Citaat:Zelfgemaakte pizza goed tegen kanker
Er is hoop voor pizzaliefhebbers! Wekelijks één of meer pizza's verkleint de kans op kanker aan de slokdarm en ingewanden.
De rest van het artikel staat onder het recept
Vanwege dit heugelijke nieuws ben ik vandaag weer lekker de keuken in gedoken
Pizza met tonijn, tomatensaus en olijf etc.etc.
Pizzadeeg
5 gram droge gist
1/2 tl suiker
1,75 dl lauw water
225 gram bloem
snufje zout
2 el olie
Tomatensaus
2 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
500 gram gezeefde tomaten (uit kartonnetje)
1 el tomatenpuree
1/2 tl oregano
1/2 tl basilicum
1 tl suiker
zout en peper
Vulling
Blikje tonijn
blikje ansjovisfilet
10 olijfjes
paprika in stukjes gesneden
zakje geraspte kaas
Bereiding
Meel, zout, suiker en gist door elkaar gooien en mensgen. In het midden een kuiltje maken en daar het water en de olie in gieten. Alles door elkaar roeren en dan lekker kneden. Ca. 10 minuutjes doorkneden en dan een bol maken en die in een kom leggen. Plaaticfolie over kom en kom op warme plek in huis wegzetten en 30 minuten het deeg laten rijzen.
Olijfolie in pan doen, ui en knoflook lekker fruiten. Dan de gezeefde tomaten er bij doen en meteen ook de tomatenpuree, suiker, zout, peper en kruiden. Dat laat je zonder deksel op de pan lekker een tijd pruttelen tot de saus helemaal in is gedikt.
Het deeg ga je weer kneden en daarna maak je er een platte ronde bal van. Die sla je plat en dan rol je hem uit op een met bloem bestreken glad opppervlak. Dat doe je op een bakplaat en dan even 10 minuutjes in een oven (200 graden).
Saus af laten koelen. Bodem bestrijken met de saus, laagje kaas er over. En dan mik je de rest er op. De overige kaas doe je er als laatste weer over heen. Eigenlijk kan je alles wat je lekker vind op de pizza doen. Ik doe er vaak ook groene pepertjes en kappertjes op. Ook kan je als kaas Mozarella gebruiken ipv gewone geraspte kaas.
Pizza in de oven doen en 15 tot 20 minuten laten bakken (200 graden) tot de kaas lekker gesmolten is.
Het volledige artikel:
Zelfgemaakte pizza goed tegen kanker
Er is hoop voor pizzaliefhebbers! Wekelijks één of meer pizza's verkleint de kans op kanker aan de slokdarm en ingewanden.
Eetgewoonten
Dat zeggen Italiaanse wetenschappers van het Instituut voor Farmacologie in Milaan in de zondageditie van de krant La Republica. Ze onderzochten de eetgewoonten van 8000 Italianen.
Kanker
Hieruit bleek dat de kans op mond, slokdarm- en darmkanker respectievelijk met maar liefst 34, 59 en 26% afnam door regelmatig zelfgemaakte pizza te eten. Het precieze rapport wordt gepubliceerd in het International Journal of Cancer.
Tomaten
Volgens epidomoloog la Vecchia hangt de werking van pizza nauw samen met de al bekende goede invloed van totmaten. Deze zijn rijk aan anti-oxidanten. La Vecchia denkt verder dat de uitkomst van het onderzoek in een breder kader moet worden gezien.
Italiaanse keuken
De pizza is volgens hem slechts een voorbeeld van de gezonde Italiaanse keuken, die rijk is aan tomaten, olijfolie, vezels, groeten, fruit, tarwemeel en andere producten die niet industrieel zijn bewerkt. De diepvriespizza is niet gezond, aldus de wetenschappers.