Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Fnanne

Berichten: 14290
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Iesselmuud'n

Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-03-10 12:44

Testrecept maart: Hartige (vegetarische) taart met een creatief toetje
Hoofdgerecht: Champignontaart met geitenkaas en honing
Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pak Koopmans Quiche Naturel
  • 75 g zachte boter of margarine
  • 50 ml water
  • 3 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g gesneden kastanjechampignons
  • 4 takjes verse tijm (of 1 el gedroogde tijm)
  • 1 el honing
  • 150 g geraspte Hollandse geitenkaas
  • 150 ml melk
  • 3 eieren

Hulpmiddelen
  • Mixer beslagkom Springvorm of quichevorm (ca. 24 cm)
  • Elektrische oven: 200 °C
  • Heteluchtoven: 180 °C
  • Gasoven: stand 4-5
  • Voorbereiding

Plaats een rooster onder in de oven en verwarm de oven voor. Vet de taartvorm in, bekleed de bodem eventueel met een stukje bakpapier.
Doe de bodemmix, 50 g zachte boter en het water in een hoge beslagkom. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten staan bij kamertemperatuur.
Bekleed een ingevette springvorm of ovenschaal met het deeg.
Snipper de sjalotjes en knoflookteen. Smelt in een koekenpan de rest van de boter en roerbak hierin sjalotjes, knoflook en champignons 5 minuten.

Bereidingswijze
Stroop de tijmblaadjes af. Roer tijmblaadjes en honing bij de champignons en laat de honing smelten.
Laat het mengsel wat afkoelen, verdeel het dan over de deegbodem. Strooi er ca. 100 gram geraspte geitenkaas over.
Doe de melk, de eieren en de sausmix in een hoge beslagkom. Klop het geheel 1 minuut met de mixer met garden op de hoogste snelheid en giet het over de quichevulling. Verdeel de rest van de kaas (ca. 50 g) over de quiche. Druk met de vingertoppen het deeg tot aan de vulling.
Bak de quiche in de voorverwarmde oven in 35-45 minuten gaar en goudbruin.

Bijgerecht: komkommersalade met dilleroom.
Voor 2 personen:
  • 5 takjes dille, fijngeknipt
  • 1/2 bekertje zure room
  • selderijzout
  • citroensap
  • halve komkommer in dunne plakjes

Bereidingswijze
Roer de dille door de zure room. Breng op smaak met selderijzout, citroensap en peper. Verdeel de plakjes komkommer over 2 borden, schep de zure room in het midden. Garneer met een toefje dille.

Toetje: Pepermuntbavarois met dropsaus
Voor vier kleine desserts (15 cl)

  • 2 eierdooiers
  • 60 g poedersuiker
  • 125 ml melk
  • 3 g gelatine (ca. 2 blaadjes)
  • 125 ml slagroom
  • 1/2 tl pepermuntolie

Week de gelatine in koud water.

Meng de eierdooiers met de poedersuiker. Breng de melk aan de kook en giet deze, terwijl je flink blijft kloppen met een garde, langzaam door de eierdooiers. Verwarm het mengsel voorzichtig tot het zo dik is dat het als een mooie dikke laag aan de bolle kant van een lepel blijft zitten. Om te voorkomen dat je roerei maakt doe je dit het beste au-bain-marie.

Haal de bavarois van het vuur en roer er de blaadje gelatine door. Leg een stuk keukenfolie op de bavarois en laat hem koelen tot hij een klein beetje lobbig is. Terwijl je daarop wacht klop je de slagroom stijf. Meng de pepermuntolie door de bavarois. Schep nu voorzichtig de slagroom door de bavarois.

Minimaal twee uur op laten stijven in de koelkast.
Ingrediënten dropsaus

  • 4 tl zouthoutwortel
  • 3 tl donkere bastersuiker
  • 1/8 tl salmiakzout

Kook de zoethoutwortel een paar minuten in ongeveer honderd mililiter water. Verwijder het poeder met een koffiefilter. Los de bastersuiker op in de zoethoutsiroop en kook in tot de saus stroperig is. Breng nu op smaak met salmiakzout.

Laat de saus afkoelen voor je hem over de bavarois giet.
Afbeelding

Eetsmakelijk :D
Testkoks van deze maand:
Afbeelding Gwen/vriend en Annick: hartige taart 7,4 salade: 6-
Afbeelding Hobbelheks: hartige taart 8,5 salade 8,5
Afbeelding Kaka: hartige taart 7,0
Afbeelding Yucca: hartige taart 8 salade 7
Afbeelding Ffortuna: hartige taart 7,5 salade 8-
Afbeelding Lielle: salade 6 toetje 7
Afbeelding Prospice: taart 8 salade 8 toetje 7

Lielle

Berichten: 66437
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 12:54

dat toetje wil ik wel eens proberen, vraag me alleen af waar ik salmiakzout (zoute salmiak weet ik wel) en pepermuntolie (pepermunt essence zal wel lukken) moet halen.

Lielle

Berichten: 66437
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 12:56

even wat gegoogled:

Citaat:
Salmiakzout is zout met een duidelijke dropsmaak zou je zeggen, maar het is andersom: het is dit zout dat zoute drop zijn typische salmiaksmaak geeft.

Salmiakzout is te koop bij de echte drogist

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 13:13

Oeh dat klinkt goed, ik meld me weer aan :D

Wannabe2003

Berichten: 611
Geregistreerd: 09-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 13:21

Klinkt erg lekker. Ik heb hem uitgeprint en ga eens kijken of ik in ieder geval tijd heb om de hartige taart te maken van de week.

Annick75

Berichten: 1857
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 14:23

Pepermuntolie kun je waarschijnlijk ook bij een goede drogist wel krijgen, wel even er bij zeggen dat 'ie voor consumptie geschikt moet zijn. Ik heb het wel eens bij De Tuinen gehaald.

Anoniem

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 16:59

De Tuinen hebben we hier niet, betere drogisten ook niet. :+ Iemand nog suggesties waar je die vandaan kan halen? Evenals zoethoutwortel? Of zou je die wellicht op de markt kunnen krijgen bij het notenkraam? :+

Lielle

Berichten: 66437
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 17:04

zoethoutwortel is gewoon een stokje zoethout. Dat hebben ze ook wel bij een goede snoepwinkel. En anders stuur ik er je wel een op.

Annick75

Berichten: 1857
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 17:16

Zoethoutwortel wellicht op de markt bij de snoepkraam en pepermuntolie wellicht ook op de markt als jullie een kraam met Indo/oosterse producten hebben.

Ik zal eens met zussie overleggen of wij nog tijd hebben dit testrecept te maken. Zat me wel al te bedenken dat als je voor het toetjes geen trek hebt in een dropsausje, je ook een choco-sausje zou kunnen maken, heb je een after eight toetje :+ .

Mrijn

Berichten: 3514
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 20:05

Oe, dit wil ik ook wel eens proberen! Ik ga van de week eerst alsnog het stoofpotje van februari maken en van het weekend maak ik dit recept!

Eleandra

Berichten: 6614
Geregistreerd: 27-06-06
Woonplaats: Venlo en Saint Lucia

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 20:06

Ik kook normaal nóoit, maar dat toetje wil ik misschien weel proberen. Mag je je ook voor 1 van de gerechten opgeven? :DD

Antheman

Berichten: 11855
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 22:45

Lielle schreef:
dat toetje wil ik wel eens proberen, vraag me alleen af waar ik salmiakzout (zoute salmiak weet ik wel) en pepermuntolie (pepermunt essence zal wel lukken) moet halen.

Hier hetzelfde probleem :D

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 22:51

Ik probeer ook weer mee te doen.

Het toetje lijkt mij een beetje eh... apart, ik ben namelijk niet zo van de pepermunt, maar aan de andere kant kan het natuurlijk verrassend lekker zijn. Ik zie wel of er aan toe kom, het experiment van vorige maand zit nog vers in mijn geheugen := .

Emytje

Berichten: 2619
Geregistreerd: 16-01-05
Woonplaats: Hierzo

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 23:09

Weet iemand een vervanging van gelantine?

batje

Berichten: 10584
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 23:12

Ik doe mee voor de hartige taart, leuk! Alleen ben ik vreselijk lui en koop ik hartige taartdeegplakjes van Koopmans uit het vriesvak :=

Antheman

Berichten: 11855
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-10 23:46

Emytje schreef:
Weet iemand een vervanging van gelantine?

agar agar

Annick75

Berichten: 1857
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-10 11:00

Gwen schreef:
Ik probeer ook weer mee te doen.

Het toetje lijkt mij een beetje eh... apart, ik ben namelijk niet zo van de pepermunt, maar aan de andere kant kan het natuurlijk verrassend lekker zijn. Ik zie wel of er aan toe kom, het experiment van vorige maand zit nog vers in mijn geheugen := .


Te vers? De verhoudingen van dit toetjesrecept zien er wel beter, al is het wel weer een zoektocht om aan de ingrediënten te komen := .

Anoniem

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-10 12:15

Ik lust geen geitenkaas, geen honing, EN geen drop, dus ik doe maar even niet mee deze maand :D
Mocht ik het toetje in chocovorm maken, dan zal ik in ieder geval even melden hoe die was! :)

Kaka

Berichten: 4907
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-10 11:55

Wederom wil ik het hoofdgerecht wel maken, klinkt lekker. Maar het nagerecht klinkt me echt te vaag in de oren, dus die sla ik over.

Sita_

Berichten: 21958
Geregistreerd: 23-09-05
Woonplaats: Ljouwert

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-10 17:42

De quiche wil ik ook wel eens proberen! Eerst maar eens aan vriendlief vragen of ie het wel zou lusten.. ;)

Anoniem

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-10 16:59

De quiche klinkt goed, ga ik zeker een keertje maken. Maar alles tegelijk maken is me wat teveel werk hoor :o helemaal dat toetje.

Letizia

Berichten: 12190
Geregistreerd: 24-04-02

Re: Testrecept maart: hartige taart met crea toetje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-10 17:05

Ik hou hem even in gedachten, kijken of ik ergens tijd en ingrediënten vandaan kan halen :Y)

hobbelheks

Berichten: 8862
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-10 11:23

de hartige taart en de kokommersalade heb ik gisteren gemaakt, het toetje doe ik maar ff niet ;)
de taart was heerlijk, zou er alleen de volgende keer (jaja ik zal hem zeker nog eens maken) een extra lepel honing in doen
verder echt lekker een 8,5
komkommerslade ook lekkker, en zeker als verfrissing naast de taart ook een 8,5
Laatst bijgewerkt door hobbelheks op 12-03-10 11:38, in het totaal 1 keer bewerkt

Lielle

Berichten: 66437
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-10 11:37

zoethout is al aangeschaft, nu de pepermuntolie nog. Voor het salmiakzout ga ik gewoon zoute salmiak halen, makkelijker te regelen.

Taart ga ik proberen, maar zonder paddestoelen want die vind ik niet lekker, dus die telt niet mee. Komkommerrecept ken ik wel, en dat is lekker :j

Kaka

Berichten: 4907
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-10 11:44

Wij hebben alleen de taart afgelopen weekend gemaakt. Hij was erg lekker.

Ik zou alleen in het vervolg de taartbodem voor laten rijzen in de over op lage temp. Nu rees het amper en bleef het een beetje een klomp deeg. Ook had er van mij wat meer zout bij gemogen.

Wij hebben verse zachte geitenkaas gebruikt ipv gerapste, was erg lekker.

Ik geef een 7.

Wij hebben er een gewone salade bij gegeten