Beter brood uit de broodmachine

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
julke

Berichten: 283
Geregistreerd: 29-04-01
Woonplaats: roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 10:28

met broodverbeteraar van de boerenbond, Welkoop, die groene verpakking, krijg je een heel goed resultaat. Vijf kleine schepjes op 500gr. meel. Als je het brood voor de laatste rijzing eruithaalt, ff doorkneed, op ingevetbakblik van de oven legt , 50 minuten laten rijzen op 50 graden en dan 1 uur afbakt op 180 hetelucht-200 gewone oven, krijg je een heerlijk (ambachtelijk haha) brood.

tip voor degenen die dicht bij duitsland wonen bij de LIDL en ALDI complete broodmix 1 kilo, verschillende smaken, oa zonnebloempitten, vital, mehrkorn, etc, voor 0.79 cent heb je 2 broden. Moet je eens vergelijken met de kant- en klare mix van koopmans. Deze mixen zijn echt goed, en kan je ook heeeeeerlijk combineren.

tip. maak eens een karrewiel van bijv. meergranen, verdeel voor de 2 de rijzing het deeg in 8 gelijke porties, maak er bolletjes van, een in het midden, de rest eromheen met kleine tussenruimte, bestijk ze met water (knapperig korstje) en bestrooi ze dan met mengsel van zonnebloem en pijnboompitten. Oven instellen op 50 graden, ongeveer 50 minuten laten rijzen, dan 10 minuten bakken op 200-220 graden (afh. van oventype) dan terug naar 180-200 graden, 20 minuten. succes verzekerd!!! leeft bij ons niet zo lang helaas.

julke

Berichten: 283
Geregistreerd: 29-04-01
Woonplaats: roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 10:37

nog een lekker recept:

500 gr. volkorenmix kant en klaar
2 gr. extra gist
1 eetl. olie
1 eetl honing
eetlepel kummel
150 gr. magere spekblokjes uitgebakken en afgekoeld
300 ml melk
150 gr. huttenkase

doe de melk in de machine
meng het meel met de gist, voeg dan de kummel , de huttenkase toe,olie en honing (kan ook suiker zijn 1 eetl) toe.
voeg bij de piep de spekblokjes met het vet toe

voor de laatste rijzing brood op ingevet bakblik, vormen en 60 minuten laten narijzen, dan oven op 180-200 graden, brood bestrooien met meel, en 1 uur afbakken.

je kunt ook ipv kant en klare mix 300 gr. bloem en 200 gr. volkorenbloem nemen, je moet dan meeer gist toevoegen, volgens het recept 42 gr. verse gist, dat zou ongeveer 20 gr. droge gist moeten zijn. Mij lijkt dit erg veel.

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 12:23

Julke is een meester broodmachinebroodbakster . Heb je probs, Julke weet wel de oplossing.

Haha!

mickey1989

Berichten: 4773
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 14:21

gewoon in een keer opeten Tong uitsteken
doe ik ook altijd Party!!

_Tiara
Berichten: 3794
Geregistreerd: 11-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-04 14:39

Bij ons is het altijd nog wel lekker, alleen die korst is best hard.
Wij hebben broodmix vand e lukas klasmer (groothandel).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 13:01

Ik heb wel eens gelezen dat je een lepeltje citroensap in het deeg moet toevoegen. Dan zou het langer houdbaar zijn en bij gebrek een citroensap volstond een paar fijngeperste vitamine c tabletjes ook.

miepmiep
Berichten: 2348
Geregistreerd: 20-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 15:27

Ik heb ook begrepen dat in brood dat in de supermarkt ligt, varkenshaar aan het deeg wordt toegevoegd om het langer vers te houden.

...dus ik weet niet of je nog ergens een varken in je achtertuin hebt staan? Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 16:09

Ha ha dat is dus voo rmij een reden om nog vaker de broodmachine te gerbuiken. Je wilt niet weten wat ze soms allemaal in brood stoppen (verenmeel en moutas bijvoorbeeld).

Katja
Blogger

Berichten: 42177
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 17:42

Ik heb altijd 9 granenbrood en dat blijft een dag of drie goed te eten.
Na het bekken afkoelen en dan in een broodtrommel.