Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95
Magrathea schreef:Ik vind het persoonlijk best beledigend (zo niet ongelofelijk kinderachtig) als iemand zegt 'Ik ga extra veel vlees eten vanavond'. Dat is gewoon vega pesten. En nee ik vind dat geen volwassen reactie op andermans pestgedrag (als dat het al is).
WD richt de campagnes (van wat ik meekrijg) vooral op supermarkten die vlees voor een te lage prijs verkopen ('nu in de aanbieding: kip, goedkoper dan kattenvoer'). Uiteindelijk is het het dier dat de prijs betaalt. Dat het ook slecht is voor de boer, dat snapt iedereen, maar die gaat niet na een kort leven zonder (of met weinig) natuurlijke leefomstandigheden de pan in
Verder denk ik dat WD ook gewoon gevoelige onderwerpen aansnijdt. Daar krijg je soms reacties op die niet wenselijk zijn.
Ik heb even gekeken bij de pagina waar ik zelf beheerder van ben en ik zie ook niet hoe je mensen kunt bannen of berichten kunt verwijderen eigenlijk... Denk dat dat via het FB-beheer zelf moet.
elenaMM77 schreef:Magrathea schreef:Ik vind het persoonlijk best beledigend (zo niet ongelofelijk kinderachtig) als iemand zegt 'Ik ga extra veel vlees eten vanavond'. Dat is gewoon vega pesten. En nee ik vind dat geen volwassen reactie op andermans pestgedrag (als dat het al is).
WD richt de campagnes (van wat ik meekrijg) vooral op supermarkten die vlees voor een te lage prijs verkopen ('nu in de aanbieding: kip, goedkoper dan kattenvoer'). Uiteindelijk is het het dier dat de prijs betaalt. Dat het ook slecht is voor de boer, dat snapt iedereen, maar die gaat niet na een kort leven zonder (of met weinig) natuurlijke leefomstandigheden de pan in
Verder denk ik dat WD ook gewoon gevoelige onderwerpen aansnijdt. Daar krijg je soms reacties op die niet wenselijk zijn.
Ik heb even gekeken bij de pagina waar ik zelf beheerder van ben en ik zie ook niet hoe je mensen kunt bannen of berichten kunt verwijderen eigenlijk... Denk dat dat via het FB-beheer zelf moet.
ligt er helemaal in welke context, in actie is reactie posts, ja dan zal het 'vega' pesten zijn.. maar waarschijnlijk omdat de vega net zo hard vleesetertje pesten is..
ik heb ook lekker veel vlees vanavond op, was een stoofschotel.. daar zit nu eenmaal meer vlees in als in mijn gemiddelde maaltijd.. als ik dat meldt, kun je het moeilijk vega pesten noemen. als jij zegt, ik heb een lekkere grote bak tofu op, is het toch ook geen vleeseters pesten?
overigens vond ik de reacties op de vorige pagina veel schokkender, die waren echt op de persoon gericht (de vleesetende persoon). de opmerkingen hierboven met uitzondering van het vage 'zal ik je huisdier even in de gehakt draaien' zijn daarbij flauw en mild te noemen.
ik snap je punt.. maar beide kampen bedienen zich van onnodige krachttermen, evenals half bokt in sommige topics.. ik ben gewoon anti gewelddadig taalgebruik of het nu de f bom is, of smijten met ziektes of 'ze zouden diegene moeten.' ik wordt van al die reacties misselijk.. ook als het uit de mensen komt waarmee ik het standpunt deel.
Damned schreef:voor veel vegetariërs staat 'ik heb extra lekker veel vlees gegeten' zo ongeveer gelijk met als je zou zeggen 'ik heb vandaag eens gezellig een kindje mishandeld.' Ongeveer uiteraard, en niet voelt zoiets op het zelfde niveau, maar als je vegetariër bent omdat je vindt dat vleeseten niet dierwaardig is en leed veroorzaakt, dan voel je wel een afkeer als iemand zoiets zegt ja. (heel generaliserend gesproken dan)
_Anneruth schreef:@ElenaMM77: als je naar de poll kijkt zie je dat het merendeel heeft aangegeven vlees te eten vanuit de Bio-industrie. Daar kan je uit concluderen dat deze personen het dus niet erg vinden onder welke omstandigheden deze dieren opgroeien. Ik denk dat dat is wat Fabianhorses bedoelt.
bruintje123 schreef:https://www.wakkerdier.nl/plofkip
nadine je pleidooi klopt niet volgens mij.
Je kan ook niet pleiten voor keurmerken die helemaal niet bestaan in het buitenland.
OF wd liegt (weer eens)
of er word toch minder geïmporteerd dan ons wijs wordt gemaakt.
Groente bij de supermarkt is wel zeker weten de groente van herkomst wat er bij staat.
Nu koop ik zelden voor gesneden groente, maar koop je daar paprika's uit NL zijn ze dat ook
bruintje123 schreef:https://www.wakkerdier.nl/plofkip
nadine je pleidooi klopt niet volgens mij.
Je kan ook niet pleiten voor keurmerken die helemaal niet bestaan in het buitenland.
OF wd liegt (weer eens)
of er word toch minder geïmporteerd dan ons wijs wordt gemaakt.
Groente bij de supermarkt is wel zeker weten de groente van herkomst wat er bij staat.
Nu koop ik zelden voor gesneden groente, maar koop je daar paprika's uit NL zijn ze dat ook
bruintje123 schreef:Ik begrijp dat de term Nederlands is.
Maar hoe kun je nu een een sterren systeem ergens aan gaan hangen dat in het buitenland niet bestaat. Dat kan toch alleen op Nederlandse producten?
Dat als je een bakje eet met mango's of ananassen mag je zelf toch ook wel zo slim zijn dat je begrijpt dat dit niet uit Nederland komt?
Maar ik ben het er zeker mee eens dat land van herkomst op alles gewoon er met grote letters op mag staan.
Is het eigenlijk rundvlees als enige ook niet verplicht? In tegenstelling tot ander vlees?
En bij groente ook?
Nadine schreef:bruintje123 schreef:Ik begrijp dat de term Nederlands is.
Maar hoe kun je nu een een sterren systeem ergens aan gaan hangen dat in het buitenland niet bestaat. Dat kan toch alleen op Nederlandse producten?
Dat als je een bakje eet met mango's of ananassen mag je zelf toch ook wel zo slim zijn dat je begrijpt dat dit niet uit Nederland komt?
Maar ik ben het er zeker mee eens dat land van herkomst op alles gewoon er met grote letters op mag staan.
Is het eigenlijk rundvlees als enige ook niet verplicht? In tegenstelling tot ander vlees?
En bij groente ook?
Een sterrensysteem opleggen aan het buitenland is inderdaad moeilijk, je kunt wel het vlees wat je invoert onderwerpen aan onze richtlijnen en er dan wel of geen ster op plakken. Maar ja, dat vind ik ook moeilijk... Het sterrensysteem lijkt op dit moment verkapte marketing (wat zegt nu 1 ster?) maar het is wel een goed begin denk ik.
Dierenwelzijn is iets relatiefs, wij kunnen niet aan een dier vragen hoe hij zich voelt. Wel kun je aan de hand van gedegen onderzoek parameters bepalen die invloed hebben op dierenwelzijn. (denk aan licht, stof, ruimte, wel of geen koolverrijking) en dan daar een waarde aan hangen en dit controleren. Je kunt bijvoorbeeld controleren hoeveel oppervlakte gemiddeld een kip had bij zijn opfok,, of welk type voer hij heeft gehad.
Naar dierwelzijn en dergelijke zaken gebeurt nu veel onderzoek en de toekomst zal ons leren wat daar uit komt. Ik vind het wel een interessante discussie (zoals je waarschijnlijk wel door had ) en denk er zelf geregeld over na. Helaas is er (denk ik) niet echt een duidelijke oplossing voor alle problemen en hangt alles nauw samen.
Ik weet niet of het bij rundvlees echt verplicht is, misschien wel als het direct van de koe komt. En alles is traceerbaar wanneer je in de sector zelf zit (volgens mij) via de tracking & tracing systemen terug te voeren naar waar het vlees oorspronkelijk vandaan kwam. Maarja, bijna elk vlees wordt wel eerst verwerkt voor het in de supermarkt komt en daarom staat er voornamelijk de plaats van verpakking/verwerking op de verpakking.
Bij groente is het verplicht het land van herkomst te vermelden. In de supermarkten zie je bij de onverwerkte producten altijd de plek van herkomst. Bij verwerkte producten dan weer niet, dit is de plek van verpakking en daar gelden dan weer andere regels voor. Daarnaast is het natuurlijk ook lastig om elk stukje groenten in je roerbakmix te verantwoorden op de verpakking, dit zal een lange lijst worden. Dit maakt het natuurlijk dubbel, want waar trek je de lijn? Moet in een kipkerrie-salade ook staan waar de kip vandaan kwam? Of wanneer in een frikandel 3 soorten vlees verwerkt worden?
Toch lijkt dit idee me nog steeds prettig om te weten, zodat ik weet waar mijn vlees vandaan komt, maar of alles praktisch haalbaar is weet ik niet.
Daarom denk ik dat we vooral moeten beginnen met mensen bewust maken van het proces, hoe wordt mijn vlees 'gemaakt' (from pork to fork). Voor mij is vlees eten niet het grootste probleem (voor nu dan) maar vooral de verspilling en de overdaad waarin mensen vlees en dierlijke producten consumeren. Eigenlijk niet alleen dierlijke producten, ook plantaardige producten. Er wordt zoveel onnodig weggegooid. Neem gewoon wat je nodig hebt, eet dit bewust op en verspil niets - dat is denk ik voor mij bewust omgaan met voedsel en dus ook vlees.
Magrathea schreef:
Nadine schreef:Nadine schreef:
Een sterrensysteem opleggen aan het buitenland is inderdaad moeilijk, je kunt wel het vlees wat je invoert onderwerpen aan onze richtlijnen en er dan wel of geen ster op plakken. Maar ja, dat vind ik ook moeilijk... Het sterrensysteem lijkt op dit moment verkapte marketing (wat zegt nu 1 ster?) maar het is wel een goed begin denk ik.
Dierenwelzijn is iets relatiefs, wij kunnen niet aan een dier vragen hoe hij zich voelt. Wel kun je aan de hand van gedegen onderzoek parameters bepalen die invloed hebben op dierenwelzijn. (denk aan licht, stof, ruimte, wel of geen koolverrijking) en dan daar een waarde aan hangen en dit controleren. Je kunt bijvoorbeeld controleren hoeveel oppervlakte gemiddeld een kip had bij zijn opfok,, of welk type voer hij heeft gehad.
Naar dierwelzijn en dergelijke zaken gebeurt nu veel onderzoek en de toekomst zal ons leren wat daar uit komt. Ik vind het wel een interessante discussie (zoals je waarschijnlijk wel door had ) en denk er zelf geregeld over na. Helaas is er (denk ik) niet echt een duidelijke oplossing voor alle problemen en hangt alles nauw samen.
Ik weet niet of het bij rundvlees echt verplicht is, misschien wel als het direct van de koe komt. En alles is traceerbaar wanneer je in de sector zelf zit (volgens mij) via de tracking & tracing systemen terug te voeren naar waar het vlees oorspronkelijk vandaan kwam. Maarja, bijna elk vlees wordt wel eerst verwerkt voor het in de supermarkt komt en daarom staat er voornamelijk de plaats van verpakking/verwerking op de verpakking.
Bij groente is het verplicht het land van herkomst te vermelden. In de supermarkten zie je bij de onverwerkte producten altijd de plek van herkomst. Bij verwerkte producten dan weer niet, dit is de plek van verpakking en daar gelden dan weer andere regels voor. Daarnaast is het natuurlijk ook lastig om elk stukje groenten in je roerbakmix te verantwoorden op de verpakking, dit zal een lange lijst worden. Dit maakt het natuurlijk dubbel, want waar trek je de lijn? Moet in een kipkerrie-salade ook staan waar de kip vandaan kwam? Of wanneer in een frikandel 3 soorten vlees verwerkt worden?
Toch lijkt dit idee me nog steeds prettig om te weten, zodat ik weet waar mijn vlees vandaan komt, maar of alles praktisch haalbaar is weet ik niet.
Daarom denk ik dat we vooral moeten beginnen met mensen bewust maken van het proces, hoe wordt mijn vlees 'gemaakt' (from pork to fork). Voor mij is vlees eten niet het grootste probleem (voor nu dan) maar vooral de verspilling en de overdaad waarin mensen vlees en dierlijke producten consumeren. Eigenlijk niet alleen dierlijke producten, ook plantaardige producten. Er wordt zoveel onnodig weggegooid. Neem gewoon wat je nodig hebt, eet dit bewust op en verspil niets - dat is denk ik voor mij bewust omgaan met voedsel en dus ook vlees.
edit: http://www.voedingscentrum.nl/encyclope ... gisch.aspx
Heb even de termen van biologisch opgezocht en wat daarbij komt kijken. Bij de varkens en kippensector heeft biologisch wat betreft ruimte voor de dieren een meerwaarde. Er wordt verder weinig gesproken over andere parameters die van invloed zijn op dierenwelzijn.