Naar aanleiding van een suggestie van JoSav

Limburgs Zuurvlees- Zoervleisj.
Ingrediënten voor 4 personen:
Bereidingstijd +/- 200 minuten.
- 1 kg riblappen/runderlappen
- 1 kg uien
- 4 plakken ontbijtkoek
- 2 laurierbladeren
- 5 dl water
- 2,5 dl azijn
- 8 kruidnagels
- 1 el bruine suiker
- 100 gram boter
- zout en peper
Bereiding:
Leg de in dobbelstenen gesneden stukken vlees in een marinade van azijn,water, kruidnagels en laurierbladeren. Laat het vlees ongeveer 12 uur marineren op een koele plaats. Haal dan het vlees uit de marinade en laat het uitlekken.
Zeef de marinade hierna. Snijd ondertussen de uien in ringen en bak deze ongeveer 10 minuten in de helft van de boter. Voeg na de helft van de baktijd de bruine suiker toe en roer het geheel goed om. Haal het ui-suikermengsel uit de pan, en bak in de overgebleven boter de stukken snel aan alle kanten aan.
Voeg zout en peper toe, en doe er zoveel gezeefde marinade bij, dat het vlees voor driekwart onderstaat.
Stoof het vlees op een laag pitje in ongeveer 2 tot 2,5 uur gaar.
Voeg na 1 uur het ui-suikermengsel en de laurierbladen toe.
Doe er, als het vlees gaar is, de verkruimelde ontbijtkoek doorheen.
Varieer met:
- in plaats van azijn, rode wijn gebruiken 3 dl water 3 dl rode wijn 2 dl azijn, maakt het een stuk zachter van smaak
- doe er flink wat appelstroop bij voordat het deksel erop gaat
- als je geen peperkoek in huis heb doe je er speculaasjes in of rond sinterklaastijd wat overgebleven kruidnootjes
Lekker voor erbij:
Eigengemaakte frites en appelmoes/ compote.
Compote
Ingrediënten voor 4 porties:
- 1 kilo friszure appels
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- 3 eetlepels citroensap
- 100 gram rozijnen
- 100 gram amandelschaafsel
- naar smaak suiker toevoegen
Bereiding:
Snijd de appel in 8 parten en verwijder het klokhuis. Voeg vanillesuiker en suiker toe en meng het met de appels, strooi dan de rozijnen en het amandelschaafsel eroverheen en zet het geheel gedurende 15 minuten op een matig vuur.
Doe de appelcompote in een kom, laat de compote afkoelen tot kamertemperatuur en zet het tot gebruik in de koelkast.
Patat
Ingrediënten:
- Eén tot anderhalve kilo aardappels
- zonnebloemolie (of frituurpan met vet)
- zout
Bereiding:
Schil de aardappels en snij ze eerst in plakken van 1 cm dik en dan in staafjes van 1 cm dik,en leg ze in een pan met water en zout.
Laat ze goed uitlekken en drogen op een theedoek.
Verhit olie tot 160 graden en bak de patatjes in 3 tot 4 minuten voor en laat goed uitlekken.
Zet het vuur wat hoger op 180 graden en bak de patat af tot ze knapperig en goudbruin zijn, strooi er zout over.
Eetsmakelijk

Testkoks van deze maand:





