Ik krijg vaak de vraag naar makkelijke menu's. Dit is een samengesteld verfrissend menu dat zeer makkelijk is. Dus post ik hem hier ook eens. En omdat het gewoon hemels lekker is! Heb fotos maar die post ik later
Voorgerechtje te gebruiken als snack (als je nog met je bezoek in de zetel zit) Voor 4 personen: kruidige lamsgehaktballetjes met koriander munt raita
Voor de balletjes: 500 gram lamsgehakt (wel zorgen dat het heel fijn gemaald is) 1 ei 2 uien (heel fijn gesnipperd) 1 eetlepel verse koriander fijn gehakt 1 theelepel kurkuma 2 theelepels chilli poeder (ik gebruik graag extra hot) 2 theelepels garam masala (je kan hem zelf maken maar ik gebruik liever gewoon de zakjes vorm) 2 theelepels knoflookpuree 2 theelepels gemberpuree mespuntje nootmuskaat 1 theelepel zout
Bereiding: Doe alle ingrediënten in een pot en kneed dan alles tot het een stevig mengsel word. Vorm daarna 25 -28 balletjes. Dan pak je een pan en doe je er een goeie laag olie in. En bak ze bruin.
Voor de raita:
Doe in de blender: 150 gram verse koriander 50 gram verse munt 1 groene chilli in grote brokjes gesneden 4 teentjes knoflook sap van ½ limoen 250 ml Bulgaarse yoghurt (wel belangrijk want dit is dikker) 1 theelepel suiker zout naar smaak
Voor het hoofdgerecht: Lamsvlees in een romige saus met pittig gefrituurde krielaardappelen
Lamsvlees
100 gram cashewnoten (deze moeten 2-3 uur in heet water zitten en daarna zelf pureren) 2 eetlepels olie of 2 eetlepels gee (ik prefereer gee maar dat heeft niet iedereen in huis) 2 theelepels komijnzaad 2 kruidnagels 2 laurierbladeren 2 groene kardemonpeulen 1 grote ui die je in ringen snijd 1 eetlepel knoflookpuree 2 theelepels kurkuma 1 theelepel chilipoeder 2 theelepels garam masala 4 theelepels gemalen koriander 450 gram lamsvlees dat je dan in blokjes van ongeveer 2-3 snijd 100 ml koffieroom (geen andere room gebruiken) zout
bereiding:
Olie in een braadpan doen, dan het komijnzaad met kruidnagel, laurierbladeren en kardemonpeulen bakken tot ze beginnen te knapperen (dit hoor je). Dan de uiringen erbij en dit 8 minuten bakken op een half hoog vuur. Daarna voeg je de knoflookpuree, kurkuma, chili, garam masala en gemalen koriander toe beetje water erbij (niet veel) en 3 minuten bakken. Dan vlees erbij en 5 minuten dichtschroeien. Hierna de gemalen cashewnoten erbij en nog een beetje water maar het moet een dik mengsel blijven! Dan de 25 minuten zacht laten broebelen. De room erbij doen en zout naar smaak en 5 minuten goed laten verdampen.
Aardappeltjes
400 gram krielaardappelen met schil!!!! ½ theelepel chilipoeder 2 theelepels gemalen geroosterd komijnzaad (komijnzaad roosteren in de pan en dan zelf malen) sap van ½ citroen (veel mensen vinden het een rare combinatie maar het is zeer lekker) 1 eetlepel gehakte verse koriander 1 theelepel paprikapoeder 1 theelepel suiker zout en peper naar smaak
bereiding:
De aardappelen moet je in schil gaarkoken, daarna afgieten en laten afkoelen. Wanneer ze koud genoeg zijn kan je ze tussen de handpalmen beetje plat duwen. Daarna olie verhitten in een wok voor het frituren en dan 10-15 minuten tot ze goudbrui zijn. Laten uitlekken op een stukje keukenrol en ze in een kom plaatsen. En de kruiden en citroen erdoor doen.
Dessert: Paneer mithai of kardemon kaastaart
12 groene kardemonpeulen 500 gr ricottakaas (2 potjes) 70 gr broodkruim (sandwichbrood - randen eraf en dan malen) 70 gr suiker 50 gr vloeibare boter 1 tl amandel essentie 1 tl vanille of rum essentie 60 gr geschaafde amandelen
Kardemonpeulen openmaken en zaadjer eruit halen. Peulen weg. Met een lepel de kardemonzaadjes kneuzen. De ricotta in een schaal doen en het broodkruim, de suiker, de vloeibare (of gesmolten) boter, beide essenties en de kardemonpoeder luchtig dooreen scheppen. Doe meer essentie bij volgens smaak. Doe de amandelschilfers bovenop de volledige taart. In een ovenvaste schaal doen en de oven in op 165°C. Dit gedurende 1h15m.
Laatst bijgewerkt door lesilla op 05-05-09 20:02, in het totaal 1 keer bewerkt
Zouden ze die niet gewoon bij de toko hebben? Ik heb daar wel eens een doosje gedroogde kardamompitjes gehaald, daar kun je zulke lekkere Indiase melkthee mee maken, maar de verse heb ik nooit gezien. Ook nooit naar gezocht, daarom misschien.
lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling
Geplaatst door de TopicStarter: 05-05-09 22:03
Verse heb je ook niet nodig, het zijn de gedroogde peulen .
Weet niet wat de toko is maar ik koop ze bij de chinees of indier. Ongeveer 50 cent voor een pakje.
Holydemoly DAT klinkt lekker! Dit menu gaat absoluut gemaakt worden binnenkort!
lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling
Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-09 20:35
Foto van de taart (ben geen camera mens dus kleuren zijn beetje raar)
Anoniem
Geplaatst: 08-05-09 09:09
Klinkt echt te lekker
Ik hou alleen absoluut niet van koriander Kan ik daar ook een ander kruid voor nemen? Peterselie ofzo?
lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling
Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-09 13:01
Dan zou ik voor een andere raita gaan een gemengde groenten raita
300 ml volle yoghurt 3 theelepels suiker zout naar smaak 2 theelepels komijnzaad geroosterd in een pan en dan gemalen 70 gram uien heel fijn gesneden 70 gram tomaten heel fijn gesneden 70 gram komkommer waar je de zaadjes uithaalt in blokjes 1 eetlepel gehakte koriander die ik er dan gewoon zou uitlaten
De suiker door de yoghurt doen het zout erdoor dan de komijn ajuin, tomaat en komkommer erbij.