Witte tiramisu

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Witte tiramisu

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-05 20:10

Mijn vriend en ik drinken beide geen koffie, en vinden daarom de donkere laagjes van tiramisu niet lekker. In het kookboek van Nigella Lawson (de columniste van Vogue, erg lekkere recepten!) vond ik een recept voor witte tiramisu. Onder het motto "een beetje van mezelf en een beetje van Nigella" heb ik er met kerst een in elkaar gezet. Hier het recept:

Benodigdheden:
meringues, zelf gemaakt -> 2 eiwitten en 120g fijne kristalsuiker

2 eieren, gesplitst
100 g fijne kristalsuiker
500g mascarpone
witte rum, bijv Bacardi
volle melk
18 savoiardi (Italiaanse delicatessenwinkel) of een pak lange vingers.

*maak de meringues:
meingues maak je in een verhouding van 1 eiwit tot 60 g suiker, je kunt de hoeveelheid dus aanpassen naar wat je lekker vind.

Verwarm de oven op de laagste temperatuur, 140°C of gasoven stand 1. Klop de eiwitten stijf, als je de klopper uit het mengsel haalt moeten de pieken stijf overeind blijven staan. Klop er de helft van de suiker doorheen. De rest van de suiker spatel je er met een metalen lepel doorheen.

Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Spuit de meringues op de plaat. Ik vul de spuitzak door hem in een recht glas te zetten. Vul hem steeds maar tot de helft, anders heb je ontploffingsgevaar.

De meringues gaan ong 40 min in de oven. Ze zijn klaar als ze stevig aanvoelen (til er eentje op om de onderkant te voelen. In een klein oventje of combi magnetron gaan ze veel sneller, let daar op! Als je barsten wilt voorkomen kun je ze het beste in de oven laten afkoelen.

Houd er een paar achter voor de versiering en verkruimel de rest.

*het mascarponemengsel:
klop de eidooiers en de suiker tot een bleek mousse-achtig mengsel. Spatel er geleidelijk de mascarpone door. Klop tot een homogene massa. Klop 1 eiwit stijf (het andere gebruik je niet) en spatel het door het mascarponemengsel.

*de koekjes
Savoiardi zijn de krijgen in een Italiaanse delicatessenwinkel. Ze zijn wat langer en breder dan lange vingers, en zonder suiker. Lange vingers doen het ook prima, al worden die wat soppiger.
Vul een diep bord met volle melk en een flinke scheut rum naar smaak. Wentel de koekjes er kort doorheen, ze moeten niet te zacht worden.

*bouwen:
Leg een laag gewentelde koekjes in een 10cm diepe schaal. Spreid er een 3e van het mascarponemengsel overheen. De volgende laag is van de gekruimelde meringues. Wentel de rest van de koekjes door de melk/rum en bouw de volgende laag. Spreid de helft van het overgebleven mascarponemengsel erop en bewaar het laatste beetje tot het opdienen.

Laat de tiramisu opstijven in de koelkast. Voor het opdienen spreid je de laatste mascarpone erop en versier evt met enkele meringues. Serveer er verse aardbeien bij.

Je kunt het rustig een dag of 2 bewaren, maar niet veel langer, gezien de rauwe eieren. Er is ook een recept met slagroom en vla, maar dat smaakt niet half zo goed als die met eieren.

NeedjeJarig

Berichten: 19275
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-05 20:15

Lijkt me lekker. Ik ga m maar ff uitprinten....

Anoniem

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-05 20:20

Het lijkt meer werk dan het is. Je kunt ook schuimpjes kopen, maar ik kon ze alleen vinden met amandelschaafsel erop, en zelf maken is eigenlijk de moeite niet.

Anoniem

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-05 22:10

Uit welk kookboek van Lawson heb je hem gehaald? Heb zelf dat van een goddelijke huisvrouw beneden liggen. Als het daarin staat kan ik m wel eens aan mijn moeder laten zien, die is gek van tiramisu

Samantha_

Berichten: 11710
Geregistreerd: 20-12-02

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-05 22:43

Hmm klinkt erg lekker, misschien maak ik het ook wel eens.

OemmiejO
Berichten: 14218
Geregistreerd: 29-07-05

Re: Witte tiramisu

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-05 00:32

Oew, klinkt lekker.
Ik ga het mss ook wel proberen. (heeft toch vakantie )

Lisanne1

Berichten: 2205
Geregistreerd: 25-04-04
Woonplaats: Usselo -->> Enschede

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-05 11:14

Klinkt echt lekker .

Anoniem

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-06 08:39

@maya: deze staat in "how to cook".

Nigella gebruikt 90g suiker tegen 325 g mascarpone. Ik vind hem dan wel érg zoet worden dus ik heb die verhouding iets aangepast. Nigella raad ook savoiardi aan ipv lange vingers. Dat is idd lekkerder, maar ik kan er hier niet aankomen dus heb het nu met lange vingers (waar dus ook weer suiker op zit) gemaakt.

Anoniem

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-06 14:17

Bedankt voor je tip Zal het onthouden als ik weer jarig ben

Justy

Berichten: 31631
Geregistreerd: 26-02-04
Woonplaats: Waar het altijd vakantie is

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 00:05

Het klinkt echt onwijs lekker! Ik drink ook geen koffie dus ik ga 'm zeker uitprinten.

Odess

Berichten: 2827
Geregistreerd: 28-05-04
Woonplaats: Overijssel

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-06 15:33

Oe nice! Mijn moeder maakt regelmatig tiramisu en we proberen ook te varieren, ik wil em wel eens proberen!

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-06 13:41

Klinkt goed! Misschien binnenkort maar eens diverse tiramisu's maken en heeel veel mensen uitnodigen (gewone, deze en pruimentiramisu: viewtopic.php?t=182341). Nu nog een goed excuus

Katja

Berichten: 42288
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-06 23:54

Djeez, was ik net van plan om een weekend zonder zoetigheid door te brengen lees ik dit.

Klinkt helemaal geweldig ik ga morgen maar eens op zoek naar savoiardi.

Evaa_
Berichten: 2487
Geregistreerd: 04-10-05

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-06 23:56

Klinkt lekker , ik vind dat onderste laagje van tiramisu ook nooit lekker, dit ga ik zeker eens aan me moeder laten zien!!

mel_kreeft

Berichten: 755
Geregistreerd: 26-01-04
Woonplaats: Warwick University (en in de vakanties in Sassenheim)

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-06 18:17

yum, vind de koffie smaak normaal ook lekker, maar dit klinkt inderdaad ook erg lekker!

Djuukiej

Berichten: 1969
Geregistreerd: 05-06-05
Woonplaats: Leiden

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-06 02:23

Tiramisu Ruleert

Katja

Berichten: 42288
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-06 13:01

Ik heb het gisteren gemaakt en het was heel erg lekker. Had het eerlijk gezegd niet meer verwacht toen ik er aanmaal mee bezig was want ik vond de creme niet echt lekker, de schuimpjes niet echt lekker en de geweekte lange vingers al helemaal niet met voorproeven. De combinatie is echter super en ik ga het zeker nog een keer maken. Heeft iemand nog een goede tip om het eerste stuk er ook netjes uit te krijgen?

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-06 13:16

katja, je zou de vorm met huishoudfolie kunnen bekleden en de tiramisu dan kunnen storten op een andere schaal, dan pel je het huishoudfolie er zo vanaf en zou het er netjes uit moeten zien.

Katja

Berichten: 42288
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-06 11:01

Ik ga binnenkort eens een poging wagen. Op verzoek moet ik deze snel nog een keer maken dus dan ga ik eens met de huishoudfolie aan de slag.