Ditmaal iets voor de aankomende zwoele avonden in de tuin.
Ciroengrasspiesjes met lamsgehakt en munt-yoghurtdip.
Voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 600 g lamsgehakt
- 5 sneetjes toastbrood zonder korst
- 1 bussel lente-uitjes
- 3 eidooiers
- 6 mooie takjes tijm, blaadjes fijn gehakt
- 4 mooie stengels citroengras
- 1 bosje radijsjes
- 1 eetlepel kruidenolie
Voor de dip:
- 1/2 bosje munt, alleen de blaadjes
- 250 g yoghurt
- 1 theelepel citroensap
- snuifje suiker
- peper van de molen en zout
Bereidingswijze:
1. Snij het toastbrood in kleine stukjes. Was de lente-uitjes en snipper ze fijn. Vermeng alles met het lamsgehakt, de eidooiers en de tijm. Kruid met peper en zout. Laat 15 minuten rusten.
2. Halveer de stengels citroengras in de lengte. Rol met het gehakt balletjes van ongeveer 2 cm en steek ze op de stengels. Leg de spiesjes 10 minuten op het rooster van de barbecue of in de grillpan, en keer ze af en toe om.
3. Hak voor de dip de muntblaadjes fijn, vermeng ze met de yoghurt, het citroensap en de suiker. Kruid met peper en zout.
4. Was de radijsjes, snij ze in schijfjes, kruid ze met peper en zout en besprenkel met een beetje kruidenolie.
5. Schik alles op een bord, serveer de dip apart in een kommetje.
Gezonde, frisse (zomerse) salade.
Naar aanleiding van dit topic: [VT] Gezonde, frisse (zomerse) salade
Ingrediënten:
Voor de salade:
- 1/3 krop IJsbersla
- 1/2 'sweet Paprika' (ah)
- 1 bakje Hamreepjes Julienne (ah)
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- verse kruiden (basilicum en peterselie in dit geval)
Voor de dressing:
- olijfolie en een scheutje sesamolie (erg sterk van smaak!)
- scheutje dragonazijn (of andere smaak of halve uitgeperste citroen, als het maar zuur is)
- paar druppels balsamicoazijn
- theelepel goedkope honing (lang leve euroshopper)
- theelepel tomaten tapenade
- theelepel zaanse mosterd
- versgemalen peper en zout
Bereiding:
Bij de dressing is het handig om de olie en azijn (meer olie dan azijn totaal) 'op te kloppen' met een vork. Als het goed is wordt het dan een dikkige emulsie. Daarna de rest er pas doorroeren, dan krijg je een gelijk verdeelde emulsie. Je kunt ook alles direct bij elkaar mikken, maar dan mengt het niet goed

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren: worteltjes (evt geblancheerd) toevoegen, pasta, opgebakken uitjes en knoflook (om het scherp van de smaak af te halen), kapertjes, augurken, zilveruitjes, verse spinazie etc etc.
Eetsmakelijk

Testkoks van deze maand:





