Kennis en ervaring met jonge paarden.. Dat vind ik het belangrijkste..
En dan bedoel ik ervaring op elk gebied:
-gezondheid
-opvoeding
-ziekten
-voeding
-hoeven en evt. afwijkingen
-ontwormen (zo ontzettend belangrijk bij die jonge dieren!)
-karakteranalyse
Verder vind ik dat ze elke dag een paar uur moeten kunnen uitrazen, lekker buiten een frisse neus halen.
Daarnaast vind ik het belangrijk dat je wordt bijgestaan door een dierenarts en hoefsmid. Je moet zelf kennis hebben, maar ook kennis van buitenaf erbij betrekken. 2 weten meer dan 1.
Bedenk ook wat je wilt houden, merries of hengsten.
Qua karakters is het belangrijk dat je kunt inschatten welke paarden bij elkaar passen in de groep en welke niet. Als er 1 een buitenbeentje is, dan wordt die echt door de hele groep belaagd. En dat kan vies aflopen.. Eigenlijk zou je dus 2/3 groepen moeten kunnen houden, apart van elkaar, zodat de best passende groep kan worden samengesteld.
Onderschat het niet, want jonge paarden zijn best vaak 'ziek' in meer of mindere mate. Dit moet je echt goed in de gaten houden, want als er 1 ziek wordt, wordt meestal de hele groep ziek. En dat moet je nalopen..
Daar is waar het volgens mij fout gaat, opfokkers onderschatten de naloop die ze hebben van de jonge paarden. Het is meer dan ze lekker laten opgroeien op het land en 3 jaar later eruit plukken.
Wat betreft hoeven: vaak laten ze maar wat aanklooien. Zolang ze jong zijn, kun je nog iets corrigeren. vanaf 2,5 is het eigenlijk te laat..Echt aandacht aan schenken dus!
Ik heb bij mijn opfok ook wat twijfel gehad, maar nu ik er bijna 2 jaar sta, heb ik er wat meer rust van. Ze houden alleen hengsten. Ze hebben echt niet alle kennis, maar hebben 2 DA's die regelmatig meekijken. Zodra er zieken zijn, gaan ze of apart of ze krijgen meteen allemaal een medicijn. Ze komen elke dag buiten, een gediplomeerde smid bekapt ze en corrigeert ze eventueel.
Er worden mestmonsters genomen ivm wormen en echt stipt ontwormt.
Verder laten ze het voer testen op voedingswaardes, zodat brok en kuil/hooi op elkaar afgestemd worden en ze niet te hard groeien (slecht voor de botten).
Ik vind het lastig om zo 1,2,3 te verzinnen wat ik verder belangrijk vind. Maar echte kennis en ervaring toch wel het meest!
edit: toevoeging!
Laatst bijgewerkt door Jibbel op 30-03-09 15:36, in het totaal 1 keer bewerkt