indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-09 19:34

Ik krijg vaak de vraag naar makkelijke menu's. Dit is een samengesteld verfrissend menu dat zeer makkelijk is. Dus post ik hem hier ook eens. En omdat het gewoon hemels lekker is! Heb fotos maar die post ik later

Voorgerechtje te gebruiken als snack (als je nog met je bezoek in de zetel zit) Voor 4 personen: kruidige lamsgehaktballetjes met koriander munt raita

Voor de balletjes:
500 gram lamsgehakt (wel zorgen dat het heel fijn gemaald is)
1 ei
2 uien (heel fijn gesnipperd)
1 eetlepel verse koriander fijn gehakt
1 theelepel kurkuma
2 theelepels chilli poeder (ik gebruik graag extra hot)
2 theelepels garam masala (je kan hem zelf maken maar ik gebruik liever gewoon de zakjes vorm)
2 theelepels knoflookpuree
2 theelepels gemberpuree
mespuntje nootmuskaat
1 theelepel zout

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een pot en kneed dan alles tot het een stevig mengsel word. Vorm daarna 25 -28 balletjes. Dan pak je een pan en doe je er een goeie laag olie in. En bak ze bruin.

Voor de raita:

Doe in de blender:
150 gram verse koriander
50 gram verse munt
1 groene chilli in grote brokjes gesneden
4 teentjes knoflook
sap van ½ limoen
250 ml Bulgaarse yoghurt (wel belangrijk want dit is dikker)
1 theelepel suiker
zout naar smaak

Voor het hoofdgerecht: Lamsvlees in een romige saus met pittig gefrituurde krielaardappelen

Lamsvlees

100 gram cashewnoten (deze moeten 2-3 uur in heet water zitten en daarna zelf pureren)
2 eetlepels olie of 2 eetlepels gee (ik prefereer gee maar dat heeft niet iedereen in huis)
2 theelepels komijnzaad
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
2 groene kardemonpeulen
1 grote ui die je in ringen snijd
1 eetlepel knoflookpuree
2 theelepels kurkuma
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels garam masala
4 theelepels gemalen koriander
450 gram lamsvlees dat je dan in blokjes van ongeveer 2-3 snijd
100 ml koffieroom (geen andere room gebruiken)
zout

bereiding:

Olie in een braadpan doen, dan het komijnzaad met kruidnagel, laurierbladeren en kardemonpeulen bakken tot ze beginnen te knapperen (dit hoor je). Dan de uiringen erbij en dit 8 minuten bakken op een half hoog vuur. Daarna voeg je de knoflookpuree, kurkuma, chili, garam masala en gemalen koriander toe beetje water erbij (niet veel) en 3 minuten bakken. Dan vlees erbij en 5 minuten dichtschroeien. Hierna de gemalen cashewnoten erbij en nog een beetje water maar het moet een dik mengsel blijven! Dan de 25 minuten zacht laten broebelen. De room erbij doen en zout naar smaak en 5 minuten goed laten verdampen.

Aardappeltjes

400 gram krielaardappelen met schil!!!!
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels gemalen geroosterd komijnzaad (komijnzaad roosteren in de pan en dan zelf malen)
sap van ½ citroen (veel mensen vinden het een rare combinatie maar het is zeer lekker)
1 eetlepel gehakte verse koriander
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel suiker
zout en peper naar smaak

bereiding:

De aardappelen moet je in schil gaarkoken, daarna afgieten en laten afkoelen. Wanneer ze koud genoeg zijn kan je ze tussen de handpalmen beetje plat duwen. Daarna olie verhitten in een wok voor het frituren en dan 10-15 minuten tot ze goudbrui zijn. Laten uitlekken op een stukje keukenrol en ze in een kom plaatsen. En de kruiden en citroen erdoor doen.

Dessert: Paneer mithai of kardemon kaastaart

12 groene kardemonpeulen
500 gr ricottakaas (2 potjes)
70 gr broodkruim (sandwichbrood - randen eraf en dan malen)
70 gr suiker
50 gr vloeibare boter
1 tl amandel essentie
1 tl vanille of rum essentie
60 gr geschaafde amandelen

Kardemonpeulen openmaken en zaadjer eruit halen. Peulen weg.
Met een lepel de kardemonzaadjes kneuzen.
De ricotta in een schaal doen en het broodkruim, de suiker, de vloeibare (of gesmolten) boter, beide essenties en de kardemonpoeder luchtig dooreen scheppen. Doe meer essentie bij volgens smaak. Doe de amandelschilfers bovenop de volledige taart.
In een ovenvaste schaal doen en de oven in op 165°C. Dit gedurende 1h15m.
Laatst bijgewerkt door lesilla op 05-05-09 20:02, in het totaal 1 keer bewerkt

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: Indische 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 19:55

wat zijn in de lieve vrede kardemonpeulen?

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-09 20:04

Kardemon peulen zijn deze dingen (je hebt de groene nodig)

Afbeelding

Geen idee of je het ook in de gewone winkel kunt kopen.

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 20:35

Ojee, wat een heerlijk menu! Dat komt hier ook een keer op tafel, zeker weten!!!

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 20:58

lekker, die ga ik zeker een keer doen!

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-09 21:01

Laat zeker weten wat je ervan vind. Veel succes!

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 21:48

en waar koop je die dan katia? wil het best eens maken namelijk.

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 21:52

Zouden ze die niet gewoon bij de toko hebben? Ik heb daar wel eens een doosje gedroogde kardamompitjes gehaald, daar kun je zulke lekkere Indiase melkthee mee maken, maar de verse heb ik nooit gezien. Ook nooit naar gezocht, daarom misschien.

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-05-09 22:03

Verse heb je ook niet nodig, het zijn de gedroogde peulen :j.

Weet niet wat de toko is maar ik koop ze bij de chinees of indier. Ongeveer 50 cent voor een pakje.

De meest verkochte vorm is deze: http://www.trs.co.uk/page_6.html

Afbeelding

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 22:12

volgens mij gewoon bij de albert heijn.

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 22:27

Ah, dat zijn de peultjes die ik gewoon los in een bakje had gehaald bij een toko ooit :j .

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 22:36

kijk, nu kan ik gaan uitproberen!

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-05-09 22:39

Lielle schreef:
volgens mij gewoon bij de albert heijn.

ik heb net gekeken, idd gewoon in een kruidenzakje van het AH huismerk

Anoniem

Re: indiaas 3 gangenmenu voor noobjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-09 11:03

Holydemoly DAT klinkt lekker! Dit menu gaat absoluut gemaakt worden binnenkort!

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-05-09 20:35

Afbeelding

Foto van de taart (ben geen camera mens dus kleuren zijn beetje raar)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-09 09:09

Klinkt echt te lekker :9

Ik hou alleen absoluut niet van koriander :n
Kan ik daar ook een ander kruid voor nemen?
Peterselie ofzo?

lesilla
Berichten: 26847
Geregistreerd: 11-08-06
Woonplaats: Efteling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-05-09 13:01

Dan zou ik voor een andere raita gaan :j een gemengde groenten raita

300 ml volle yoghurt
3 theelepels suiker
zout naar smaak
2 theelepels komijnzaad geroosterd in een pan en dan gemalen
70 gram uien heel fijn gesneden
70 gram tomaten heel fijn gesneden
70 gram komkommer waar je de zaadjes uithaalt in blokjes
1 eetlepel gehakte koriander die ik er dan gewoon zou uitlaten

De suiker door de yoghurt doen het zout erdoor dan de komijn ajuin, tomaat en komkommer erbij.