Hoe vocht verwijderen uit gekookte groenten ?

Moderators: Nadia, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 94877
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Hoe vocht verwijderen uit gekookte groenten ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-04 11:58

Ik ben op zoek naar de gouden tip Knipoog
Als ik bijv. witlofschotel of preischotel in de oven klaarmaak, dan kook ik de groenten meestal even kort (ca. 5 a 10 minuten).
Daarna laat ik de groenten uitlekken, minimaal 1 uur.
Het lijkt dan alsof het kook vocht verdwenen is, maar nadat de groenten in de oven geschoven heb, drijft de hele boel weer in de ovenschaal.
Vooral als er bijv. aardappelpuree in dezelfde schotel zit, is het niet bepaald lekker.
Heeft iemand tips om dit te voorkomen ?


Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, VVDD

Berichten: 20281
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 12:00

euh, misschien tussen een propere keukenhanddoek leggen, en dan droogdeppen?
(zoals je met net gesneden frieten doet ?)

specialized saddle te koop, buitenkans!
http://www.bokt.nl/markt/ad/424512/spec ... zwart-zgan

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 94877
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-04 12:08

Bedankt voor de tip, Dutske.
Ik heb inderdaad al eens geprobeerd om de groenten na het koken droog te deppen met een theedoek.
Het hielp wel wat, maar eigenlijk net niet genoeg Knipoog
Ook heb ik geprobeerd om de groenten in een vergiet te doen en dan "aanstampen" zodat het vocht verdwijnt, maar ook dat helpt maar gedeeltelijk.

Boris
Berichten: 131
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 12:09

De groente niet gaar koken maar stomen, of in de magnetron garen. Beiden zonder water en dus kunnen de groente geen vocht opnemen. Overigens heb ik dit zelf niet uitgeprobeerd, maar het moet denk ik zo wel lukken.

vikki

Berichten: 14226
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 12:10

Tsja... dat is de reden waaom Simon in de oven 'in delen' het eten bereid... op 2 lagen in de oven en de kip en groente gaan op een rekje in een ovenschaal zodat het vocht in het bakje ligt en het eten droog op het rek. Haha! *edit* volgens mij is het probleem niet dat de groentes vocht op hebben kunnen nemen in de eerdere bereidwijze maar dat deze groentes van zichzelf veel vocht hebben (witlof helemaal!) Daarom leggen wij die dus op een rek/roostertje, dan kan het vocht in de ovenschaal druppen waar het rekje in staat.

Natalie

Berichten: 4331
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Alken (Belgiƫ) (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 12:34

Na het uitlekken de groenten in een theedoek wikkelen en zo nog een tijdje laten liggen zodat het vocht wat er nog in zit geabsorbeerd wordt door de theedoek.

Sommigen maken het leven mooier, gewoon door er te zijn...
30-05-2007 Annelies
20-02-2009 Daan

Kimmes

Berichten: 12806
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-04 23:18

Ik heb een magnetronschaal met een roostertje erin.Ideaal voor bv witlof;het vocht komt eronder.
Zou zo'n schaal ook niet als ovenschaal te koop zijn??

ellepel

Berichten: 37359
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 07:46

ze zijn er wel, soort plastic met gaatjes erin.
ikzelf laat het altijd uitlekken in en vergiet en dep het daarna zo goed mogelijk droog met keukenrol

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-04 08:34

Na het afgieten de pan nog even boven een vuurtje laten staan (sudderplaatje ertussen) ?

highwaykind

Berichten: 4152
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-04 19:19

Ik zeef mijn eten wel eens als ik het meer op soep vind lijken ( en ik houd niet zo van soep ).. niet erg handig met tomatensaus trouwens Knipoog

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-04 22:48

Mijn moeder stoomt het altijd,
zo blijven de smaak en voedingsstoffen ook nog eens beter behouden!

Eline

Berichten: 73118
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-04 22:50

Maar ik denk dat het grootste probleem is dat in witlof zelf ook zonder te koken nog gewoon een hoop vocht zit...

ik vind een twee lagensysteem zoals vikki beschrijft wel een oplossing

Carolinef

Berichten: 4939
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Sleeuwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 12:33

klinkt heel raar maar werkt echt, groente (sla, witlof of wat dan ook) in een schone theedoek doen, hier een zakje van maken, mee naar buiten en rondzwaaien die handel, je zult zien dat het water er letterlijk en figuurlijk vanaf vliegt!

Ubie (Brusvein) Haakon (Hisco) en Indigo (Ismo) onze 3 Fjorden musketiers!!!
http://www.bokt.nl/markt/ad/17225/rober ... o-boek-pre

highwaykind

Berichten: 4152
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-04 12:44

Het hangt er wel een beetje vanaf wat je maakt, maar couscous absorbeert ook erg veel vocht ( gaat hier dus door de spaghettisaus ) , weet niet of het met witlofschotel een geslaagde combinatie is ( hoewel er niet erg veel smaak aan zit ), maar droog wordt het er wel van Lachen

edit spelvauten Knipoog


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eliana, GoogleAdsense, xSetjeslover en 17 bezoekers