Ik zou het je met alle plezier willen geven, maar ik maak die ouderwetse snert altijd een beetje op het gevoel 
'k Zal eens een poging doen:
Neem een pak spliterwten of (geweekte) hele groene erwten.
Daar voeg je ca. anderhalve liter water aan toe en je brengt het rustig aan de kook.
Op half vuur laat je de erwten garen, dit duurt een paar uur.
Let erop dat je regelmatig roert, het brandt nl. erg snel aan.
Ondertussen kun je alvast in een aparte pan het vlees klaarmaken.
Ik neem altijd een pakje schouderkarbonades en een pakje speklapjes.
Die kook je en je voegt er een paar bouillontabletten aan toe.
Daarna af laten koelen en het vlees snijden, de bouillon kun je straks bij de erwten voegen.
Als de erwten gaar zijn voeg je flink wat groenten toe.
Ik neem altijd een bos selderij, een zak prei, ca. 4 winterwortels en 2 kleine pakjes grove soepgroenten.
Doe er nog wat bouillon bij die je nog over hebt van het vlees.
Het gesneden vlees kun je er ook al bij doen.
En vergeet je Hema rookworst natuurlijk niet 
Als de groenten en de worst een half uurtje op het vuur gestaan hebben, is je erwtensoep klaar.
Nog even op smaak maken met wat extra bouillon (veel proeven
).
Als je hem de volgende dag op gaat eten dan heb je een overheerlijke snert !