Boter vervangen in gebak ed?

Moderators: Nadia, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Boter vervangen in gebak ed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-03 07:50

Ik bak graag taart en koekjes (ook hartige taart). Maar er gaat altijd zoveel boter in. Ik gebruik verder wel volkoren meel en vaak zoetstof maar die boter..kan je daar niet wat anders (of gedeeltelijk iets anders) voor gebruiken. Iets wat wat minder vet is?

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore


leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 07:51

Ik denk het niet.
Moest het wel zo zijn, dan ben ik ook zeeeeeeeeeeeeeeeeer geïnteresseerd!

http://www.open-canoe.be
Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 09:52

Ik gebruik wel eens geen "gewone" boter maar blueband. Maar ik zal eens nadenken... nee op iets anders kan ik niet komen helaas.

dimmelim

Berichten: 2682
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 12:46

Ik heb wel eens een recept gevolgd voor cake waarbij je de helft van de boter vervangt door magere kwark. Het wordt wel een beetje ander smaakje maar was erg lekker en minder vet.

Bodien

Berichten: 2023
Geregistreerd: 17-07-02
Woonplaats: friesland, dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 14:15

als je boter door kwark vervangt wordt het zeker minder hard
of niet?

dimmelim

Berichten: 2682
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-03 14:39

Chrissie schreef:
als je boter door kwark vervangt wordt het zeker minder hard
of niet?


De cake werd wat luchtiger met yoghurtsmaak. Helemaal vervangen zou ik niet doen, maar de helft kan wel.

SkyMarian

Berichten: 10248
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: De Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 08:17

de functie van boter/ margarine is
- het kneedbaar maken van het deeg
- het vormbaar maken van het deeg
- het laten uitdrijven van het deeg tijdens het bakproces, door het
smelten van de vetten
- het aanbrengen van geur, kleur en smaak

Boter of margarine kan worden vervangen door braadboter of olie: 100g boter komt overeen met 85 g braadboter of olie en 1 eetlepel water. Olie maakt het deeg echter taai en kan een bijsmaak veroorzaken. Dit effect vermindert indien het toe te voegen water heet is.

Bij zandtaartdeeg
Boter kan miximaal voor de helft door kwark vervangen worden. Dit is geschikt voor de hartige variant, als de suiker vervangen wordt door bijvoorbeeld geraspte kaas. Het deeg is iets zuurder van smaak


Dus behalve bij zandtaartdeeg kun je boter niet vervangen. wel kun je bijvoorbeeld kiezen voor een plantaardige margarine. Het vetgehalte is dan wel hetzelfde, maar het soort vet verschilt.

Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-03 08:30

Ok, bedankt voor de informatie! Bij mijn volgende hartige taart zalik eens wat magere kwark gebruiken. Ben benieuwd.

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore

dimmelim

Berichten: 2682
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-03 18:58

Ik hed gewoon zoete cake gemaakt met kwark, smaakte prima.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: prikkeltje en 49 bezoekers