Paard importeren uit VS

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-01 19:44

Deze vraag zet ik hier omdat westernruiters vaker met het importeren van paarden uit Amerika/Canada te maken krijgen dan de doorsnee dressuurruiter, toch? Haha! Haha!

Laatst zat ik wat te dagdromen over het overhalen van een Morgan Horse. Niet dat dat binnen nu en 10 jaar op het programma staat Haha! Haha!, maar toch. Heeft iemand van jullie daar ervaring mee? Hoe veel kost (geld EN tijd) het en is het ook aan leeftijd gebonden? Ik kan me bijvoorbeeld indenken dat zo'n lucht/boot (?) reis veel meer vraagt van een oud paard dan van een jong dier. Als iemand hier ervaringen mee heeft hoor ik het graag.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: xyzutu2 op 2001-10-28 18:45 ]</font>

karin e
Berichten: 120
Geregistreerd: 12-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-01 19:49

er staan toch ook morgans in nederland, dacht ik? Kan je bter een veulen kopen, dan over 10 jaar een paard importeren. Ben je goedkoper uit en rij je er al min 6 jaar op.

seapy

Berichten: 369
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-01 20:01

In febr. 2000 heb ik een 1.5 jarig merrietje geimporteerd uit USA. Zij moest eerst 4 weken op een quarantaine stal staan in de usa. Daarna is zij 16 uur op de truck gegaan van Oklahoma naar Boston. Op het vliegveld moest zij nogmaals 24 uur in quarantaine en daarna kon ze het vliegtuig in. De vlucht duurde 8 uur en zij kwam smiddags aan op schiphol. Ze heeft toen nog 4 uur in de kist gestaan, omdat de keuring (die ze moeten ondergaan om door de douane te komen), pas aangevraagd kan worden op het moment dat het vliegtuig is geland. Na de keuring, die overigens helemaal niets voorstelt, moet je nog eens ruim een uur wachten tot de papieren vrij gegeven worden. Dan kan ze in de trailer en naar huis. Gelukkig woon ik vlak bij Schiphol, een kwatiertje rijden. Ik heb toen de merrie op stal gezet eten gegeven en uiteraard water en haar lekker een nachtje laten staan. De volgende ochtend heb ik haar losgegooit en de dag daarna kan je wel beginnen met wat te werken. Ik stond er versteld van hoe snel zo'n paardje zich aanpast en weer zich zelf is in een totaal andere omgeving, klimaat etc. Nadeel van zo'n vliegreis is dat ze erg lang in de kist staan, ze hebben heel weinig ruimte. Ze was ongeveer 50 kilo afgevallen en 1 cm kwijt van haar voorhoeven, van het schrapen. Ze was binnen een paar weken weer op haar gewicht en de hoevjes groeien ook wel weer aan. Ze heeft er geen schade aan over gehouden en gaat ook makkelijk in de trailer enz. En dan de prijs. Ik heb toendertijd 2500 dollar betaald. Dat is zo'n 6000,00 gulden. De prijzen nu liggen een stuk hoger, dan betaal je nog invoerbelasting over het aankoopbedrag van de paard. Al met al een hele dure aanschaffing... Maar je hebt wel iets goeds in huis..
Groetjes

K@rin

Berichten: 415
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maarheeze

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 22:36

Seapy, je zegt dat je dan wel iets goeds in huis hebt, maar hoe weet je dat zo zeker. Ben je zelf in de USA geweest om het paard uit te zoeken, of heb je een tussenpersoon gehad die voor je op zoek is gegaan? Alleen op papieren en een medische keuring kopen lijkt me niet geweldig. Het moet ook nog klikken qua karakter tussen baas en paard. Bovendien weet ik wel altijd graag wat er met een paard gebeurd is in het verleden. Nou valt dat met 1,5 jaar wel mee, maar bij een ouder paard zou ik toch wel willen weten op welke manier ze zadelmak is gemaakt en dergelijke. Heb wel eens een paardje gezien dat uit de USA kwam, onder de wintervacht uit kwamen littekens op de borst en onder aan de voeten alsof ze veelvuldig met een stel kluisters had staan vechten. Beestje was ook gauw bang en erg eenkennig. Echt niet door iedereen te rijden. Dus ik zou niet ongezien iets kopen.

Bij die 2500 dollar, daar komen zeker nog de kosten van transport bovenop?

seapy

Berichten: 369
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 23:06

Daar heb je inderdaad gelijk in, het moet klikken en je wilt toch weten wat voor "vlees" je in de kuip heb. Ik ben 8 maanden bezig geweest, oftewel mijn contact in USA is zolang bezig geweest om een geschikt paardje uit te zoeken. Bij een ouder paard weet je ook nooit wat er in het verleden is gebeurd. Daarom kan je beter een veulen of een jaarling kopen aan de andere kant van de oceaan. Maar dan is natuurlijk de vraag of het klikt en wat gaat ie later doen onder het zadel. Dat is een risico wat het met zich meeneemt. Het paardje wat ik uit USA had gehaald was helaas niet zo geschikt voor mij. Ik heb haar tegen mijn zin moeten verkopen. Zij was zo gevoelig en licht met rijden dat dat te moeilijk was voor mij. Zij was verder wel ontzettend lief en erg mooi. (Zie in the picture, dit is pas een echte bokker!!). Verder wist ik precies wat er met haar in het verleden was gebeurd, eigenlijk niets, ze heeft in de kudde gelopen waar ze als 1.5 jarige uit gehaald is en toen ben ik zelf naar USA gegaan om te kijken bij haar. Ik heb haar wel puur op papier en foto en video gekocht. Je vraag over de transportkosten begrijp ik niet helemaal.. Welke transportkosten bedoel je??

seapy

Berichten: 369
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-01 23:08

O, ik zie het al. Die 2500 dollar is dus de vliegreis. Nee het paard was veeeel duurder.