Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Een kijkje in de keuken van de Bokkers. Doe inspiratie op, wissel recepten uit... Eet smakelijk!

Moderator: Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Yucca

Berichten: 4324
Geregistreerd: 06-09-05
Woonplaats: Achterhoek

Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-07 11:46

Ik vraag me heel vaak bij groenten/ingredienten af wat de smaak doet voor een gerecht, en wat je bij welk gerecht gebruikt.

Zo gebruik ik altijd gewone uien...maar er zijn ook rode uien, wat is het verschil in smaak? En wanneer kun je welke gebruiken? En hoe zit dat met sjalotjes? Waar gebruik je die voor?

Misschien hebben er wel meer mensen dit soort vragen, dus vraag maar raak!!

Vrolijk | Kleurrijk | Buitenleven | Kunst en cultuur | Uiteten | Fruitthee | Kaas


Cyrilletje

Berichten: 2119
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: achterhoek

Re: Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-07 14:26

Sjalotjes hebben een iets verfijndere, aromatische smaak dan normale uien en zijn beter verteerbaar.
Nederlandse rode uien zijn iets minder scherp dan de gele ui en zijn door hun paarsrode kleur decoratiever.
Dat ziet er leuker uit in bijv. salades. Ja

Lusitana
Correspondent

Berichten: 16861
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Re: Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-07 13:47

Iberische uien zijn zacht van smaak (en geven geen tranen bij het snijden), en sinds ik die gewend ben, wil ik nooit meer een "Nederlandse" gewone ui.

De Nederlandse ui is het beste om te bakken.
Sjalotjes kun je ook bakken, maar ook rauw verwerken.
De rode ui is inderdaad decoratiever en daarom leuk in salades en andere gerechten waarin ze rauw verwerkt worden.

Je vergeet nog de bos ui, die sterk op jonge prei lijkt van smaak (en uiterlijk). Ook heerlijk in salades, soepen (rauwe fijne ringetje, lekker knapperig en smaakvol) en bv helemaal heel in ovengerechten. Ik gooi eigenlijk overal ui door: sausen, soepen, gerechten als bonenshotels en met pastas, ovenschotels. En knoflook, maar dat is en ander verhaal.

Ui en andere groenten gewoon op een ovenplaat (schaal)met wat vet (ik gebruik olijfolie) in de oven geeft ook een lekker resultaat. Al of niet te eten met een dipsausje, of gewoon met rijst.
Mijn engelse buurvrouw maakte een deeg, doopte daar uiringen in en frituurde ze. Ook erg lekker.

Byzondere zadels,Portugees tuig, Garranos, cruzados en Lusitanos te koop. Working Equitation paarden. Cremello cruzado hengst. PSL dekhengst, 15 j, schimmel, hoog opgeleid, niet duur. PSL Fokmerries Portugese rijkostuums. Groot cremello Lusitano hengstveulen. Diverse veulens, jaarlingen en twenters. Oa 2 valk twenter merriesGangenpaarden in Braziliƫ te koop Gezocht zomerhulp.

F_Orumster

Berichten: 11286
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Waar een mig een mug is, deze mug geen mug is maar een vlieg en de echte mug een neef is

Re: Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-07 10:57

Je hebt ook nog zoete witte uien, geschikt voor in zoetere gerechten (bv uienquiche)

Yucca

Berichten: 4324
Geregistreerd: 06-09-05
Woonplaats: Achterhoek

Re: Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-07 12:55

Rode uien...in een salade inderdaad...lekker!!

En zoete uien heb ik ook wel een gegeten in een restaurant geloof ik...lekker grote stukken met andere groente samen.

Vrolijk | Kleurrijk | Buitenleven | Kunst en cultuur | Uiteten | Fruitthee | Kaas

sandr0

Berichten: 4523
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: Hoek van holland

Re: Gewone ui, sjalotjes, rode ui

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-07 12:56

rode uien zijn minder geschikt om te bakken,worden sneller donker.

Wat mis ik m'n grote maatje:(


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 bezoekers