Bokt.nl • [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.
Pagina 1 van de 182

[Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:28
door NieneWiep
Omdat ik vaak leuke reacties krijg op deze kleine boltaartjes, en veel mensen vragen hoe ik het toch doe, leek het me wel leuk om hier een keer neer te zetten hoe je ze kunt maken. Het is super simpel namelijk. Haha!

Afbeelding Afbeelding

Voor deze bolletjes gebruik ik een rvs schaaltje van de Ikea, van 12 cm.

Hieronder een uitleg:

Citaat:
Allereerst vul je de bakvorm met cakebeslag. Ik gebruik altijd het cakemix van het huismerk van de C1000, er gaan ongeveer 3 bolletjes uit één pak.
Afbeelding

En dan komt het bolletje zo uit de oven:
Afbeelding

Als je hem uit de vorm gehaald hebt:
Afbeelding

Dan snij je het bolletje in het midden door met een groot, scherp mes:
Afbeelding

Dan maak je een vulling voor het bolletje (in mijn geval ook botercrème) en botercrème om mee af te smeren. Ik heb nu chocolade botercrème gebruikt:
Afbeelding

Dan smeer je op de onderste laag een dikke laag vulling:
Afbeelding

En dan doe je de bovenkant er weer op:
Afbeelding

Dan smeer je het bolletje helemaal af met botercrème zodat je marsepein blijft plakken:
Afbeelding

Dan pak je je marsepein erbij (300 gram):
Afbeelding

Dan rol je je marsepein uit (gebruik poedersuiker tegen plakken):
Afbeelding

Dan leg je hem over het bolletje heen:
Afbeelding

Dan wrijf je langzaam de marsepein over het bolletje heen (steeds optillen en naar beneden duwen):
Afbeelding

En dan zit de marsepein er helemaal overheen:
Afbeelding

Dan snij je de marsepein af en zet je hem op een kartonnetje:
Afbeelding

En dan versier je hem naar wens!
Afbeelding


Citaat:
Vullingen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken:
Botercrème met een smaakje (chocolade, citroen, mokka, vanille)
Slagroom
Banketbakkersoom
Ganache
Bavarois
Jam

En nog veel meer natuurlijk! Alles wat je lekker vind, en niet te dun is kun je tussen een taart stoppen.


Deze taartjes zijn ook heel leuk om te geven als klein cadeautje:

Afbeelding

Het principe voor een ronde taart is natuurlijk hetzelfde, alleen het vergt wat meer tijd en werk. Voorbeelden:

Afbeelding

Afbeelding

Zoals je ziet kun je met marsepein ook heel goed boetseren, net als met fimoklei!

Even een paar handige weetjes Huilen van het lachen :

- Marsepein kleur je met een gelkleurstof, te koop in onderstaande webshop
- Je kunt je marsepein het beste 1/2 dagen van te voren kleuren, het kleurt namelijk nog door
- Marsepein bewaar je luchtdicht verpakt op een droge, donkere plaats
- Van zo'n bolletje kunnen ongeveer 4 mensen eten
- Ik maak botercrème met een mix uit onderstaande webshop, deze is veel lekkerder dan zelfgemaakte (1:1 poedersuiker:boter)
- Je kunt ook met (witte) chocolade pasta afsmeren, als het maar plakt en er geen vocht in zit (dan gaat marsepein smelten)
- De onderkant van de marsepein kun je goed afsnijden met een pizzasnijder
- Als je hiermee wil beginnen en je gaat wat dingen kopen in de webshop raad ik je dit aan:

Citaat:
    - Marsepein Blank 1 kg
    - Wilton Icing Color Kit 'Primary'
    - Een paar leuke uitstekers (bloemen)
    - Een bakvorm (als je die nog niet hebt)
    - Taartzaag
    - Eventueel wat versiering


Al mijn spullen die ik gebruik koop ik in een webshop. Hier hebben ze alles, maar dan ook álles wat je maar nodig hebt! Deze winkel heeft super goede service en als je voor 9 uur 's ochtends besteld heb je het de volgende dag al in huis.
De link: http://www.deleukstetaartenshop.nl


Goede site voor inspiratie, recepten en nog veel meer: http://www.deleukstetaarten.nl

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:33
door Fenrir
Die zien er prachtig uit zeg. Haha!
Krijg meteen zin om aan de slag te gaan Vingers aflikken

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:34
door Mpepers
Wat enig!! Ik ga het zeker eens proberen! Ziet er zo heerlijk vrolijk uit.

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:37
door SONY
Oh mijn god ze zijn gewoon perfect! Sigaar

Zoiets zou ik in de kast zetten voor de mooi-igheid... hmm hoe schrijf je dat woord...

Anyways ze zien dr prachtig uit je kan straks zo bij een banketbakker aan de slag Tong uitsteken

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:37
door Mallow
Wat ziet dat er leuk uit Haha!. Ga het zeker is proberen!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:40
door NieneWiep
SONY schreef:
Oh mijn god ze zijn gewoon perfect! Sigaar

Zoiets zou ik in de kast zetten voor de mooi-igheid... hmm hoe schrijf je dat woord...

Anyways ze zien dr prachtig uit je kan straks zo bij een banketbakker aan de slag Tong uitsteken

Haha, daar werk ik al. Haha! Maar bedankt!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:41
door dingetje
Wow!!!
Ik heb de taarten in je profiel even bekeken!! Wat ontzettend mooi gedaan!!!
Ik weet nog niet of ik het ga proberen....Ik ben niet zo'n kok maar het ziet er prachtig uit allemaal!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-05-08 14:46
door pres
Leuk zo'n taartje!

Ik ga je beschrijving eens volgen en het eens zelf proberen Knipoog

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:30
door NieneWiep
dingetje schreef:
Wow!!!
Ik heb de taarten in je profiel even bekeken!! Wat ontzettend mooi gedaan!!!
Ik weet nog niet of ik het ga proberen....Ik ben niet zo'n kok maar het ziet er prachtig uit allemaal!

Gewoon proberen! Het is super leuk om te doen, en oefening baart kunst natuurlijk. Haha!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:34
door Keet
Jij bakt de cake dus in een RVS schaaltje?
Kan dat ook in een (30 jaar oude) gas oven dan?

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:48
door NieneWiep
Evelli schreef:
Jij bakt de cake dus in een RVS schaaltje?
Kan dat ook in een (30 jaar oude) gas oven dan?

Ik weet niet precies wat een gas oven is? Maar in principe kan het in elke oven hoor. Ja
Wij hebben een gewone elektrische oven, die ook op hetelucht kan. Maar ik doe het nooit op hetelucht.

Edit:
Even voor de duidelijkheid, dit schaaltje dus:

Afbeelding

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:51
door Cyntje
OOhhh men! Boos! Waarom moet ik nou weer zitten te sonjabakkeren No Cheer

Nee... echt meid, onwijs netjes, leuk & origineel OK dan!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:52
door Keet
Gewoon, eentje op gas, dus met vuur onderin

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:54
door NieneWiep
Evelli schreef:
Gewoon, eentje op gas, dus met vuur onderin

Ik zou het eigenlijk niet weten.. Maar deze schaaltjes kunnen gewoon tegen hitte, dus het zou wel moeten kunnen! Gewoon eens proberen zou ik zeggen. Haha!

Bak je wel eens bv. cake in gewone bakvormen in die oven?

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:55
door Keet
Ja, in zoon rechthoekige bak

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:55
door NieneWiep
Nou, dan zou dit ook moeten kunnen hoor. Ja

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 11:57
door Keet
Ik ga het eens proberen, ziet er erg lekker en leuk uit

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 16:11
door Bellatrix
Echt Nienke, het werd tijd dat je het ons eens uitlegde. Ja
Nu kan iedereen het zelf proberen...misschien dat ik het ook ooit eens doe. Nagelbijten / Gniffelen

Maar supergedaan, je maakt echt toptaartje. Haha!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-08 19:52
door Ilsiie
Nien!
Wat superleuk weer Haha!
Heb toen al eens een taart bij jou gemaakt en dat was echt superleuk, je wordt er echt steeds beter in, leuk om te zien!

Misschien dat ik het hier thuis nog eens probeer als de nieuwe keuken af is (of kom je dan helpen? Schijnheilig )

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-05-08 12:58
door NieneWiep
Ilse, haha dat is echt super lang geleden! Ik herrinerde het me niet eens meer eigenlijk. Huilen van het lachen

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-05-08 13:02
door Katja
Superleuk dat je zo'n uitgebreide uitleg hebt gegeven. Dit is zeker de moeite van het proberen waard ook al ben ik niet zo handig.

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-05-08 13:06
door Elja
Super!
Ik ga het maken als mn vriend geslaagd is Haha!

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-05-08 15:45
door Tomaatje
Ah wat vet! Haha! Als een vriend van mij slaagt, ga ik (een poging doen tot) deze maken:
http://www.expertvillage.com/video-seri ... t-cake.htm

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-05-08 20:01
door _Judith
Ziet er superlekker uit! Ik vind koken echt superleuk, en de taarten die in je profiel staan; Jammie!
Ik ga het denk ik ook eens proberen. Kun je zelf ook marsepein maken? En hoe moet dit dan?

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-05-08 20:04
door NieneWiep
_Judith schreef:
Ziet er superlekker uit! Ik vind koken echt superleuk, en de taarten die in je profiel staan; Jammie!
Ik ga het denk ik ook eens proberen. Kun je zelf ook marsepein maken? En hoe moet dit dan?

Ja hoor, dat kan. Ja Het is alleen wel lastig, en ik vind het net zo makkelijk om het te kopen. Haha!

Simpele variant:

Citaat:
Ingrediënten
200 gr gepelde amandelen
250 gr. poedersuiker
1 eiwit (liefst gemaakt van eiwitpoeder)
een paar druppels citroensap of een paar druppels vloeibare kleurstof

Werkwijze
Je hakt de amandelen in je keukenmachine met (hak)mes zo fijn mogelijk
Dan doe je de rest van de ingredienten erin en hak je dat door elkaar
Als je lang genoeg hakt dan wordt de marsepein heel erg fijn
De klomp marsepein verpak je in folie en laat het dan een dag (of 2) in de koelkast liggen.

Moeilijkere variant:

Citaat:
Ingrediënten
350 gr. gemalen amandelen
175 gr. poedersuiker
175 gr. witte basterdsuiker
½ theelepel amandelessence
1 theelepel citroensap
1 theelepel rozewater
2 eieren
1 eidooier +1 eiwit
druppels amandelaroma (naar smaak)

Werkwijze
Zet alles wat je nodig hebt klaar: een ruime pan met een laagje water, een kleinere pan of kom om die au-bain-marie te verwarmen, een wijde schaal met een laagje koud water, en amandelessence, rozewater en citroensap samen in een glaasje
Maak eerst de vla: zeef poedersuiker en basterdsuiker in de kleine pan of kom
Roer de twee eieren en de eidooier erdoor
Breng in de ruime pan water tegen de kook aan
Roer stevig met een garde mixer tot de suikermassa is gebonden (10 à 15 minuten!)
Haal, als het mengsel gebonden is, de binnenste pan direct uit het kokende water en zet hem in een laagje koud water
Blijf roeren, om te voorkomen dat de suikervla aan de wand van de pan gaat stollen
Doe de inhoud van het glaasje erbij, en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld
Voeg nu kunnen de gemalen amandelen toe en kneed de massa tot een stevig deeg
Dek af met plasticfolie tot je het nodig hebt


Ik hoop dat je hier wat aan hebt!