Myler Bit 2

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Myler Bit 2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-04-02 20:30

In vervolg op het vorige topic hierover :

ik heb een advies gehad van de Myler Bitting Assistance en daaruit
komen 2 bitten naar voren .

Ik kreeg de omschrijvingen ervan via mail en heb later op de site de plaatjes erbij gezocht.

Uit de omschrijving bleek dat deze precies is wat ik eigenlijk zoek ,
maar toen zag ik het plaatje :

Afbeelding

ziet er niet echt comfortabel uit maar moet het wel zijn volgens de
adviseuze van Myler .....

Volgens haar comfortabeler dan deze , die ook wel een optie is en er wat prettiger uitziet , maar qua omschrijving NET iets minder klinkt als wat ik zoek. Ook wel hetzelfde idee maar de preciese punten waar ik naar zocht worden bij deze niet genoemd zeg maar .

Afbeelding

Denken jullie dat het terecht is dat ik zo mijn bedenkingen heb bij het bovenste bit ?
En kent iemand deze toevallig in het echt ?

Hij klinkt perfect maar die rare vorm .......
als iemand hier iets zinnigs over te melden heeft , graag !!!

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 20:44

De bovenste is duidelijk scherper dan de onderste.

Met de bovenste krijg je meer druk op het gehemelte.
Laatst bijgewerkt door DubbelFun op 11-04-02 21:32, in het totaal 1 keer bewerkt

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-04-02 21:17

Ja volgens mij dus ook ...

Maar ik kreeg als antwoord dat het niet hoog op de tong ligt en niet
het verhemelte raakt , maar dat het bovenste stukje wat meer naar voren ligt op de tong .

Het kwam er iig op neer dat die correctional anatomisch gezien beter in de mond moet liggen dan de andere , met minder drukpunten...

Ik vind 'm er toch vrij akelig uitzien met dat opzetstukje , lijkt me een mond vol Misselijk .

Afijn ik hoop ze ergens in het echt te kunnen bekijken misschien dat het dan qua hoogte / grootte meevalt ?

Maar hij blijft onprettig om te zien ,
de andere lijkt me beter.

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 21:30

Klopt wat ze zegt...Myler Bits zijn anatomisch gevormd. Normaal komt zo'n boog omhoog en raakt het gehemelte direkt vrij scherp, maar omdat dit mondstuk a.h.w. om de tong heen ligt, duurt het ook langer voordat het bij het gehemelte is... moeilijk uit te leggen, maar je moet het gewoon zien en je voorstellen hoe het bit in de mond ligt en hoe het zou liggen als het niet anatomisch is maar recht (pak er in een shop eens een 'gewone' correctional bij)... Dat lagere bit heeft minder ruimte voor de tong, waardoor het daar juist weer iets sterker inwerkt.
Ik weet niet wat je allemaal aangegeven hebt in je mailtje naar hun, maar die correctional heeft ook meer onafhankelijke beweging van links en rechts. Bij de bovenste kan een hele helft van het mondstuk bewegen, terwijl bij de onderste alleen de scharen kunnen draaien.

't Is wel moeilijk hoor! Zo op het eerste gezicht (het plaatje dus) zou je inderdaad zeggen dat de bovenste strenger is, maar je moet precies weten hoe zo'n bit inwerkt op alle drukpunten om dat te kunnen bepalen. En soms blijkt een op het ook vriendelijk bit dan toch behoorlijk hard in te werken. Maar je weet... elk bit is zo hard als de hand van de ruiter.
En je wilde toch ook die 'noodrem'...

Succes met je keuze...ik weet hoe moeilijk dat kan zijn! (hee, ben zelf bijna een jaar aan't zoeken geweest!)

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-04-02 21:47

Ja daarom moet ik 'm ook in het echt zien ,
dit is natuurlijk een plat plaatje en misschien valt het allemaal wel mee .

Toevallig enig idee waar ik de grootste kans heb om deze te kunnen zien ?
Ik weet dat Horseman Outfitter ze heeft maar daar ben ik al eens geweest en is nog een aardig eindje weg ,
daarbij wil ik nog steeds eens bij een Arthur, Madepolder , Steco of weet ik wat kijken , dus als je een idee hebt ?

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-02 21:56

Als je het model nummer weet zou ik eerst bellen of hij op voorraad is. Dan rijd je iig niet voor niks.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-02 20:42

Op verzoek heb ik eens even in mijn "bitten-bijbel" gebladerd, misschien kun je wat met de volgende stukjes (excuses voor sommige spelfouten, OCR werkt ook weer niet zo goed...). Ik rij zelf Engels, en het is ook een grotendeels 'Engels' boek, maar wie weet....

Het plaatje doet mij een beetje aan een K&K correctiestang denken (=een ongebroken trens, zonder scharen), niet zozeer qua vorm, maar ik denk dat de werking overeenkomsten zal vertonen.

Over het K&K correctiebit: dit bit is zo gemaakt dat het precies de vorm van de paardemond volgt en het is dan ook heel belangrijk dat het bit de juiste breedte heeft. Door zijn vorm ligt het automatisch goed in de mond, ook als het hoofd zich niet op de loodlijn bevindt. Behalve door de bijzondere vorm valt het bit op doordat het in het midden plat is. Hierdoor wordt de druk van het mondstuk over een groter oppervlak verdeeld. Een dik bit werkt ook in op een groot oppervlak, maar heeft voor veel paarden als nadeel dat ze hun mond niet meer kunnen sluiten. Een unieke eigenschap van het K&K correctie bit is dat het op 2 manieren in kan werken op de paardenmond. Normaalgesproken ligt de platte kant van het bit op de tong en de lagen en blijft zo liggen als de ruiter een licht contact met de mond onderhoudt. Als de ruiter harder aan de teugels trekt kantelt het bit echter naar achteren waardoor de smalle kant op tong en lagen drukt. Zodra de ruiter zijn inwerking vermindert glijdt het bit weer terug in zijn oorspronkelijke positie en ligt dan weer breed en vlak op de tong. Hierdoor worden ook bij een hardere inwerking de mondhoeken niet naar achteren getrokken.
Wie weet heb je hier iets aan!
Nog even wat andere dingen die me nuttig leken:

Op het moment dat jij je teugels niet op spanning hebt, prikt dat 'enge stukje' niet in z'n gehemelte, pas op het moment dat jij aan de teugels trekt ('de rem') kantelt het bit en prikt in z'n gehemelte en drukt op de tong en lagen. Op dit plaatje kun je het een beetje zien (weliswaar bij een ander soort bit) a is met losse teugels, b is met spanning op de teugels
Afbeelding

Op zich lijkt het me een vrij comfortabel bit (de bovenste), comfortabeler dan die onderste omdat de tongvrijheid behoorlijk groot is op het moment dat jij de teugels niet op spanning hebt (en ze dus braaf is) op het moment dat jij de teugels aanneemt (en ze dus niet braaf is) werkt het behoorlijk pittig in, maar daardoor hoeft het ongemak waarschijnlijk ook maar van korte duur te zijn.

En je wilde ook nog iets weten over scharen he?
Komt 'ie:

De maximale kracht die een stang uit kan oefenen ligt onder andere aan de lengte van de onderboom. Eenvoudiger gezegd: hoe langer de onderboom is, hoe groter de kracht is waarmee het bit in kan werken. Nog belangrijker dan de lengte van de onderboom is de verhouding tussen de lengte van de onder- en de bovenboom. Als beste verhouding tussen onder- en bovenboom wordt in het algemeen ± 2:1 beschouwd. Dit betekent dat de onderboom ongeveer twee keer zo lang is als de bovenboom. Een stang met een bovenboom van 3 cm en een onderboom van 6 cm kan net zo hard inwerken als een stang met een bovenboom van 5 en een onderboom van 10 cm. Toch wil dit niet zeggen dat we dus zonder problemen bitten met lange bovenbomen kunnen gebruiken. Het nadeel hiervan is namelijk dat de druk in de nek veel groter zal zijn dan bij een stang met korte bovenbomen.

Verschillen in de verhouding tussen onder- en bovenboom veranderen de inwerking. Stangen met lange onderbomen en korte bovenbomen kunnen harder inwerken dan stangen waarbij de verhouding tussen onder- en bovenboom ongeveer 2: 1 is. Een stang met een bovenboom van 1 cm en een onderboom van 6 cm kan met een grotere kracht inwerken dan een bit met een bovenboom van 5 cm en een onderboom van 10 cm. Stangen waarbij de verhouding tussen onder- en bovenboom gelijk is, dus bijvoorbeeld 1: 1 werken vaak te plotseling en snel in op de paardemond.

Heel belangrijk bij stangen is het gewicht en de balans. Deze bepalen de ligging van de stang in de mond en daarmee de houding van het paard. De trens krijgt zijn ligging voornamelijk door teugelcontact, de stang door zijn eigen gewicht en balans. Een stang mag best zwaar zijn; dan ligt hij namelijk rustiger in de mond. Een bit hangt door middel van een hoofdstel om de nek van het paard, en een paar gram meer of minder spelen hier echt geen rol. Een ander voordeel van een zware stang is dat het bit weer gemakkelijk terugglijdt in zijn originele positie. (Even terzijde; stangen worden bijna altijd met een doorhangende teugel gereden. Het is dus van groot belang dat de stang weer gemakkelijk in zijn oorspronkelijke positie valt nadat de ruiter aan de teugels getrokken heeft).

Belangrijker dan het gewicht van de stang is de balans. Elke (ongebroken) stang heeft van zichzelf al een bepaalde houding waarin hij in evenwicht ligt, en het paard zal zijn best doen om zijn hoofd zo te dragen dat de stang zijn eigen balans aan kan nemen. Door de keuze van een stang kan de ruiter de houding van het hoofd en de hals van het paard beïnvloeden. Verschillende stangenhebben namelijk verschillende houdingen tot gevolg. Een stang die gebruikt wordt bij 'pleasure' (een vorm van westemrijden) is het prettigste voor het paard als het zijn hoofd en hals in een natuurlijke houding draagt. Een stang die gebruikt wordt door dressuurruiters ligt in evenwicht als het paard zijn hals buigt en het hoofd in een verticale positie brengt. Om de balans van een stang vast te stellen kun je hem op je hand laten balanceren. Als een stang op de hand niet goed ligt doet hij dat in de paardemond zeker niet.

Nog een stukje:

Na de bespreking van het mondstuk is het nu de beurt aan de bomen of scharen van de stang. Zoals we al gezien hebben worden de bomen verdeeld in onder- en bovenbomen. Hierbij hebben de lengte, de vorm en de beweeglijkheid van de bomen grote invloed op de werking. We zullen beginnen met het bekijken van de onderbomen.

De invloed van de LENGTE van de onderbomen op de werking van de stang is al uitgebreid besproken bij de hefboomwerking van de stang aan het begin van dit hoofdstuk. Nog even in het kort: voor de werking van de stang is vooral de verhouding tussen de onderen de bovenboorn doorslaggevend. Hoe langer de onderboorn ten opzichte van de bovenboorn is, hoe groter de maximale druk is waarmee de stang in kan werken. Niet alleen de lengte en de verhouding tussen onder- en bovenboom maar ook de vorm van de bomen bepalen een groot deel van de werking.

Bij de onderbomen zijn er grofweg vier vormen te onderscheiden: rechte onderbomen, onderbomen waarbij de uiteinden naar achteren zijn gebogen, S-vormige onderbomen en onderbomen die weliswaar recht zijn, maar meteen na het mondstuk eerst naar achteren zijn gebogen en daarna weer recht naar beneden lopen (elleboogstangen). Deze vier modellen zijn afgebeeld op tekening 26.

Van deze vier hebben de rechte bomen (a) de meest 'pure' hefboomwerking. Dit geldt niet voor een aantal van de andere onderboomvormen; omdat de bevestiging van de teugel achter het draaipunt ligt (dus naar de ruiter toe) zal de hefboomwerking afgezwakt zijn en zal ook de maximale kracht die het bit uit kan oefenen minder zijn. Voor het paard houdt dat in dat zo'n stang minder snel en 'hard' inwerkt dan een stang met rechte bomen. Een goed voorbeeld van een stang met naar achteren gebogen onderbomen is het zogenaamde grazer-bit (zie tekening 26b en foto 36).

Bij S-vormige onderbomen (c) is er ondanks de bijzondere vorm geen sprake van een verminderde hefboomwerking. Bij deze stang ligt de ring voor de bevestiging van de teugel namelijk recht onder het draaipunt, waardoor de werking van dit bit dezelfde is als die van een stang met volledig rechte onderbomen. De buiging van de onderboom naar achteren in het bovenste gedeelte daarvan heeft geen invloed op de werking. Toch hebben de onderbomen natuurlijk niet voor niets deze vorm. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte om de onderbomen in hun mond te nemen, waardoor de werking van de stang belemmerd wordt. Bij stangen met een S-vonnige onderboom is dit onmogelijk. Ook elleboogstangen (d) zijn gemaakt om te voorkomen dat het paard deonderbomen vastpakt. In tegenstelling tot stangen met S-vormige onderbomen ligt het uiteinde van de onderboom echter wel verder naar achteren, en heeft het bit dus een verminderde hefboomwerking. Elleboogstangen hebben meestal drie gaten in de onderboom voor de bevestiging van de teugels of leidsels. Hierdoor kan de ruiter of koetsier kiezen hoe groot de hefboomwerking zal zijn. Elleboogstangen worden vooral bij het mennen gebruikt en dan met name voor het mennen van meerspannen zoals twee- of vierspannen. Het voordeel van deze stangen is dat men voor alle paarden hetzelfde model bit kan gebruiken, terwijl er toch met de gevoeligheid van de individuele paarden rekening kan worden gehouden.
Afbeelding

De bomen of scharen van een stang kunnen beweeglijk of vast,zijn. Beweeglijke bomen kunnen onafhankelijk van het mondstuk bewegen, vaste bomen zitten aan het mondstuk vast. Beweeglijke bomen stellen de werking van de stang wat uit en waarschuwen het paard zodoende dat er iets aan komt. Een bijkomend voordeel is dat een stang met beweeglijke bomen gemakkelijk met twee handen gereden kan worden. Als je aan de ene teugel trekt heeft dat immers geen gevolgen voor de andere, het bit schuift niet heen en weer door de mond. (Voor de duidelijkheid; een stang wordt in principe eenhandig gereden met een doorhangende teugel. Alleen in combinatie met een trens wordt een stang met twee handen en een voortdurend teugelcontact gereden). Een laatste kenmerk van beweeglijke bomen is dat ze wat wiebeliger zijn dan vaste bomen.
Een bijzondere vorm van stangen met beweeglijke bomen zijn de zogenaamde pompstangen. Hierbij kunnen de bomen niet alleen opzij bewegen, maar kan het mondstuk ook op en neer schuiven over een stukje van de bovenboom. Het voordeel van een pompstang is dat het paard gemakkelijk met het mondstuk kan spelen.


Nou, volgens mij is dat al aardig wat informatie Knipoog Mocht je nog specifieke vragen hebben, dan zal ik proberen het voor je op te zoeken.

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-04-02 21:31

Geweldig boek !

Het meeste wist ik min of meer wel ,
maar toch weer wat nieuwe dingetjes geleerd die , kritisch als ik ben Knipoog ,
ook erg geloofwardig klinken als je er even bij nadenkt.

Leuk !!

Alleen is voor mij het grootste punt van twijfel bij de bovenste :

Is het wel wenselijk dat een paard druk krijgt op het gehemelte ?
Gaat hij daardoor niet de kop in de lucht steken om de druk te ontwijken ?
Dat lijkt mij namelijk een logische reactie ,
en precies NIET wat je wilt , zeker niet als je paard toch al vies bezig is op dat moment .....

Zelfde bij de kinketting , je geeft dan toch druk OMHOOG ???

Daar zit ik erg mee , ik wil geen druk omhoog ....
wat zegt de bitten-bijbel daar over Verward

En al is ze braaf en ligt het bit met het enge opzetstukje laag in haar mond ,
dan blijft het toch een mond vol lijkt me , heeft ze daar dan geen last van
dat uitsteeksel in haar mond ?
Dat ligt dan toch ergens op een plek waar normaal gesproken niks ligt....

Maar heel erg bedankt voor deze info , trouwens wat is OCR ?
Heb het idee dat ik het wel weet maar op dit moment gaat er even geen belletje rinkelen Haha! .

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-04-02 21:52

pmarena schreef:
trouwens wat is OCR ?
Heb het idee dat ik het wel weet maar op dit moment gaat er even geen belletje rinkelen Haha! .


Optical character recognition, tekstherkenningssoftware, inscannen en de software vertaalt het 'plaatje' dan voor je in tekst, copy, paste, klaar. Je dacht toch niet dat ik alles over had zitten typen Haha!

Teveel druk op het gehemelte zal denk ik niet resulteren in het omhoog doen van het hoofd, maar eerder in het opensperren van de mond. Ook niet echt wenselijk, maar je moet toch wat. Ik denk niet dat een paard z'n hoofd omhoog zal doen, juist met het hoofd in verticale positie komt het bit weer vlak te liggen en is de druk weg, hoe hoger het hoofd, hoe meer het bit kantelt en hoe meer het dus prikt in het gehemelte. Eventueel een martingaal gebruiken zodat je een hoek in je teugels krijgt als ze dat hoofd teveel omhoog brengt en je toch 'naar beneden' in kunt werken.

Over de kinketting:

De kinketting bungelt er niet zomaar wat bij, maar is een wezenlijk onderdeel van de stang. Zonder correct passende en goed bevestigde kinketting kan een stang niet functioneren. Als de kinketting ontbreekt valt de bovenboom naar voren, wiebelt het bit maar wat op en neer en is er geen sprake meer van enige hefboomwerking. De lengte van de kinketting heeft een grote invloed op de werking van de stang, en de lengte en het materiaal van de kinketting bepalen voor een groot deel of het paard een bepaalde stang prettig vindt of niet. Als een paard niet goed reageert op een bepaalde stang kan verandering van kinketting of kinriern uitkomst brengen. Bij het bekijken van de kinketting beginnen we met de rol van de kinketting bij de werking van de stang. Als de ruiter aan de teugels van een stang trekt drukt als eerste de kinketting tegen de kingroeve, en pas daarna drukt het mondstuk op de tong en de lagen. De kinkettingwaarschuwt het paard als het ware voor de druk van het bit. Als de ruiter harder aan de teugels trekt klemmen de kinketting en het mondstuk tong, lagen en kin tegen elkaar en zal het paard ook druk op zijn nek voelen.
De werking van de stang en de kinketting hebben een grote invloed op de houding van het hoofd en de hals van het paard. Om de druk van het mondstuk te ontwijken als de ruiter aan de teugels trekt zal het geneigd zijn om zijn hals te buigen en zijn hoofd in een meer of minder verticale positie te, brengen Als de druk te te groot wordt zal het paard
zijn neus nog verder intrekken, tot ten slotte de kin tegen zijn borst komt. Om de druk van de kinketting te ontwijken brengt het paard zijn hoofd juist naar voren. Door de gezamenlijke werking van het mondstuk en de kinketting wordt een soort evenwicht bereikt. Voor het goed functioneren van de kinketting zijn de lengte, het materiaal en de breedte
heel belangrijk. (en daar staat dus ook een stukje over, maar dat leek me nu niet zo van toepassing)

En dat dat uitsteeksel laag in haar mond ligt, op een plek waar normaal niets ligt lijkt me gewoon een kwestie van wennen, op de plek waar normaal wel iets ligt, ligt nu juist niets, kleine verplaatsing in de mond dus, volgens moet ze daar geen last van hebben, je bent toch aan het rijden, ze hoeft toch niet te eten of te grazen. (mond houden en doorlopen Haha! )

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-04-02 11:36

Hihi , mond houden en doorlopen }> ....

Tja , wat je hierboven allemaal hebt neergezet daar zit ook wel weer
wat in ...

Dus als ik het goed begrepen heb ,
dan zou ik met dit bit met scharen die van boven het mondstuk half
zo lang zijn als het gedeelte eronder ,
beweegbare scharen , beweegbaar bit (Independent Side Movement van Myler Schijnheilig ) en de kinketting al een hele rits aan waarschuwingen doorgeven voordat het enge stukje tegen haar gehemlte komt ...

In principe heeft ze haar hals en nek altijd al in een ontspannen mooi
lang boogje , neus beetje voor de loodlijn maar ze draagt het geheel wel ,
is dus een nette houding .

Dat hoeft ze niet aan te leren want dat doet ze eigenlijk altijd heel netjes.
Meestal is het enige gewicht dat ik in mijn handen heb dat van de teugels zelf en ik gebruik ze ook alleen als richtingaanwijzer voor haar hals ,
dan werk ik voornamelijk met de verplaatsing van mijn handen iets naar binnen of naar buiten ,
haal m'n hand pas een beetje naar achteren als ze niet netjes doorbuigd
of niet vlot genoeg reageerd .

In dat geval gebruik ik het bit dus nauwelijks en heeft ze er als het goed is ook geen last van ,
maar als ze soms die enkele keer (kan net zo goed nooit meer gebeuren zo lang ik haar heb , maar je weet het nooit) stug vertikt om naar rechts te buigen als ze links wat interesants ziet , of als ze er vandoor knetterd dan krijgt ze eerst een heel scala aan waarschuwingen...

En de hulpen zijn natuurlijk op een veel zachtere manier al duidelijk door
de ISM ....klinkt wat dat betreft wel goed.

Even de vorm daargelaten , is het waarschijnlijk zachter en vriendelijker
dan wat ik nu heb (K&K Conrad Ultra)want die moet ik die enkele keer
als breekijzer gebruiken op haar mondhoeken....
en als ze die zijwaartse buiging niet wil geven moet ik er ook aan gaan harken om haar aandacht te krijgen , niet echt mijn manier van een paardje opvoeden....

Het klinkt dus eigenlijk als een prima bit ,
maar voorwaarde voor mij blijft dat ze er geen last van heeft in haar mond als ze gewoon haar brave goed opgevoede zelf is .

Ik zal dus heel goed gaan bekijken hoe het ligt en of het toch niet wat te flink is , het blijft een Arabierderig ponymondje en daar is vaak toch wat minder ruimte in.

Stel je voor dat ze er kokhalzend mee rondloopt Huilen ....

Margreet + bittenbijbel bedankt !!!

(Oja en OCR ook Haha! )

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-02 19:34

Graag gedaan! Ben benieuwd of het bevalt!