Als toetje: Helado de coco (cocosijs)
Ingrediënten voor 6 personen
- 600 gr. hacheevlees/riblappen
- 800 gr. aardappelen
- 100 gr. doperwten
- 150-200 gr. chorizo (geen plakjes)
- 2 wortels
- 1 liter kippenbouillon
- 400 ml. tomate frito
- 1 witte kool
- 500 gr. witte bonen
- 4 tenen knoflook
- 3 uien,
- 5 kruidnagels
- 5 laurierblaadjes
[*komijn, nootmuskaat, paprikapoeder - 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels lauw water
Voorbereiding
Zorg dat de kippenbouillon klaar is. Meng de bloem en het water in een kommetje los. Snijd de geschilde aardappelen in partjes, snijd en was de kool, hak de uien, wortels en knoflook fijn. Ontvel de chorizo en snijd in fijne plakjes.
Bereidingswijze
Bak het vlees, knoflook en de uien in een grote diepe pan in flink wat olijfolie en wat zout op hoog vuur ong. 5-8 minuutjes. Voeg nu de kippenbouillon, tomate frito, laurier, kruidnagels, komijn, nootmuskaat en paprikapoeder naar smaak toe. Breng het aan de kook en roer het bloemmengsel erdoor heen. Zet het vuur laag zodat het nog net pruttelt en laat het 1,5 - 2 uur staan, af en toe wat doorroeren. Voeg de aardappelen en chorizo toe en kook ze ongeveer 15 minuutjes mee (gewoon ouderwets prikken met een vork). Voeg 5-8 minuten na de aardappels de witte kool toe. Controleer of alles gaar is (met name het vlees), zo niet, zet het vuur dan nog ietsje hoger en laat het nog even doorpruttelen. Voeg op het laatst de doperwten en witte bonen toe, goed roeren, zet het vuur uit en laat het nog zo'n 5 minuten staan.
Knoflookbrood.
Ingrediënten
- 1 grote baguette/ciabatta
- 2 teentjes knoflook, gehakt/geperst
- 2 el olijfolie
- 2 el gehakte verse peterselie
- 2 el vers gehakte tijm of 2 tl gedroogde
- 2 el vers gehakte marjolein of 2 tl gedroogde
- 1/2 tl paprika poeder
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereiding
Verhit de oven voor op 180 C. Meng knoflook en olie in een schaaltje. In een ander schaaltje de kruiden mengen met de kaas, goed mengen.
Het brood insnijden, ongeveer 10 dikke plakken, niet helemaal insnijden. De snijkanten van het brood besmeren met knoflook olie, bestrooien met het kruiden mengsel. Het brood in aluminiumfolie wikkelen en afbakken in de oven, 10-15 minuten. Onmiddellijk serveren.
Om in te vriezen
Maar in plaats van het brood te wikkelen in aluminium folie, in plastic wikkelen en invriezen. Om te bereiden, uit plastic folie halen en in aluminium folie afbakken in een voorverwarmde oven op 180 C, 25-30 minuten.
Helado de coco (cocosijs)
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 eidooiers
- 200 gr. suiker
- 1 el maicena
- 1 el cocos extract
- 500 gr. geraspte cocos
- 200 gr. vloeibare slagroom
- 3 eiwitten
Bereidingswijze
Maak de slagroom met de suiker en de geraspte cocos warm op een matig vuur. Los de maizena op in een beetje koude melk en voeg het toe aan de slagroom die aan het koken is. Kook nog 1 min. en voeg dan de licht geklopte eidooiers toe. Haal van het vuur af en roer het heel goed door. Doe de pan nu weer op het vuur en haal het van het vuur af voordat het gaat koken.
Laat het afkoelen, voeg de cocos extract toe. Nu de eiwitten stijf kloppen. Dit door het mengsel roeren. Nu in de vriezer doen tot het hard is geworden.
Eetsmakelijk

Testkoks van deze maand:













