Sinterklaasrecepten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Sinterklaasrecepten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-11-02 14:22

Pepernoten
Ø 100 gram boter
Ø 125 gram basterdsuiker
Ø 2 theelepels speculaaskruiden
Ø snufje zout
Ø 250 gram zelfrijzend bakmeel
Ø 4 eetlepels melk

Roer de boter met de basterdsuiker, twee theelepels speculaas-kruiden en een snufje zout tot een gladde massa. Voeg het bakmeel en vier eetlepels melk toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg enkele uren in de koelkast opstijven.
Kneed er met vochtige handen kleine balletjes van. Leg ze op een ingevet bakblik. Bak ze midden in een matig warme oven (ca. 150 °C) in vijftien minuten lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen.


-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Speculaas

400 gram bloem
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers


Bloem zeven en mengen met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Basterdsuiker en (koude) boter toevoegen. Kneed een soepel deegje en laat dat vervolgens een nacht staan. Zo trekt de geur van de kruiden in het deeg. Wie een speculaasplank heeft kan die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Anders deeg uitrollen en koekjes snijden. Koekjes op een beboterd bakblik met amandelsnippers bestuiven. Vervolgens in een matig warme oven(160 graden) bruin en gaar bakken.


-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Caramel snoepjes

450 gram suiker
1 zakje vanille suiker
3 eetlepels water
50 gram boter
2 eetlepels stroop
3 deciliter melk
1,5 deciliter room

Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna de pan van het vuur nemen en het mengsel opkloppen tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de caramel kan afkoelen en opstijven. Eenmaal koud geworden kan de caramel met een mes - in het bakblik - in blokjes worden gesneden.


-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Schuimpjes

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Oven op laagste stand voor verwarmen. Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.



En wie heeft er nog meer recepten?

Ik wil in de klas met de kinderen nog wat sinterklaaslekkernijen maken.

Kinta

Berichten: 2702
Geregistreerd: 19-09-01
Woonplaats: prov. Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 19:51

eeeh voor die groep 3-ers zal het wel niet te moeilijk moeten zijn!?!
Heb je dan wel de beschikking over een oven daar ofzo?
Volgens mij staan alle traditionele sintrecepten er al op. Hoewel taaitaaipoppen ... ik heb alleen geen idee hoe je die maakt.
Misschien zou je elk kind een taaitaaipop(je) kunnen laten versieren met gekleurd glazuur ofzo.
Veel plezier in elk geval! Het klinkt heel leuk.