Voorjaarssoep
Voor 4 porties
Ingrediënten:
- 30 gram kervel
- 30 gram selderij
- 30 gram basilicum
- 30 gram peterselie
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine krop ijsbergsla
- 2 blokjes kruidenbouillon
- 125 gram roomkaas met bieslook
- 600 mililiter water
Bereidingswijze:
Maak de kruiden schoon en hak de blaadjes grof. Pel en snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie en fruit de ui. Pers de knoflook erboven uit. Snijd de sla in dunne reepjes. Bewaar de helft voor garnering en bak de rest met de ui 5 minuten. Voeg het water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng de soep aan de kook. Voeg de kaas met de helft van de kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en pureer hem met de staafmixer. Verwarm de soep nog eens. Verdeel de soep over 4 diepe borden en garneer met de rest van de sla en kruiden.
Roulade met wilde paddestoelen
Voor 4 personen
(Naar aanleiding van: [VT] Roulade met wilde paddestoelen )
Ingrediënten:
- 20 gr bladpeterselie
- 175 gr magere verse roomkaas
- 175 gr gruyère, geraspt
- peper en zout
- 4 eieren, gesplitst
- tomatensaus
- 500 gr gemengde wilde paddestoelen of oesterzwammen, schoongeveegd
- 4 teentjes knoflook, klein gesneden
- 150 gr kruidenroomkaas met knoflook
- 1-2 eetlepels heet water
Bereidingswijze:
Bekleed een bakplaat met bakpapier (of een ondiepe bakvorm van 23 bij 33 cm en laat dan het bakpapier aan alle kanten 5 cm oversteken)
* Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius
* Bewaar de helft van de peterselie voor de garnering, had de rest fijn.
* Meng in een grote kom de peterselie, verse roomkaas, gruyère en de eidooiers
* Voeg naar smaak zout en peper toe
* Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten tot stijve pieken
* Schep de eiwitten met een grote metalen lepel voorzichtig door het kaasmengsel
* Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat tot een rechthoek
* Bak de roulade in 12 minuten tot hij stevig, goudbruin en mooi gerezen is.
* Maak de vulling door in wat olijfolie op hoog vuur de paddestoelen met de knoflook te bakken tot ze zacht zijn (4 à 5 minuten)
* Leg een stuk bakpapier, groter dan de roulade, op het aanrecht en stort de roulade erop
* Verwijder voorzichtig het bakpapier aan de onderkant van de roulade
* Meng de kruidenroomkaas met wat heet water om hem zacht te maken en spreid hem gelijkmatig uit over de roulade
* Leg de paddestoelen op de roulade, maar laat rondom 1 cm vrij. Dikke paddestoelsteeltjes parallel leggen met de korte kant maakt het oprollen makkelijker
* Begin aan een korte kant en vouw 1 cm van de roulade om en druk het stevig aan
* Rol de roulade verder op, met behulp van het bakpapier
* Leg de roulade met de naad naar onderen op een platte overvaste schaal of de bakplaat en warm hem in 5 tot 10 minuten op in de oven.
* Garneer de bovenkant van de roulade met de peterselie, snijd hem in dikke plakken er geef er de tomatensaus bij
Opmerkingen
Voor de tomatensaus heb ik een pakje sugo van Albert Heijn gepakt, degene met bascillicum. Even opwarmen in de magnetron (wel met een dekseltje, het gaat spatten) en klaar!
Cheesecake
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- - 400 gram kwark (naturel)
- - 6 eetlepels poeder suiker
- -½ citroen (het sap)
- - 1 vanille peul
- - 600 ml slagroom
Bereidingswijze:
1 Doe kwark, suiker en citroen sap in een kom.
2 Haal de zaadjes uit het vanillestokje.
3 Voeg deze bij het mengsel en klop tot het een zacht geheel is.
4 Klop in een andere kom de slagroom stijf (tot zachte pieken ontstaan).
5 Schep het door het kwarkmengsel.
6 Doe huishoud folie in de kleine bakjes en vul deze met de cheesecake.
7 Strijk de bakjes af met de achterkant van een mes en zet de bakjes in de koelkast.
8 Wanneer deze koel zijn ( na circa 2-3 uur), draai de bakjes om op een bord en verwijder folie.
Eetsmakelijk

Testkoks van deze maand:




