Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Sugarmiss schreef:Dat zijn erg leuke bordjes maar niet rechtsgeldig. Kwestie van een bordje lucht dus
@Iski: mooi duidelijk stukje info.
Yuma schreef:Ik voel me toch geroepen enige nuancering aan te brengen in het bericht van Iski.
Aansprakelijkheid voor een dier is namelijk een risico-aansprakelijkheid en is geregeld is boek 6 van het BW in artikel 179.
En daar staat letterlijk in"De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht in zijn macht zou hebben gehad....."
Dat laatste klinkt wat ingewikkeld maar met een voorbeeld is het makkelijk te volgen. Stel je hebt een hond en je wordt op straat aangevallen en je zegt tegen de hond pak die vent en de hond doet dit ook. Nou in dat geval zal aansprakeljkheid beoordeelt moeten worden op grond van onrechtmatige daad en niet op grond van bovengenoemd artikel.
Dat is de uitzondering dus.
In het geval van paardrijden en maneges geldt gewoon risico aansprakelijkheid en dat betekent in feite dat mocht er iets gebeuren dat ontstaan is uit de eigen energie van het dier, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk.
Bordjes die zeggen: " wij stellen ons niet aansprakelijk", zijn makkelijk te ontzenuwen. Dat hoeven ze ook niet zelf, dat doe ik wel.![]()
En bovenal, een en ander hoeft zeker niet met een rechterlijk bevel. 97% van alle verekeringskwesties wordt in onderling overleg tussen een verzekering en bijvoorbeeld de belangenbehartiger van het slachtoffer geregeld. Slechts in uitzonderlijke gevallen komt er een rechter aan te pas.
Manege-eigenaren en lesgevers zijn zelfs al aansprakelijk als ze iemand zonder helm laten rijden.
Tinkerlady schreef:Tja en hoe kun je jezelf nu beschermen? Als je vier paarden hebt, die je verhuurd of uitleend aan bijrijdsters en helpers die je van tevoren een soort overeenkomst laat tekenen en rijden met cap verplicht stelt.
Je zelf gediplomeerd lesgeeft aan deze ruiters en toch geen bedrijfsmatige uitvoering hebt maar als particulier deze hobby beoefend met mede enthousiastelingen?
Wanneer ben je nou gedekt. Hoe voorzichtig moet je zijn?
Ik wil graag verantwoord verder met deze aanpak, maar wil me niet blauw betalen aan verzekeringen die uiteindelijk geen nut hebben als er iets misgaat doordat iemand van mijn paarden valt?
Wie weet echt raad?
Alvast bedankt!
iski schreef:Les je op je eigen paard en overkomt jou iets...dan ben je gewoon via je eigen verzekeringen (ziektekosten e.d.) verzekerd.
Citaat:Zoals ik het nu zie zijn alleen diegenen die (neven)inkomsten verwerven uit werken met paarden (lesgeven e.d.) de klos wanneer ze zich niet apart verzekerd hebben. Hun WA-Particulier dekt dan niet. En daarmee kom jij als les-klant in de problemen wanneer er na een ongeval geen verzekering blijkt te zijn. De meeste trainers bulken nu eenmaal niet van het geld.
Citaat:Als je iemand lesgeeft (tegen betaling) op zijn of haar eigen paard, en er gebeurd wat, dan blijft toch de eigenaar paard aansprakelijk (en in dit geval tevens de ruiter)?
Yuma schreef:Nu in het geval van de lesgever. Als jij iemand lesgeeft op diens eigen paard, is er weinig aan de hand. Als het paard de ruiter iets aandoet, bijvoorbeeld de ruiter eraf bokken of er bovenop vallen en dat gebeurd in jouw les. Dan heeft de ruiter pech. Het is zijn eigen schade die hij op niemand kan verhalen. Omdat de ruiter zich verzekerd heeft tegen ziektekosten, zal de verz.mij de ziektekosten voor haar rekening nemen. Omdat de ruiter het zichzelf heeft aangedaan kan de werkgever het salaris tijdens ziekte op niemand verhalen. Er is geen aansprakelijke partij. Ook de ziektekostenverzekeraar moet gewoon betalen, want het is jouw eigen verzekering.
Cer schreef:.
Denk ik steeds dat ik het snap, snap ik het nog niet. Maar goed dat ik niet bij de verzekeringen werk.....