Bokt.nl • Zogende/sportende merrie welke brok????
Pagina 1 van de 1

Zogende/sportende merrie welke brok????

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 18:30
door LuvdaTossa
Syta heeft maandag haar veulen gekregen, 3 weken eerder dan gepland Haha! en ik kan ook weer eerder met haar aan de slag. Morgen ga ik er iig weer op zitten.

Maar welke brok denken jullie dat goed voor haar is? Ze verstookt heel veel energie, zelfs als ze in de box staat. Ze is een enorme heethoofd en wordt ongeveer om de dag gereden, op B/L niveau.

Ze heeft tijdens de laatste maanden aan de 2 kilo merriebrok gezeten en ik wil haar nu de zak nog leegvoeren. En wat daarna? Wat denken jullie dat goed voor haar is?

Ze staat overdag in het weiland en 's nachts nog binnen voor de komende weken.

Ik heb al wat in mijn hoofd, maar wat zouden jullie doen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 18:35
door Caira
Nou zolang ze nog zogen gewoon op de merriebrok houden hoor! Daar is het juist voor gemaakt! Irish krijgt nu al 3 kilo en dat wordt waarschijnlijk alleen nog maar meer als het veulen er is! Wat dacht jij dan dat merriebrok alleen voor drachtige merries was?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 18:38
door Piaffe
Idd op merriebrok houden en sport of onderhoudsbrok erbij voeren

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 18:40
door Caira
PAVO Merriebrok

Voor dragende en lacterende merrie's en voor sterke en gezonde veulens

Uit onderzoek is gebleken dat de voeding van drachtige merries een grote invloed heeft op de ontwikkeling van het veulen. Met name de echte gewichtstoename van het veulen en specifieker de ontwikkeling van het beenwerk van het veulen worden sterk bepaald in de laatste 3 maanden van de dracht.

De laatste 3 maanden van de dracht moet een merrie dan ook een speciale Merriebrok krijgen om de hoge voedingsbehoefte te ondersteunen. In deze periode is de behoefte aan hoogwaardig eiwit (voor de groei van het veulen) en de botmineralen Calcium, Fosfor en Magnesium sterk verhoogd. Ook een aantal vitamines (o.a. vitamine E) en spoorelementen (zoals koper en zink) worden via de placenta doorgegeven aan het ongeboren veulen. De voorraad die zo in het veulen ontstaat is essentieel voor een goede ontwikkeling na de geboorte.

De ontwikkeling van het veulen in de eerste 3 maanden na de geboorte gaat bijzonder snel. In deze periode neemt het gewicht van een veulen dagelijks toe met ongeveer 750 tot soms wel 1000 gram!! Voor deze snelle ontwikkeling zijn veel voedingsstoffen noodzakelijk. Voor een zeer belangrijk deel komen deze voedingsstoffen natuurlijk uit de merriemelk. Op 2-3 maanden na geboorte zit de melkproductie op haar piek. Een merrie geeft dan per dag maar liefst 15 - 25 liter melk. Deze melk is zeer rijk aan voedingsstoffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de behoefte aan voedingsstoffen van de merrie enorm hoog ligt. De merrie eet letterlijk voor 2, en dan nog zal ze moeite hebben alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Het ideale rantsoen voor zogende merries is vers weidegras. Laat merries met het veulen dan ook rustig volop in het gras lopen. Let wel op bij de omschakeling van ruwvoer naar weidegras dat u dit geleidelijk doet. Door merriebrok te geven ondersteunt u de melkproductie en zorgt u dat de merrie in conditie blijft. Merriebrok is ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen, die via de melk doorgegeven worden aan het veulen (zoals de Podo-mineralen).

Wat zijn de eigenschappen van de merriebrok
8 mm korrel
Hoog energie en eiwitgehalte: De merrie krijgt veel energie en eiwit van een hoogwaardige kwaliteit om de groei van het veulen en later de melkproductie te ondersteunen.
Rijk aan mineralen en sporenelementen: Merriebrok is rijk aan calcium, fosfor, magnesium en een groot aantal spoorelementen zoals koper, zink en mangaan. Door de hoge biologische beschikbaarheid worden deze mineralen ook nog eens erg makkelijk opgenomen door de merrie (en doorgegeven aan het veulen)
Verrijkt met het Podo-concept: Om te zorgen voor een OCD-vrije opfok is de merriebrok ook uitgerust met het Podo-concept.
Uitstekende vitaminisering: De zeer hoge vitaminisering is van essentieel belang voor een goede weerstand van zowel merrie als veulen.
Met extra Beta-Caroteen: om de merrie weer snel in cyclus te krijgen wordt aan de merriebrok extra Beta-Caroteen toegevoegd.
Gebruiksadvies
Begin met de merriebrok in de laatste 3 maanden voor de werpdatum en voer merriebrok door totdat het veulen gespeend is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 18:47
door MarijeR
Ik zou ook gewoon merriebrok blijven voeren. Krijgen ze hier tot het veulen afgespeend is. In deze tijd van het jaar (jong veulen, weinig gras) kan dat oplopen tot 5 of 6 kilo voor een pony van 1.47m.

Ook zou ik de merrie toch iets langer de tijd geven om te herstellen van de bevalling. 4 of 5 dagen na het veulenen vind ik niet echt diervriendelijk Scheve mond
Een bevalling vraagt heel wat van een merrie, denk maar eens aan de banden, buikspieren en rug van de merrie.
Weekje langer wachten lijkt me voor de training nou ook weer niet zoveel uit te maken...

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 19:04
door LuvdaTossa
Dat weekje is het net.... Ik ben volgende week weg dus ik ga even een buitenritje met haar maken, zodat ik als we terugkomen gewoon aan de slag kan gaan.

De merriebrok hebben we gevoer omdat we die kregen bij de dekkingen. Ik ga denk ik over naar 2 kilo merriebrok en een kilo sportbrok per dag. Mocht ze meer nodig hebben dan kunnen we het als nog vermeerderen/verminderen. Ze staat de hele dag in goed gras.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 19:16
door MarijeR
LuvdaTossa schreef:
Dat weekje is het net.... Ik ben volgende week weg dus ik ga even een buitenritje met haar maken, zodat ik als we terugkomen gewoon aan de slag kan gaan.

Ik zou dan dat weekje extra maar voor lief nemen maar er toch niet zo snel op stappen. De hele boel is flink opgerekt en om dan aan het werk te gaan met gewicht erop lijkt me niet echt fijn...
Zie het nut ook niet eigenlijk om dan een buitenritje te maken. Dan zou ik nog eerder denken aan heel even onbelast aan de longe als het gaat om haar even bij het veulen weg te halen.
Maar ja, das mijn mening...

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 19:23
door Pascha
Lijkt me ook een beetje snel om na 4 dagen alweer te beginnen... Je kunt toch nog wel heel even geduld hebben? Rijden kun je nog zo lang!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-04 19:35
door elllis
Sorry hoor maar als je wilt fokken weet je toch dat je een poosje niet kunt rijden !! Geniet nu maar van je merrie en veulen het is prachtig weer. Ga lekker wat met ze om prutsen en geef je merrie even de tijd om bij te komen........

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 10:57
door joelledsr
Ik ben ook met mijn merrie weer aan het longeren, na 6 dagen, en merk dat dit voor het veulen de minste stress met zich meebrengt. Mijn veulen staat nu heerlijk rustig in zijn stal te dutten en wacht tot zijn moeder terug is. Als ik hier een maand mee gewacht zou hebben, zou ik en een gestresste moeder en een gestrsst veulen hebben. daarbij vraag ik jullie, hoe gaat het in de natuur, blijft de merrie dan ook een week staan waar ze staat om bij te komen? En een maand? Nee hoor in de natuur moeten moeder en kind ook meteen mee met de kudde, en hebben ze ook geen merrie brok.
Als de paarden het land op zijn, kun je naar mijn mening, ter ondersteuning wat merrie of sportbrok bij voeren, maar ik houd mijn paard liever schraal dan te dik.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 11:26
door LuvdaTossa
Citaat:
Begin met de merriebrok in de laatste 3 maanden voor de werpdatum en voer merriebrok door totdat het veulen gespeend is.


Tja en dit staat natuurlijk op de zakken van Pavo en wat wil Pavo? Natuurlijk zoveel mogelijk brok verkopen! Hoe meer de mensen voeren, hoe beter! Nou Syta heeft genoeg aan 2 kilo per dag... ze wordt niet mager en niet te dik!
En waarom gingen de paarden vroeger binnen drie dagen weer in het span om te ploegen? De veulens kwamen in de zomer en toen moest ook het land bewerkt worden! De veulens waren maar liefst in de eerste week minimaal 3 uur bij de merrie weg! Kunnen ze alsnog de dierenbescherming daarvoor bellen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 11:30
door Cassidy
Op merriebrok houden, en niet rijden. Tenminste, dat zou ik doen. Zo kan ze alle energie in haar veulen steken, en kan ze ook zelf lekker bijkomen.

En die laatste opmerking over het alsnog de dierenbescherming bellen voor fouten die in het verleden zijn gemaakt raakt kant nog wal. Vroeger bestond er ook kinderarbeid, en bestond er geen leerplicht. Je mag op zijn minst wel erkennen dat de situatie veranderd is. Je paard MOET niet werken om jouw brood te verdienen, hij moet werken omdat jij wilt recreeren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 11:33
door LuvdaTossa
Maar in die tijd was het normaal dat paarden bleven door werken en ook werden toen al de tochtjes gemaakt te paard. We hebben daar nog een oude taaie tante van staan die het ook jaren lang gehad heeft. De eerste jaren heeft ze nog trouw gedient en in totaal nog 18 veulens gekregen. Van werken blijven ze fris.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 11:36
door Cassidy
Van werken blijven ze fris. Tot op hoge leeftijd. Maar niet met veulen aan de zij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 11:52
door Rinske
Ik snap niet waarom je nou persé wilt rijden hoor. Ga dan niet fokken. Als jij een kind hebt gebaard ga je toch ook niet 5 dagen daarna alweer sporten? Denk eens om je paard en niet om jezelf. Ik kan me hier gewoon boos over maken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 12:02
door Cassidy
Rinske, LuvdaTossa gaat later als ze kinderen krijgt, ook met alle plezier door blijven werken als ze net bevallen is. Zwangerschapsverlof is namelijk ook helemaal niet nodig Lips are sealed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 12:12
door joelledsr
Volgens mij denk je om je paard wanneer je al vroeg begint met scheiden en je paard niet op al teveel brok zet. Tuurlijk zit er in het gras om de hoek niet alles, maar om nou eindeloos te gaan bijvoeren is ook niet goed. Je paard blijft veel beter wanneer je het schraal houdt. Om een voorbeeld te geven, een fokker waar ik voor gereden heb, gaf al zijn paarden alleen maar hooi, ook de hengsten en ook de paarden die dagelijks gereden werden kregen alleen maar hooi.
Merrie's met veulen kregen alleen rond de bevalling iets extra's maar zo min mogelijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 13:31
door LuvdaTossa
Cassidy schreef:
Rinske, LuvdaTossa gaat later als ze kinderen krijgt, ook met alle plezier door blijven werken als ze net bevallen is. Zwangerschapsverlof is namelijk ook helemaal niet nodig Lips are sealed.


Hallo, ik zet haar niet aan de zware training! Als ik bevallen ben, wil ik na een aantal dagen ook wel een eindje wandelen! Dan hoef ik toch ook niet verplicht in bed te liggen Verward Dan kan ik hopelijk toch ook wel weer een 10 minuutjes rondstappen Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 13:41
door Cassidy
Denk je dat ze het losstappen niet uit haarzelf kan doen op het weiland? Stukje wandelen kan ik dat niet noemen als je haar wilt longeren hoor. Als jij na de bevalling bij de wandeling een bepaald tempo wilt aanhouden dan kun jij dat. Bij je paard leg jij haar wel je tempo op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 15:11
door Adriana
Maar we hadden het over brok Lachen
Ik zou gewoon merriebrok blijven voeren, daar zitten veel voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor het veulen.
De friezen die bij ons op L/M niveau lopen worden ook volgestopt met merrie brok en de andere zogende merrie krijgt 4 kilo per dag.

Dit is ons niet aan geraden door pavo maar o.a door 2 veeartsen en goed opletten bij VDL Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-04 15:13
door pretty
Ik geef nu 3.5 kg merriebrok per dag,hooi,en bieten,en onbeperkte weidegang.ik ga gewoon de merriebrok blijven doorvoeren tot het spenen,en het veulen mag er gewoon van meesmikkelen! ik geef overigens cavalor probreed,ik weet niet of dit merk bekend is in Nederland Knipoog