mayo zonder ei?

Moderators: Nadia, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

mayo zonder ei?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-02-04 18:33

Ik ben allergisch voor rauw ei.
Nu zit er in mayo altijd rauw ei.
Je vind wel wat receptjes op internet met tahoe.
Maar deze vind ik erg vies.
Weet een van jullie misschien een receptje
voor mayo en dan natuurlijk gemaakt zonder ei.


shoeffie
Berichten: 99
Geregistreerd: 17-10-03
Woonplaats: aan de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-04 20:47

Mayonaise met tahoe lijkt me inderdaad onstellend vies. Veel went met een voedselallergie weet ik uit ervaring maar er zijn grenzen.

Hier een ander poging het heet imitatie mayonaise:
8 g boter
1 eetlepel bloem
1 dl bouillion
1 eetlepel olie
1 theelepel mosterd
peper zout

Smelt de margarine voeg bloem toe en roer dit tot een roux
Onder voortdurend roeren beetje bij beetje boullion toevoegen tot het glad is en blijft
van het vuur af druppelsgewijs de olie toevoegen
azijn en mosterd er door roeren en met peper en zout op smaak maken.

Geen idee of dit te eten is, Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-02-04 21:24

jeetje wat goed van jou.
dit klinkt veel en veel smakelijker!
ik ga het uitproberen
en zodra ik het heb geproefd krijg je van me te horen wat ik er van vind.
dank je wel

shoeffie
Berichten: 99
Geregistreerd: 17-10-03
Woonplaats: aan de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-04 11:42

Uit:
het basis kookboek voor mensen met een voedsel allergie Haha!

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-02-04 12:23

Je bent fantastisch

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 16195
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-04 15:53

Het is misschien een aanrader om dat boek aan te schaffen, er staan echt heel veel recepten in en voor bijna alles wordt er ook een alternatief voor een bepaalde allergie aangegeven. Zoals bijvoorbeeld ook imitatieslagroom zonder zuivel.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man, veel xfull spullen te koop en meer

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-04 17:40

goed plan.
kun je me de titel, schrijver en misschien isbn-nummer geven?
dan kan ik kijken of ik het hier in de boekwinkel kan kopen.
en anders bestellen.
weer bedankt!

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 16195
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-04 13:44

Basiskookboek bij voedselallergie en intolerantie
Het isbn nummer is 90-410-0026-7. Ik hoop dat je het vrij gemakkelijk kan vinden in de boekhandel.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man, veel xfull spullen te koop en meer

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 16195
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-04 13:45

Oja en de schrijvers natuurlijk nog. Dat zijn Ineke van Berkel, Merian Daams en Tanja van der Horst

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man, veel xfull spullen te koop en meer

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-02-04 08:48

He dankjewel!
Ik ga opzoek.

Tessebes

Berichten: 16684
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-04 16:49

Ei in mayonaise is wel degelijk verhit en is dus niet rauw meer. Als ze er rauw ei in zouden doen, dan zou het net russische roulette worden.

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-02-04 17:49

Zo maak je mayo:
Doe het zout, peper, de mosterd, het eigeel en de azijn in een kom. Kloppen totdat het dik is.
Langzaam olie toevoegen daarbij continu flink blijven kloppen.
Als de mayonnaise dik wordt deze al roerend in een warme pot schenken waar een beetje heet water in zit. Als je de mayonnaise te dik vindt kan je er nog een beetje heet water in doen.
De soort olie bepaalt de smaak van het product.

Bedoel je dat ze het in de fabriek naderhand verhitten, om bederf tegen te gaan?
Maar daar geloof ik niet in want er zitten concerveringsmiddelen in gekochte mayo.
Je bedoelt dat je van rauwe eieren, winderig wordt?

Natalie

Berichten: 4331
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Alken (België) (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-04 18:09

Tessebes schreef:
Ei in mayonaise is wel degelijk verhit en is dus niet rauw meer. Als ze er rauw ei in zouden doen, dan zou het net russische roulette worden.


Hoe het in de massaproductie van mayo zit heb ik geen idee...
Maar als ik zelf mayonaise maak, doe ik dat nog altijd met een rauw ei zonder verhitting...
Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen dat ze bij massaproductie van mayo wel even verhitten, maar dan toch nadat de mayo gemaakt is, want een gekookt eigeel toevoegen bij de mayo Verward

Sommigen maken het leven mooier, gewoon door er te zijn...
30-05-2007 Annelies
20-02-2009 Daan

Tessebes

Berichten: 16684
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-04 11:09

texela schreef:
Bedoel je dat ze het in de fabriek naderhand verhitten, om bederf tegen te gaan?
Maar daar geloof ik niet in want er zitten concerveringsmiddelen in gekochte mayo.
Je bedoelt dat je van rauwe eieren, winderig wordt?


Ze pasteuriseren het ei, zodat bacterien dood gaan. In rauwe eieren en kip kan salmonella zitten, deze gaan dood, zodra je het produkt boven een bepaalde temperatuur verhit. Van salmonella kun je heel erg ziek worden en bepaalde mensen kunnen er zelfs aan overlijden, denk aan ouderen, kinderen en zieke mensen.
Voor restaurants e.d. zijn er pakken gepasteuriseerd eiwit/geel en hele eieren ze koop. Het is niet meer toegestaan de rauwe versie hiervan te verwerken in produkten die verder niet meer verhit worden, zoals mayonaise.

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-04 23:25

he dat is erg goed opgemerkt, zo had ik er nog niet over na gedacht.

Tessebes

Berichten: 16684
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-04 10:12

texela schreef:
he dat is erg goed opgemerkt, zo had ik er nog niet over na gedacht.


Ja, zo af en toe heb ik wel eens een ingeving. Tong uitsteken


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Sheran en 50 bezoekers