Gebruik Snaffle/Shanks

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Gebruik Snaffle/Shanks

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-08-02 09:01

Even naar aanleiding van wat er in een aantal andere topics is gezegd.
Het gebruik van een Hackamore/Bosal laat ik even buiten beschouwing.

Over het gebruik van snaffle/shanks. Ik heb altijd begrepen dat een paard eerst op snaffle gereden wordt en als dat goed gaat en je bent er aan toe dan kun je met een shank de puntjes op de i gaan zetten. Dit natuurlijk nadat je eerst zoveel mogelijk uit je snaffle hebt gehaald. Bovendien geldt voor wedstrijden dat paarden boven een bepaalde leeftijd op één hand gereden moeten worden op een shank.

Heel vaak zie je echter dat paarden tijdens de training constant op twee handen op shanks worden gereden. Stomp je daar je paard niet geweldig mee af? Natuurlijk geldt dat het bit zo hard is als de handen die hem betasten (ofzo Verward ).

Wat ik al in een eerder topic zei, als je in een Snaffle bit klasse start, is het dan niet 'eerzamer', wellicht ook beter voor je paard, om het paard ook op snaffle te trainen en warm te rijden?
Als je altijd op snaffle rijdt en voor een wedstrijd op één hand moet starten, hoe lang van te voren en hoe vaak train je dan van te voren met shanks?

Vroeg ik me zomaar af ...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 09:29

Wat ik me zowiezo afvraag is of een paard het 'snapt' als je normaal altijd op trensje rijdt, en je hangt er alleen met een wedstrijd ineens een shanks in.
Mijn trainer zegt dat een paard een lange tijd nodig heeft om een bit goed te gaan 'begrijpen'....

In het topic over Blaze (2nd time around) staat dat Rob het paard normaal gesproken op trens reed, maar er pas met inrijden een shanks in hing. (Ik zal hem dus ook even een PBtje sturen of hij dat hier uit wil leggen, want ik snap dus niet dat het paard het wel snapt Bloos ) De inwerking is immers totaal anders; kan een paard dan toch zo makkelijk omschakelen?

Ik rij dus altijd op shanks, en op 1 hand, en alleen bij een 'probleempje' neem ik even over op twee handen. Is dat raar?

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-08-02 09:47

Sonja"]
De inwerking is immers totaal anders; kan een paard dan toch zo makkelijk omschakelen?
[/quote]
Dat vroeg ik me dus ook af Haha! .

[quote="Sonja schreef:
Ik rij dus altijd op shanks, en op 1 hand, en alleen bij een 'probleempje' neem ik even over op twee handen. Is dat raar?

Waarom raar? Ik doel meer op het constant met twee handen rijden op shanks, stomp je ze daar niet mee af, leer je ze niet verkeerde dingen aan?

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 10:16

Mag ik als simpele recreatieruiter proberen uit te leggen wat ik denk dat het verschil tussen de inwerking van een trens en shanks is Schijnheilig

Een trens werkt puur op de lagen en het gehemelte in de mond, afhankelijk van het soort trens wat gebruikt wordt.
Shanks werken ook nog eens in op de poll (achter de oren) en de kin. Door de scharen wordt de werking versterkt en kun je dus met kleine(re) hulpen af.
Zo zou het in de praktijk moeten zijn. Lachen

Een paard moet dus via de trens naar een shank toegereden worden. En niet alleen het paard moet er aan toe zijn Lachen
Een te vroege overstap werkt alleen verzet in de hand.

Als je dus regelmatig wisselt tussen trens en shanks kan ik me indenken dat een paard hier moeite mee heeft.

Ik weet dat eea reglementair nu een keer zo geregeld is, maar zou het niet veel mooier(kundiger) zijn om een 'oud' paard tijdens een wedstrijd gewoon op één hand op een trens super te zien lopen....

Caira
Berichten: 26055
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 11:05

mag ik als simpele dressuurruiter maar wel geinteresseerde ruiter vragen wat snaffles en shanks zijn Verward of maak ik mezelf dan heel dom??? Lips are sealed

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 11:31

Een snaffle is een gebroken trens en shanks is een scharenbit.

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 12:22

Sonja schreef:
Een snaffle is een gebroken trens en shanks is een scharenbit.

En de shank kan een bit hebben (vast) of een trens(gebroken). Het laatste wordt een shanksnaffle genoemd. De shanks zijn er in verschillende lengtematen, maar ook in verschillende buigvormen.
Klik eens voor wat voorbeelden op deze link:
http://listings.ebay.com/aw/plistings/l ... index.html
Niet schrikken Bloos

Caira
Berichten: 26055
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 12:57

zo daar kun je idd aardig wat mee uithalen als je niet weet hoe je ermee moet rijden poeh

Mariskatinka
Berichten: 2
Geregistreerd: 22-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 13:02

Hoi, ben nieuw hier, en wil graag reageren op deze discussie. Ik rij met met Tinkermerrie nu zo`n 2 jaar western, en tot een week of 2 geleden altijd met een snaffle. Ik heb een paar weken geleden zo`n Linda Tellington-Jones bit gekocht en ik heb er nu zo`n 4x mee gereden in de bak en ik vind het veel lekkerder rijden dan een snaffle. Door de scharen kun je haar echt omlaag vragen, ze loopt nu mooi laag met haar hoofd, en heeft de achterhand er nu voor het eerst echt goed onder. Het mooie is juist dan je nu een hele subtiele hulp kunt geven.

Ik vind dat het varieren van bitten (dan een trens, dan een stang) geen problemen hoeft te geven. Er zijn toch ook genoeg mensen die met hun paard onder het zadel met een trensje rijden en als ze hem voor de kar zette een scharenbit in doen (doe ik tenminste altijd).
Groetjes, Mariska Dromen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 14:14

Maar verwacht je van een paard dat ook voor de kar loopt ook heel goede prestaties in de western-showring Verward

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-08-02 14:27

Sugarmiss schreef:
Ik weet dat eea reglementair nu een keer zo geregeld is, maar zou het niet veel mooier(kundiger) zijn om een 'oud' paard tijdens een wedstrijd gewoon op één hand op een trens super te zien lopen....

Jaaah!

Wat dacht je hier van:
http://www.thejudgeschoice.com/featured_trainer.htm

Dat hoofd van de hengst bij die stop!

Is dat die meneer van de clinic onlangs?

Mariskatinka
Berichten: 2
Geregistreerd: 22-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 14:36

Ikzelf heb absoluut geen wedstrijd ambities, maar zie niet in waarom het niet zou kunnen. Maarja, ik ben maar een recreatieruiter/menner. Zodra de westernlessen weer beginnen zal ik eens vragen hoe Jan er over denkt (ik heb les van Jan van Berendonk). Ik rij nu in ieder geval met mijn Linda Tellington Jones bit in de bak en met een gewone snaffle in het bos.
Groetjes, Mariska Dromen

Roos1

Berichten: 363
Geregistreerd: 17-06-02
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 14:40

In de dressuursport is het ook redelijk gewoon thuis te trainen op een trens en op wedstrijd met stang en trens te rijden (lijkt me vergelijkbaar??) En niks vreemds aan. Natruurlijk moet je voor een wedstrijd hier wel voor trainen. Het is zelfs zo dat als je altijd alleen maar met een scharenbit rijd, of dat nu voor de kar is of met westernrijden of dressuur, het nodig kan zijn je paard te controleren of deze nog wel op een "zacht" bit te rijden met verder de zelfde hulpen. Dus afwisselen vind ik altijd wel fijn.

Henriette
Berichten: 725
Geregistreerd: 30-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 14:51

Ja, Josh Armstrong heeft in juni een clinic in Houten gegeven.
Het is inderdaad een trainer die heel e.e.a. kan uitleggen en tijdens de clinic gaf hij telkens weer aan dat we te veel met onze handen bezig zijn. Wij hebben de video van zijn Freestyle proef en die is werkelijk om kippevel van te krijgen! Stoppen, spinnen, snelle en langzame cirkels hij rijdt ze alsof er het paard een hoofdstel in heeft. Suerte is natuurlijk wel een paard dat gewoon ook superstops "in zich" heeft.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 14:58

Oke, ik zal vrijdag tegen m'n trainer zeggen dat 'ie gek is, met de groetjes van Bokt *LOL*
Maar zoals Roos ook al zegt, je moet er wel voor trainen. Dus toch niet kwestie van klakkeloos omhangen en wegrijden?

Ik vind trouwens idd nogal wat verschil zitten in recreatief rijden (western/dressuur vs aangespannen) of een show rijden (naar behoren). Maar misschien zijn er ook wel paarden die hoog in de dressuur starten en ook voor de kar lopen Verward

Nancy33
Berichten: 7
Geregistreerd: 22-08-02
Woonplaats: Hardinxveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 15:02

Snaffle of shank, zou eigenlijk heel simpel moeten zijn. Je begint met een jong paard op een snaffle en als hij/zij daar alles op kan ga je over op een shank. Helaas zie je maar al te vaak dat een paard gereden wordt op shanks, omdat "hij niet te houden is" op een snaffle. Foute boel dus. Zoals als Sonja haar trainer zegt, een paard heeft een tijd nodig om het bit goed te begrijpen. Alhoewel het wel zo kan zijn dat je ineens het juiste bitje gevonden hebt voor je paard en je paard ineens anders aanvoelt.
Nancy

Vera

Berichten: 12175
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-02 20:44

Ik rijd met Myler shanks en snaffle en ze hebben hetzelfde mondstuk waardoor het verschil voor je paardje in de mond niet heel anders is. De inwerking wel, zoals SM ook beschrijft.
Ik rijd met shanks als ik hem meer neerwaarts wil leren, dat doettie dan wat makkelijker. Al mijn overgangen gaan aan de losse teugel en doet hij alleen op mijn stem. De galop kost hem meer moeite en daar geven de shanks hem goede hulp.
Ik begin altijd op twee handen om voorwaarts/neerwaarts te rijden, ook allemaal heel losjes in kontakt. Daarna ga ik over op een hand en inde galop pak ik hem weer op twee handen.
Zodra hij het goed doet hangt de hele boel los en zit ik er niet aan.

Ozzie
Berichten: 89
Geregistreerd: 21-08-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 10:12

Ja hoor Sonja, die paarden zijn er! Het paard van een vriendin loopt Z2 dressuur en M springen en ik heb er onlangs mijn koetsiersbewijs mee gehaald. Ze is nu trouwens ook bezig met Western, maar ik vraag me af of dat niet te veel wordt voor dat paard.. Maar aan de andere kant, het paard heeft nooit verzet getoond bij het doen van allerlei verschillende dingen, en schijnt het nog leuk te vinden ook!
Het is denk ik gewoon een kwestie van alles rustig aanpakken en zorgen dat het paard eerst echt alles begrijpt voor je met het volgende verder gaat, zodat het niet in de war raakt.

seapy

Berichten: 369
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 16:05

Ik rijd mijn 3 jarige op een shank-snaffle. Het ligt zeer zeker ook aan je paard. Na contact te hebben gehad met de trainer uit Duitsland die veel broertjes en zusjes van Seapy traint heeft hij mij aangeraden om Seapy op de shank te rijden. De paarden gefokt zoals Seapy zijn zeurderig op het snaffle bitje en zodra je ze op het bit rijdt zeuren ze niet meer. En dan zeggen jullie natuurlijk: Ja maar vindt je het gek.... het bit is veel scherper en heeft een totaal andere inwerking. Klopt maar met het bit vraag je minder en heel zacht en het paard accepteerd het direct en hij werkt graag. Hij gaat absoluut niet in protest en voelt veel fijner aan.

VillaNeusjes

Berichten: 6097
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Villa neusjes on tour

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-02 20:10

k rijd mijn 7 jarige tnker op een shank!
ik heb en behoorlijke lange tijd op eenn gewone snaffle gereden maar ik heb een tinker die een giga nek heeft van het lang hengst zijn geweest en hij wil nogal eens zoiets hebben dat e zijn nek erop zet en vervolgens is er geen land mee te bezeilen. op zadvies van een trainer rijd ik hem nu met een shank. hierbij wil ik wel zeggen dat ik mijn handen amper gebruik! maar alleen al door een ander bit kan je paard beter (of slechter reageren) die van mij reageert dus veel beter!