Guinevere schreef:Nog even een spinazie vraagje: kan ijzer in spinazie wel of niet door het lichaam worden opgenomen?
Ik heb altijd geleerd dat spinazie veel ijzer bevat, maar dat het lichaam het ijzer wat in spinazie zit niet zo goed opneemt... Heb het ook even opgezocht, dus zal het er eventjes bijzetten hier.
ijzeropnameIJzergehaltes in voedingsmiddelentabellen zeggen niet alles, want als het ijzer slecht wordt opgenomen heeft het lichaam er nog niets aan. De opname van ijzer is afhankelijk van de behoefte aan ijzer en van de vorm waarin ijzer in de voeding voorkomt. IJzer komt namelijk in twee vormen voor: het haemijzer en het non-haemijzer. Het haemijzer komt voor in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis en gevogelte) en is vrij stabiel, waardoor het goed wordt opgenomen. Het non-haemijzer komt voor in plantaardige voedingsmiddelen en is niet stabiel, waardoor het slechter wordt opgenomen. De opname kan echter worden beïnvloed door de samenstelling van de voeding.
Positieve invloed op ijzeropnameIJzer uit plantaardige voedingsmiddelen wordt beter opgenomen als deze worden gegeten samen met:
Vitamine C rijke producten (!) :
zoals groente en fruit. Dit is de belangrijkste stimulerende factor. Ook de vruchtenzuren (citroenzuur, appelzuur etc.) bevorderen de ijzeropname.
Alcohol met uitzondering van rode wijn.
Uiteraard is het om andere redenen weer niet wenselijk om het alcoholgebruik te vergroten, waardoor de combinatie met vitamine C-rijke producten de absolute prioriteit heeft.
Negatieve invloed op ijzeropnameIJzer uit plantaardige voedingsmiddelen wordt slechter opgenomen als deze worden gegeten samen met:
ei
oxaalzuurrijke groente zoals rabarber en spinazie. Bijvoorbeeld spinazie heeft ongeveer 2 mg ijzer per 100 gram waarvan slechts 1% (!) wordt opgenomen.
melkproducten zoals melk, karnemelk, kaas, vla, yoghurt (vanwege het calcium) · thee en rode wijn. Deze bevatten looizuur dat met non haemijzer onoplosbare complexen vormt
koffie Thee, rode wijn en koffie remmen ook nog de ijzeropname als ze een uur na de maaltijd genomen worden
losse (tarwe)zemelen
sojaproducten
Als je nog meer wil weten over ijzeropname -->
http://www.planetgreen.nl/Mindervlees.htm (komt deze informatie ook vandaan)