We hebben hem vandaag geinterviewd met vragen die uit eerdere meetingverslagen naar voren zijn gekomen.
Aan een heel verslag ga ik niet beginnen, dat laat ik over aan de anderen


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interview met meneer van der Veen. (paarden) slachter in Nijkerk.
Is de slachterij een familiebedrijf? Wanneer en hoe bent u begonnen?
De slachterij is niet ontstaan uit een bedrijf wat van vader op zoon is gegaan. Vroeger was er op de plek waar nu de slachterij gevestigd is, alleen weiland. Hier stond dan ook de boerderij van de vader van meneer van der Veen, waar meneer van der Veen de koeien melkte en meehielp op de boerderij.
Zijn eigen slachterij is hij zo’n 30 jaar geleden begonnen met koeien en varkens. Later was er steeds meer vraag naar een goede paardenslachter en hij wilde deze vraag graag beantwoorden. Het eerste slachthuis wat hij begon stond in Zeist, daarna heeft hij nog een slachthuis gehad in Soest en Hilversum en is uiteindelijk op deze plek in Nijkerk terechtgekomen.
Deze slachterij staat midden in een woonwijk, maar wanneer je buiten staat, heb je geen idee wat zich binnen afspeelt. De dieren worden achterom aangeleverd en alles wat naar de Rendac (het destructiebedrijf) gaat, wordt in kliko’s gedaan, welke eind van de dag geleegd worden. Van stankoverlast is er dus absoluut geen sprake en vaak weten mensen niet eens dat er een slachterij zit.
Moeten de paarden een levende keuring ondergaan vóór het slachten?
Er komt een dierenarts welke speciaal is aangesteld voor controles betreft de voedsel- en warenwet. Deze controleert de paarden, het paspoort en de chip. Zonder paspoort en chip mag er niet geslacht worden ter consumptie. Schieten, steken en daarna afvoeren naar de Rendac mag dan weer wel.
Wanneer een eigenaar wilt dat het paard wel geslacht wordt ter consumptie zijn er een aantal dierenartsen die oproepbaar zijn en dan alsnog de chip plaatsen.
Na de controle en het slachten komt er dan in het paspoort een stempel met de slachtdatum. Zo weet de eigenaar, zelfs als hij er niet bij is, dat het paard 100% zeker geslacht is en niet verhandeld of doorverkocht is.
Wat gebeurd er met de chip? Wordt deze op de slachterij gelezen en vind je er schade van terug in het vlees?
De chip wordt gelezen door de dierenarts die komt keuren. Vaak is het even zoeken, want de chip blijft niet altijd op zijn plek zitten waar hij gezet is. Schade aan het vlees brengt het niet, omdat de chip eruit gehaald wordt, maar een zwevende chip kan wel schade aanrichten bij een paard wanneer het in de hartstreek terecht komt of op een pees bijvoorbeeld.
Welke organen worden er nog gebruikt na het slachten?
Het hart en heel soms de tong zijn de enige organen die nog gebruikt worden. Dit om hondenvoer van te maken.
De rest blijft hangen tot de nakeuring is geweest en wordt dan afgevoerd naar de Rendac.
Wanneer een paard wordt afgekeurd voor slachten ter consumptie, wordt dit dan uitbetaald?
Als een paard wordt afgekeurd worden de kosten in rekening gebracht, voor het slachten en de afvoer ervan. Dit is ongeveer € 200,00.
Onder toezicht van een dierenarts mag ook thuis worden geslacht. Er is dan de mogelijkheid om het paard thuis te laten slachten ( dit vaak in noodsituaties:gebroken been bv) en dan alsnog te laten vervoeren naar de slachterij ter consumptie. Hiervoor krijg je dan het slachtgeld wat het paard normaal ook op zou leveren. De tijd die er tussen het schieten(op locatie) en het steken (in de slachterij) mag zitten is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de afstand en het weer. Wanneer een paard te lang in de warmte blijft liggen ontstaat er stank en kan het paard zelfs ontploffen door de gassen die vrij komen in combinatie met de warmte. De enige oplossing die daarvoor is, is een klein sneetje bij de tepels of penis, zodat de lucht weg kan uit het lichaam, zonder al te veel bloed verlies.
Ook kun je ervoor kiezen het paard thuis te laten schieten en steken en het dan vervolgens aan te bieden aan de Rendac. Hiervoor betaal je dan rond de €200,00 aan de slachter, omdat hij hier alleen werk aan heeft en er geen vlees aan over houdt. Dit alles is alleen mogelijk met een officiële verklaring van de dierenarts die aanwezig was tijdens het schieten.
Hoeveel liter bloed komt er vrij uit het paard?
Nadat het paard gestoken is, komt er zo’n 18 liter bloed vrij.
Welk onderdeel van het paard is het lekkerst?
De paardenhaas is het zachtst en malst. De paardenhaas is een spier die aan de binnenkant van de lendenwervels zorgt voor ondersteuning daarvan. Omdat dat de enige functie is en de spieren dus niet getraind, en daarmee hard en stevig, worden, is dit het malste stukje vlees.
Wat is het verschil qua vlees tussen de verschillende paardenrassen?
Koubloeden zijn over het algemeen industrievlees. Prima voor de worst en gemalen vlees, maar niet voor een biefstuk. Hoe hoger het paard in het bloed zit, des te beter het vlees is.
Koudbloeden zijn grover van structuur, waardoor het vlees taaier en vetter is. In België, en dan met name de streek Wallonië, zijn koudbloeden wel geliefd. Zij verwerken het taaie en vooral vette vlees tot kleine stukjes en bereiden het dan in een soort stoofpotje.
Welke delen van een paard worden nog gebruikt en welke gaan uiteindelijk naar de Rendac?
Het karkas, de schedel en de benen worden gebruikt als lesmateriaal voor opleidingen en studies. Het vlees wat hier vanaf komt, wordt gebruikt als industrievlees.
De staarten worden gebruikt om extensions van te maken en de vacht gaat naar de looier. Uiteindelijk gaan alleen de maag, darmen en longen naar de Rendac.
Hoe lang duurt het voor het hart stopt na het schieten als er niet gestoken wordt?
Als er gestoken wordt, blijft het hart kloppen tot het paard is doodgebloed, wel is hij dan al hersendood door de pin.
Wanneer er niet gestoken zou worden, blijft het hart kloppen tot het paard helemaal afgekoeld is, het gaat dan steeds langzamer en langzamer kloppen, tot het op een gegeven moment stopt.
Zijn de drijfplekken van sporen of slagen van de zweep nog zichtbaar in het vlees?
Nee, de plekken van sporen en slagen van de zweep kunnen alleen zichtbaar zijn aan de buitenkant, op de huid, dus vrij oppervlakkig.
In het vlees zelf is dit nooit terug te zien.
Heeft een eigenaar weleens gevraagd of hij het vlees van eigen paard mee naar huis mag nemen en is het mogelijk?
Er is nooit iemand die dit heeft gevraagd, maar het is wel degelijk mogelijk.
Hoe wordt dit verpakt en wat zijn de kosten?
De manier van verpakken is puur wat de wensen van de eigenaar zijn. Het kan in grote porties of juist in kleine verpakt worden, vacuüm en/of ingevroren, alles is mogelijk. De kosten hangen af van de manier van verpakken en verwerken waarvoor de eigenaar kiest. Er wordt dan uurloon berekend.
Heeft u het na de eerste excursie drukker gekregen met de paarden?
Drukker kan ik niet precies zeggen, maar er zijn wel mensen die bewust voor deze slachterij hebben gekozen na het zien van het verslag n.a.v de excursie en dit ook vertellen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik heb weer een zeer leerzame dag gehad en krijg alleen maar meer respect voor die man en zijn slachters!
Wat een vakmensen met een groot hart voor dieren. Super!
Het paard liep weer erg rustig naar binnen, werd gerustgesteld en was zo braaf, rustig en zonder angst en dat in een vreemde omgeving, met veel mensen langs de kant. Dat blijf ik iets schitterends vinden om te zien.
Ook vandaag weer extra informatie gekregen van meneer de Kroo ( of is het nou Kroon?), in ieder geval de ontzettend vriendelijke meneer die wat handeld in paarden, maar ook paarden ophaalt uit alle hoeken van het land en brengt naar meneer van der Veen.
En een extra't je van 2 mensen die beenonderzoek doen voor Cytek, waar we erg veel van hebben geleerd en gezien over de benen en hoeven van een paard. DEZE FOTO’S EN FILMPJES KUNNEN ALS SCHOKKEND BEVONDEN WORDEN
Mensen met een zwak hart of zwakke maag raden wij aan deze filmpjes NIET te bekijken
Foto’s
Het paard
nog een keer het paard
Gestorven met de oren naar voren
nog een keertje
met de ketting aan het been naar een andere ruimte
nog een keer
halster afdoen
het hoofd
het bloeden
nog een keer het bloeden
en nog een keer
straaltje bloed
het hoofd na het bloeden
optakelen
hoofd lossnijden
nog een keer
het hoofd
paard zonder hoofd
sneetjes maken om de benen aan elkaar te haken
benen aan elkaar gehaakt
benen aan elkaar gehaakt
beginnen ontvellen
ontvellen
ontvellen
achterkant ontvelt
voorkant ontvelt
voorbeen
hakken benen
van de andere kant
en nu is het een shetlander

korte beentjes
luchtpijp
de achterkant
ff hakken
hakken achterkant
de bijl
de rug
de ingewanden
ingewanden
organen
nog een keer organen
paard door de helft
een half kadaver
Filmpjes
Schieten
http://www.youtube.com/watch?v=1MAR67cBPss
schieten(minder goed zichtbaar)
http://www.youtube.com/watch?v=YjaVa3TpxNI
verplaatsen en leegbloeden
http://www.youtube.com/watch?v=7vzi22-bVic
Benen vastmaken
http://www.youtube.com/watch?v=gqahb6qqu2E
hoofd ophangen
http://www.youtube.com/watch?v=jwTIHKoy6oM
Benen hakken
http://www.youtube.com/watch?v=WzP9zRnnBsY/
hakken en lostrekken vel
http://www.youtube.com/watch?v=380Kq3ACjac
De organen ophangen
http://www.youtube.com/watch?v=eOyXjiENT6I
Spiersamentrekkingen
http://www.youtube.com/watch?v=AE3fjxgMgpg
achteraf in de mac
Een of andere gek die ging zwaaien

Een andere debiel die perse een happy birthday stoel wou hebben

ff lunchen met zn allen

Jammie!

de andere kant van de tafel

nou Fab, dat kan vrolijker!

das beter!

een paar mensen uit de groep






http://img89.imageshack.us/img89/9611/dsc8634aja1.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/1462/dsc8638aey5.jpg
De album’s waar deze foto’s uitgehaald zijn:
http://www.mijnalbum.nlAlbum=ARV3L7EY van Mistic
http://www.mijnalbum.nl/Album=TQUGLBLG van Rosita
Foto’s die er nog niet tussen staan:
http://www.mijnalbum.nl/Album=MLIX8OZK van Mrie
http://www.mijnalbum.nl/Album=C8CCOPAX van shayla
http://www.mijnalbum.nl/Album=6OQPCV6S van Girlgamer