Bokt.nl • Hét recept voor aioli??
Pagina 1 van de 2

Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-08 20:07
door Yv_
Nu kan ik toch wel een beetje aioli maken, met ei, knoflook, citroen/limoen en olie...

Maar wat is nou hét recept voor de lekkerste aioli??

Misschien net te laat nu het weer weer wat afkoelt, maar toch Nagelbijten / Gniffelen

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-08 11:58
door XLeandrosX
Ik ga morgen Grand Aïoli maken. Ik vind het heerlijk en vooral lekker als voorgerecht met veel gasten. Het ziet er feestelijk uit op een grote schaal en het is goed van te voren klaar te maken.

Le Grand Aïoli is een gerecht met groenten en zoute vis. De Aïoli is eigenlijk alleen maar de knoflookmayonaise.

Dit is wat je nodig hebt voor Le Grand Aïoli zoals ik hem maak.
12 tot 14 stukjes zoute vis, elk stukje ongeveer 185 gr.

Voor de Aïoli:
6 tot 10 tenen knoflook
1/2 tl zou
6 eidooiers zo vers mogelijk
6,25 dl extra vergine olijfolie
krap 1/2 theelepel versgemalen peper

24 vaste aardappels zoals opperdoes of Rosenthal
6 theelepels zout
36 waspenen
2,5 tot 3 kg sperziebonen
36 rauwe bietjes
24 eieren.

Zoutevis moet eerst in water geweekt worden. Dit duurt minstens 3 uur maar dat is afhankelijk van de vis, dit kan tot 24 uur duren. Vraag dat even na bij de visboer waar je het haalt.
Spoel eerst 10 minuten lang het zout van de vis af. Deo de vis dan in een grote kom en gier er zo veel koud water bij dat hij onderstaat. Laat 3 tot 4 uur weken of de aangegeven tijd. Pocheer hem 3 tot 4 minuten. Als je niet zeker weet of hij langgenoeg geweekt heeft, pocheer dan eerst een klein stukje, proef het en als het te zout is laat het dan nog een tijdje weken.

Doe de vis in een ondiepe pan of koekepan en giet er zoveel water over dat hij net onderstaat. Breng tegen de kook aan en pocheer 3 tot 4 minuten, tot de vis uit elkaar begint te vallen.
Schep de vis met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen..

Doe voor de Aïoli de tenen knoflook en het zout in een vijzel of pureer het met een staafmixer. Zet dit even weg.
De de dooiers in een vetvrije grote kom en klop ze los met een garde. Giet er al kloppend een 1/2 eetlepel olijfolie aan toe, en voeg steeds meer olie tot alles goed is opgenomen. Je kunt dit ook heel goed met een mixer doen maar zet die dan wel op de laagste stand. Neem er vooral de tijd voor.
Schep aan het eind losjes de knoflookpasta er doorheen. Breng op smaak met peper. Dek het af en zet tot gebruik in de koelkast.

Maak alle groenten klaar en kook alles appart van elkaar beetgaar. Het is wel lekker als het nog een beetje knapperig blijft.
Kook ook de eieren gaar en laat die afkoelen.

Schik de groenten, eieren en zoutevis op dienschalen en zet ze samen met grote kommen Aïoli op tafel. Serveer alles op kamertempratuur.

Dit is ruim voldoende voor 15 personen als voorgerecht. ook heerlijk als buffetgerecht.

Eetsmakelijk, Tanja

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-08 16:12
door Dorée
Aïoli vooral niet te ingewikkeld maken, maar gewoon heel basis met een eidooier, olijfolie en knoflook en naar smaak zout en een paar druppels citroensap. Dit is de originele Catalaanse aïoli en absoluut de allerlekkerste. Je deed het dus goed! Haha! (Maar hij kan blijkbaar lekkerder?? Clown )
Vooral niet met kant-en-klare mayo gaan werken trouwens!

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-05-08 12:25
door KozieZ
Als je er zongedroogde tomaatjes door heen doet, die je eerst gepureerd hebt, wordt hij ook erg lekker. Hij wordt dan rozig en heeft net een extra zomers smaakje.

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-05-08 14:26
door Sarah_
Wij doen altijd:
- Een halve pot mayonaise
- Knoflook (3/4 teentjes)
- Scheutje limoen
- Peterselie
Daarna even in de koelkast laten staan

Heerlijk en binnen 5 minuten klaar Vingers aflikken

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-08 12:18
door frisiangirl
Toevallig staat er een heel stuk over in de "Boodschappen" , dat blad wat gratis bij enkele supermarkten ligt!

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-08 12:21
door Texas1
Yvie! ik zie net je topic...jij lust toch geen eierdooier? en je eet wel aioli Haha!

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-08 17:18
door Yv_
Met mayonaise vind ik het niet lekker...

Ja Iv, maar je proeft dat ranzige geel niet in ailoi Lachen Wel de knoflook en daar heb ik geen problemen mee, haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-06-10 17:01
door Tinuss
Maar dat betekend dan dus dat je rauwe eieren zit te eten???

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-06-10 17:31
door Yv_
Beetje oud topic :=

Maar inderdaad, er gaat rauw ei in.. Zoals in zoveel? Als ik zelf chocolademousse maak, gaat er ook rauw ei in...

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-06-10 21:31
door Loesss
Als ik echt ineens onverwachts bezoek krijg maak ik vaak zelf echt de allermakkelijkste aoli, maar smaakt goed en krijg er zelfs gek genoeg complimenten over.... Overigens vind ik zelf van het echte recept toch wel lekkerder, maar goed de meest gemakkelijke en toch ook wel smakelijke variant:

yogonaise + knoflookpoeder door elkaar mengen (naar eigen smaak). Beetje paprika of chili poeder erdoor doen. Nog wat op smaak brengen met wat zout.

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-07-10 00:46
door Sonja_vR
mayo is ook gewoon met rauw ei

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-07-10 00:49
door guccio
Ik maak het met creme fraiche, van die rode 'kipsaus', mayo en knoflook. Naar smaak door elkaar gooien en goed mengen dan ff in de koelkast en :9

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-10 21:41
door imd
De c1000 heeft een potje met aioli-poeder. Daar moet volgens hun mayo&olie bij (wij doen altijd mayo+yoghurt) en dan heb je aioli-saus. Of jij hem lekker vind weet ik niet, maar wij gooien hem over alles, chips, vlees, patat, het wil allemaal.. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-10 21:44
door Suzanne F.
Mayonaise, teentje knoflook. Peterselie, dragon, kervel, dille en 2 druppels citroensap.
Klaar.... Heerlijk!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-10 21:48
door Loiz
Paar teentjes knoflook in stukjes snijden, in de vijzel en kleinmalen, en daar mayonaise erbij.
Niet te veel erin gooien! de Mayonaise kan je ook zelf maken, recept daarvoor is wel te vinden op google.
Dit recept hebben we trouwens van mijn zus haar Spaanse vriend ;)

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-10 22:45
door lageveld
Is dat dan niet gewoon knoflook saus ?

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-10 23:14
door imd
Dacht ik ook al..

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:00
door Suzanne F.
Aioli is ook gewoon knoflooksaus.

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:02
door Yv_
Nee, knoflooksaus heeft echt een andere structuur en proeft ook echt heel anders... Nouja, mijn aioli dan (en in de restaurantjes)

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:04
door Ariebombarie
aioli is echt anders dan knoflooksaus hoor :D
en lekkere recepten hier om het te maken trouwens! :9

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:05
door Suzanne F.
Yv_ schreef:
Nee, knoflooksaus heeft echt een andere structuur en proeft ook echt heel anders... Nouja, mijn aioli dan (en in de restaurantjes)


Ik ben net in Spanje geweest en de aioli is daar iets dunner, maar smaakt gewoon naar knoflooksaus. Dit keer zaten er grotere stukjes kruiden doorheen maar afgelopen jaren in Spanje zaten die er niet in, gewoon kleingesneden kruiden.

Als ik het zelf maak smaakt het zo goed als hetzelfde. Je kan altijd wat verdunnen natuurlijk.

Ik vind Aioli gewoon knoflooksaus, kan er niks anders van maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:05
door c_alsemgeest
'Mijn' aïoli:

3 teentjes knoflook
een mespuntje kerriepoeder
een half mespuntje cayennepeper
een mespuntje zout
paar drupjes citroensap
Dit alles vijzelen...
en naar smaak volle calvé mayonaise toevoegen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:06
door Ariebombarie
Suzanne F. schreef:
Yv_ schreef:
Nee, knoflooksaus heeft echt een andere structuur en proeft ook echt heel anders... Nouja, mijn aioli dan (en in de restaurantjes)


Ik ben net in Spanje geweest en de aioli is daar iets dunner, maar smaakt gewoon naar knoflooksaus. Dit keer zaten er grotere stukjes kruiden doorheen maar afgelopen jaren in Spanje zaten die er niet in, gewoon kleingesneden kruiden.

Als ik het zelf maak smaakt het zo goed als hetzelfde. Je kan altijd wat verdunnen natuurlijk.

Ik vind Aioli gewoon knoflooksaus, kan er niks anders van maken.


ik woon in spanje en vind er echt duidelijk verschil in zitten :j

Re: Hét recept voor aioli??

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-10 12:07
door Yv_
Knoflook is volgens mij op basis van mayo ofiets, aioli op basis van olie...