Aardappels schillen

Moderators: Nadia, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
lageveld

Berichten: 3370
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Lähden

Aardappels schillen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-04 18:19

Ik zag gisteren op tv een kok op een schip aardappels klaarmaken. Die werden gewoon gewassen en niet geschild volgens mij.

Hoe doen jullie dat gewoonlijk, want ik schrok net best wel een beetje toen ik nawoog wat ik eigenlijk weggooide na het schillen. Had toevallig net een keukenweegschaal bij de hand en ik dacht.. ach.. laat ik eens kijken.

Ruim een kg (al geschilde) aardappels en de schillen wogen bijna 400 gram.
Ik geef toe dat ik in een wat rigoureuze bui was Lachen maar toch Haha!


Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-04 19:52

Dunschiller, waardoor je dunne reepjes er snel af jast Haha! Thuis-thuis gewoon met de hand, want dan krijgen de koeien en ganzen ze Haha!

manzano

Berichten: 17683
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 08:09

Ik schil altijd met een dunschiller, want anders blijft er weinig aardappel over Knipoog. En dan valt het idd best mee.

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 08:11

Als de schil netjes is, dan eet ik de aardappel gewoon met schil. Anders gebruik ik een dunschiller.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

Natalie

Berichten: 4331
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Alken (België) (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 09:15

Ik schil ze gewoon met een mesje... Ben er in getraind om ze dun te schillen met mesje Haha! (vroeger nogal veel geholpen met 't aardappels schillen in een keuken waar voor 20 moest gekookt worden)

Sommigen maken het leven mooier, gewoon door er te zijn...
30-05-2007 Annelies
20-02-2009 Daan

Liselot

Berichten: 29002
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 09:17

idd gewoon een dunschiller... aardappels met de schil er nog aan vind ik niet lekker

Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, VVDD

Berichten: 20278
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 18:02

ze koken ze met de schil, en dan op je bord dien je de schil eraf te halen Clown
sommige eten ze met schil en al, kwestie van smaak
hier schillen we ze op voorhand, al eet ik zelf geen/weinig

specialized saddle te koop, buitenkans!
http://www.bokt.nl/markt/ad/424512/spec ... zwart-zgan

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 94856
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 21:39

Als ik aardappels schil, dan doe ik dat met een gewoon keukenmesje.

Aardappels in de schil koken is trouwens ook heel lekker hoor Lageveld, dat moet je echt eens proberen
Goed wassen en evt. wat schoonboenen en dan ca. 20 minuten koken.
Je kunt ze ook nog even onder de grill leggen zodat er een lekker korstje op komt.
Met een sausje erbij (creme fraiche met wat bieslook en peper en zout *LOL*).

Ook lekker om ze te bakken of er dikke frieten van te maken Vingers aflikken

It's not easy being green *** Kermit ***

lageveld

Berichten: 3370
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Lähden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-04 23:13

Koken in de schil was ik ook wel een poosje enthousiast over, maar hangt ook van het soort aardappel af. Moeten wel behoorlijk glad zijn dan toch en een beetje behoorlijk schoon te maken. Ben niet kapot van zand in mijn eten Lachen Verder vind ik dat aardappels in de schil gekookt weinig zout op nemen en nogal flauw blijven.

En wat heeft "in de schil" met bakken en dikke frieten te maken ?

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 94856
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 10:33

Ongeschilde aardappels nemen inderdaad minder zout op, daar heb je helemaal gelijk in
Het helpt als je wat gaatjes in de schil prikt en wat meer zout aan het kookwater toevoegt.

Nog even over het bakken en dikke frieten *LOL*
Als je gekookte aardappels in de schil over hebt, dan is het echt heel lekker om deze later te bakken.
Van ongeschilde aardappels kun je ook frietjes snijden, dan krijg je een soort 'oerfrieten' die erg lekker zijn.
Dus eigenlijk zijn het nog wat variaties op de gekookte ongeschilde aardappel Knipoog

It's not easy being green *** Kermit ***

Imker

Berichten: 17287
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 13:32

Idd met een dunschiller, anders snij ik gelijk in mijn vingers.... Blond

Achilles Spr. B+20 Dr. L1+21 L2+17 M1+2!!
Olivius Dr. L2+15 M1+13, M2+15, Z1+10, Z2+2, promotie naar P-paard!!!

nanka

Berichten: 3373
Geregistreerd: 18-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 19:31

lang leve de dunschiller...hihihi
ik gebruik dus ook een dunschiller. soms probeer ik het wel eens met een gewoon aardappelmesje, maar dat lukt me nog steeds niet.

Anoek - Isa - Sep

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 20:28

Als je ze eerst kookt kan je de velletjes er zo afhalen, is ook nog een stuk gezonder, want de meeste vitamines zitten vlak onder de schil.

Nienke

Berichten: 3205
Geregistreerd: 01-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-04 20:29

Bij de meeste groenteboeren hebben ze wel een machine staan waarmee ze de schil er zó af halen, hoe dat precies werkt snap ik nog steeds niet, maar het is wel héél handig (zeker als je voor 35 personen gaat koken Schijnheilig)

Look. A petrol station, the natural home territory of the Ford GT. And there it is, at the watering hole, drinking its fill. For the forty-seventh time today.

lageveld

Berichten: 3370
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Lähden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-04 23:09

Nienke schreef:
Bij de meeste groenteboeren hebben ze wel een machine staan waarmee ze de schil er zó af halen, hoe dat precies werkt snap ik nog steeds niet, maar het is wel héél handig (zeker als je voor 35 personen gaat koken Schijnheilig)


Ja, dat heet schrappen Lachen en dat werkt best bij nieuwe aardappelen, maar ook daarna moet er vlg mij dan nog gepit worden.

Overigens: "ik had een dunschiller waar ik aardig aan gewend was"
Dat ding vloog aan barrels en ik dacht: ik koop een nieuwe. Nou ...mooi niet, kan het nergens vinden.
Lukt inmiddels aardig met een gewoon mesje. Je moet toch wat he:D

manzano

Berichten: 17683
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Vleuten

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 09:21

In elke normale supermarkt verkopen ze dunschillers hoor. Meestal zo'n hoekje met non-food. Daar hangen ze meestal wel bij, net als kurkentrekkers enzo.

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 11:35

In Australie eten ze ook gefrituurde aardappelschillen. Dus mocht je nu hele dikke schillen hebben... dan is dat een optie!

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

lageveld

Berichten: 3370
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Lähden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-04 15:23

Ik heb er wel weer eentje gekocht bij een supermarkt maar daar kan ik slecht mee overweg. Dan gaat het nog beter met een mesje Lachen ach ja... alles went.

Dat is een superidee Jennygirl !! Haha! Alleen nog even mijn andere huishoudelijke probleempje oplossen (het mandje van de friteuse) en dat topic is inmiddels zelfs vehuisd naar AM dus heel bokt buigt zich erover Lachen

Dat kan dus ook niet meer misgaan !

Nienke

Berichten: 3205
Geregistreerd: 01-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-04 15:26

Ik hoorde laatst van iemand dat de enige goede dunschiller die ze kon vinden bij de xenos vandaan kwam, dus misschien moet je daar even gaan kijken?

Look. A petrol station, the natural home territory of the Ford GT. And there it is, at the watering hole, drinking its fill. For the forty-seventh time today.

Sorane
Berichten: 9836
Geregistreerd: 14-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-04 10:49

Ik gebruik gewoon een aardappelmesje. Ik schil altijd netjes het schilletje eraf, nooit van die dikke hompen.

Oja voor de dunschiller-freaks onder ons. Een kaasschaaf werkt ook goed. Daar schil ik mijn komkommers mee Haha!

Die gewone dunschillers daar kan ik dus echt niet mee omgaan. Dan schil ik een hoop behalve het gene wat geschilt moet worden. Dat kan een dure grap worden al die pleisters iedere dag.

Tegenwoordig koop ik steeds vaker luie-wijven-aardappels. Met andere woorden kant en klaar geschilt en gesneden in een zakje Schijnheilig Bloos

iwayalover

Berichten: 7755
Geregistreerd: 02-02-03
Woonplaats: Boxmeer(Noord-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-04 16:52

Wij gebruiken ook altijd een dunschiller om aardappels te schillen.

In spanje waar ik 5 weken gewerkt heb schilden ze jonge aardappels nooit. Gewoon het zand eraf wassen en koken en dan kon je het velletje (schil) die dan heel dun was er zo af trekken. Dan gooi je dus echt bijna niks weg.

.

promiss

Berichten: 2723
Geregistreerd: 09-11-03
Woonplaats: ( Zeeuws Vlaanderen )

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 18:15

wij gebruiken ook altijd een dun schiller
dan gooi je idd bijna niks weg!

Amigo...You're Always On My Mind....

Hardcore For Life
17 - 12 - 2005 Nightmare!!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-04 19:12

Ik gebruik ook altijd een dunschiller, maar ik red het ook met een gewoon (scherp!!) mesje. Van die stompe dingen werken van geen kant.
Toen ik op school zat gooiden we de aardappelen altijd in een soortemet schrapmachine. Een soortemet droogtrommel met ruwe kanten en veel water. Maar goed, dat was groot-verbruik Knipoog

Amberto

Berichten: 1593
Geregistreerd: 28-01-04
Woonplaats: Haarlem!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-04 09:14

De beste dunschillers zijn van die "ouderwetse"... helemaal zonder plastic, gewoon een stalen schillertje Lachen Werken perfect, neem je je vingers tenminste niet mee *LOL*

Der Ellmauer Dancing Queen

lageveld

Berichten: 3370
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Lähden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-04 22:45

Amberto schreef:
De beste dunschillers zijn van die "ouderwetse"... helemaal zonder plastic, gewoon een stalen schillertje Lachen Werken perfect, neem je je vingers tenminste niet mee *LOL*


Die had ik dus volgens mij ook, gewoon met zo'n "wiebelend" schilstukje waardoor je zowel naar je toe als van je af kunt schillen. Ik was dus mooi gewend om van me af te schillen en dat ging prima.
De nieuwe die ik heb is er blijkbaar voor rechtshandige mensen en linkshandige. Ik ben rechts, maar dan moet ik naar me toe schillen. Om hetzelfde effect te bereiken zou ik dus als rechtshandige een schiller voor een linkshandige moeten hebben, maar die ben ik nog niet tegen gekomen. Bovendien begint het inmiddels aardig te wennen.

Kan iemand dit nog volgen ? Ik vrees het ergste Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Inney, lovelanga, magli, PlantsTho en 48 bezoekers