Bokt.nl • help, veel vet!!
Pagina 1 van de 1

help, veel vet!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 18:53
door stokpeerd
Ik ben een mazzelkont want ik krijg zomaar een fijne haflinger cadeau (heel verhaal...)
Hij heeft bijna 1,5 jaar stilgestaan, maar kon indertijd geweldig stoppen, spinnen enz...

natuurlijk wil ik dus lekker met hem aan het werk...
maar, hij is zoooooo dik!!!
zijn baasje had weinig tijd en was bang dat ie tekort kreeg. ze voerde hem veel en veel te veel. gevolg een onwijs dikke vette haflinger.
Hij kreeg tig kg. brokken en hooi zoveel hij maar op kon. Hij is wel gezond zo te zien...

Mijn idee is om heel voorzichtig met hem te gaan trainen. te beginnen met 10 minuutjes per dag aan de longe, en uitbreiden naar onder het zadel...
maar wat ga ik hem nu voeren...
Mijn andere haflingers krijgen 1kg per dag en 3 keer per dag een klein beetje hooi ( nog geen plak per keer) ze zijn in goede conditie, en werken er ook nog zo'n 5 uur per week mee.

Ik weet wel dat je moet voeren naar wat je ziet en met verstand. maar het gaat me om de overgang...
ik heb ook gehoord dat als je te radicaal gaat dieeten er een kans bestaat dat er iets fout kan gaan met de vetcellen in het bloed... ( volgens een bekende dierenarts assistente.) eigenlijk ben ik daarvan geschrokken.

nou ja wie heeft er suggesties of ervaring met zoiets.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 19:25
door Snozzie
Ik zou het voer lanzaam afbouwen naar niks.
Dus elke dag een hand voer eraf halen.

Een haflinger die maar een uurtje per dag werkt heeft bijna geen krachtvoer nodig.
Waarom krijgen jouw andere Haffies zo weinig hooi....
Dik zullen ze er niet van worden en een Haf van 400 kilo heeft echt meer hooi nodig.
Het dieet van een paard moet voor 80% uit ruwvoer bestaan.
Krachtvoer voer je bij aan de hand van het werk wat een paard verricht.
Als het hooi van goede kwaliteit is, is een beetje brok al voldoende.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 19:38
door 10y
Helemaal met Snozzie eens. Vele te weinig hooi en teveel krachtvoer. Een handje krachtvoer voor het lekkere is echt wel genoeg., minimaal 6-8 kg hooi van goede kwaliteit per dag. Als het paardje meer werk doet kun je inderdaad wat meer krachtvoer geven. Haflingers zijn geen warmbloedpaarden zoals een KWPNer, vandaar zo weinig mogelijk brok. Succes met het lijnen bij je nieuwe paardje en heel leuk dat je het hebt gekregen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:24
door stokpeerd
Whoa! deze discussie wil ik niet mee verder, ik vertelde geloof ik dat mijn haflingers in goede conditie zijn, geloof me ik ken de verhoudingen heus. ze zien er ondanks hun berenvacht glanzend uit, zijn niet te dik( maar zeker ook niet mager!!), zijn vrolijk,in sterke conditie, werken met plezier en hebben zelfs geen last van een koudje!! krijgen hun hooi ( totaal bijna 3 plakken gefermeteerd hooi) en bix verdeeld over de dag. ze lopen ook in de wei, maar de kwaliteit van dat wintergras is slecht uiteraard.
Ik ben het niet eens met niks bijvoeren bij het hooi, want dan is het kwa vitamines te eenzijdig!!
Mijn vraag was of er suggesties zijn voor een dieet... ( maar misschien was dat niet helemaal duidelijk) wellicht zijn er soorten voer die je tijdelijk kunt voeren om af te vallen op een veilige manier waarin minder VEP zit dan in gewone onderhoudsbrok van goede kwaliteit, zodat ie gestimuleerd wordt zijn eigen vet voorraad beter te verbranden

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:31
door Francis
Ik zou hoe dan ook wel een compleet voer blijven voeren, ongeacht het ras of hoeveelheid werk, dus niet helemaal terug naar niks. Zelfs mijn mini shet die niks anders doet dan mijn Paint gezelschap houden (wel een héle belangrijke taak hoor! Knipoog ) krijgt twee keer per dag een handje voer. Daardoor blijven ze veel beter in conditie en mijn shet wordt daardoor juist niet zo tonnetje rond als de meesten, omdat ze veel minder een 'grasbuik' ontwikkelen.
In ons gecultiveerde gras zitten lang niet alle voedingsstoffen en al helemaal niet in de verhoudingen die een paard nodig heeft. Daarom heeft elk paard naar mijn mening iets voer nodig. Voldoende hooi is zeker goed, maar dan wel droog hooi. Met 'kuilgras' moet je wel weer wat voorzichtiger zijn.
En inderdaad, zoals je van plan was, rustig aan met werk... als hij echt zo vreselijk dik is, zou ik zelfs eerst even wachten met aan het werk zetten tot hij wat afgevallen is. Wel veel naar buiten, maar dan in een buitenbak of paddock, zodat hij zich niet vol kan eten aan gras en je gecontroleerd kunt voeren.
Succes en veel plezier met hem!

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:36
door stokpeerd
thanks!
wat voer jij je shetje? onderhoudsbrokjes of iets anders met alles erin?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:36
door DubbelFun
Afhankelijk van hoe dik je paard echt is zou ik heel voorzichtig zijn met teruggaan in voer. ALs je paard nl te snel zijn vetreserves moet gaan aanspreken komen alle (negatieve c.q. gif)stoffen die in het vet worden opgeslagen te snel vrij en kunnen nare dingen tot gevolg hebben (hoef- c.q. spierbevangenheid o.a.).
Beter is het het voer zeer langzaam terug te brengen en het paard licht in het werk zetten. Zorg voor voldoende aanvulling van electrolieten zodat er geen verzuring van de spieren optreedt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:43
door stokpeerd
bedankt sugarmiss, dat is idd zo ongeveer het verhaal dat ik te horen kreeg, jij verteld het duidelijker. wat bedoel je met electrolieten? (is dit evt. apart te verkrijgen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:51
door Francis
stokpeerd schreef:
thanks!
wat voer jij je shetje? onderhoudsbrokjes of iets anders met alles erin?


Ik voer mijn Paint Equisanum Arab (da's een muesli) en daar krijgt m'n shet een hapje van mee, 's avonds laat met een lepeltje gekookt lijnzaad, wat ik voor m'n Paint klaar maak (ja, ik heb een verwende shet! Haha! )

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:52
door DubbelFun
Buiten het tikfoutje (moest een Y zijn) Lachen zijn het aanvullingen die ook in zouten voorkomen

Wat de Paardedrogist er van zegt:
Citaat:
Electrolyten-mix voor de aanvulling van lichaamszouten die bij grote inspanning of door extreem warm weer verloren zijn gegaan. Bevat belangrijke zouten in een dextrose basis. De aanvulling van electrolyten tijdens warme dagen is erg belangrijk voor een goed en volledig herstel van het lichaam.

Met het zweten verliest het paard namelijk niet alleen vocht, maar ook belangrijke stoffen zoals calcium, natirum, kalium en chloride. Een langdurig of regelmatig te kort aan deze stoffen verstoort de water- en electrolytenbalans in het lichaam. De effecten hiervan zijn vaak pas op de lange termijn zichtbaar en uiten zich in algemene symptomen zoals minder werklust, vermindering van de prestaties en weinig huidelasticiteit.

Let wel dit is alleen nodig als er veel van een paard gevraagd wordt en/of als hij slecht zijn zoutblok gebruikt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-03 21:56
door stokpeerd
oke, dat klinkt bekender, ik voer mijn hafs dagelijks 1 eetlepel Schindele's steenmeel, dat zijn natuurlijke mineralen en ook het door jou genoemde zit daar in. Ben ik idd mee begonnen toen ik afgelopen zomer ( gelukkig voor de ergste hitte) 300km aflegde met Aaron.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 08:45
door Anoniem
Toen ik mijn Fjord kocht, was ze ook baggervet en had ze totaal geen conditie. Qua voer heb ik haar toen op 3x per dag een plak hooi en 3x per dag een kwartje biks gezet. Niet daar onder gaan zitten, ook niet voor een haf, ivm de vitamines en mineralen.
Het werk hebben we heel rustig opgebouwd, met uitdrukkelijk niet vaker dan om de anderse dag aan de longe, op advies van de veearts. Wij hadden nl een vrij kleine longeerkraal en dat vond hij te belastend. We deden dus de ene dag longeren, de andere dag rijden.
In het begin was ze dus ook echt na een kwartier/twintig minuten bekaf. Maar dat verandert vrij snel.
Ook gewoon lekker een flink stuk gaan stappen over het harde werkt prima en is goed voor de benen.

Het voer kun je niet in een keer te radicaal verminderen, dus volg idd aub niet degenen die je adviseren om ze in 1x bijna niks meer te geven, want dat gaat echt niet goed.
Je zult ook zien dat als je vermindert in voer en vermeerdert in werk, je op een bepaald moment ziet dat je moet gaan corrigeren op je voer, maar dat je daar dan voor het mooie net iets te laat mee bent en heel even iets doorschiet in te schraal staan. Is geen probleem, maar corrigeer dat wel meteen als je het ziet.

Verder goed opletten dat je paardje niet ineens z'n liksteen helemaal opvreet. Indien te gretig op het zout, maar een uurtje per dag aanbieden en dan weer weghalen.

Heel veel geluk en plezier met je Haffie!

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 10:35
door Snozzie
Ik heb niet geadviseerd om in een keer niks te voeren, maar het met een handje per dag af te bouwen naar bijna niks.

Deze pony krijgt waarschijnlijk zoveel voer dat hij niet alles optimaal benut en het meeste er weer onverteerd uitkomt. Afbouwen met een kwart per keer zal hij dus ook niet merken.

Een grasbuik is idd niet mooi, maar daar ontkom je niet aan als ze in de wei lopen. De ruwe celstof van het gras kan een paard zelf niet verteren. Dat wordt in zijn dikke- en blindedarm mbv mirco organisme gedaan en dat heeft tijd nodig (36 tot 48 uur). Maar dat een grasbuik minder zou zijn door een handje brok is mij niet bekend.

Dit blijft een moeilijk onderwerp, dus als je het goed wil doen zou ik hulp vragen aan een dierenarts of voedingsdeskundige.

Iig heeft veel succes met je Haf!!! *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 11:55
door Anoniem
Ehhhhh Snozzie, ik bedoelde jou ook niet hoor Haha! Maar een extra toelichting is nooit weg *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 21:37
door Francis
Snozzie schreef:
Een grasbuik is idd niet mooi, maar daar ontkom je niet aan als ze in de wei lopen. De ruwe celstof van het gras kan een paard zelf niet verteren. Dat wordt in zijn dikke- en blindedarm mbv mirco organisme gedaan en dat heeft tijd nodig (36 tot 48 uur). Maar dat een grasbuik minder zou zijn door een handje brok is mij niet bekend.


Het is mij uit ervaring gebleken dat wanneer ik mijn shet een klein beetje voer bij gaf hij het een stuk beter deed als alleen op ruwvoer. Hij had betere ontlasting, minder 'opgeblazen', minder snel een grasbuik... Waardoor het komt moet je me niet vragen, het is mijn ervaring.
En ik denk niet dat het onvoorkoombaar is dat een paard dat in de wei loopt een grasbuik krijgt. Ook mijn Paintmerrie staat overdag in de wei, maar heeft geen grasbuik, hoewel ze dat met bijv. kuilgras dus juist heel snel krijgt. Maar dat komt denk ik omdat ik de wei als 'extratje' beschouw, i.p.v. hooi overdag en haar meer buiten zet voor de beweging dan voor het eten. Ze krijgt gewoon 3 x per dag voer en hooi dus heeft ze overdag op de wei niet zo'n honger dat ze zichzelf volvreet aan gras. Misschien dat het'em daar in zit...

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 21:39
door DubbelFun
Francis schreef:
dus heeft ze overdag op de wei niet zo'n honger dat ze zichzelf volvreet aan gras. Misschien dat het'em daar in zit...

Is waarschijnlijk zeer paardgebonden. Ik voer ze ook normaal hooi en brok, maar eenmaal op het land gaan de koppen gaan naar beneden en komen niet meer omhoog tot ik ze er uit haal Haha!
Overigens is mijn 'land' niet zo groot dat ze daar een grasbuik van kunnen krijgen Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 22:49
door Chantalleke
ZIt er wel gras in je land Sugar?

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-12-03 23:18
door Francis
Sugarmiss schreef:
Is waarschijnlijk zeer paardgebonden. Ik voer ze ook normaal hooi en brok, maar eenmaal op het land gaan de koppen gaan naar beneden en komen niet meer omhoog tot ik ze er uit haal Haha!
Overigens is mijn 'land' niet zo groot dat ze daar een grasbuik van kunnen krijgen Lachen


Mijn landje is ook vrij klein (zo'n 1200m²), maar toen ze daar net kwam, stond het gras behoorlijk hoog, maar toch vrat ze niet (te) veel. Nu staat ze er al weer een maand of 3 en nog staat er op een deel goed gras (OK, het andere deel, zo'n 1/3, is helemaal kapot gelopen inmiddels )
Hiervoor stond ze ergens op een veel grotere wei, maar ook dat ging goed.
Blijkbaar heb ik dan mazzel dus... Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-12-03 10:01
door DubbelFun
Chantalleke schreef:
ZIt er wel gras in je land Sugar?

Op sommige plekken nog wel, de rest wordt wat overwoekerd door onkruid. Maar ik ben zuinig op het weinige wat ik heb. Ik ben ook vast de enige die met de hand (en de hark) de blaadjes uit de wei haalt Clown

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-12-03 11:55
door stokpeerd
dat doe ik ook! eikenblad!! ik heb gelukkig genoeg land, maar net langs de singels ligt altijd heel wat blad en punt 1 is dat niet gezond ( maar volgens de hafs wel lekker) en het gras eronder gaat kapot. dus regelmatig de bladhark erover...
In de zomer loop ik het land ook handmatig door, kruiskruid eruit steken en de hoge pollen afmaaien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-12-03 12:33
door lovemangga
jij schrijft dat je haflingers er gezond uitzien. waarom zou je dan in hemelsnaam meer of minder moeten voeren???!!!! en wat betreft die dikke haflinger, per dag, wat snozzie al zei, minderen. suc6!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-12-03 19:04
door CK88
mijn paard krijgt per dag 5,5 kilo+ 4 plakken hooi (over de dag verdeeld)
en werkt elke dag hard (behalve op woesdag, dan krijgt hij ook minder voer)

en hij is prima op gewicht...

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-12-03 19:08
door iloveperry
onze paarden krijgen 1 kilo brok per dag en 2plakken hooi plus een grote pluk persvoer. En ze gaan ook nog de wei in. Ze werken ook wel veel. Worden om de dag gereden en maandag en zaterdag een zware trainein voor het mennen. Ze zijn prima op gewicht. Alleen als je een poosje niet rijd dan vliegt het vet er aan!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-12-03 19:11
door DubbelFun
Ik geloof niet dat het de bedoeling is dat iedereen gaat opnoemen wat men zijn paard voert. Ik heb het idee dat de Topicstarter al genoeg antwoorden heeft gekregen (als dat niet zo is hoor ik het graag), dus doe ik een slotje.