Bokt.nl • Grootmoeders bakrecepten?
Pagina 1 van de 2

Grootmoeders bakrecepten?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-04 13:51
door Anoniem
Wat vinden jullie met name recepten uit "grootmoeders tijd" wat zette of zet jouw oma's op tafel bij de koffie?

Ik bak graag, maar wil weer eens de andere kant op, dingen die je niet zo vaak meer ziet of krijgt gaan bakken en uitproberen enzo Lachen Oublies heb ik al eens gedaan, maar zoek nog meer van die "oude" baksels. Mijn oma's komen niet verder dan de standaard taarten, gemarmerde tulbands en oliebollen... En ik wil weer eens wát anders

Moet toch ergens inspiratie vandaan halen Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-09-04 01:38
door lageveld
Mijn oma's zijn al geruime tijd de pijp uit, maar tja... bij de koffie ??? Ik herinner me niet meer dan gewoon cake. Mijn moeder maakt het ook wel eens, en tja.. die is (o.a. dankzij mij) ook al geruime tijd oma, dus dat telt vast ook wel Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-04 16:26
door Amberto
Mijn oma maakt altijd een bepaald soort koekjes.. heel lekker! en wat ook lekker is zijn kletskoppen! Misschien heeft je moeder nog wel het grote wannee- huishoudschoolboek liggen. Daar staan heel veel ouderwetse en nieuwerwetse recepten in (en heel nuttig hoe je bijv. andijviestamppot maakt, want je moet als moderne huisvrouw natuurlijk op alles voorbereid zijn! Knipoog)

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-04 16:33
door Anoniem
Mijn ma heeft nooit op de huishoudschool gezeten...

Het grote Wannee - huishoudschoolboek, is dat de titel? Dan ga ik daar eens naar op zoek Lachen

Kletskoppen zijn idd lekker, kan ik zelf ook wel eens proberen te maken. Dank je!

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-09-04 08:46
door Amberto
Mijn moeder ook niet, maar ik geloof dat bijna alle vrouwen dat boek hebben! Ik Wil em later ook van haar overnemen, echt een superhandig boek. Het is rood en er staan tekeningen op van kommen enzo... heel erg "hip"...
Het heet CJ Wannee Kookboek
ISBN:9023002261

Waarschijnlijk heeft iig één moeder in je omgeving hem wel! Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-09-04 09:18
door Anoniem
Hartstikke bedankt, dat zoekt wat makkelijker Ik denk dat het boek me wel bekend voorkomt in de zin, van wel eens gezien te hebben Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 13:54
door WendyBZ
Wij maken nog altijd elk jaar rolletjes volgens het recept van mijn oma (of haar moeder geloof ik). In de loop van de jaren is het vrijwel hetzelfde gebleven. Quote: Een pak suiker min een kopje. Lekker logisch koken, je hoeft niets af te wegen Schijnheilig

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 16:52
door Duhelo
wkoekoek: en wat is de rest van het recept? Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 17:03
door WendyBZ
Een heleboel boter, een heleboel suiker, een lading vanillesuiker en wat meel. Vingers aflikken

Kan het wel een keer pb-en als je wil Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 18:00
door Anoniem
Wil je het niet hier neerzetten? Hebben meer mensen er wellicht wat aan Lachen Het klinkt wel nogal machtig gezien de ingrediënten...

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 19:59
door WendyBZ
Valt mee hoor, je krijgt het wel weg, het beslag zeker Vingers aflikken Is niet goed voor de lijn Schijnheilig Het is gewoon water, daar doe je (veel) suiker in en zakjes vanille. Dan gesmolten boter en veel roeren. Bereid je voor op spierpijn in je armen Scheve mond en dan een nacht laten staan.

Officieel zijn het nieuwjaarsrolletjes, je bakt ze in november/december. Maar dat is het alweer bijna Haha! (de pepernoten liggen immers ook alweer in de winkel...)

Ik zal hem overtypen en hier neerzetten

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 20:12
door Duhelo
héhé, bedankt
moet je dat dan na die nacht ook nog bakken?
en mag het met een mixer?
ik ben allergisch aan spierpijn Schijnheilig

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 20:17
door Anoniem
Bedankt dat je het wil overtypen, ben benieuwd!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 20:33
door Genee
Grootmoedersrecepten zijn zooooow lekker, mijn oma maakt de lekkerste appeltaart van de wereld, en ze maakt ook nog wel eens (verrukkelijke) monchou-taart met verse kersen..kletskoppen zijn leuk om te maken..Maar best wel moeilijk..welk recept gebuiken jullie?

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-09-04 21:05
door WendyBZ
dutske schreef:
héhé, bedankt
moet je dat dan na die nacht ook nog bakken?
en mag het met een mixer?
ik ben allergisch aan spierpijn Schijnheilig


Dan moet je het na die nacht ook nog bakken ja Haha! Ken je die rolletjes van Vegter? (geel met roze verpakking geloof ik, zitten altijd in kerstpakketten) Zo worden ze, maar dan lekker Tong uitsteken

Wij roeren het altijd met een (hoe heet zo'n ding nou, in het engels heet het een whisk... ik weet het echt niet meer Scheve mond ) Want wij zijn old-school Nagelbijten / Gniffelen . Maar volgens mij kan het ook best met een mixer

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-09-04 14:17
door Solvej
Bij mijn oma kwam regelmatig wat deens op tafel. Zelf (illegaal Bloos! ) geplukte paddenstoelen gerechten, zelfgemaakte tonijnsalade (die ik inmiddels ook zelf kan maken ), zelfgemaakte rijstepap, Deense bier pap etc. etc.

Bij mijn Nederlandse oma kwamen er wafels of koekjes op tafel. Maar mijn opa maakte nog regelmatig zelf van alles tot het niet meer ging.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-09-04 16:03
door Jennygirl
wkoekoek schreef:
Wij roeren het altijd met een (hoe heet zo'n ding nou, in het engels heet het een whisk... ik weet het echt niet meer Scheve mond )
Garde Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-09-04 17:00
door Duhelo
wkoekoek schreef:
Dan moet je het na die nacht ook nog bakken ja Haha! Ken je die rolletjes van Vegter? (geel met roze verpakking geloof ik, zitten altijd in kerstpakketten) Zo worden ze, maar dan lekker Tong uitsteken

Wij roeren het altijd met een (hoe heet zo'n ding nou, in het engels heet het een whisk... ik weet het echt niet meer Scheve mond ) Want wij zijn old-school Nagelbijten / Gniffelen . Maar volgens mij kan het ook best met een mixer

ja, ik kan niet goed koken, kan enkel appeltaart bakken Haha!
die rolletjes ken ik niet, maar ik ga het als ik het eens maak drect zien hé Haha!
met mixer bedoelde ik eigenlijk een klopper
3 in 1,klopper, deegmenger en staafmixer
daar zegge nwij gewoon mixer tegen alledrie
*belgje Haha! *
margoed, terug ontopic Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-04 19:48
door Duhelo
En, heb je het recept Haha!
*nee, ik ben niet ongeduldig Schijnheilig *

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-09-04 09:25
door Anoniem
Mijn oma bakte altijd appeltaart. En die was toch echt veel lekkerder dan de appeltaart van de bakker. Oma was altijd heel royaal met de kaneel en suiker.

Verder weet ik nog wel dat oma altijd suddervlees had en pudding. Brrrr die pudding die lustte ik niet.

Mijn andere oma kan heel goed Surinaams koken. Ze maakte zo'n gerecht met kool en rijst: Moksalesi dacht ik dat het heette. Verder maakte ze vaak forel voor me. En ze nam ons ook vaak mee uit eten naar de Bistro, en dat was in 1977 heel wat bijzonders Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-09-04 10:07
door WendyBZ
ok hier komt ie dan: Schijnheilig

(dit is voor ongeveer 200 rolletjes)
2 pakken meel
2 pakken suiker; 2 kopjes eraf
5 pakjes vanillesuiker
snufje zout
2 pakjes boter; elk 2 streepjes eraf
6 eieren
1 liter water
theelepel kaneel

Boter smelten en koud laten worden. Doe de liter water in een grote pan en smelt de suiker en daarna de vanillesuiker erdoor. Daarna een voor een de eieren erdoor roeren. Daarna: zout erdoor, kaneel erdoor, boter erdoor en als laatste het meel. Goed doorroeren, er mogen geen klontjes in zitten. Een nacht laten staan is het beste. Dan de volgende ochtend weer doorroeren en eventueel nog wat water erdoor als het te dik is.

Succes en eet smakelijk Vingers aflikken

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-09-04 17:22
door Duhelo
wkoekoek schreef:
ok hier komt ie dan: Schijnheilig

(dit is voor ongeveer 200 rolletjes)
2 pakken meel (van 1 kilo?)
2 pakken suiker; 2 kopjes eraf (ook van 1 kilo?)
5 pakjes vanillesuiker
snufje zout
2 pakjes boter; elk 2 streepjes eraf(welke boter+hoe groot zijn die pakjes?)6 eieren
1 liter water
theelepel kaneel

Boter smelten en koud laten worden. Doe de liter water in een grote pan en smelt de suiker en daarna de vanillesuiker erdoor. Daarna een voor een de eieren erdoor roeren. Daarna: zout erdoor, kaneel erdoor, boter erdoor en als laatste het meel. Goed doorroeren, er mogen geen klontjes in zitten. Een nacht laten staan is het beste. Dan de volgende ochtend weer doorroeren en eventueel nog wat water erdoor als het te dik is.

Succes en eet smakelijk Vingers aflikken

hoe lang en hoe warm bakken?
ps: sorry dak zoveel vraag, maar ik moet het precies weten, want anderes mislukt het gegarandeerd Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-09-04 18:13
door WendyBZ
Pakken meel zijn denk ik een halve kilo. Er stond 2 p meel op, dus dan kan het ook 2 pond zijn

Roomboter, ik geloof dat die pakjes iets van 250gr zijn, en staan streepjes op, je haalt er dan geloof ik 1/5 vanaf.

Je bakt ze in een wafelijzer, je hoeft maar een eetlepel op de plaat te doen en vervolgens het ijzer dicht. Het is even uitproberen, maar ze moeten goudbruin worden, ietsje donkerder mag ook. Eraf halen en om een stokje rollen. Twee keer dubbelvouwen kan ook

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-09-04 18:42
door Anoniem
Dat zijn Oublies! Dat heb ik al eens geprutst, is een behoorlijk rotwerk, en daar moet je een speciaal ijzer voor hebben, namelijk zo'n ouderwetse, want met zo'n nieuwe worden ze veel te dik, en kan je ze toch niet oprollen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-09-04 19:13
door WendyBZ
Nee hoor, geen oublies Tenminste de oublies die ik ken zijn veel te groot, en volgens mij is dat ook ander beslag... Verward