Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Sizzy schreef:Maar waarom wordt het dan wel aangeboden als maaltijdsalade?
Ik heb namelijk na dat vorige topic er eens op gelet (jaja) en daar stond niks van op de verpakking.
En het lijkt me dat ze dat wel moeten vermelden dan, mits ze geen processen aan hun broek willen? Of niet?
Wmijn schreef:Ik ben op zich ook wel nieuwschierig naar wat artikelen (wetenschappelijke) waar dat in staat, Botervlieg. Vooral ook om de dingen die Sizzy schrijft.
Citaat:www.rivas.nl/voorlichting/voedvoorlichting
Is nitraat schadelijk voor de gezondheid?
Nitraat is een voedingsstof voor planten. Door het gebruik van zowel kunstmest als dierlijke mest is het nitraatgehalte in groenten verhoogd. Vooral bladgroenten afkomstig uit kassen, waarin zwaar wordt bemest, bevatten veel nitraat. Biologisch geteelde groente bevat aanzienlijk minder nitraat dan regulier geteelde groente.
Nitraat zelf is niet giftig. In ons lichaam wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet is wel schadelijk voor de gezondheid. Nitriet belemmert namelijk de zuurstofvoorziening in ons lichaam . Samen met andere stoffen, die veel voorkomen in vis, kan nitriet ook kankerverwekkende stoffen vormen. Deze verbindingen heten nitrosaminen.
De schadelijkheid van nitriet hangt af van de hoeveelheid. Omdat nitriet gevormd wordt uit nitraat gelden hiervoor de volgende richtlijnen:
1. Eet niet vaker dan tweemaal per week een nitraatrijke groente.
2. Eet bij vis geen nitraatrijke groente.
3. Groenten die weinig nitraat bevatten kunt u dagelijks eten.
4. Nitraatrijke groente niet bewaren en weer opwarmen: hierdoor wordt het nitraat al omgezet in nitriet.
5. Gooi kookvocht van nitraatrijke groente weg: dit bevat veel nitraat.
Nitraatrijke groenten zijn:
Andijvie
Paksoi
Alle soorten sla (ijsbergsla het minste)
Bleekselderij
Postelein
Spinazie
Chinese Kool
Raapstelen
Spitskool
Koolrabi
Rode Bieten
Venkel