Bokt.nl • Wat voor saus bij struisvogel biefstuk?
Pagina 1 van de 1

Wat voor saus bij struisvogel biefstuk?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 17:01
door Katja
Ik heb voor oudjaar struisvogel op het menu staan. Was in de aanbieding bij de AH en lang genoeg houdbaar dus mee in het mandje.
Maar nu weet ik eigenlijk niet zo goed wat voor saus ik erbij moet serveren. Meestal maak ik bij wild een portsaus maar dat is misschien niet zo lekker omdat struisvogel van zichzelf al wat zoetig is.
Iemand een goede tip???

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 17:06
door Elles
Ik kijk nu even in mijn sauzenboekje of er iets over struisvogel instaat....

Euhhh... er staat niks over struisvogel, maar als je het kunt vergelijken met konijn, kalfs- of varkensvlees, zou je mosterdsaus kunnen proberen. Of anders een tomatensaus van verse tomaten?

Of heb je anders hier iets aan? (van internet geplukt Knipoog )

struisvogel tournedos met knoflook

30-60 minuten
Ingrediënten:
* 4 struisvogel filets of tournedos
* 1 espresso kopje Cabernet rouge
* 2 eetlepels ketjap manis
* 1 klein blikje gepelde tomaten
* 3 uien
* 10 knoflooktenen met gemalen gember
* 1 theelepel suiker
* 1 laurierblad

Bereidingswijze: Verhit de olie in de pan en voeg alle ingrediënten, behalve de struisvogel - filet of tournedos, toe. Zet dit mengsel even aan in de pan, en laat het vervolgens afkoelen. Maak er vervolgens een dunne saus van in een keukenmachine. Plaats de struisvogelfilets of tournados in een ovenvaste schaal en bedek deze met de saus. Doe dit geheel vervolgens in een voorverwarmde oven op 150 graden gedurende één uur. Na dertig minuten de struisvogel omdraaien.
Serveertips: Lekker met pandanrijst en haricots verts.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 17:21
door Anoniem
Champinonsaus, pepersaus, jachtsaus...
Het ligt ook een beetje aan de groente die je erbij kiest, vind ik.
Bij "lichte" groente (sla, sperzieboontjes enz.) zou ik voor een wat lichtere saus gaan zoals een roomsaus.
Bij "zwaardere" groente (kool, spruitjes enz.) passen de wat steviger sauzen zoals jachtsaus.
De struisvogel kan het allebei hebben, ligt een beetje aan hoe je hem klaarmaakt.

Eet smakelijk...

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 18:08
door Lennon
Een gewone vleesjus kan ook lekker zijn bij struisvogel...

En voor de rest sluit ik me bij Marreke aan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 21:04
door Anoniem
Rode wijn sausje past er erg lekker bij.
Maar persoonlijk vind ik een paddestoelensaus er ook erg lekker bij (maar da's logisch, ik ben verslaafd aan paddestoelen, ik zou de hond van de buren nog opeten als er maar paddestoelen op lagen Haha! ) of een lekkere pepersaus. Lekker hoor!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 22:53
door lageveld
Sonja schreef:
Rode wijn sausje past er erg lekker bij.
Maar persoonlijk vind ik een paddestoelensaus er ook erg lekker bij (maar da's logisch, ik ben verslaafd aan paddestoelen, ik zou de hond van de buren nog opeten als er maar paddestoelen op lagen Haha! ) of een lekkere pepersaus. Lekker hoor!


Vandaar dat ik op de holterberg de laatste tijd zo weinig paddestoelen tegenkom !!! Haha! Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-03 23:56
door Banjer
niet specifiek voor struisvogel ofzo, maar ik gooi overal WHISKEY COCKTAIL SAUS overheen.... die ranzige zalmkleurige saus die over de hamburgers van "Smullers" heen zit, en over de Big Macs... YUM!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 01:22
door Anne_GTI
Lekker kerriesausje lijkt me ook wel lekker. Eventueel met annanas erdoor. (hawaiisausje)

Of roguefortsaus, maar dat lust ik vrijwel overal bij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 02:19
door Jantien
En misschien wat exotischer dan de al gedane opmerkingen: een bramensaus?
Benodigdheden hier voor (voor 2 pers):
150 gr bramen
2 eetlepels sinaasappellikeur
1,5 dl bramensap
1 dl slagroom
Aan de jus (of een deel van de jus, wat minder vet) van de struisvogel (vlees moet je dus even ergens anders warm houden) voeg je toe:
de sinaasappellikeur, bramensap en slagroom (of een minder vette variant) toe.
Alles door elkaar roeren en op een hoog vuur laten inkoken tot ong de helft over is. Dan de bramen aan de saus toevoegen, deze even mee laten opwarmen,

direct serveren, met de struisvogel Vork

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 02:32
door Anoniem
Geen saus. Als je een kwalitatief goed stukje vlees hebt, zou ik juist geen saus gebruiken. Zonde van de smaak!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 10:31
door Lielle
idd geen saus, en alleen je jus afblussen met een scheutje rode wijn (of cognac )

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 10:31
door Katja
Ben ik niet helemaal met je eens Pipo de juiste zaus kan ervoor zorgen dat de smaak van het vlees nog beter uitkomt net zoals je dat met wijn hebt.
Ik denk dat ik de bramensaus van Jantien maar eens ga proberen die klinkt wel erg lekker.
Maar eens kijken of ik ergens bramensap kan scoren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 17:46
door Anoniem
lageveld schreef:
Vandaar dat ik op de holterberg de laatste tijd zo weinig paddestoelen tegenkom !!! Haha! Haha!


En vandaar dat de buurman laatst zonder hondje liep Haha! Tong uitsteken Schijnheilig Hahaha

O ja Katja, Bramensap vindt je meestal gewoon in de supermarkt wel, in flesjes bij de bakafdeling, van het merk Betuwe.
Eet ze, en een spetterende jaarwisseling gewenst!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 18:35
door Katja
Ik weet al welke flesjes je bedoeld Sonja. OK dan! Was even vergeten dat ze naast rode bessen ook bramensap hadden.

Ik laat nog wel even weten hoe het geworden is.

En voor iedereen een super oud en nieuw!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-03 20:20
door Nerwen
Pipo schreef:
Geen saus. Als je een kwalitatief goed stukje vlees hebt, zou ik juist geen saus gebruiken. Zonde van de smaak!

Idem!
Ben helemaal geen sausje mens... Vind het eigenlijk om te Misselijk

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-01-04 14:58
door Katja
Jantien schreef:
Aan de jus (of een deel van de jus, wat minder vet) van de struisvogel (vlees moet je dus even ergens anders warm houden)


Heb de struisvogel aangebraden en toen in de oven mooi rosé laten worden kon ik in de tussentijd het sausje maken.
Was erg lekker. OK dan!

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-01-04 04:43
door Guinevere
Een beetje mosterd na de maaltijd, maar je weet maar nooit wie er nog meer struisvogelbiefstuk wil maken ... ik zou een "stijve" passievruchten saus kiezen.