
Benodigdheden
65g + 165g pure chocolade
25 ml hete espresso of sterke oploskoffie
65 g boter, + nog wat voor het invetten
3 eieren, gespitst
100g kristalsuiker
50g gemalen amandelen
50g rijste-(of andere)bloem
klein handje gehakte, geroosterde hazelnoten
Aantal personen
6
Recept
* (minstens) 1 dag van tevoren!:
* Smelt 65g chocolade met de koffie
* Verdeel dat over 6 (of 8) ijsblokjesvormpjes en laat die in de diepvries bevriezen.
* Neem 6 kleine deegringen, dariolevormjes of cappucinokopjes en bestrijk die goed met boter.
* Verwarm de oven voor op 190 graden.
* Zet ze in de koelkast en maak dan het deeg.
* Smelt hiervoor de overgebleven chocolade met de boter in een kom boven een pan kokend water.
* Klop in een andere kom de eiwitten met de suiker stijf.
* Schep het dooiermengel door het afgekoelde chocoladebotermengsel en voeg de amandelen en de bloem toe.
* Spatel er tot slot voorzichtig het eiwit door. Neem de vormpjes uit de koelkast en vul ze met een schepje van het deeg en duw er vervolgens een klontje bevroren koffie-chocolademix in.
* Dek dat af met het overgebleven deeg, zodat het ijs volledig is bedekt.
* Bak ze in 18-20 minuten in de voorverwarmde oven en haal ze heel voorzichtig uit de oven. Serveer ze onmiddellijk, bestrooid met de hazelnoten. Tussendoor de oven niet openen, aangezien ze dan inzakken!
Opmerkingen
Heerlijk als toetje!
Je kunt het deeg ook van tevoren maken, je moet alleen het eiwit dan nog op het laatste moment kloppen en er doorheen spatelen. Als je het deeg van tevoren maakt, zet het dan niet in de koelkast of haal het er op tijd weer uit. Het wordt anders één grote vaste massa waar je niets mee kunt (spreekt uit ervaring

Neem bij voorkeur siliconen-ijsblokjesvormpjes anders is het nog een hele kunst om de chocoladekoffieblokjes uit de vormpjes te halen (ik zou zelfs gaan prutsen met een beetje huishoudfolie in de vormpjes alvorens de chocoladekoffie erin te stoppen).