eerste winter brengen ze nog bij hun moeder door. Na twee jaar zijn ze volwassen en volledig onafhankelijk. In gevangenschap kunnen ze 20 jaar oud worden, een leeftijd die ze in de natuur waarschijnlijk nooit zullen bereiken.
In de door sneeuwpanters bewoonde gebieden zijn prooidieren niet zeldzaam. Ze kunnen kiezen uit een aantal hoefdieren, waarvan sommige kenmerkend zijn voor de Aziatische berglanden (schroefhoorngeiten, steenbokken en muskusdieren). Lager in het bergland vangen ze herten en wilde zwijnen. Kleinere prooien, zoals marmotten en pika's of fluithazen (kleinere verwanten van de hazen en konijnen), wordt 's zomers niet versmaad, net zomin als vogels, zoals sneeuwhoenders en andere hoenderachtigen, die een belangrijk deel van het voedsel schijnen uit te maken. Grote prooidieren worden relatief weinig gevangen, maar dienen dan enkele dagen achtereen tot voedsel. In grote delen van de Himalaya, de Tien Shan of de Altaj is de wilde fauna door de mens uitgeroeid en moeten de panters hun toevlucht nemen tot het vee. Vervolgens worden ze om dit feit door de mens vervolgd.
De sneeuwpanter is nog steeds een bedreigde diersoort, ondanks de officiële beschermingsmaatregelen. Alle landen waar hij voorkomt hebben bepaald dat de soort niet mag worden bejaagd of vernietigd. In de praktijk wordt hier echter niet de hand aan gehouden. In Mongolië, waar de populatie op 500-900 exemplaren wordt geschat, is de panterjacht door sportjagers op beperkte schaal toegestaan. In 1986 bedroeg het afschotquotum 5 exemplaren, waarvan sommige zich aan vee hadden vergrepen. In 1988 kostte een afschotvergunning 11200 Amerikaanse dollars. Het aantal sneeuwpanters in gevangenschap wordt op 400 geschat. Ze planten zich in dierentuinen gemakkelijk voort. Het stamboek van de soort wordt bijgehouden door de dierentuin van Helsinki, in Finland.

Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter, and those who matter don't mind.

Laar

Berichten: 6654
Geregistreerd: 24-02-02
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 16:02

Felice schreef:
Sorry ik kan de site niet geven maar hier is informatie:


waarom niet als ik vragen mag?
groetjes!



Felice

Berichten: 3096
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 16:10

Omdat ik gewoon een Word-document daarvan gedownload had maar nu ben ik de site kwijt...
Maar ik hoop dat je er wat aan hebt Knipoog

Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter, and those who matter don't mind.

Felice

Berichten: 3096
Geregistreerd: 04-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-02 18:35

Er is op http://www.webshots.com maar één foto van een sneeuwpanter hoor...

Afbeelding

Je kan ook op Google zoeken, daar heb ik deze foto's gevonden:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Een mooie tekening:

Afbeelding

En een mooie knuffel (niet dat je hier iets aan hebt want het gaat niet over sneeuwpanter knuffels, maar hij lijkt op de sneeuwpanter knuffel die ik heb, alleen is die van mij donker Haha! )

Afbeelding

Verder moet je zelf maar zoeken Tong uitsteken Knipoog

Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter, and those who matter don't mind.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers